Tips Coimbra met kinderen
Portugal
Mireille Steegmans
Portugal
05/09/2018
5 min

Coimbra, één middagje sightseeing écht te kort

05/09/2018
5 min

Coimbra, bekend als dé studentenstad van Portugal, is ontzettend leuk om met kinderen te ontdekken. Waarom? Coimbra is sfeervol en gemoedelijk, niet super toeristisch en er zijn in de stad volop leuke plekken om te bezoeken.

Restaurante Coimbra: Zé Manel Dos Ossos

Als je een plekje bij Restaurante Zé Manel voor de lunch of het diner kun je veroveren dan heb je geluk! Dit kleine restaurantje in een onooglijk steegje vlakbij het centrum is enorm populair vanwege het geweldige Portugese eten. Zé Manel Dos Ossos daad ons direct denken aan een ander geweldig restaurant in Parijs: Le Poulbot. Het is echt zo'n restaurant waar je voorbij zou lopen: niet doen! Je kunt hier geen koffie drinken, moet contant betalen en je zit op een oncomfortabele kruk. Het eten is er goedkoop en echt geweldig! De hele muur van het restaurant hangt vol met briefjes en boodschappen van de bezoekers. Scheur zelf een stuk papier af en schrijf je boodschap met je kinderen voor aan de muur. De muur ziet eruit ook sommige boodschappen er toch wel bijna voor eeuwig ophangen. Er staat vaak een rij bij Zé Manel Dos Ossos om binnen te komen.

Ze Mantelrestaurant Coimbra

Rondslenteren in de straten van Coimbra

Coimbra is een hele sfeervolle stad en het is gewoon al heel leuk om hier met kinderen hier rond te slenteren, soms een kathedraal in te lopen, een wat te proeven bij een lokale pastelaria en te kijken naar alles wat er zo anders is in een Portugees stad als Coimbra. Loop niet zomaar alle gevels voorbij, maar kijk eens goed rond. Wat zie je nu eigenlijk? Kun je je voorstellen hoe de mensen hier wonen? Voor kinderen zal dat soms best lastig zijn. Wij vonden Coimbra eigenlijk één groot museum met al haar prachtige kathedralen en gebouwen. De sfeer die er hangt is ontspannend. Het is ook fijn om met kinderen te gaan wandelen in de botanische tuin van Coimbra, zelfs lekker de roest opzoeken na een bezoek aan de toch wel hectische stad.

Praça do Comercio Coimbra Portugal

Pastelaria Briosa, snoepen in Coimbra

Pastelaria Briosa is een begrip in Coimbra en omgeving sinds 1955. De pastelaria ligt in het hart van het centrum van Coimbra aan het Largo da Portagem en je ziet vanaf hier ook meteen het standbeeld van Mata Frades op het plein. Overigens zitten er meerdere goede en oude pastelaria's in Coimbra dus echt mis kun je niet aanpakken. Pastelaria Briosa is zo bekend, omdat ze de oude en traditionele recepten van de Portugese zoetigheden in ere hebben gehouden. Het is heerlijk om hier zelfs te gaan zitten en een paar verschillende specialiteiten te bestellen. Allemaal van elkaar proeven, want het is allemaal het beste wel machtig en wij ontdekken dat een kindermaag met deze zoetigheid snel gevuld is. Wij hebben een aantal specialiteiten voor je geproefd en gekeurd…

Largo da Portagem Coimbra

Tentúgal Gebak en Suspiros (meringue)

De Tentúgal mag je niet missen! Deze kleine cakejes met suikersiroop worden uiteindelijk met icing, poedersuiker en kaneel afgemaakt. Het is een onzichtbaar gebakje met een goudbruine kleur en de vulling is geel/bruin. De smaak rook een soort van in je mond, echt lekker! En dan de Merinque of op zijn Portugees: Suspiros. Geklopt eiwitten met suiker, een recept dat ook in andere landen vaak wordt gebruikt voor desserts. Denk bijvoorbeeld aan pavlova. De meringues zijn ooit ontstaan om iets te kunnen doen met de afgebroken eiwitten van andere recepten. Gelukkig maar, want ze zijn heerlijk!Portugese specialiteiten

Cavacas Altas en Briosa Custardgebakjes 

Cavacas Altas zijn droge cakejes die hol zijn van binnen. Ze zijn ingesmeerd met ei en suiker en zien er echt heel lekker uit! We hebben veel geproefd in Portugal en vinden deze cakejes wat aan de droge kant. De smaak op zich is wel erg lekker. De Cavacas Altas heeft aan oorsprong in de Middeleeuwen, waar een moeder voor haar dochters trouwerij een cake aan het bakken was. Omdat het pestfeest het trouwfeest afgeblazen werd en omdat de vrouw arm was, zocht ze naar een manier om de cake toch te kunnen bewaren tot de echte trouwdag. Ze sneed de bovenkant van de cake en dompelde de rest van de cake in suikersiroop. Op die manier werden de cakejes lekker en de gasten verrast!

De Briosa Custard Pastries zijn eigenlijk overal in Portugal te vinden, al is de uitvoering soms zelfs wat anders. Ze zijn ook wel bekend als Pastéis De Nata van Pasteis de Belem die je in Lissabon kunt eten. Wij vinden deze cakejes heerlijk en ook onze peuter was het steeds weer een feest: als tussendoortje en ook als dessert.

Portugese specialiteiten Coimbra

Coimbra heeft nog meer hoogtepunten

Je kunt met gemak meer dagen doorbrengen met je gezin in én rondom Coimbra. Neem de onderstaande lijst mee een ga genieten in het prachtige Coimbra met je kinderen!

Portugal dos Pequenitos

Dit educatieve attractiepark is speciaal voor kinderen gemaakt. Je vindt in Portugal dos Pequenitos verschillende culturen en ook architectuur uit verschillende windstreken. Traditionele huizen uit zowel het noorden van Portugal als het zuiden van andere landen. En alles is tot in de kleinste details uitgewerkt. Dit is Madurodam (Den Haag) of Mini Europa (Brussel) van Portugal!

Basófias, cruisen op de Mondego rivier

Een beetje ontspannen en van Coimbra genieten vanaf het water? Maak een cruise van één uur op de Basófias rivier, leuk voor ouders en kinderen. Maak leuke foto's vanuit een heel ander perspectief en maak kennis met de stad vanaf een ander aspect. Zelfs een rustmomentje voor het hele gezin.

Universiteit van Coimbra

Zeker weten dat je kinderen het interessant vinden hoe zo'n grote school eruit ziet! Coimbra is dé universiteitsstad van Portugal, dus je moet hier toch echt wel geweest zijn. Je kunt je kinderen meer vertellen over hoe het vroeger ging en het gebouw zal verder ook tot de verbeelding spreken. De Universiteit van Coimbra is één van de grootste universiteiten van Portugal.

Coimbra-studenten

Wetenschapsmuseum van de Universiteit van Coimbra

Het Wetenschapsmuseum van de Universiteit van Coimbra is een interactief museum dat als doel heeft om mensen van alle tieners bewust te maken van het nut en de oorzaak van wetenschap. Het hele jaar door zijn hier ook activiteiten zoals tijdelijke tentoonstellingen, workshops en natuurlijk ook rondleidingen. Ouders en kinderen worden meegenomen in de wereld van de wetenschap.

Exploratorium, Centro Ciência Viva de Coimbra

Op het gebouw staat aan de buitenkant heel groot 'Exploratorio' en dat is wat je hier kunt: ontdekken! Kinderen en volwassenen kunnen bij het Exploratorium veelzijdige interactieve spellen spelen en meer leren over de nieuwste technologieën en ontwikkelingen.

Coimbra centrum Portugal