Coimbra, één middagje sightseeing écht te kort
05 januari 2017 
9 min. leestijd

Coimbra, één middagje sightseeing écht te kort

Coimbra, bekend als dé studentenstad van Portugal, is ontzettend leuk om met kinderen te ontdekken. Waarom? Coimbra is sfeervol en gemoedelijk, niet super toeristisch en er zijn in de stad volop leuke plekken om te bezoeken.

Restaurante Coimbra: Zé Manel Dos Ossos

Als je een plekje bij Restaurante Zé Manel voor de lunch of het diner kunt veroveren dan heb je geluk! Dit kleine restaurantje in een onooglijk steegje vlakbij het centrum is enorm populair vanwege het geweldige Portugese eten. Zé Manel Dos Ossos deed ons direct denken aan een ander geweldig restaurant in Parijs: Le Poulbot. Het is echt zo’n restaurant waar je voorbij zou lopen: niet doen! Je kunt hier geen koffie drinken, moet contant betalen en je zit op een oncomfortabele kruk. Het eten is er goedkoop en echt geweldig! De hele muur van het restaurant hangt vol met briefjes en boodschappen van de bezoekers. Scheur zelf een stuk papier af en schrijf je boodschap met je kinderen voor aan de muur. De muur ziet eruit  alsof sommige boodschappen er toch wel bijna voor eeuwig hangen. Er staat vaak een rij bij Zé Manel Dos Ossos om binnen te komen. Zorg dat je vooral ’s avonds net voor half acht voor de deur staat: dan heb je zeker één van de welgeteld 6 of 7 tafeltjes in the pocket!

Ze Mantel restaurant Coimbra

Rondslenteren in de straten van Coimbra

Coimbra is een hele sfeervolle stad en het is gewoon al heel leuk om hier met kinderen hier rond te slenteren, soms eens een kathedraal in te lopen, eens wat te proeven bij een lokale pastelaria en te kijken naar alles wat er zo anders is in een Portugese stad als Coimbra. Loop niet zomaar alle gevels voorbij, maar kijk eens goed rond. Wat zie je nu eigenlijk? Kun je je voorstellen hoe de mensen hier wonen? Voor kinderen zal dat soms best lastig zijn. Wij vonden Coimbra eigenlijk één groot museum met al haar prachtige kathedralen en gebouwen. De sfeer die er hangt is ontspannen. Het is ook fijn om met kinderen te gaan wandelen in de botanische tuin van Coimbra, even lekker de rust opzoeken na een bezoek aan de toch wel hectische stad.

Praça do Comercio Coimbra Portugal

Praça do Comercio: volop gezellige terrassen, de stad leeft gewoon écht.

Pastelaria Briosa, snoepen in Coimbra

Pastelaria Briosa is een begrip in Coimbra en omgeving sinds 1955. De pastelaria ligt in het hart van downtown Coimbra aan het Largo da Portagem en je ziet vanaf hier ook meteen het standbeeld van Mata Frades op het plein. Overigens zitten er meerdere goede en oude pastelaria’s in Coimbra dus echt mis kun je niet grijpen. Pastelaria Briosa is zo bekend, omdat ze de oude en traditionele recepten van de Portugese zoetigheden in ere hebben gehouden. Het is heerlijk om hier even te gaan zitten en een paar verschillende specialiteiten te bestellen. Allemaal van elkaar proeven, want het is allemaal best wel machtig en wij ontdekten dat een kindermaag met deze zoetigheid snel gevuld is. Wij hebben een aantal specialiteiten voor je geproefd en gekeurd…

Largo da Portagem Coimbra

Aan het Largo da Portagem in Coimbra zit de beste pastelaria van Coimbra en omgeving

Tentúgal Pastries en Suspiros (Meringue)

De Tentúgal mag je niet missen! Deze smalle  cakejes met suikersiroop worden uiteindelijk met icing, poedersuiker en kaneel afgemaakt. Het is een knapperig gebakje met een goudbruine kleur en de vulling is geel/bruin. De smaak smelt een soort van in je mond, echt yummy! En dan de Merinque of op zijn Portugees: Suspiros. Geklopt eiwitten met suiker, een recept wat ook in andere landen vaak wordt gebruikt voor desserts. Denk bijvoorbeeld aan pavlova. De meringues zijn ooit ontstaan om iets te kunnen doen met de overgebleven eiwitten van andere recepten. Gelukkig maar, want ze zijn heerlijk!
Portugese speciliteiten

Hou je van zoetigheden? Dan ben je in Portugal in het juiste land! Pastelaria Briosa heeft heerlijke lekkernijen.

Cavacas Altas en Briosa Custard Pastries

Cavacas Altas zijn droge cakejes die hol zijn van binnen. Ze zijn ingesmeerd met ei en suiker en zien er echt heel lekker uit! We hebben veel geproefd in Portugal en vinden deze cakejes wat aan de droge kant. De smaak op zich is wel erg lekker. De Cavacas Altas heeft aan oorsprong in de Middeleeuwen, waar een moeder voor haar dochters trouwerij een cake aan het bakken was. Vanwege de pest werd het trouwfeest afgeblazen en omdat de vrouw arm was, zocht ze naar een manier om de cake toch te kunnen bewaren tot de echte trouwdag. Ze sneed de bovenkant van de cake en dompelde de rest van de cake in suikersiroop. Op die manier bleven de cakejes lekker en de gasten werden verrast!

De Briosa Custard Pastries zijn eigenlijk overal in Portugal te vinden, al is de uitvoering soms net even wat anders. Ze zijn ook wel bekend als Pastéis De Nata of Pasteis de Belem die je in Lissabon kunt eten. Wij vinden deze cakejes heerlijk en ook onze peuter was het steeds weer een feest: als tussendoortje en ook als dessert.

Portugese specialiteiten Coimbra

Iedere Portugese stad heeft haar eigen zoete specialiteiten, ook Coimbra!

Coimbra heeft nog meer highlights

Je kunt met gemak meer dagen doorbrengen met je gezin in én rondom Coimbra. Neem het onderstaande lijstje mee een ga genieten in het prachtige Coimbra met je kinderen!

Portugal dos Pequenitos

Dit educatieve entertainment park is speciaal voor kinderen gemaakt. Je vindt in Portugal dos Pequenitos verschillende culturen en ook architectuur uit verschillende windstreken. Traditionele huizen uit zowel het noorden van Portugal als het zuiden of van andere landen. En alles is tot in het kleinste detail uitgewerkt. Dit is Madurodam(Den Haag) of Mini Europa (Brussel) van Portugal!

Basófias, cruisen op de Mondego rivier

Een beetje ontspannen en van Coimbra genieten vanaf het water? Maak een cruise van één uur op de Basófias rivier, leuk voor ouders en kinderen. Maak leuke foto’s vanuit een heel ander perspectief en maak kennis met de stad vanaf een ander oogpunt. Even een rustmomentje voor het hele gezin.

Universiteit van Coimbra

Zeker weten dat je kinderen het interessant vinden hoe zo’n grote school eruit ziet! Coimbra is dé universiteitenstad van Portugal dus je moet hier toch echt wel geweest zijn. Je kunt je kinderen meer vertellen over hoe het vroeger ging en het gebouw zal verder ook tot de verbeelding spreken. De Universiteit van Coimbra is één van de grootste universiteiten van Portugal.

Coimbra studenten

In Coimbra lopen veel studenten nog rond in de traditionele zwarte cape.

Science Museum of Coimbra’s University

Het Science Museum of Coimbra’s University is een interactief museum dat als doel heeft om mensen van alle leeftijden bewust te maken van het nut en de noodzaak van wetenschap. Het hele jaar door zijn hier ook activiteiten zoals tijdelijke tentoonstellingen, workshops en natuurlijk ook rondleidingen. Ouders en kinderen worden meegenomen in de wereld van de wetenschap.

Exploratorium, Centro Ciência Viva de Coimbra

Op het gebouw staat aan de buitenkant heel groot ‘Exploratorio’ en dat is wat je hier kunt: ontdekken! Kinderen en volwassenen kunnen bij het Exploratorium allerlei interactieve spellen spelen en meer leren over de nieuwste technologie en ontwikkelingen.

Coimbra centrum Portugal

Bezoek even het Monastery of Santra Cruz en drink een drankje in het café ernaast, wat een prachtig gebouw!

Leuke accommodaties in Coimbra en omgeving

Ook leuk om te lezen:

KINDVRIENDELIJK OVERNACHTEN
Rondreis Noord-Portugal met kinderen

NOORD-PORTUGAL

DOURO VALLEI

Kleine Wereldreiziger PLUS

Heb je vragen over Portugal?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS en gooi ze in de groep!


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen aan andere ouders en ons team

✅ Korting bij onze partners

✅ Extra downloads en moodboards met extra tips

Kleine Wereldreiziger PLUS

Heb je vragen over Portugal?

Word lid van Kleine Wereldreiziger PLUS en gooi ze in de groep!


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen aan andere ouders en ons team

✅ Korting bij onze partners

✅ Extra downloads en moodboards met extra tips

arrow_drop_up arrow_drop_down