Minho, het mooie en ongerepte noorden van Portugal
Portugal
Mireille Steegmans
Portugal
08/28/2019
6 min

Minho, het ongerepte noorden van Portugal

08/28/2019
6 min

Portugal heeft ons hart gestolen. Maar we vinden het echt zonde dat bij veel mensen alleen de Algarve van Portugal bekend is. Het noorden van Portugal heeft echt veel te bieden. Wij vonden het heerlijk om hier een combinatie van cultuur, gastronomie en stedentrips te doen. Afgewisseld met op zijn tijd relaxen in de natuur.

Wat is leuk in Noord Portugal?

Als we het hebben over Noord Portugal dan hebben we het over het hoge noorden van dit prachtige land;. Wij waren in de Minho regio die grenst aan de Atlantische Oceaan en Spanje. Vanuit hier kun je makkelijk naar Santiago de Compostela. In de Minho regio regio vind je geen massatoerisme en daar zijn wij dol op! Het meest handig is om een (huur)auto tot je beschikking te hebben om hier te komen, hoewel je natuurlijk ook met het openbaar vervoer kunt reizen. Dan ben je wel echt een stuk langzamer, maar het haalt ook wel weer de vaart uit je vakantie en dat kan ook prettig zijn met kinderen. Noord Portugal met kinderen is geweldig!

Gastvrijheid en unieke plekken ontdekken

Wij hebben een aantal unieke plekken in Portugal geselecteerd om te overnachten met kinderen. Mooie en bijzondere plekjes met faciliteiten die een vakantie voor families net even aangenamer en unieker maken. De Minho regio is een goed ontwikkelde regio in Portugal waar gastvrijheid, heerlijk eten en het ontdekken van unieke plekken perfect kunnen worden gecombineerd wat ons betreft. Ook met kinderen. De informatievoorziening is alleen soms wat beperkt en het is dus lastig om zelf die bijzondere vakantie te beleven en net die bijzondere plekken te vinden om te overnachten. De eerste tip die we daarover geven: vraag door en ga op zoek naar informatie. Iedereen wil je absoluut helpen om hun prachtige noorden te laten zien. En wij helpen natuurlijk; wat is leuk om er te doen in Noord Portugal met kinderen?

Fietsen in de natuur van Portugal

Minho is de groenste regio van Portugal. Bovendien heeft de regio een rijke geschiedenis en veel tradities. Als je je kinderen wat wilt leren en tegelijkertijd ook wilt ontspannen en genieten van de prachtige natuur dan raden wij je de Ecopista van harte aan. Huur een fiets in je hotel en ontdek leuke plekjes die je anders niet zou zien. Vanuit Hotel Minho kun je met je gehuurde fiets met kinderstoeltje direct de Ecopista op fietsen. Je rijdt dan langs het water naar bijvoorbeeld het oude en net niet UNESCO werelderfgoed Valenca.

Paleizen, kloosters en kerken

Als je door het noorden rijdt dan zie je zeker weten prachtige paleizen zoals Palacio da Brejoeira, verbouwde kloosters zoals Hotel Convento dos Capuchos, kastelen en eeuwenoude kerken. Natuurlijk is het niet leuk voor kinderen om ze allemaal tegelijk te bezoeken, maar met wat afwisseling in het dagelijkse programma vindt onze eigen kleine wereldreiziger het eigenlijk wel prima. Hij is zelfs wel nieuwsgierig naar de ridders die in de kastelen woonde en wie die oude mevrouw dan is die helemaal alleen woont in Palacio da Brejoeira. Onze tip: maak een combinatie van bijvoorbeeld fietsen en een bezoek aan een kerk of klooster. Maak ook tijd voor kinderdingen, dan is het voor iedereen leuk!

Verdwalen tussen de druiven

Als je in de regio van Portugal bent waar de beste wijnen vandaan komen, dan moet je toch ook echt wel naar een wijnboerderij toe gaan. Om wijn te proeven en om te zien hoe dit hele proces nu precies werkt. De meeste wijnboerderijen hebben uitgestrekte tuinen, kinderen kunnen er dus prima spelen en rondrennen. Bovendien loop je zo tussen de wijnranken door en dat heeft ook wel iets bijzonders. Wat ontzettend leuk is, is om een bezoek aan een wijnboerderij te combineren met een lunch. Genieten voor de ouders en ook voor de kinderen, want zij kunnen heerlijk spelen ondertussen. In het noorden van Portugal raden wij de wijnboerderij aan waar ze de The Vale dos Ares produceren. Wij werden hier ontvangen door de eigenaar zelf en snappen heel goed waarom hij zijn leven in Lissabon heeft verruild voor een leven in Minho.

Druivenveld Portugal

Slapen op unieke plekken in Minho regio

Het geldt eigenlijk voor heel Portugal: slaap met je gezin op unieke plekken, kom in contact met de lokale bevolking en beleef het land nog meer. Voor noord Portugal tipten wij al Hotel Minho, maar ga ook zeker naar een leuk bed & breakfast midden in de Douro Vallei. Dit is de regio waar de druiven groeien die uiteindelijk gebruikt worden voor de productie van Port. Wij vonden Bed & Breakfast Quinta do Tedo een absolute aanrader voor gezinnen, maar er zijn nog veel meer van dit soort plekken te vinden om je ogen dicht te doen en te genieten van het Portugese leven.

UNESCO werelderfgoed van Portugal

Sla ook zeker niet een bezoek over aan de prachtige steden Braga en Guimarães. Wil je wat meer te weten komen over de steden, dan is het handig om een gids in te huren. Wij vinden dit altijd wel een toegevoegde waarde, maar dat is niet voor iedereen hetzelfde. Het historische centrum van Guimarães staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. De stad Braga zal hier nooit op komen, omdat de prachtige oude gebouwen en elementen te verspreid over de stad liggen. Maar wat ons betreft zou Braga prima op de werelderfgoedlijst passen!

Het kasteel van Guimarães waar je bijvoorbeeld de uitrusting van ridders en hun zwaarden kunt zien, is leuk voor kinderen, net als het beklimmen van de toren. Onze kleuter vond het ook bijzondere interessant om achter de schermen te kijken bij de kathedraal van Braga. We liepen een aantal trappen op en eindigden uiteindelijk bij het orgel (die ook in gebruik was) en keken dus zo naar beneden de kerk in. En we stonden natuurlijk op de plek waar ‘alle belangrijke meneren’ normaal gesproken zitten.

Indrukwekkend Bom Jesus do Monte

Vervolgens door naar Bom Jesus waar we de trappen een aantal keren op en neer hebben gelopen op zoek naar alle beelden die er staan. Het is maar net hoe je kinderen iets verteld, dat is tenminste onze ervaring. Met kleine kinderen en een buggy zijn deze trappen natuurlijk niet handig. Er is een lift die je naar beneden kan brengen, maar tijdens de lunch gaat hij zomaar een paar uurtjes niet…of als het zo uitkomt. Zorg dus dat je daar rekening mee houdt. Als het echt een hete dag is dan raden wij steden als Braga en Guimarães in zijn algemeenheid niet aan, tenzij je een ochtend gaat en een combinatie maakt met een ander programma die dag. Zwemmen en relaxen!

Bom Jesus Braga met kinderen

Druiven stampen in de Douro Vallei

De Douro Vallei is grotendeels UNESCO Werelderfgoed en dat is niet voor niets zo. Het is verbazingwekkend hoe de velden hier in de enorme temperaturen worden bewerkt en hoe druiven nog steeds met de hand worden geplukt. Voor avonturiers is er zelfs de mogelijkheid om zelf druiven te stampen als het seizoen daar is. Natuurlijk is dit voor kinderen ook big fun. Wij moesten het zelf doen met een bad vol kurken, wat overigens ook erg leuk was!

Dwalen lang de Douro rivier

Neem een aantal dagen de tijd om langs de Douro rivier te dwalen en verblijf in een hotel rural zoals de Portugezen dat noemen. Wij raden bed & breakfast Quinta do Tedo aan. Het is bijvoorbeeld erg leuk om in de ochtend door de wijnvelden te wandelen, dan is de temperatuur nog niet zo hoog. Bezoek Pinhão en haar treinstation voor meer informatie over de historie van de Port en ontdek in de mozaïeken op het treinstation hoe het proces van port maken precies in zijn werk gaat.

Verder kun je in de Douro Vallei overal langs de weg heerlijk vers fruit kopen bij de lieve dames die daar de hele dag onder een parasol zitten te wachten op klandizie. Voor € 2,- heb je een halve kilo heerlijke kersen en als je op de juiste plek stopt heb je ook nog eens een prachtig uitzicht om van te genieten.

Relaxen en ontspannen

Plan je dagen niet te vol is ons advies. Doe in de ochtend of in de namiddag/vroege avond een leuk uitstapje en maak ook tijd om lekker te ontspannen aan het zwembad. De stranden in het noorden zijn niet zo bijzonder als aan de Algarve, dat moeten we toegeven. Houdt er rekening mee dat zwembaden in Portugal meestal niet verwarmd zijn en dat het ’s nachts flink kan afkoelen. Oftewel: het water kan in de ochtend zomaar 5 graden kouder zijn dan ’s middags. Handig om rekening mee te houden als je de dagplanning gaan maken!