Stirling Castle in Schotland met kinderen
Schotland
Mireille Steegmans
Schotland
03/01/2020
7 min

Kastelen en paleizen in de lowlands: wat mag je niet missen?

03/01/2020
7 min

Schotland is onder andere bekend om haar kastelen en paleizen. Als je dus naar Schotland gaat met je gezin dan kun je er niet omheen om er een aantal te bezoeken. Hoewel ieder kasteel wel iets bijzonders en unieks heeft, is het natuurlijk onmogelijk om alle kastelen in Schotland te bezoeken. Een selectie maken is dus wel handig. Welke kastelen in Schotland zijn kindvriendelijk? Wij hebben een aantal kastelen die we zelf bezochten in de Schotse lowlands voor je op papier gezet. Ze liggen allemaal in dezelfde regio en hebben ieder iets unieks. Soms zijn het niet meer dan ruïnes zoals Aberdour Castle en andere kastelen zijn volledig in stijl gerenoveerd.

Edinburgh Castle

Bezoektijd: minimaal een halve dag

Een van mijn persoonlijke favorieten is toch wel Edinburgh Castle. Het is immens populair dus verwacht flinke drukte als je de heuvel vanuit het station naar Edinburgh Castle hebt beklommen. Je kunt hier met je kinderen de kroonjuwelen bekijken, de quiz voor kinderen maken, trappen tellen als je de Lang Stair beklimt, je ogen uitkijken in de Great Hall en als je geluk hebt, is er een event waardoor het kasteel voor kinderen echt tot leven komt. Er zijn regelmatig events, waarvan The Royal Edinburgh Military Tattoo toch wel een echte highlight is, normaal gesproken vindt dit jaarlijks plaats in augustus.  Er zijn verschillende gift shops met leuke hebbedingetjes en wij vinden ook de pitstop in ‘The Tea Rooms’ leuk voor een lekkere thee en heerlijke cakes. Een aanrader is de audio tour die helaas niet in het Nederlands beschikbaar is. Je zult dus moeten vertalen voor je kinderen als ze geen Engels spreken, maar dan heb je ook wel een bijzondere ervaring, want het kasteel komt met de audiotour echt meer tot leven. Je krijgt trouwens korting op de audiotour met je Explorers Pass.

Hopetoun House

Bezoektijd: 1 uur (exclusief wandeling en high tea)

Hopetoun House ligt op de route als je vanuit Edinburgh over de Queensferry Bridge rijdt. Het prachtige huis is zeker een bezoek waard, omdat je maar weinig van dit soort huizen tegenkomt in dit gedeelte van Schotland. Het huis wordt nog gedeeltelijk bewoond en heeft een gezellig restaurant waar je een echte goede high tea kunt krijgen. We hebben geen plekje in Schotland gevonden dat dit heeft kunnen evenaren. Alle zoetigheden zijn homemade en om je vingers bij af te likken. Kinderen hebben hier bovendien genoeg ruimte en kunnen buiten voor Hopetoun House lekker rondrennen.

Als je echt wat meer van Schotland met kinderen wilt zien en op bijzondere plekken wilt komen dan is een huurauto eigenlijk wel een must als je het ons vraagt.

Hopetoun House Schotland

Aberdour Castle

Bezoektijd: 1- 1,5 uur

Als we komen aanrijden bij Aberdour Castle lijkt deze ruine erg klein en dat blijkt uiteindelijk ook te kloppen. Dit gemoedelijke oude kasteeltje is charmant, omdat het zo klein is. Aan de voorkant zie je de verschillende vertrekken en aan de achterkant word je verrast door een mooie tuin. Loop zeker door naar achteren, omdat je van daaruit goed zicht hebt op het kasteel. Bezoek ook de tuin en loop door naar het kerkhof met haar kleine kerkje. De sfeer, de natuur en de rust die hier hangen zijn heerlijk.

Aberdour Castle bezoeken met kinderen

Linlithgow Palace

Bezoektijd: 2,5 – 3 uur (inclusief wandeling naar het water)

Linlithgow Palace mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Schotland. Waarom niet? Mary Queen of Scots is hier geboren en zij heeft een hele belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Schotland. Bovendien is het paleis echt zoals kinderen zich een paleis voorstellen. Je ziet er nog heel goed de grote town hall met haar immense open haard en de verschillende vertrekken. Verwacht hier niet dat alles gerestaureerd is dus er blijft nog genoeg aan de verbeelding over. En dat maakt het zo’n mooie plek. Kun jij ontdekken waar de kapel is? En zie je ook dat het kasteel in verschillende fases en in verschillende tijden is gebouwd? Kijk maar eens met de klok mee als je op het binnenplein staat.

Binnenplein Linlithgow Palace Schotland

Blackness Castle

Bezoektijd: 2 – 3 uur (inclusief wandeling rondom het kasteel bij eb)

‘The ship that never sailed’ is een ruig kasteel aan de waterkant en doet haar naam wel eer aan. Als je er staat kun je jezelf die blackness wel voorstellen wanneer het onstuimig weer is of het zelfs onweert. In Blackness Castle werd een gedeelte van de serie Outlander opgenomen.

Blackness Castle Schotland met kinderen

Doune Castle

Bezoektijd: 1,5 – 2 uur (wanneer je de volledige audiotoer volgt)

Zowel Monthy Phyton als Outlander werden hier geschoten en wat een bezoek aan het kasteel echt gaaf maakt is de audiotoer. Deze audiotoer werd aan het kasteel geschonken door Monthy Phyton en hij zorgt ervoor dat je echt meer beleeft hoe het kasteel geweest moet zijn. Bovendien komen de verhalen van de series tot leven tijdens de audiotoer. Voor kinderen is er voor 1 pond een vertaling te koop van de audiotoer op papier. Wij vinden deze vertaling een must als je met kinderen naar Doune Castle gaat.

Alleen de grotere kastelen in Schotland die we hier noemen, hebben een voorziening voor wat betreft eten. Wil je dus lunchen dan zul je in de meeste gevallen onderweg naar een leuk restaurantje of een pub moeten zoeken, want veel meer dan een ijsje en fudge is er niet bij de meeste kastelen.

Doune Castle audiotour

Stirling Castle

Bezoektijd: minimaal een halve dag

Last but not least in het rijtje is Stirling Castle: het kasteel dat het meest in zijn volle glorie is hersteld. Stirling Castle is druk bezocht en al vroeg komen er hordes toeristen naartoe. Daardoor is de charme van het kasteel ook wel wat weg zoals je die hebt bij andere kastelen in Schotland die in dit rijtje staan. Aan de andere kant is er een heel groot gedeelte dat is ingericht voor kinderen, waardoor kinderen echt aan de hand worden meegenomen en leren over hoe het leven in kastelen er vroeger uitzag. Je kunt je in het kindergedeelte alleen (ook als volwassene) met gemak al 1,5 uur vermaken. Dit is een soort klein museum vol met verrassingen.

Stirling Castle met kinderen bezoeken

Cruisen langs kastelen in Schotland met een huurauto

Als je de gaafste kastelen van Schotland wilt zien met je gezin dan is een auto onmisbaar. Wij kozen voor goedkope vliegtickets naar Edinburgh en huurden een auto bij Sunny Cars. Handiger kan het niet in mijn ogen, want vanuit de aankomsthal op Edinburgh Airport loop je in 5 minuten naar het Car Rental Center waar je huurauto klaar staat. Wij werden te woord gestaan door een enorm vriendelijke medewerkster die ons ook nog even alle highlights met kinderen op haar gemak uitlegde. Wat een heerlijke eerste kennismaking met Schotland was dat!

Overigens was onze eerste kennismaking met Sunny Cars sowieso al bij boeking positief. Complete informatie, alles tot in de puntjes voorbereid, de boeking is snel geregeld via hun site en de prijzen en wat je er voor terugkrijgt zijn gewoon transparant. Wat een verademing, want we kunnen ons nog wel een vorige keer auto huren herinneren waar we aan de afhaalbalie nog even allerlei verzekeringen ‘aangesmeerd’ kregen. Dat heb je dus gegarandeerd niet bij Sunny Cars. Er staat zelfs duidelijk in alle bevestigingen van Sunny Cars dat als je dat mee zou maken, je direct een telefoontje naar hun servicenummer kunt doen en dat het dan geregeld wordt. Kijk, dat heet in mijn ogen compleet én goede service.

Het inleveren van onze huurauto gaat al even soepel. We hebben bij het ophalen van de Opel Astra een A4-tje gekregen met daarop de tankstations in een straal van 10 kilometer van het vliegveld van Edinburgh. Bovendien is de bewegwijzering op het inleverterrein super duidelijk en gaat het inleveren in een paar minuten. Geen gedoe of moeilijk doen dus, zo is een auto huren gewoon fijn. Ook dit hebben we wel eens anders meegemaakt bij andere verhuurmaatschappijen.

Auto huren Edinburgh Airport

Onze conclusie

Conclusie: onze huurauto is betaalbaar, netjes, compleet en goed onderhouden. Oftewel: we konden met een gerust hart de weg op om de Lowlands, de Highlands en de Scottish Borders te gaan ontdekken. Als je echt wat meer van Schotland met kinderen wilt zien en op bijzondere plekken wilt komen dan is een huurauto eigenlijk wel een must als je het ons vraagt. Ook een auto huren? Boek je auto via ons bij Sunny Cars, heb je gegarandeerd service.

Auto huren in Schotland met kinderen

Gratis en betaald parkeren in Schotland

Bij de meeste kastelen in Schotland kun je gratis en voor de deur parkeren. Dat is anders bij bijvoorbeeld Edinburgh Castle en Stirling Castle. Deze kastelen zijn zo populair en commercieel dat je parkeergeld moet betalen, 4 pond bij Stirling Castle voor een hele dag. Bij Edinburgh Castle parkeer je de auto in Edinburgh en loop je naar het kasteel. Bij de overige kastelen die we hier noemen parkeer je gratis.

Alleen de grotere kastelen in Schotland die we hier noemen, hebben een voorziening voor wat betreft eten. Wil je dus lunchen dan zul je in de meeste gevallen onderweg naar een leuk restaurantje of een pub moeten zoeken, want veel meer dan een ijsje en fudge is er niet te vinden bij Linlithgow Palace en Doune Castle. Bij Hopetoun House, Stirling Castle en Edinburgh Castle is het makkelijker om een lunch te regelen.

Merchandise

Wij zijn zelf behoorlijk Engels georiënteerd, onze kleuter vindt het leuk om in het Engels te worden voorgelezen. Dus het komt mooi uit dat er zoveel leuke boeken zijn in de shops die bij de kastelen en paleizen zitten. Het assortiment is grotendeels gelijk, maar ik raad je aan om even rond te kijken voordat je iets koopt. In Stirling Castle vonden wij uiteindelijk een boek dat we nergens eerder zagen en dat enorm in de smaak valt: Katie in Scotland van James Mayhew.

Wil je meer inspiratie opdoen voor jullie gezinsvakantie naar Schotland? Lees mijn blogs over Schotland met kinderen, handige tips over Schotland en mijn blog over een van mijn favoriete paleizen: Linlithgow Palace.