Linlithgow Palace, de geboorteplaats van Mary Queen of Scots
14 februari 2019 
8 min. leestijd

Linlithgow Palace, de geboorteplaats van Mary Queen of Scots

Als er een paleis is dat je met je kinderen niet wilt overslaan dan is het Linlithgow Palace. Er is hier zoveel te ontdekken en bovendien kun je ook nog de toren beklimmen voor een mooi uitzicht. Wat ons betreft één van de mooiste kastelen van Schotland tot nu toe.

Maak kennis met Linlithgow Palace

De entree als je de oprijlaan naar Linlithgow Palace rijdt is al indrukwekkend te noemen. Iedere prins of prinses van betekenis die verbonden is geweest aan dit paleis heeft een eigen tegel gekregen aan de oprijlaan. Het dorpje waar het paleis middenin ligt, is leuk om even in te wandelen, de sfeer die er hangt is gemoedelijk en je kunt er zeker wat lekkers te eten vinden. Aan het eind van de oprijlaan ligt een grote parkeerplaats waar je je auto gratis kunt parkeren. Een bezoek aan Linlithgow Palace is trouwens goed te combineren met Hopetoun House.

Linlithgow Palace Schotland

Als we onze auto hebben geparkeerd, lopen we via de toegangspoort naar de kassa en het binnenplein. Wauw, je mond valt even open van dit beeld. Wij ontdekken dit paleis dat niet bedoeld was ter verdediging, maar puur voor de feesten en partijen. Wat een plaatje! Vijf torens, die allemaal te beklimmen zijn. Prachtige details. Een fontein in het midden van het bouwwerk die qua formaat en afwerking uniek blijkt te zijn in Schotland, omdat het de enige werkende fontein is die nog stamt uit die tijd.

Mary Queen of Scots speelde een belangrijke rol in dit paleis dat door de eeuwen heen helemaal rond werd gebouwd. Met de klok mee. En dat zie je terug als je goed kijkt aan de verschillende stijlen en uitwerkingen. Tijdens een brand stortte een groot gedeelte van het paleis in, maar het werd gelukkig in ere hersteld. Daardoor kun je in het paleis zoals het vandaag de dag is nog goed zien hoe het vroeger geweest moet zijn. Je kunt de torens van Linlithgow Palace beklimmen, waarbij de toren linksachter wat ons betreft de beste keuze is, gezien vanuit de kassa waar je binnenkomt. Waarom? Het uitzicht is er het beste, je kunt er ver weg kijken en bovendien heb je ook nog eens heel goed zicht op het paleis zelf. Het paleis was vroeger een perfecte tussenstop als er werd gereisd tussen Stirling Castle en Edinburgh Castle.

Uitzicht vanaf Linlithgow Palace

Binnenplein Linlithgow Palace Schotland

Ontdek alle kamers en leuke doorkijkjes die je bij Linlithgow gaat vinden. Maak ook een wandeling naar het water en picknick daar samen. Het is een mooie omgeving. In het winkeltje verkopen ze naast een aantal leuke boeken ook heerlijke fudge van Mrs. Tilly’s. Zeker weten dat je deze fudge geproefd wilt hebben! Bovendien is deze fudge heerlijk voor na de lunch.

Bij de kassa ligt de Linlithgow Palace Explorer Quiz waarmee je het paleis en haar leuke feiten gaat ontdekken met je kids. Vraag gerust één van de medewerkers naar meer informatie als je vastloopt, ze helpen je graag. Overigens is deze quiz ook leuk voor volwassenen, want je kijkt toch net even anders naar beelden, de ingang, de bloemen in de tuin en het uitzicht.

De entree als je de oprijlaan naar Linlithgow Palace rijdt is al impressive te noemen. Iedere prins of prinses van betekenis die verbonden is geweest aan dit paleis heeft een eigen tegel gekregen aan de oprijlaan.

Linlithgow Paleis

Linlithgow Palace Hall

Naast het paleis ligt een kerk waarvan gezegd wordt dat je er minimaal wel een half uur voor moet uittrekken. Om heel eerlijk te zijn: sla deze kerk over met kinderen. Het is een kerk zoals vele anderen en hij heeft wat ons betreft eigenlijk niets interessants. Vooral als je eerst naar het paleis bent geweest, is deze kerk vinden wij geen echte must.

Kerk Linlithgow Palace

Kerk Schotland Linlithgow

Interieur kerk bij Linlithgow Palace

  • Download de app ‘Historic Scotland’ voor een compleet overzicht van alle kastelen, paleizen, huizen, openingstijden en meer praktische informatie.
  • Tickets kun je het beste online kopen.
  • Het kasteel is het hele jaar geopend, openingstijden kunnen wisselen per jaargetijde. Bekijk voor je bezoek of het paleis geopend is, het kan namelijk voorkomen dat het paleis is gesloten voor bezoek. Dit kan ook onverwachts zijn vanwege weersomstandigheden.
  • Kinderen onder de 5 jaar kunnen gratis naar binnen.

Kerk bij Linlithgow Palace

ENGELAND
WALES
GROOT-BRITTANIË

Mireilles Groot-Brittannië reistips voor gezinnen

Groot-Brittannië omvat Engeland, Schotland en Wales. Er zijn twee keuzes als je naar Groot-Brittannië op vakantie wilt met kinderen: alles zelf organiseren of een complete familiereis boeken. Je kunt vliegen naar Groot-Brittannië of met de auto en de ferry gaan, afhankelijk van je bestemming in Groot-Brittannië. Hieronder staan mijn tips voor jullie gezinsreis naar Groot-Brittannië.