arrow_drop_up arrow_drop_down
Schotland met kinderen

Schotland met kinderen, van de Highlands tot de Scottish Borders

Schotland is de ultieme vakantie voor natuurliefhebbers

Schotland met kinderen is populair bij gezinnen die van een actieve vakantie houden. Kastelen, wandelen, prachtige meren en adembenemende natuur. Visit Schotland! Een gezinsreis door Schotland is fantastisch! Hoewel wij na onze rondreis langs leuke lodges in Schotland wel twijfelen of Schotland met een baby heel erg handig is, kriebelt het wel om terug te gaan. Sfeervolle vakantieparken met een hottub, leuke dagtochten in de natuur, op zoek naar Nessie, Edinburgh Castle, reizen met de trein door prachtige landschappen, Glasgow...


Moeten we nog even doorgaan? Een familierondreis door Schotland moet gewoon op je bucketlist. Veel regen? Als je pech hebt wel inderdaad. Wij hebben echter weinig regen gezien in september en dat is toch niet het beste seizoen. Je kunt er dus eigenlijk weinig van zeggen. Maar zoals de Schotten zelf zeggen: laat je nooit tegenhouden door het weer, dan spring je maar een keer vaker onder de douche! Laarzen mee voor de kids, regenjassen aan en maximaal genieten, zeker weten dat dat lukt in dit fantastische land.

Schotland met baby of peuter

Schotland met kleine kinderen, is het handig of eigenlijk niet?

Schotland stond al jaren op onze bucketlist en toch gingen we er nog niet op vakantie. Hoe geschikt is Schotland met kleine kinderen vroegen we ons steeds af. Nu hebben we het antwoord! 

Schotland met een klein kind leek ons namelijk niet echt handig en dat is de reden dat we nooit eerder zijn gegaan met een baby, peuter of kleine kleuter. Bij Schotland moet je rekening houden met bergen, kastelen en actief zijn. Tenminste wel op de manier waarop wij Schotland willen zien: prachtige uitzichten, hiken naar Ben Navis en prachtige kastelen bezoeken. Natuurlijk zijn er best manieren om kleine kinderen te vervoeren zoals rugdragers. Daarmee kunnen sportieve ouders zeer zeker met hun kroost op avontuur in landen als Schotland. Wij zagen dat zelf niet zo zitten, omdat je toch best flink moet klimmen om de mooiste stukken te zien. Als je allebei een zwakke rug hebt zoals wij dan is lang lopen met een rugdrager gewoon geen dikke fun. Ons advies nu we Schotland met eigen ogen hebben gezien: wacht totdat je kind goed kan lopen en ga dan naar Schotland met je gezin. Verwacht namelijk geen wandelpaden voor je buggy op de meest plaatsen in de natuur. Met een baby is Schotland natuurlijk ook goed te doen, maar met kinderen die net beginnen met lopen tot en met 4 jaar, zouden wij Schotland niet aanbevelen als de meest handige bestemming voor gezinnen.

Wandelen in Schotland met kinderen

Voorbereiden van je reis: met je eigen auto naar Schotland

Als je naar Schotland gaat dan is de eerste vraag vaak: hoe kom je er? Veel gezinnen kiezen ervoor om naar Schotland te gaan met de ferry. Het kostenplaatje, je route en het gemak zijn factoren die meespelen bij de keuze van je vervoersmiddel.

Als je met de ferry naar Schotland gaat dan kom je  aan bij Newcastle en moet je dus ook nog een aantal uren stuk landinwaarts rijden als je naar het midden of noorden wilt. Houd daar rekening mee.  Ga je dus in het hoogseizoen naar Schotland dan is de ferry van P&O Ferries of DFDS Seaways waarschijnlijk een betere keuze prijstechnisch gezien. Als je meer dan 8 dagen gaat dan is de boot zeker een goede overweging als je het ons vraagt, mits je wel flexibel bent in je vertrek- en aankomstdatum.

We namen zelf even de proef op de som voor een overtocht met DFDS Seaways voor een gezin met twee kinderen in juli en kwamen op een prijs uit van dik over de € 1.200! Maar door een aantal data aan te passen met behulp van het handige schema dat erbij staat, werd dat ineens een kleine € 300 voor de overtocht met DFDS Seaways. Een flink verschil!


Rondreis Schotland met kinderen

Voorbereiden van je reis: goedkoop vliegen naar Schotland

Als je goedkoop naar Schotland vliegt zoals wij dat deden (retour voor € 45 p.p.) dan is een huurauto zeker een meer aantrekkelijke optie, want vanuit Glasgow of Edinburgh is het een snelle rit naar de Highlands. Uiteraard speelt je route mee, want wil je the Scottish Borders (het zuiden) en een stuk van Noord Engeland zien dan kan juist de ferry weer een slimmere keuze zijn.

We hebben 8 dagen in het najaar en moeten dus keuzes maken. Willen we enorm veel kilometers rijden of juist liever rustig aan doen en nog een keer teruggaan. We kiezen voor het eerste. In een week tijd maximaal 1.000 kilometer rijden vinden we prima als gezin om te vliegen. Verder willen we niet iedere dag ergens anders slapen en liever vanuit één plek meerdere dingen gaan zien en doen. Dat scheelt tijd en vinden we ook veel rustiger. We gaan dus op zoek naar de regio die we willen zien en naar een centraal gelegen plaats. En die vinden we in de Schotse laaglanden!

Auto huren in Schotland met Sunny Cars

Midden Schotland, de Lowlands ontdekken met de auto

We vliegen op Edinburgh en daar staat onze compleet uitgeruste Opel Astra huurauto van Sunny Cars al op ons te wachten bij aankomst als het goed is. Een stoere auto voor het trotseren van stoere natuur. Het is slim om je huurauto ruim van tevoren te reserveren. Dan heb je voldoende keuze en de prijzen zijn betaalbaar. Wij regelen onze auto ongeveer 1,5 maand van tevoren. Rijden van de Highlands naar Zuid Schotland kost je ongeveer 2,5 uur, maar kilometers zeggen niet zoveel in midden en noord Schotland. Dit komt door de kwaliteit van de wegen en de toegestande snelheid. Reken dus altijd in tijd en niet in miles.


Wil je een auto huren in Schotland met kinderen? Houd dan rekening met het volgende:

  • Bedenk van tevoren even of je een extra bestuurder wilt of niet (er zijn auto's waar dat all inclusive is);
  • De naam op je creditcard moet ook de hoofdbestuurder van de huurauto zijn;
  • Wil je snel de weg op en gegarandeerd een jonge auto? Kies dan een premium pakket.
Mireille Steegmans

Schotland is voor avontuurlijke gezinnen. De échte mooie stukjes van het land zie je pas als je de auto laat staan en te voet verder gaat. Zonde dus om dat niet te doen. Maak tijd voor prachtige hikes en neem voldoende eten mee voor onderweg voor onvergetelijke avonturen met je gezin.

- Mireille

Blackness Castle met kinderen

Kastelen, ruïnes en ridders in de lowlands

Wie naar Schotland gaat met het gezin, moet gegarandeerd een aantal kastelen en paleizen gaan bezoeken. Je hebt ontzettend veel mogelijkheden, van echte ruïnes zoals Aberdour Castle tot gerenoveerde kastelen als Stirling castle of Edinburgh castle. Voor kinderen spreken deze laatste twee kastelen enorm aan. Onze tips is om ook echt kasteelruïnes te bezoeken, want de mystiek en de sfeer die hier hangt zijn echt prachtig. Kijk van tevoren naar de serie Outlander en loopt gewoon echt op filmsets die je herkent uit de serie. 


Je kunt bij de kleine kastelen vaak gratis parkeren, bij de grote kastelen is dat een ander verhaal, hoewel de parkeerprijzen goed te doen zijn.


Kastelen en landhuizen in de lowlands van Schotland die wij bezochten:

Anstruther Fish Bar

Betaalbaar uit eten in een local pub

Een veel gehoorde 'klacht' over Schotland is dat het land ontzettend duur is. En dat valt tegenwoordig enorm mee! Staat Schotland dus al langer op jullie lijstje, ga dan zo snel mogelijk naar dit mooiste land ter wereld toe! In de local pubs kun je echt betaalbaar eten en ze zijn nog ontzettend gezellig ook. Bovendien is het eten goed en zijn de Schotten vriendelijk. Laat je even voorlichten en verrassen door lokale specialiteiten. Voor een traditionele steak & mushroom pie betaalden wij omgerekend rond de € 15 en een lekkere burger met verse frites vanaf € 12,50. Een pizza is gemiddeld iets duurder dan € 10 en op de meeste plaatsen zijn prima kindermenu's te vinden (prijspeil januari 2018)

Uitzicht over de highland van Schotland

Is het weer in Schotland echt zo wisselvallig?

Schotland kent milde winters, redelijk warme zomers tot ongeveer 25 graden en neerslag gedurende het hele jaar. Wat betreft de neerslag is er dus geen gunstig jaargetijde te noemen. De Schotten zelf laten zich niet tegenhouden of hun dag bepalen door het weer of met name de regen. Ze kleden zich erop en gaan gewoon naar buiten. Heb je zin in een zon- en strandvakantie? Dat kun je vergeten in Schotland, want de zomers zijn daarvoor zelfs te koud. In de grotere steden zoals Edinburgh en Glasgow kun je wel degelijk op het terras zitten in de zomer, want hier blijft de warmte wat langer hangen. Voor ons is de temperatuur prima te doen, maar houd er dus wel rekening mee dat het kan afkoelen in de avond. Afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat heb je te maken met meer of minder neerslag. Natuurlijk verschilt de hoeveelheid neerslag op verschillende hoogten, maar ook tussen oost en west zijn er grote verschillen. De meeste buien trekken van vanuit het westen naar het oosten en hierdoor is het oosten van Schotland een stuk droger dan het westen. Onze tip: kies voor Schotland en laat je niet tegenhouden door het weer. Wij waren in het najaar in Schotland en hadden in 10 dagen tijd slecht een middagje regen.

Schotse kust

Hoe duur is Schotland eigenlijk echt?

Schotland met kinderen is duur. Een veel gehoorde opmerking, maar met de gunstige stand van de Engelse pond ten opzichte van de Euro was Schotland nog nooit eerder zo betaalbaar voor gezinnen. Wij boekten o.a. in Balfron een leuke accommodatie via Airbnb en gingen van daaruit op avontuur en maakten gave wandelingen. We betaalden gemiddeld ongeveer € 90 per nacht, dat kan goedkoper en in het hoogseizoen moet je voor eenzelfde accommodatie op ongeveer € 125 rekenen per nacht. Als je dat naar een weekprijs gaat omrekenen en vergelijkt met een vergelijkbare accommodatie in Italië of Spanje in het hoogseizoen dat is dat ongeveer even duur.

National Trust for Scotland logo

National Trust for Scotland

Voor iedereen die het erfgoed van Schotland een warm hart toedraagt is er de mogelijkheid om lid te worden van de National Trust for Scotland. Daar komen ook een aantal voordelen bij:
  • Gratis toegang tot al het National Trust van Schotland
  • Gratis parkeren bij alles sites van National Trust for Scotland
  • Abonnement op tijdschriften en guides voor Schotland (in Engels)

Voor een gezin met 2 volwassenen en maximaal 6 kinderen betaal je een totaalbedrag van £ 108 per jaar, voor het hele gezin dus. Als je dus een jaar lid bent, betaal je omgerekend dus +/- € 120,00 om met het hele gezin tijdens je vakantie als het National Trust for Scotland te bezoeken. PLUS je steunt het behoud ervan. Win-win, toch?

Leuke accommodatie in Schotland met kinderen

Kindvriendelijke accommodaties in Schotland

Ontdek de fijnste plekken om te overnachten voor gezinnen

Ook leuk om te lezen:

Linlithgow Palace met kids
Linlithgow Palace

Geboorteplaats van Mary Queen of Scots

Leuke pubs bij Loch Lomond met kinderen

Eten in pubs

De gezelligste pubs voor gezinnen rondom Loch Lomond
Hopetoun House met kinderen
Hopetoun House

High tea op een prachtig landgoed vlakbij Edinburgh

Stel je vragen over Schotland in onze community

onze leden krijgen korting op o.a. autohuur en reisartikelen