Vakantie in Schotland met kids
Schotland
Mireille Steegmans
Schotland
08/23/2019
3 min

Handig om te weten als je naar Schotland gaat

08/23/2019
3 min

Schotland is voor avontuurlijke gezinnen die van de natuur houden als je mijn mening vraagt. De échte mooie stukjes van het land zie je pas als je de auto laat staan en te voet verder gaat. Zonde dus om dat niet te doen. Maak tijd voor prachtige hikes en neem voldoende eten mee voor onderweg voor onvergetelijke avonturen met je gezin.

Tips voor Schotland met je gezin

Wandelen in Schotland met kinderen

Kastelen, ruïnes en ridders in de Lowlands

Wie naar Schotland gaat met het gezin, moet gegarandeerd een aantal Schotse kastelen en paleizen gaan bezoeken. Je hebt ontzettend veel mogelijkheden, van echte ruïnes zoals in Aberdour tot gerenoveerde kastelen als Stirling Castle of Edinburgh Castle. Voor kinderen spreken deze laatste twee kastelen enorm aan. Onze tips is om ook kasteelruïnes te bezoeken, de mystiek en de sfeer die hier hangen zijn echt prachtig. Kijk zelf van tevoren naar de serie Outlander en loopt gewoon echt op filmsets die je herkent uit de serie. Je kunt bij de kleine kastelen vaak gratis parkeren, bij de grote kastelen is dat een ander verhaal, maar de parkeerprijzen zijn er vaak maar een paar pond.

Blackness Castle Schotland met kinderen

Is het weer echt zo wisselvallig?

Heb je zin in een zon- en strandvakantie? Dat kun je vergeten in Schotland, want de zomers zijn daarvoor zelfs te koud. In de grotere steden zoals Edinburgh en Glasgow kun je wel degelijk op het terras zitten in de zomer, want hier blijft de warmte wat langer hangen. Voor ons is de temperatuur prima te doen, maar houd er dus wel rekening mee dat het kan afkoelen in de avond. Afhankelijk van het gebied waar je naartoe gaat, heb je te maken met meer of minder neerslag. Natuurlijk verschilt de hoeveelheid neerslag op verschillende hoogten, maar ook tussen oost en west zijn er grote verschillen.

Leuke Schotse kastelen met kinderen

De kastelen en landhuizen in de Lowlands van Schotland die wij bezochten waren eigenlijk allemaal pareltjes en uniek om hun eigen redenen. Een lijstje van de plekken die wij met ons gezin bezochten:

Schotse kastelen bezoeken met gezin

Hoe duur is Schotland nou écht?

Een veelgehoorde 'klacht' over Schotland is dat het land duur is en dat uit eten gaan ook een rib uit je lijf kost. Onze ervaring is dat dit enorm meevalt dus laat je daardoor niet tegenhouden als dit prachtige land op jullie bucketlist staat. In de lokale pubs kun je betaalbaar en goed eten. De Schotten laten je graag kennismaken met hun specialiteiten dus ga zeker uit eten in Schotland met kinderen en kook niet altijd zelf is mijn tip. Om je een idee te geven van de prijzen: voor een traditionele steak & mushroom pie betaalden wij omgerekend € 15 en een lekkere burger met verse frites was € 12,50. Een pizza is gemiddeld iets duurder dan € 10 en op veel plaatsen zijn kindermenu's te bestellen.

Wij boekten o.a. in Balfron een leuke accommodatie via Airbnb en gingen van daaruit op avontuur en maakten gave wandelingen. We betaalden gemiddeld ongeveer € 90 per nacht, dat kan goedkoper en in het hoogseizoen moet je voor eenzelfde accommodatie op ongeveer € 125 rekenen per nacht. Als je dat naar een weekprijs gaat omrekenen en vergelijkt met een vergelijkbare accommodatie in Italië of Spanje in het hoogseizoen dat is dat ongeveer even duur.

Fish & chips eten in Schotland met kinderen

National Trust for Scotland

Voor iedereen die het erfgoed van Schotland een warm hart toedraagt, is er de mogelijkheid om lid te worden van de National Trust for Scotland. Daar komen ook een aantal voordelen bij:

  • Gratis toegang tot al het National Trust van Schotland
  • Gratis parkeren bij alles sites van National Trust for Scotland
  • Abonnement op tijdschriften en guides voor Schotland (in Engels)

Voor een gezin met 2 volwassenen en maximaal 6 kinderen betaal je een totaalbedrag van ongeveer£ 120 per jaar, voor het hele gezin. Als je dus een jaar lid bent, betaal je omgerekend een heel respectabel bedrag met het hele gezin tijdens je vakantie. En je steunt het behoud van National Trust. Win-win!