Hopetoun House met kinderen bezoeken
Schotland
Mireille Steegmans
Schotland
11/07/2019
5 min

High tea bij Hopetoun House, een prachtig landgoed

11/07/2019
5 min

Hopetoun House ligt op nog geen half uurtje rijden van Edinburgh Airport dus het is de ideale plek om naartoe te gaan als je honger hebt en net bent geland op Edinburgh en meteen deze drukke stad wilt verlaten om te genieten van de Schotse laaglanden.

Een indrukwekkende entree

Als we de oprijlaan van het statige Hopetoun House oprijden – uiteraard aan de linkerkant – zijn we direct onder de indruk. Het is er prachtig in de herfstperiode. Aan het eind van de oprijlaan zien we het prachtige gebouw liggen. We parkeren de auto aan de linkerkant, waar je ook direct een entreeticket kunt kopen in de kleine shop die er ligt. Vervolgens lopen we onder de bomen naar Hopetoun House toe. Indrukwekkend is het zeker te noemen, dit statige huis.

Hopetoun House Schotland

High tea, genieten van heel veel lekkers

Ga als het even kan op zondag naar Hopetoun House, want dan kun je rekenen op heel veel verse lekkernijen. Heerlijke scones, salted caramel brownie, raspberry en white chocolate met fudge bijvoorbeeld. Natuurlijk zijn er ook op andere dagen mogelijkheden om te genieten van een high tea bij Hopetoun House, maar op zondag lijkt het wel of alle Schotten naar deze plek toekomen voor een high tea met verse baksels en een lekkere prosecco om het compleet te maken. De tearoom zit aan de rechterkant als je voor Hopetoun House staat en je hoeft er niet per se in je zondagse outfit aan te komen. Sterker nog, wij hadden onze wandelschoenen en fleece aan en niemand keek er vreemd van op. Wij eten zelf een heerlijke salade en typisch Schotse ‘cullen skink’. Zeker proberen deze lekkere vissoep met schelvis.

TIP! Neem wat lekkernijen mee voor onderweg, hier krijg je zeker weten geen spijt van. De zoetigheden zijn gewoon echt heel erg lekker en om ze zo vers te krijgen is absoluut een uitdaging.

Goede high tea Schotland Hopetoun Restaurant

High tea lekkernijen

Beste high tea Schotland Hopetoun House

Een kijkje nemen in Hopetoun House

We zijn na een heerlijke lunch nieuwsgierig geworden naar de inrichting van Hopetoun House. Het is genieten om onder de bomen naar Hopetoun House toe te lopen: wat een plaatje bij de middagzon. In het midden gaan we naar binnen waar we duidelijk uitleg krijgen over waar we moeten zijn. Onderweg zijn er veel vrijwilligers aanwezig die je veel kunnen vertellen over Hopetoun House, maak daar gebruik van! Ze hebben namelijk echt veel interessants te vertellen. Via de bibliotheek alias biljartkamer en de slaapkamer lopen we naar het indrukwekkende trappenhuis. Zijn deze vertrekken leuk voor kinderen? Ja en nee. In de basis zijn ze saai voor kleine kinderen, maar als je er zelf een verhaal omheen vertelt en uitlegt wat je allemaal ziet dan wordt het allemaal een stuk interessanter!

Hopetoun House eetkamer

Hopetoun House trappengat

Hopetoun House woonkamer

Prachtige kamers en een mooi uitzicht

De verschillende kamers zijn nog steeds in oude stijl ingericht en wat opvalt is dat je overal gewoon kunt lopen. Geen dragen waar je achter moet blijven, maar je kunt gewoon echt overal bij. Een oude wieg, een prachtige open haard, een sfeervolle woonkamer met hoge spiegels, schilderijen van alle voorvaderen en gedekte tafels. Het hoogtepunt is toch wel het dakterras waar je naartoe klimt via een van de torens van Hopetoun House. Als je op het dakterras staat heb je 360 graden view en perfect uitzicht op The Forth Bridge en Queensferry Crossing Bridge. Een prachtig plaatje!

Het valt van bovenaf op dat er veel groen is rondom Hopetoun House en bovendien een mooie fontein. Het hele huis is eigenlijk opgesteld als woonhuis en dat maakt het voor kinderen interessant. Zonder overal aan te hoeven komen, kun je wel overal bij en dus kun je ook spullen van vroeger van dichtbij bekijken.

Hopetoun House Schotland bij Edinburgh

Themadagen en mooie wandelingen

Regelmatig worden er bij Hopetoun House themadagen georganiseerd. Zo kun je in de herfstperiode voor een klein bedrag mee op zoek gaan naar paddenstoelen en meer leren over deze heerlijke ‘funghi’. Verder zijn er drie standaard wandelingen bij Hopetoun House die je kunt vinden bij het ticket office. Ze zijn gratis verkrijgbaar en verschillen in lengte en thema. Handig dus om op dat moment te kijken wat je het meest aanspreekt en te kiezen. Wij vinden het nature detectives trail een aanrader. We nemen een pen mee in één van de boxen die er hangen en ontdekken de omgeving van Hopetoun House als een echte Hopetoun Ranger. Leuk!

Hopetoun House bibliotheek

Handig om te weten over Hopetoun House

  • Je auto parkeer je ongeveer 200 meter voor Hopetoun House en je loopt vervolgens naar de ingang. Je kunt hier redelijk lopen met een kinderwagen, maar echt praktisch is een kinderwagen hier niet. Waarom? Veel trappen, ook in Hopetoun House zelf en bij de entree. Verder is de omgeving als je een wandeling maakt niet geschikt voor kinderwagens, dus het is voor kinderen die nog niet goed zelf kunnen lopen zeker handig om een draagzak mee te nemen.
  • Voor gezinnen met twee kinderen is het verstandig om een family ticket te nemen.
    Hopetoun House is dagelijks geopend vanaf 10.30 uur tot 17.00 uur. Je kunt naar binnen tot 16.00 uur dus zorg dat je op tijd bent voordat de deuren sluiten. Let even op de openingstijden, want Hopetoun House is in het laagseizoen niet altijd geopend.
  • Hopetoun House ligt 15-20 minuten rijden van Midhope Castle. Bij Midhope Castle werd onder andere Outlander opgenomen. Alleen al de weg naar Midhope Castle is een aanrader als je het ons vraagt. Prachtige natuur en het idee dat je alleen op de wereld bent. En daar is dan ineens Midhope Castle met onderweg zicht op de beroemde bruggen die over het water heen gaan.
  • Voor een bezoek aan Hopetoun House moet je ongeveer een uur rekenen. Wil je ook nog gaan lunchen of high tea-en en een wandeling maken? Dan mag je wel wat langer uittrekken, want dan breng je hier met gemak een halve dag door. Een prima uitje dus ook als je langzaam opstart en niet teveel wilt doen.