Met de boot naar Engeland DFDS
Wales
Mireille Steegmans
Wales
08/30/2019
7 min

8 redenen om met DFDS Seaways van Duinkerke naar Dover te varen

08/30/2019
7 min

De overtocht naar Engeland met het gezin; ga je vliegen, treinen of met de ferry? Wie op vakantie gaat naar Groot-Brittannië met kinderen ontkomt er niet aan: de overtocht met de ferry, een rit met de trein of vliegen.

Duinkerke – Dover met DFDS Seaways

Ga je een weekendje naar Londen dan is vliegen met kinderen perfect, maar wil je langer gaan dan is de trein of de ferry de beste keuze in mijn ogen. Prijstechnisch is de ferry van Duinkerke of Calais naar Dover het meest interessant als je naar het zuiden van Groot-Brittannië gaat. Vooral in het hoogseizoen als er meer dan 12 boten op een dag vertrekken vanaf iedere bestemming. De trein is een duurdere aangelegenheid -overigens wel een toffe ervaring vond ik. Afhankelijk van het tijdstip waarop je de boot pakt, betaal je meer of minder voor de overtocht met DFDS Seaways. De boot rond het middaguur is veruit het duurst, maar pak je de vroege boot dan kun je de overtocht al voor € 80,00 (enkele reis) maken met DFDS Seaways. Ook in het hoogseizoen zag ik deze prijs, wij keken slechts een paar weken voor vertrek in juli naar onze overtocht. Als je wat verder van tevoren plant kun je zelfs aanbiedingen van € 54,00 vinden voor een enkele reis.

1,5 uur voor vertrek aanwezig zijn om te boarden

Toen ik klein was, heb ik de overtocht naar Engeland meerdere keren gemaakt, ook met de ferry van DFDS Seaways. De laatste keer was tijdens een weekendje Christmasshoppen in Londen met de bus. Ik heb de overtocht zelf met de auto nog nooit gemaakt en daarom is deze hele ervaring nieuw. Superleuk om dit met mijn eigen gezin te doen!

In het hoogseizoen moet je 1,5 uur van tevoren aanwezig zijn bij de ferry. We krijgen bij de grens een aantal controles, de dakkoffer moet even open en al met al ben je dus toch wel even bezig. Uiteindelijk sluiten we aan in de rij met auto’s die staan te wachten om te ‘boarden’. Hier kunnen we de motor even uitzetten en naar binnen lopen voor een toilet en voor uitzicht op de ferry’s. We hebben nog ongeveer 45 minuten over voor vertrek dus dat is perfect. Op deze manier de tijd doden is ideaal met kinderen. De tijd vliegt om, op naar Dover! Wist je trouwens dat Dover de grootste haven voor persoonsvervoer ter wereld is?

DFDS Ferry met kinderen naar Engeland

Boarden bij de ferry naar Dover

# 1 In 6,5 uur in Engeland

We hebben de boot van 10.00 uur en zijn om 8.30 uur stipt in Duinkerke. Alles verloopt heel erg soepel en we rijden binnen een half uurtje door naar het punt waar we uiteindelijk gaan boarden. Engeland lijkt voor velen ver, maar op deze manier zijn we binnen 6,5 uur in Engeland -en daar is de boarding time van 1,5 uur in het hoogseizoen dan ook bij opgeteld. Perfect voor gezinnen als je het mij vraagt! Aan boord is precies genoeg te doen om je even te vermaken en met een spelletje bij de hand vliegt de tijd gegarandeerd voorbij.

DFDS overtocht Duinkerke - Dover
Ovetocht met de ferry met het gezin

#2 Het beste uitzicht op de White Cliffs of Dover

Als je op de White Cliffs of Dover staat dan heb je werkelijk waar een prachtig uitzicht over de witte krijtrotsen, vooral als je richting de vuurtoren loopt. Kom je echter met DFDS Seaways de haven van Dover binnenvaren dan heb je vanaf het water uitzicht op de kliffen en dat is uniek. Als je van de boot af rijdt dan ben je binnen een kwartiertje bij Dover Castle en de White Cliffs of Dover. De moeite waard om te bezoeken? Ja, absoluut niet overslaan als het mooi weer is dan is dit zeker een stop waard. Reken op ongeveer 3-4 uur als je op je gemak wilt wandelen met het gezin en tussendoor nog wat wilt eten en foto’s wilt maken. Wil je Dover Castle en haar gangenstelsel bezoeken? Plan dan een extra dagje in de omgeving.

#3 Beter betaalbaar dan vliegen of de trein

In het hoogseizoen kun je vanaf ongeveer € 80 enkele reis met de auto en een gezin van 4 personen van Duinkerke naar Dover varen. Erg betaalbaar als je het mij vraagt, tel de tol maar eens als je naar Italië rijdt plus de extra kilometers om op je bestemming te komen. Van ons thuis naar Cardiff -de hoofdstad van Wales- is het ongeveer 650 kilometer rijden.

Als je dit vergelijkt met een ritje met de trein of vliegen dan kom je gegarandeerd duurder uit in dat laatste geval. Bovendien moet je dan ook nog een auto huren. Je kunt dus bijvoorbeeld goedkoop vliegen op Londen -zelfs in het hoogseizoen is dat mogelijk- maar uiteindelijk is dat een stuk duurder als je de autohuur erbij telt. Kortom: Met DFDS Seaways naar Groot-Brittannië is een prima keuze!

De haven van Duinkerke

#4 Je eigen auto altijd bij je

Misschien wel de grootste pré met een baby: je hebt je eigen auto bij je als je met je eigen auto en de boot gaat en kunt dus van thuis uit alles meenemen wat je wilt. Ik vind het superhandig, ons eigen rijdende huisje inclusief dakkoffer waar je alles in kwijt kunt. Wij zijn op deze manier toch wel flexibeler in het meenemen van spullen zoals een babystoel en onze Osprey Poco AG Premium voor in de bergen van Wales en de White Cliffs of Dover. En door al die ruimte nemen we ook met alle gemak de Babyzen Yoyo+ mee voor in de stad Cardiff en Newcastle. Als we vliegen en een auto huren dan is het toch meer een kwestie van keuzes maken met een baby op reis. Dat wil overigens niet zeggen dat onze auto vol zit, de kofferbak heeft nog voldoende ruimte over.

#5 Relaxt en volop afwisseling voor kinderen

Twee uurtjes rijden, even de benen strekken en naar de ferry kijken waar de auto’s vanaf rijden. De auto weer in en de boot op gaan. Vervolgens de boot verkennen, uitwaaien op het achterdek van de ferry en ondertussen reizen we lekker verder en hebben we alle aandacht voor de kinderen. En dan zijn we alweer twee uurtjes verder. Samen lunchen in Engeland bij aankomst en dan de White Cliffs op, omdat we er vroeg zijn en bovendien op de heenreis ook nog een uur gewonnen hebben. Daarna kunnen de kinderen lekker slapen en rijden wij in twee uurtjes naar onze eerste lodge. Door de afwisseling is een reisdag naar je vakantieadres op deze manier erg ontspannen en afwisselend. Geen zeurend kind van 7 jaar en een baby die lekker kan slapen tussendoor. Geen enkele klacht, echt perfect!

Baby mee op de ferry naar Dover

#6 Genoeg te zien aan boord voor 2 uur

Dit punt sluit aan bij het vorige punt. Als we de boot gaan verkennen merken we al snel dat er meer dan genoeg te beleven is aan boord. Een speelhoekje voor de allerkleinsten waar onze baby even lekker kan bewegen, een klein winkeltje waar we wat leuke magneten kopen (souvenir voor iedere vakantie) en een koffiecorner waar we even een potje kunnen kaarten en waar baby wereldreiziger wat stapjes kan zetten. Vervolgens waaien we lekker even uit op het achterdek en vlak voor aankomst kijken we naar de White Cliffs of Dover. De ferry is alles behalve spannend voor een volwassene, maar voor kinderen is zoveel te zien en te beleven zo’n eerste keer op een ferry.

#7 Net wat dichterbij dan Calais

Duinkerke is makkelijk te bereiken met de auto vanuit Nederland. In mijn ogen is de oversteek Calais – Dover het meest bekend bij veel Nederlanders. Geen idee waarom, maar Duinkerke is net even wat dichterbij dus waarom zou je verder rijden? Ja, de overtocht vanuit Calais is net iets korter dan vanuit Duinkerke, maar dat is een gevalletje linksom of rechtsom natuurlijk.

#8 Shoppen in Kent en Canterbury

In Engeland kun je echt perfect shoppen! Wil je eens wat anders doen dan een weekendje Parijs of Berlijn? Scoor een betaalbare overtocht met de ferry en ga shoppen in Zuid-Engeland! Alleen leuk met kinderen die uiteraard van shoppen houden. Vanaf Dover is het 40 minuten rijden naar Ashford Designer Outlet Store. Merken als Hugo Boss, Diesel, Nike en Guess lachen je toe. De prijzen zijn 60% lager en bovendien is Engeland sowieso aantrekkelijker qua prijzen hebben wij gemerkt. Even ter vergelijk, wij zagen een Spiderman pak in de Disney Store voor £ 30,00 en op datzelfde prijskaartje stond hij € 50,00. Duidelijk uit de tijd toen de Engelse Pond nog veel hoger stond, maar tegenwoordig dus vele malen goedkoper om in Engelse Ponden te betalen in plaats van in Euro’s. Vooral in de sale kun je echt je slag slaan hebben wij gemerkt. Dus als je een nieuwe garderobe nodig hebt dan is dit zeker een aanrader!

Het is bovendien ontzettend leuk om naar The King’s Mile Canterbury te gaan. Lekker slenteren door kleine straatjes met Britse handelaren die vanalles verkopen. Lekker sfeertje en echt even Engelse cultuur snuiven. Canterbury is overigens één van de meest bezochte steden in het Verenigd Koninkrijk.

De haven van Dover vanaf de White Cliffs