Op de bucketlist van velen: Stonehenge met eigen ogen zien
Engeland
Mireille Steegmans
Engeland
09/02/2019
11 min

Op de bucketlist van velen: Stonehenge met eigen ogen zien

09/02/2019
11 min

Stonehenge staat al even op onze bucketlist en als we besluiten om naar Engeland en Wales op vakantie te gaan is deze stenen cirkel en het iconische symbool van Groot-Brittannië het eerste wat op onze to do list staat.

Wat is Stonehenge nu eigenlijk? (info voor kinderen)

Stonehenge is het meest beroemde monument van Engeland en het staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Plekken die op de lijst van UNESCO Werelderfgoed staan zijn bijzonder en niet te vervangen. Ze zijn eigendom van de hele wereld en er wordt alles aan gedaan om deze plekken te behouden. Stonehenge was in de steentijd een offerplaats, een plek waar mensen naartoe gingen om te offeren. Stonehenge werd in 3 verschillende fases gebouwd en is al heel oud. Op dit moment is nog steeds niet duidelijk waarom dit bouwwerk ooit werd gemaakt. Wel is duidelijk dat er rond 3.100 voor Christus werd gestart met de bouw van Stonehenge.

Uit de opgravingen kan er gezien worden dat er werd gebouwd met steen in plaats van hout. Er werd eerst gedacht dat de stenen helemaal uit Wales kwamen, maar tegenwoordig wordt er vermoed dat de stenen zijn verplaatst door gletsjers. De stenen zijn heel zwaar en van de grootste stenen staat er nog maar één steen recht. Deze steen steekt bijna 7 meter boven de grond uit en er zit bijna 2,5 meter steen in de grond. Hij weegt wel 50 ton!

Foto's maken bij Stonehenge

Bezoek Stonehenge met kinderen

Step into Engeland’s history, de geschiedenis van Stonehenge

De historie van het immense bouwwerk gaat meer dan 4.500 jaar terug. Toch is niet alles bekend over Stonehenge, want tot op de dag van vandaag is niet duidelijk waarom Stonehenge eigenlijk werd gebouwd. Ook is het niet duidelijk wie Stonehenge bouwden, beweringen lopen uiteen van tovenaren tot reuzen en zelfs aliens. Er zijn duidelijk aanwijzingen dat Stonehenge werd gebruik als begraafplaats vanaf net na het ontstaan tot ongeveer 2.500 voor Christus en dat het ooit een offerplaats was. Allemaal erg interessant, maar de vraag waarom Stonehenge werd gebouwd is daarmee dus nog steeds niet beantwoord. Wel is bekend dat de gehele constructie van Stonehenge ongeveer 1.500 jaar duurde en dat de monolieten meerdere keren werden verplaatst.

Steencirkel van Stonehenge

The Stone Circle van Stonehenge

Bezoek aan Stonehenge met een 7-jarige en een baby

Als je Stonehenge met kinderen wilt bezoeken dat heb ik één hele belangrijke tip: koop vooraf je tickets online, je reserveert altijd voor een bepaald tijdslot. Dan voorkom je namelijk de lange wachtrij waarin iedereen staat die niet vooraf gereserveerd heeft. Geloof me, deze magische cirkel in Zuid-Engeland is enorm populair en het hangt er met de been buiten hebben we wel gezien. Dat maakt voor ons overigens de plek ook wel wat minder magisch dan vooraf gedacht.

Het bezoekerscentrum van Stonehenge is vernieuwd, maar helaas is er over één ding niet nagedacht: er is geen goed afdak boven de wachtrijen bij de ingang en de bus gemaakt. Een kleine misser, want als het regent sta je in de rij te wachten en haal je een nat pak. In de zomer met flinke hitte is het afzien, omdat je in de brandende zon staat te wachten. Dat laatste troffen wij en omdat we zeker een uur hebben moeten wachten totdat we echt naar binnen konden gaan -ja, we hadden vooraf kaarten gereserveerd en toch was er een immense rij- waren we behoorlijk gebakken en gebraden. Kun je dus nagaan hoe lang je in het hoogseizoen moet wachten als je geen tijdslot vooraf hebt gereserveerd. Met kinderen is dit geen lolletje kan ik je vertellen. Wij waren er in Juli en dan hebben de Engelsen zelf nog geen vakantie.

Neolitische huizen Stonehenge

Bezoekerscentrum Stonehenge

Stonehenge tentoonstelling en Neolitische huizen

Begin je bezoek aan Stonehenge bij voorkeur met een bezoek aan de tentoonstelling direct rechts naast de kassa’s en wandel rond bij de Neolitische huizen. Vanwege het warme weer kiezen wij ervoor om eerst naar de steencirkel te gaan, in de middag is het daar veel te warm met een baby. We leren achteraf in het museum/de tentoonstelling hoe de mensen zo’n 4.500 jaar geleden leefden. Er lopen vaak vrijwilligers rond die veel te vertellen hebben over de historie van deze plek dus er valt genoeg te leren voor kinderen.

Bij de tentoonstelling ontdekken we meer over het verhaal van Stonehenge. Over de stenen, het landschap, de mensen en de vermoedelijke betekenis. Er zijn een aantal audiovisuele ervaringen waaronder een 360 graden film en meer dan 250 archeologische voorwerpen die zijn ontdekt rondom Stonehenge. Onder andere sieraden, aardewerk, gereedschap en zelfs menselijke resten. Onze 7-jarige vond het weinig interessant, wij waren in een klein half uurtje wel uitgekeken bij de tentoonstelling en de Neolitische huizen. Dat komt waarschijnlijk omdat we toen al bij de steencirkel waren geweest en dat was toch wel echt dé highlight.

Stonehenge is a prehistoric temple. The stones are alligned with the movements of the sun. Stonehenge is part of a complex historic landscape

Bezoek Stonehenge tentoonstelling met kinderen

Stonehenge met baby 360 graden film

Let’s go: op naar de magische cirkel

Met de audiotour in de ene hand en een fles water in de andere sluiten we aan in de rij met mensen die met de bus naar The Stone Circle willen gaan. De dame bij de entree raadde ons met een baby ten strengste af (ze verbood het nog net niet) om te gaan wandelen met de hitte die dag. Even wachten dus op de bus om uiteindelijk in ongeveer 10 minuten naar de steencirkel te worden gebracht. De wandeling zal absoluut de moeite waard zijn, er zien rondom Stonehenge en het werelderfgoed van Avebury een aantal mooie wandelroutes om te lopen.

Je kunt trouwens ook halverwege uit de pendelbus stappen en verder lopen naar de steencirkel. Ook dat laten we aan ons voorbij gaan vanwege de hitte (30+ graden). Je hebt door deze verschillende keuzes zelf in de hand hoeveel tijd je doorbrengt bij Stonehenge. Een dag, een halve dag of maar een paar uurtjes?

Als je aan de rechterkant van de bus zit, heb je het beste uitzicht en zie je na ongeveer 10 minuten Stonehenge opkomen aan de horizon. We hebben Stonehenge ook al zien liggen vanaf de weg toen we kwamen aanrijden bij het bezoekerscentrum dus dit is onze tweede kennismaking. ‘Het lijkt zo klein’, zegt onze 7-jarige en dat klopt vanaf een afstandje. Maar als we dichterbij komen is het formaat zeker indrukwekkend.

Stone Circle Stonehenge zien

Stonehenge met kinderen en warm weer

Wij waren met een baby bij Stonehenge met bijna 30 graden. Ik kan je vertellen dat we vrij snel hebben opgesplitst, Gijs is met Julian teruggegaan naar het bezoekerscentrum vanwege de enorme hitte en brandende zon bij de cirkel van Stonehenge. Ik heb met Lucas een rondje gelopen en de audiotour afgemaakt. De stenen cirkel ligt ongeveer 2 kilometer van het bezoekerscentrum af en het is dus gemakkelijk te bewandelen. Is het warm weer en ben je hier met kinderen? Begin er niet aan, maar pak de gratis shuttlebus. Je loopt in de brandende zon in een open veld en het is bloedheet en onverantwoord.

Serieus, wij hebben 3 ambulances langs zien rijden in paar uren dat wij bij Stonehenge waren en bovendien een aantal mensen onwel zien worden. Pak dus de bus, ga gewapend met een flinke fles water, een zonnehoedje en zonnebrand. Zorg dat je goed hebt gegeten van tevoren en laat je niet gek maken in de mensenmassa. Als het warm weer is dan is het overigens aan te raden om eerst naar de steencirkel te gaan in de ochtend en om daarna pas naar de tentoonstelling en de Neolitische huizen te gaan vanwege de hitte. Normaal gesproken zou ik die volgorde juist omdraaien.

Het hele gebied is toegankelijk met een kinderwagen, buggy of rolstoel. Een paar stukken zijn niet verhard dus wil je echt overal komen met een baby net als wij dan is een rugdrager aan te raden.

Pendelbus naar steencirkel van Stonehenge

Stonehenge met een baby en rugdrager

Wandeling rondom de stenen cirkel

De highlight van ons bezoek aan Stonehenge en het werelderfgoed van Avebury is de wandeling rondom de enorme stenen die in het middelpunt staan van de cirkel die er omheen ligt. Het verhaal, de mythe, de geschiedenis. Het hele verhaal van Stonehenge is gewoon indrukwekkend. Op het moment dat we uit een bomvolle bus met toeristen lopen en de stenen van Stonehenge daadwerkelijk zelf zien denk ik om heel eerlijk te zijn maar één ding: wat zonde dat deze plek zo is platgelopen.

In totaal lopen wij zeker 1,5 uur bij de steencirkel en in de omgeving, we leren veel over deze plek. Interessant met kinderen? Zeker weten! Stonehenge wordt gezien als één van de wereldwonderen, een spirituele plek en een inspiratiebron. Door de enorme mensenmassa is de plek wel getransformeerd tot een prachtige plek met stenen in de natuur waar iedereen massaal foto’s aan het maken is. Ik vraag me af hoeveel mensen hier daadwerkelijk stilstaan bij wat voor een meesterwerk the Stone Circle is. Ik zie maar weinig mensen met een audiotour lopen, veel meer mensen met een selfie stick. Ook wij maken een wandeling rondom de cirkel en leren meer door de audiotour in het Nederlands. Overigens is de audiotour in het Engels ook te downloaden op je telefoon. Wel vooraf doen als je WiFi hebt, want ter plekke is een snelle verbinding niet gegarandeerd.

Bezoek Stonehenge met kinderen

Stonehenge tickets, dit is handig om te weten

Het Stonehenge Visitor Centre is dagelijks geopend.. De laatste entree is 2 uur voor sluitingstijd dus dat geeft aan dat je ongeveer 2 uur nodig hebt om Stonehenge en de omgeving te zien. Honden zijn welkom bij Stonehenge, mits ze aangelijnd zijn.

Controleer van tevoren wel even het weer als je naar Stonehenge gaat. Bij regen zijn laarzen en regenjassen geen overbodige luxe.

Wil je meer werelderfgoed zien in Engeland?

Dan is het veel slimmer om lid te worden van The English Heritage OF om de English Heritage Overseas Visitor Pass aan te schaffen voor je bezoek aan Groot-Brittannië!

Voor € 73,50 heb je een 9-daagse English Heritage Overseas Visitor Pass met de hele familie (prijspeil september 2019 – 2 volwassenen, maximaal 4 kinderen onder de 18 jaar en onder 5 jaar gratis). Met deze Visitor Pass kun je kastelen, abdijen, Romeinse ruïnes en prehistorische monumenten bezoeken door heel Engeland. Dover Castle, Hadrian’s Wall, Winchester Palace, London Wall, highlights in Kent, Cornwall en West Sussex en ga zo nog maar even door…

Word je Member of the English Heritage dan kun je meer dan 400 historische sites bezoeken. Je hebt een jaarkaart voor £105 met je gezin (prijspeil september 2019) van 2 volwassenen en tot 12 (!) kinderen waarmee je toegang hebt meer dan 400 historische plekken in Groot-Brittannië. Je krijgt een handboek ter waarde van £10.95 waarmee je al je uitjes kunt plannen. Naast een aantal andere voordelen parkeer je gratis bij alle historische sites.

Audiotour bij Stonhenge voor kinderen

Stonehenge met kinderen bezoeken

Lunchtime!

Bij het bezoekerscentrum kun je perfect lunchen in het bijbehorende café. Je kunt rekenen op lokale producten en goede kwaliteit. De prijzen zijn goed te doen, al vinden wij het ijs wel prijzig. Het is dan ook wel een Marshfield Farm-ijsje, kwaliteit dus!

De Stonehenge steenwafels zijn een aanrader en dat geldt ook voor het bier van de enige echte Stonehenge-brouwerij. Verder lekkere soepen, sandwiches, cornish pasteitjes en zoetigheden. In dat laatste zijn de Engelsen extreem goed!

Bezoek aan Stonehenge met kinderen

Praktische informatie, van parkeren tot audiotour

Alleen Stonehenge zien en geen ander Engels erfgoed? Volwassenen betalen £19.00 voor een los ticket, kinderen van 5 – 17 jaar betalen £11.40. Verder zijn er familietickets te koop voor 2 volwassenen en maximaal 3 kinderen, hiervoor betaal je  £49.40 (prijspeil september 2019). Het is verstandig om tickets voor Stonehenge vooraf te kopen. Bij je tickets is parkeren inbegrepen dus geen verrassingen met parkeerkosten ter plaatse. Als je een baby bij je hebt zoals wij, dan kun je helemaal vooraan parkeren. Dit is echt keurig geregeld en erg fijn. Let op in de zomerperiode kunnen de weekenden extreem druk zijn op de wegen naar de West Country, calculeer dus een langere reistijd in om Stonehenge te bereiken. In totaal hebben wij overigens wel een halve dag uitgetrokken voor ons bezoek aan Stonehenge inclusief lunch en een kop koffie met een ijsje.

Vooraf reserveren

Als je vooraf tickets reserveert dan weet je zeker dat je niet voor niets komt, want het is echt enorm druk bij Stonehenge. Met je ticket heb je entree tot het hele gebied rondom Stonehenge, dus ook de expositieruime, de winkel en het café. Voor € 2,00 kun je een Nederlandstalige audiotour huren waarmee je uitleg krijgt over Stonehenge, in mijn ogen de moeite waard om meer te weten te komen over deze plek. Ook voor kinderen.

Met het openbaar vervoer naar Stonehenge

Stonehenge is ook met de trein goed te bereiken. Je neem de trein naar Salisbury station en daar pak je vervolgens de Stonehenge Tourbus. Ben je in Londen of Bath en wil je Stonehenge bezoeken? Dat kan ook! Je moet rekenen op een reistijd van ongeveer 2,5 uur vanuit Londen en een uur vanuit Bath. Ik vind het geen aanrader met kinderen, maar het is een mogelijkheid als je echt heel graag wilt of tijd over hebt.