arrow_drop_up arrow_drop_down

Ben jij al lid van Kleine Wereldreiziger?

12 februari 2017 

Spoorwegmuseum, rondstruinen in vroegere tijden

We gingen al eens naar het Spoorwegmuseum in Utrecht met een peuter en wegens succes besloten we om op de vijfde verjaardag van ons kleuter weer een dagje uit naar Utrecht te doen, naar het Spoorwegmuseum met opa en oma’s.

Dagje Spoorwegmuseum met de trein

Ons dagje Spoorwegmuseum in Utrecht begon al met de trein, want als je met de trein gaat dan stap je letterlijk midden in het Spoorwegmuseum uit. Dat is natuurlijk al een gave belevenis op zich. We moeten wel twee keer overstappen, maar uiteindelijk stappen we op Utrecht Maliebaan uit tussen de speciale en oude treinen van het museum. Wij en onze kleuter zijn meteen in de stemming.

Er wordt trouwens gezegd dat je bezoekje aan het Spoorwegmuseum ongeveer 3,5 uur duurt, maar wij zijn er bijna de hele dag zoet geweest. Het was een geweldig dagje weg met het gezin!

175 jaar spoorweggeschiedenis

In het Spoorwegmuseum zie je de geschiedenis van 175 jaar Spoorwegen en als we ons bezoek vergelijken met 3 jaar geleden dan zien we dat er ontzettend veel is ontwikkeld. Niet zozeer met grote attracties, maar juist ook met kleine dingen. Oude borden van perrons, accessoires die je vroeger in de prachtige stations vond, oude kleding en nog veel meer mooie prachtige details. Als je eigenlijk al binnenkomt in het Spoorwegmuseum begint het feest al. Mooie wachtruimtes, ouderwetse toiletten en zelfs de Koninklijke wachtkamer en de trein waarin Juliana werd vervoerd.

Kennismaken met treinen

Kinderen maken in het Spoorwegmuseum onder andere kennis met een posttrein, oude treinen en locomotieven en je kunt er een bezoekje brengen aan een Koninklijke trein. Erg leerzaam voor oudere kinderen en voor kleine kinderen een ontdekkingsreis en één grote speelplaats met leuke details en ontdekkingen. Het museum is verdeeld in verschillende onderdelen waaronder De Werkplaats, De Vuurproef, Het Werkterrein en het Maliebaanstation. Het hele museum is ontzettend kindvriendelijk tot en met de hippe kindertoilet toe, ga daar dus even kijken en laat je verrassen.

Wat wij fijn vinden aan het Spoorwegmuseum is de overzichtelijkheid en de herkenbaarheid voor kinderen. Natuurlijk kent onze kleuter Thomas en Chuggington en zij zijn links en rechts vertegenwoordigd. Maar met herkenbaarheid bedoel ik ook het rangeerterrein buiten en de looks van de treinen die te zien zijn. Voor ons kleuter is het echt een feest van herkenning en daarom is het juist zo leuk.

Speeltuin en jumbo trein

Het is slim om naar het Spoorwegmuseum te gaan als het droog weer is, omdat er een ontzettend leuke speeltuin achter het Spoorwegmuseum ligt. Glijbanen, klimmen en natuurlijk de kleine trein die de kinderen door het park rijdt. Met onze peuter waren wij hier in de zomer, met onze kleuter met sneeuw en het was echt te koud om lang te spelen. De Jumbo trein heette een paar jaar geleden nog Thalys, maar de naam maakt voor onze kleuter niet uit. Hij vindt dit nog steeds wel de topper van het Spoorwegmuseum. Zelf vinden wij Vuurproef, Stalen Monsters en ook de Theatershow met Maurice echt genieten.

Vuurproef en Stalen Monsters voor het hele gezin

Naast de speeltuin ligt De Vuurproef. Onze peuter vond het een geweldige attractie, onze kleuter vond het soms toch wel wat eng deze reis door twee eeuwen geschiedenis van de trein. Grappig hoe iets op een bepaalde leeftijd dan ineens meer of minder impact heeft.

Sla de attractie Stalen Monsters niet over, geschikt vanaf ongeveer twee jaar als je het ons vraagt, omdat er een stukje ook in het donker is. Maar die inschatting kun je voor je eigen kind het best maken. Je komt bij Stalen Monsters binnen op de zolder van opa Harry waar hij zijn eigen Spoorwegmuseum heeft. Vandaag helpt opa Harry zijn kleinzoon bij het maken van een spreekbeurt. Je mag meekijken in een karretje langs alle beroepen die de familie van opa Harry gehad heeft: seinwachter, wisselwachter, machinist en hoofdmachinist. Tijdens deze rit kom je allemaal stalen monsters tegen!

Theatervoorstelling en evenementen

Een aantal keren per dag zijn er verschillende theatervoorstellingen in het Spoorwegmuseum. In de middag ongeveer elk uur en het is ontzettend leuk om hier naartoe te gaan. Onze kleuter vond het ‘wel leuk’, onze kleuter ‘supercool’. Dit is vooral voor wat oudere kinderen vinden wij, want die begrijpen het beter en er is meer interactie met hen. Zorg dat zeker een half uur voor de voorstelling naar binnen gaat. Voordat je het theater binnen gaat kun je namelijk ook nog vanalles zien. Ben wel voorzichtig met kleine kinderen bij de twee oude treinen, want onze kleuter schoof uit en kwam tussen de trein en het perron terecht. Auw! En als ouder is dat je ergste nachtmerrie. Gelukkig viel het achteraf mee.

De shows die wij hebben gezien waren echt leuk, waarbij Maurice op de Oriënt Express toch wel favoriet was. Geweldige hoe deze grappige conducteur helemaal alleen een leuke show kan neerzetten. Lol voor het hele gezin!

Spoorwegmuseum Utrecht

Rail Rookies

Kinderen kunnen lid worden van de kidsclub van het Spoorwegmusem: de Rail Rookies. Kinderen komen dan spelenderwijs meer te weten over het museum en over treinen. Ze krijgen vier keer per jaar een magazine, toegang tot de clubdag en andere leuke voordelen. Kijk voor meer informatie op de site van het Spoorwegmuseum.

Ieder jaar organiseert het Spoorwegmuseum evenementen zoals Chuggington weekend en het Thomas weekend. Weet wel dat het enorm druk is in het museum op dit soort dagen, maar leuk is het natuurlijk zeker!

Praktische informatie

Het Spoorwegmuseum is goed te bereiken met openbaar vervoer en met de auto. Je betaalt voor parkeren in totaal € 7,00 per dag en als je met de trein gaat stap je op Utrecht Maliebaan zelfs echt bij de ingang van het museum uit. Echt wel ultiem als je naar het enige echte Spoorwegmuseum gaat natuurlijk!

Wij hebben een Museumjaarkaart en dan is de entree voor het Spoorwegmuseum gratis. Absoluut het overwegen waard als je het ons vraagt.

Ben jij al lid van Kleine Wereldreiziger?