Onze 13 favoriete uitjes in Den Bosch met kinderen
Noord-Brabant
Mireille Steegmans
Noord-Brabant
06/18/2019
8 min

Onze favoriete uitjes in Den Bosch met kinderen

06/18/2019
8 min

‘s-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch met kinderen. We wonen er 10 minuten vandaan met de trein en toch schreven we er nog niet zo heel veel over. En dat terwijl Den Bosch net als Rotterdam of Delft met kinderen ontzettend leuk is.

Den Bosch met kinderen, onze tips

Genoeg te zien, te beleven en te snoepen in Den Bosch met kinderen, want natuurlijk mag een bezoek aan Jan de Groot nooit ontbreken bij een bezoekje aan Den Bosch met de familie. Wij zijn eens even de toerist gaan uitgangen in het sfeervolle ‘s-Hertogenbosch. Je vermaakt je al snel in Den Bosch met kinderen, vooral met mooi weer leeft de stad volop. Overal lopen mensen, de Binnendieze ligt vol met boten en de terrassen zijn gevuld. Ga je naar Den Bosch met je kinderen? Neem dan onze tips en laat je een weekend lang verrassen door de Brabantse gezelligheid.

Citysuppen in Den Bosch

Wil je eens een keer echt wat anders doen? Ga dan in de zomer suppen in Den Bosch. Je hebt het suppen snel onder de knie en kunt kiezen waar je dan het liefst naartoe gaat. Ga je peddelen over de Dommel? Of het water en de oevers verkennen van de Ooster- of Zuiderplas? Je kunt je makkelijk een middag vermaken en de stad op een andere manier beleven. Boek je sup(s) via SUP Herman Lieven.

Bossche Bollen van Jan de Groot

Jan de Groot, dé enige echte banketbakkerij in Den Bosch met Bossche Bollen. Als je vanaf het station de stad in loopt, dan kom je altijd langs Jan en meestal herken je de banketbakkerij aan de lange rij die buiten staat. Niet zo heel vreemd, want ook wij eten altijd een Bossche Bol als we naar Den Bosch gaan. Eén geluk je kunt de Bossche Bollen op nog veel meer locaties in Den Bosch eten. Cafés die de originele Bosche Bollen serveren, communiceren dit duidelijk bij de entree dus je hoeft zeker niet in de rij te gaan staan: je kunt ook heerlijk op het terras genieten met een kop koffie, glaasje wijn of een biertje bij je Bossche Bol.

Bossche Bol Jan de Groot in Den Bosch

Gratis binnenstadsbus Den Bosch

In de binnenstad van Den Bosch rijdt een gratis binnenstadsbusje. Stichting Gastvrij ‘s-Hertogenbosch bemant dit jaar met vrijwilligers de gratis stadbusjes. Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Dit gaat volgens het hop-on hop-off principe.  Buiten de startplaats op het stationsplein van het CS zijn er geen vaste haltes. Voor kinderen is dit echt ideaal, omdat je onderweg kunt uitstappen en ook weer kunt opstappen. Minder lopen dus, ook fijn voor de ouders 🙂

Als je op eigen gelegenheid door Den Bosch loopt dan valt de street art van Jheronimus Bosch zeker op. Her en der kom je zijn meesterwerken tegen. Voor de liefhebber leuk om te weten. – Daphne “Mini”

Varen op de Binnendieze

Varen op de Binnendieze is echt dé meest toeristische attractie van Den Bosch. Ook fun voor kinderen en als je een leuke gids hebt dan kom je echt wat feiten over de stad te weten die ook interessant zijn voor kinderen. Zo vaar je onder een voormalige bierbrouwerij door en zie je een stenen racefiets staan. Deze racefiets verwijst naar de Tour de France die in 1996 startte vanuit Den Bosch. Er zijn verschillende vaartochten te boeken van april tot en met oktober. Meer informatie op DagjeDenBosch.com.

Speeltuin Stadspark Mariënburg

Stadspark Mariënburg is een voormalige kloostertuin en een prachtig stukje midden in het centrum van Den Bosch. Kinderen kunnen er heerlijk spelen en ondertussen kunnen ouders op het nabij gelegen grasveld lekker ontspannen. Samen picknicken is ook heerlijk in dit park, wij zagen een aantal mensen die wat lekkers te eten en te drinken hadden meegenomen. Je hebt hier echt niet in de gaten dat je midden in het centrum zit. De ruimte is afgeschermd en daardoor dus ook veilig met kleine kinderen. Een heerlijk plekje!

Spelen en picknicken in Stadspark Mariënburg

Varen over de Binnendieze is erg leuk met mooi weer

Lunchen bij het Vlaamsch Broodhuys

Het Vlaamsch Broodhuys zit niet alleen in Den Bosch, maar is ook een bezoekje waard als je naar Amsterdam, Utrecht, Den Haag of Rotterdam gaat. Ze staan bekend om het lekkerste zuurdesembrood van Nederland wat ze maken met de beste grondstoffen en op authentieke wijze. Hier lunchen is dus echt wel een feestje en bovendien zit het Vlaamsch Broodhuys in de Vughterstraat, deze straat mag je sowieso nooit overslaan als je in Den Bosch bent. Veel leuker dan de grote winkelstraat met alle bekende merken als je het ons vraagt. Je vindt in de Vughterstraat ontzettend leuke winkeltjes en diverse concept stores. Lunchen is niet het meest goedkoop bij het Vlaamsch Broodhuys, maar een lekkere lunch, high tea, muffin, taartje of heerlijk worstenbroodje vind je hier zeker weten! Probeer ook eens Dimitri’s boterhammen, een lekker belegde boterham die je zeker gaat verrassen.

Lunchen in Den Bosch met kinderen

Sint Jan beklimmen

In iets meer dan een uur kom je meer te weten over de Sint Jan en beklim je de toren onder begeleiding van een gids. Je komt op plekken die je alleen met een gids kunt bezoeken, zoals het carillon, het uurwerk en de tentoonstelling die gaat over de bouw en de geschiedenis van de toren. Het is best een flinke klim naar boven, dus alleen voor avontuurlijke kids die van klimmen houden. Halverwege stoppen is geen optie. Maar als je dan op 43 meter hoogte staat dan is het ook echt een geweldig uitzicht en bij helder weer kijk je ver weg en zie je zelfs de omliggende dorpen goed liggen. In het hoogseizoen kun je de Sint Jan dagelijks meerdere keren beklimmen, behalve op maandag.

De Sint-Janskathedraal is zeer indrukwekkend, ik wist niet dat zo’n imposante kathedraal in het centrum van Den Bosch stond. Prachtig! – Daphne “Mini”

Sint Jan Den Bosch

Stadhuis op het marktplaats

Het Stadhuis is een bezoekje waard en dit pand op het marktplein is makkelijk te herkennen. Het marktplein is overigens een sfeervol plein in Den Bosch waar in het weekend over het algemeen veel bedrijvigheid is. Lekker om even op het terras te zitten terwijl de kinderen wat rondhangen op het plein. Houd je van kunst dan is het zeker een aanrader het stadhuis van binnen te bezichtigen, het is namelijk in het bezit van vele kunstvoorwerpen. Met hele kleine kinderen wellicht niet het meest geschikte uitje, maar heb je tijd over dan zeker even hier binnen spieken.

Op Spionmissie

Bij VVV Den Bosch kun je voor € 7,50 de speurmissie ‘Den Bosch Spionmissie’ kopen. In ongeveer 2 tot 3 uur loop je door Den Bosch en ontdek je de omgeving. De Spionmissie is verkrijgbaar bij het VVV bezoekerscentrum en begint bij het vereeuwigde stel op de kruising Visstraat-Brede Haven. De Spionmissie is ook te downloaden via Speurroutes.nl. Wij vonden het ontzettend leuk om Den Bosch op deze manier van een andere kant te bekijken, maar verklappen verder niets!

Naar Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum in Den Bosch staat goed bekend. Wij hebben een Museumkaart en brengen dus meestal wel even een bezoekje als we in ‘s-Hertogenbosch zijn. Onze ervaringen zijn wisselend. Eén keer stuitten we op archeologische opgravingen en kon onze kleuter het heel erg waarderen, andere keren trokken de tentoonstellingen niet echt de aandacht. Ons advies? Geniet eerst lekker van de rest van Den Bosch en als je tijd over hebt dan is het museum met je kids een optie.

Terrasje pikken in Den Bosch

Last but not least en soms ook even nodig als je met kids door de stad slentert: een terrasje pikken. Den Bosch heeft eindeloos veel leuke plekken om op het terras te zitten. De Parade is bijvoorbeeld leuk en daar zijn ook regelmatig evenementen, bovendien zit je dan vlakbij de Sint Jan. De bekende Markt waar je meestal heerlijk in de zon kunt zitten is ook heerlijk met kinderen, omdat ze de vrijheid daar hebben om rond te rennen. Als er markt is op woensdagmiddag is dat wel wat lastiger. En verder kun je gewoon lekker verdwalen in één van de vele straatjes achter de Vughterstraat, je komt daar genoeg leuke plekjes tegen.

Terras Den Bosch

Uit eten in Den Bosch bij…

Natuurlijk sluit je de dag in Den Bosch af in één van de vele leuke restaurantjes. Helaas hebben we ze nog niet allemaal zelf kunnen uitproberen 😉 In de korte Putstraat heb je veel restaurants bij elkaar en dit is bovendien een gezellig uitgaansstraat in Den Bosch. Voor het lekkerste eten hoef je hier in onze ogen niet naartoe. De prijzen liggen vaak net wat hoger en de keren dat wij er hebben gegeten vonden we het nou niet direct heel bijzonder. Veel beter kun je lekker verdwalen in de straatjes die net achter het centrum (Vughterstraat) liggen als je het ons vraagt. Nog een paar tips van ons:

Côte Bar Bistro (Tip van Daphne ‘Mini’)

Mocht je nou heel graag in de gezellige uitgaansstraat willen eten en je houdt van de Franse keuken, dan is Côte Bar Bistro een goede keuze. Deze bistro is bijzonder ingericht. Op de foto’s niet gelijk aantrekkelijk (ga dus zelf maar kijken), maar als je er zelf zit waan je je direct in Parijs. Het menu bestaat dan ook uit alleen maar Franse gerechten, denk aan een boeuff bourguignon of bijvoorbeeld oeufs florentine végétarienne. Het eten is er goed en de prijs is er redelijk, maar het decor maakt het sfeertje compleet.

All you can eat sushi bij Soho (aan de achterkant van het station)

Wij gaan hier vaak naartoe en vinden het altijd lekker om hier te eten. Voor kinderen betaal je hun leeftijd in euro’s en zij kunnen dan ook onbeperkt mee eten. Toen Lucas 2 jaar was en zich vervolgens vol at aan de zalm sashimi en gefrituurde garnalen hebben we echt lol gehad!

Leuke uitstapjes nèt buiten Den Bosch

Op kamelensafari bij de enige kamelenmelkerij van Europa (Tip van Daphne ‘Mini’)? Dan kan vlakbij Den Bosch, in Berlicum. Hier zit kamelenmelkerij Smits. Daphne ging hier met haar gezin naartoe. Ze hebben meer dan honderd kamelen en zijn open voor een discovery of safari! We kwamen hier met vrienden dus kozen voor de groepssafari.

Kamelen voeren vlakbij Den Bosch

Kamelenmelkerij Smits Berlicum

Zandkastelen bouwen bij de IJzeren Man

De IJzeren Man is een recreatieplas is de bossen bij Vught. Voor de stadsophoging van onder andere de binnenstad van Den Bosch werd op deze plek zand gewonnen door middel van een stoombaggermolen. Deze baggermolen werd door de arbeiders ‘De IJzeren Man’ genoemd en daaraan dankt het meer zijn naam. Precies rond lunchtijd komen we aan bij het Strandhuys welke direct grenst aan de IJzeren man en besluiten hier een lunch te nuttigen. Genieten van een prachtig uitzicht over het meer met luxe zuurdesem brood kan mijn middag niet meer stuk. Je kunt er kiezen uit een verscheidenheid aan beleg. Zelf ben ik fan van vis dus neem een broodje met zalm en eentje met zelfgemaakte tonijnsalade; heerlijk!