Page content

article content

Onze 10 favoriete uitjes in Den Bosch met kinderen

‘s-Hertogenbosch of simpelweg Den Bosch met kinderen. We wonen er 10 minuten vandaan met de trein en toch schreven we er nog niet zo heel veel over. En dat terwijl Den Bosch net als Rotterdam of Delft met kinderen ontzettend leuk is!

Den Bosch met kinderen, onze 10 favo’s op een rij

Genoeg te zien, te beleven en te snoepen in Den Bosch met kinderen, want natuurlijk mag een bezoek aan Jan de Groot nooit ontbreken bij een bezoekje aan Den Bosch met de familie. Wij zijn eens even de toerist gaan uitgangen in het sfeervolle ‘s-Hertogenbosch. Je vermaakt je al snel in Den Bosch met kinderen, vooral met mooi weer leeft de stad volop. Overal lopen mensen, de Binnendieze ligt vol met boten en de terrassen zijn gevuld. Ga je naar Den Bosch met je kinderen? Neem dan onze top 10 mee en laat je een weekend lang verrassen door de Brabantse gezelligheid.

Citysuppen in Den Bosch

Wil je eens een keer echt wat anders doen? Ga dan in de zomer suppen in Den Bosch. Je hebt het suppen snel onder de knie en kunt kiezen waar je dan het liefst naartoe gaat. Ga je peddelen over de Dommel? Of het water en de oevers verkennen van de Ooster- of Zuiderplas? Je kunt je makkelijk een middag vermaken en de stad op een andere manier beleven. Boek je sup(s) via CitySup en haal ze op bij VVV in Den Bosch, midden in het centrum vlakbij de Bijenkorf.

Bossche Bollen van Jan de Groot

Jan de Groot, dé enige echte banketbakkerij in Den Bosch met Bossche Bollen. Als je vanaf het station de stad in loopt, dan kom je altijd langs Jan en meestal herken je de banketbakkerij aan de lange rij die buiten staat. Niet zo heel vreemd, want ook wij eten altijd een Bossche Bol als we naar Den Bosch gaan. Eén geluk je kunt de Bossche Bollen op nog veel meer locaties in Den Bosch eten. Cafés die de originele Bosche Bollen serveren, communiceren dit duidelijk bij de entree dus je hoeft zeker niet in de rij te gaan staan: je kunt ook heerlijk op het terras genieten met een kop koffie, glaasje wijn of een biertje bij je Bossche Bol.

Bossche Bol Jan de Groot in Den Bosch

Wie Den Bosch met kinderen bezoekt MOET gewoon echt een Bossche Bol bij Jan eten

Gratis binnenstadsbus Den Bosch

In de binnenstad van Den Bosch rijdt ieder kwartier een gratis electrische binnenstadsbus die in totaal 9 haltes aandoet. Je kunt vanaf het Centraal Station deze bus (lijn 10) pakken die je highlights van de stad laat zien zoals de Sint Jan, het Jeroen Bosch Art Center, de Parade en de Markt. Voor kinderen is dit echt ideaal, omdat je onderweg kunt uitstappen en ook weer kunt opstappen. Minder lopen dus, ook fijn voor de ouders 🙂 Je kunt de haltes herkennen aan de rode borden zoals je hieronder ziet afgebeeld. Omdat de gratis binnenstadsbus een proef is, kan het zijn dat de haltes nog wijzigen.

Update 1-1-2017: de gratis binnenstadsbus rijdt niet meer vanwege de hoge kosten die het met zich meebracht. Wellicht komt er op korte termijn een ander alternatief.

Binnenstadsbus Den Bosch

Gratis met de bus langs alle highlights van Den Bosch met kinderen

De Menumeneeren

Wil je Den Bosch écht anders beleven en heb je oudere kinderen? En dan bedoelen we 16+. Boek dan een stadswandeling bij de Menumeneeren! Je kunt kiezen uit een ludieke stadswandeling of een ludieke natuurwandeling. Dit is echt een wandeling zoals je nog nooit hebt beleefd, het is een tocht vol grappen, plezier en verrassende informatie die je zeker nog niet wist over Den Bosch. De ludieke wandelingen duren ongeveer 1,5 uur en eindigen sowieso altijd in de buurt van restaurantjes, kroegjes en winkels.

Varen op de Binnendieze

Varen op de Binnendieze is echt dé meest toeristische attractie van Den Bosch. Ook fun voor kinderen en als je een leuke gids hebt dan kom je echt wat feiten over de stad te weten die ook interessant zijn voor kinderen. Zo vaar je onder een voormalige bierbrouwerij door en zie je een stenen racefiets staan. Deze racefiets verwijst naar de Tour de France die in 1996 startte vanuit Den Bosch. Er zijn verschillende vaartochten te boeken van april tot en met oktober. Meer informatie op DagjeDenBosch.com.

Rondvaart Binnendieze met kinderen

Varen over de Binnendieze is erg leuk met mooi weer

Speeltuin Stadspark Mariënburg

Stadspark Mariënburg is een voormalige kloostertuin en een prachtig stukje midden in het centrum van Den Bosch. Kinderen kunnen er heerlijk spelen en ondertussen kunnen ouders op het nabij gelegen grasveld lekker ontspannen. Samen picknicken is ook heerlijk in dit park, wij zagen een aantal mensen die wat lekkers te eten en te drinken hadden meegenomen. Je hebt hier echt niet in de gaten dat je midden in het centrum zit. De ruimte is afgeschermd en daardoor dus ook veilig met kleine kinderen. Een heerlijk plekje!

Speeltuin in Den Bosch

Spelen en picknicken in Stadspark Mariënburg

Lunchen bij het Vlaamsch Broodhuys

Het Vlaamsch Broodhuys zit niet alleen in Den Bosch, maar is ook een bezoekje waard als je naar Amsterdam, Utrecht, Den Haag of Rotterdam gaat. Ze staan bekend om het lekkerste zuurdesembrood van Nederland wat ze maken met de beste grondstoffen en op authentieke wijze. Hier lunchen is dus echt wel een feestje en bovendien zit het Vlaamsch Broodhuys in de Vughterstraat, deze straat mag je sowieso nooit overslaan als je in Den Bosch bent. Veel leuker dan de grote winkelstraat met alle bekende merken als je het ons vraagt. Je vindt in de Vughterstraat ontzettend leuke winkeltjes en diverse concept stores. Lunchen is niet het meest goedkoop bij het Vlaamsch Broodhuys, maar een lekkere lunch, high tea, muffin, taartje of heerlijk worstenbroodje vind je hier zeker weten! Probeer ook eens Dimitri’s boterhammen, een lekker belegde boterham die je zeker gaat verrassen.

Lunchen in Den Bosch met kinderen

Lunchen in Den Bosch met kinderen? Je hebt ruime keuze tussen de broden van het Vlaamsch Broodhuys

Sint Jan beklimmen

In iets meer dan een uur kom je meer te weten over de Sint Jan en beklim je de toren onder begeleiding van een gids. Je komt op plekken die je alleen met een gids kunt bezoeken, zoals het carillon, het uurwerk en de tentoonstelling die gaat over de bouw en de geschiedenis van de toren. Het is best een flinke klim naar boven, dus alleen voor avontuurlijke kids die van klimmen houden. Halverwege stoppen is geen optie. Maar als je dan op 43 meter hoogte staat dan is het ook echt een geweldig uitzicht en bij helder weer kijk je ver weg en zie je zelfs de omliggende dorpen goed liggen. In het hoogseizoen kun je de Sint Jan dagelijks meerdere keren beklimmen, behalve op maandag.

Sint Jan Den Bosch

Beklim de Sint Jan voor een prachtig uitzicht over Den Bosch met kinderen

Kinderstadswandeling

Bij VVV Den Bosch kun je voor € 2,50 een kaart met kinderstadswandeling kopen van Den Bosch voor kinderen van ongeveer 5 tot 10 jaar. Hiermee gaan piraten en prinsessen op zoek naar de verborgen stad die ergens in Den Bosch ligt verstopt. Onderweg maar je allerlei vragen en voer je opdrachten uit. Als je de antwoorden goed hebt dan krijg je een stukje van de puzzel en als deze compleet is…ben je bij de schat! De hele kinderstadswandeling duurt ongeveer 2 uur en is in het totaal ongeveer 3,5 kilometer lopen.

Terrasje pikken

Last but not least en soms ook even nodig als je met kids door de stad slentert: een terrasje pikken. Den Bosch heeft eindeloos veel leuke plekken om op het terras te zitten. De Parade is bijvoorbeeld leuk en daar zijn ook regelmatig evenementen, bovendien zit je dan vlakbij de Sint Jan. De bekende Markt waar je meestal heerlijk in de zon kunt zitten is ook heerlijk met kinderen, omdat ze de vrijheid daar hebben om rond te rennen. Als er markt is op woensdagmiddag is dat wel wat lastiger. En verder kun je gewoon lekker verdwalen in één van de vele straatjes achter de Vughterstraat, je komt daar genoeg leuke plekjes tegen.

Terras Den Bosch

Lekker weer? Duik het terras op en bestel een lekkere portie bitterballen

Uit eten in Den Bosch bij…

Natuurlijk sluit je de dag in Den Bosch af in één van de vele leuke restaurantjes. Helaas hebben we ze nog niet allemaal zelf kunnen uitproberen 😉 In de korte Putstraat heb je veel restaurants bij elkaar en dit is bovendien een gezellig uitgaansstraat in Den Bosch. Voor het lekkerste eten hoef je hier in onze ogen niet naartoe. De prijzen liggen vaak net wat hoger en de keren dat wij er hebben gegeten vonden we het nou niet direct heel bijzonder. Veel beter kun je lekker verdwalen in de straatjes die net achter het centrum (Vughterstraat) liggen als je het ons vraagt. Nog een paar recente tips van ons:

All you can eat sushi bij Soho (aan de achterkant van het station)

Wij gaan hier vaak naartoe en vinden het altijd lekker om hier te eten. Voor kinderen betaal je hun leeftijd in euro’s en zij kunnen dan ook onbeperkt mee eten. Toen Lucas 2 jaar was en zich vervolgens vol at aan de zalm sashimi en gefrituurde garnalen hebben we echt lol gehad!

Restaurant le Bateau

Restaurant le Bateau in de Postelstraat is volledig ingericht in het thema ‘boot’. Erg leuk ook voor kinderen, mits ze van lekker en wat bijzonder eten houden!

Uit eten in Den Bosch met kinderen

Uit eten in de Den Bosch met kinderen? Er zijn genoeg leuke plekken te vinden voor lekkerbekken!

Overnachten in Den Bosch bij..

We hebben een aantal tips op een rij gezet, leuke Bed& Breakfasts die centraal liggen, ruimte hebben voor families en net even wat meer bijzonder zijn dan de welbekende hotelketens: