arrow_drop_up arrow_drop_down
Zeehondencentrum Pieterburen‎, heel dicht bij de zeehondjes
17 juni 2020 

Zeehondencentrum Pieterburen‎, heel dicht bij de zeehondjes

Met hun grote ogen en lieve snoetjes hebben zeehondjes een hoog aaibaarheid gehalte bij Zeehondencentrum Pieterburen‎. Wij mogen de zeehondjes niet aaien, maar komen er wel heel dichtbij tijdens ons bezoek aan Pieterburen in de provincie Groningen.

Wij komen zelf uit Zuid-Holland en het is nogal een aantal kilometers heen en weer rijden wanneer wij die kant op gaan. Tijdens een midweekje weg in Groningen met ons gezin maken we van de gelegenheid gebruik om het centrum met onze tiener te bezoeken. Zij doet meteen inspiratie op voor het geven van een spreekbeurt, waarvoor je in de shop een pakket kunt kopen. Twee vliegen in één klap!

Zeehondencentrum Pieterburen‎

Rondleiding achter de schermen van het zeehondenziekenhuis

Wanneer je het Zeehondencentrum met kinderen bezoekt, is het extra bijzonder om ook een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis te nemen, die voor normale bezoekers gesloten blijven. Wij bekijken voorafgaande aan het bezoek de activiteitenkalender op de website van Pieterburen en reserveren vooraf een rondleiding met een gids op een vaste tijd. Zo weten we zeker dat we erbij kunnen zijn.

Tijdens onze rondleiding vertelt de gids heel veel over de zeehondjes en hun tijdelijke verblijf in het Zeehondencentrum. Het blijft een tijdelijk verblijf, want het doel van het ziekenhuis is om zieke en/of zwakke zeehondjes weer terug naar de zee te brengen. Ook krijgen wij te zien waar het eten klaar gemaakt wordt. Wel even je neus dichtknijpen als je niet van vislucht houdt! Tenslotte staan wij er met onze neus boven op wanneer de zeehonden gevoerd worden.

Deze rondleiding is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en kost € 4,50 per persoon. Jongere kinderen mogen mee en betalen dezelfde prijs. Buggy's en kinderwagens kunnen niet mee tijdens de rondleiding.

Wanneer de zeehonden vrij gelaten worden

Wij hebben het zelf niet gedaan, maar het is  mogelijk om mee te gaan met een vaartocht waarbij er zeehonden worden vrijgelaten. In een heel klein groepje vaar je uit om met elkaar herstelde dieren vrij te gaan laten. Je vaart vanuit Lauwersoog naar een zandplaat midden in de Waddenzee waar je (indien mogelijk) van boord gaat met de dieren. Onder begeleiding van medewerkers van het Zeehondencentrum zullen de dieren worden vrijgelaten. Vaak blijven de dieren nog even op de zandplaat rondhangen en is er tijd om foto's te maken. Omdat er maar een beperkt aantal plaatsen aan boord beschikbaar is, maak je het vrijlaten van heel dichtbij mee en ervaar je een onvergetelijk moment.

De tocht duurt ongeveer 3 uur. Neem een verrekijker en camera mee, want die zullen heel goed van pas komen! Deze tocht is leuk voor kinderen, maar hou er rekening mee dat er geen buggy's en kinderwagens mee aan boord kunnen. Daar is helaas geen plaats voor. Meer informatie en data van afvaarten kun je vinden op de website van Zeehondencentrum Pieterburen.

Zeehondencentrum Pieterburen‎

Je bezoek aan Zeehondencentrum Pieterburen met kinderen

Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en tijdens het hoogseizoen van begin juli tot eind augustus gaat Pieterburen een uur eerder open en een uur later dicht. Kijk voor actuele openingstijden en informatie altijd op de site van Zeehondencentrum Pieterburen. Daar staat tevens een activiteitenkalender, waarop je zult zien dat er in schoolvakanties vaak extra activiteiten worden georganiseerd. Meestal moet je deze activiteiten vooraf wel reserveren.

De toegangsprijs voor kinderen van 0 tot 3 jaar is gratis. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar betaal je € 6,00 en voor volwassenen € 8,50. Dit zijn online ticketprijzen, aan de kassa betaal je wat meer.

Zeehondencentrum Pieterburen‎

Over de schrijver
Ik ben Angreni. Ik vind het leuk om zoveel mogelijk stempels en visa te verzamelen in mijn paspoort. Vanuit mijn passie voor reizen ben ik blogger bij Kleine Wereldreiziger geworden. Vroeger reisde ik samen met mijn vriend en inmiddels hebben we het reisvirus doorgegeven aan onze dochter (2009) die we vanaf haar geboorte al overal mee naartoe nemen. En zelfs daarvoor al! We kwamen er namelijk achter dat ik zwanger was één dag voor we aan de Transsyberië Express begonnen :smile: De eerste drie jaar bleven we redelijk dichtbij huis en kwamen we niet verder dan Europa, maar daarna zijn we begonnen aan roadtrips door Maleisië, Amerika, Vietnam, Cuba, Indonesië, Myanmar, Thailand en Cambodja. We plannen onze reizen veelal zelf en ik merk dat ik het leuk vind om onze bijzondere ervaringen en waardevolle tips met anderen delen Online Vakantiebeurs is daar een mooi platform voor. Daarbij kan ik er zelf ook weer ideeën op doen voor nieuwe reizen. Op die manier wordt onze bucketlist eigenlijk nooit korter maar komen er steeds nieuwe bestemmingen bij. Iemand zei ooit eens tegen mij dat ik de omgekeerde vorm van 'homesickness' heb en dat vond ik eigenlijk wel toepasselijk! Vragen over onze reizen met een tiener? Mail me via info@kleinewereldreiziger.nl
Reactie plaatsen

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.