arrow_drop_up arrow_drop_down
Zeehondencentrum Pieterburen‎, heel dicht bij de zeehondjes
17 juni 2020 

Zeehondencentrum Pieterburen‎, heel dicht bij de zeehondjes

Met hun grote ogen en lieve snoetjes hebben zeehondjes een hoog aaibaarheid gehalte bij Zeehondencentrum Pieterburen‎. Wij mogen de zeehondjes niet aaien, maar komen er wel heel dicht bij tijdens ons bezoek aan Pieterburen in de provincie Groningen.

Wij komen zelf uit Zuid-Holland en het is nogal een aantal kilometers heen en weer rijden wanneer wij die kant op gaan. Tijdens een midweekje weg in Groningen met ons gezin maken we van de gelegenheid gebruik om Zeehondencentrum Pieterburen‎ met onze tiener te bezoeken. Zij doet meteen inspiratie op voor het geven van een spreekbeurt, waarvoor je in de shop een pakket kunt kopen. Twee vliegen in één klap!

Zeehondencentrum Pieterburen‎ met een tiener

Voedertijd! Je komt tijdens een rondleiding dicht bij de zeehonden van Pieterburen

Rondleiding achter de schermen van het zeehondenziekenhuis

Wanneer je het Zeehondencentrum met kinderen bezoekt, is het extra bijzonder om ook een kijkje achter de schermen van het ziekenhuis te nemen. Dit is een plek die voor normale bezoekers gesloten blijft dus je moet dit echt bewust boeken. Wij bekijken voorafgaande aan het bezoek de activiteitenkalender op de website van Pieterburen en reserveren vooraf een rondleiding met een gids op een vaste tijd. Zo weten we zeker dat we erbij kunnen zijn.

Tijdens onze rondleiding vertelt de gids heel veel over de zeehondjes en hun tijdelijke verblijf in het Zeehondencentrum. Het blijft een tijdelijk verblijf, want het doel van het ziekenhuis is om zieke en/of zwakke zeehondjes weer terug naar de zee te brengen. Ook krijgen wij te zien waar het eten klaar gemaakt wordt. Wel even je neus dichtknijpen als je niet van vislucht houdt! Tenslotte staan wij er met onze neus boven op wanneer de zeehonden gevoerd worden.

Deze rondleiding is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar en kost € 4,50 per persoon. Jongere kinderen mogen mee en betalen dezelfde prijs. Buggy's en kinderwagens kunnen niet mee tijdens de rondleiding.

Wanneer de zeehonden vrij gelaten worden

Wij hebben het zelf niet gedaan, maar het is mogelijk om mee te gaan met een vaartocht waarbij er zeehonden worden vrijgelaten langs de kust van Nederland. In een heel klein groepje vaar je uit om met elkaar herstelde dieren vrij te gaan laten. Je vaart vanuit Lauwersoog naar een zandplaat midden in de Waddenzee waar je (indien mogelijk) van boord gaat met de dieren. Onder begeleiding van medewerkers van het Zeehondencentrum zullen de dieren worden vrijgelaten. Vaak blijven de dieren nog even op de zandplaat rondhangen en is er tijd om foto's te maken. Omdat er maar een beperkt aantal plaatsen aan boord beschikbaar is, maak je het vrijlaten van heel dichtbij mee en ervaar je een onvergetelijk moment.

De tocht duurt ongeveer 3 uur. Neem een verrekijker en camera mee, want die zullen heel goed van pas komen! Deze tocht is leuk voor kinderen, maar hou er rekening mee dat er geen buggy's en kinderwagens mee aan boord kunnen. Daar is helaas geen plaats voor. Meer informatie en data van afvaarten kun je vinden op de website van Zeehondencentrum Pieterburen.

Zeehondencentrum Pieterburen‎ bezoeken met een tiener

Fantastisch om de zeehonden van zo dichtbij te kunnen zien spelen

Je bezoek aan Zeehondencentrum Pieterburen met kinderen

Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur en tijdens het hoogseizoen van begin juli tot eind augustus gaat Pieterburen een uur eerder open en een uur later dicht. Kijk voor actuele openingstijden en informatie altijd op de site van Zeehondencentrum Pieterburen. Daar staat tevens een activiteitenkalender, waarop je zult zien dat er in schoolvakanties vaak extra activiteiten worden georganiseerd. Meestal moet je deze activiteiten vooraf wel reserveren.

De toegangsprijs voor kinderen van 0 tot 3 jaar is gratis. Voor kinderen van 4 tot 12 jaar betaal je € 6,00 en voor volwassenen € 8,50. Dit zijn online ticketprijzen, aan de kassa betaal je wat meer.

Zeehondencentrum Pieterburen‎ met een tiener

Al bij de entree van Zeehondencentrum Pieterburen‎ wemelt het van de zeehonden 😉

Over de schrijver
Ik ben Angreni en ik verzamel het liefst zoveel mogelijk stempels en visa in mijn in mijn paspoort. Mijn vriend en ik hebben het reisvirus doorgegeven aan onze dochter (2009) die we vanaf haar geboorte al overal mee naartoe nemen. En zelfs daarvoor al! We kwamen er namelijk achter dat ik zwanger was één dag voor we aan de Transsyberië Express begonnen. We hebben al heel wat gezien van Europa, maar we hebben ook roadtrips gemaakt door o.a. Maleisië, Amerika, Vietnam, Cuba, Indonesië, Myanmar, Thailand, Cambodja, Zuid-Afrika en Zweeds Lapland. Meestal plannen we onze reizen zelf, sommige uitjes doen we bewust georganiseerd. Iemand zei ooit eens tegen mij dat ik de omgekeerde vorm van 'homesickness' heb en dat vond ik eigenlijk wel toepasselijk!
Kleine Wereldreiziger PLUS

Nog vragen over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

Kleine Wereldreiziger PLUS

Meer tips over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.