Waarom je Nuwara Eliya zeker niet wilt overslaan
Sri Lanka
Mireille Steegmans
Sri Lanka
07/31/2016
7 min

Waarom je Nuwara Eliya niet wilt overslaan

07/31/2016
7 min

Nuwara Eliya is een bijzonder stukje Sri Lanka en dat komt o.a. door het totaal andere klimaat dat er heerst. Neem je vestje en lange broek mee en ga het beleven, Nuwara Eliya met een kind is koel en cool!

Treinen door Nuwara Eliya

Er is wat mij betreft geen mooiere manier om Nuwara Eliya met een kind binnen te rijden dan met de trein langs theeplantages en dorpen. Zo hoog en dicht bij de theeplantages kom je niet zo snel. Tenzij je een flinke klim maakt nadat je door een tuk tuk op een zo hoog mogelijk punt bent afgezet. Lover’s Leap is bijvoorbeeld zo’n plekje met mooi uitzicht, alleen het heet Lover’s Leap omdat hier twee geliefden naar beneden zijn gevallen tijdens hun klim, de vraag is dus of je met een kind deze klim wilt maken. Ik zet de joker in. En het is natuurlijk ook machtig mooi om zelf door de theeplantages te wandelen, als je die kans krijgt: doen dus!

De trein kronkelt letterlijk door de theeplantages van Nuwara Eliya heen en achter iedere bocht geniet je weer van een ander uitzicht. Het is één van de mooiste treinroutes die ik gezien heb in mijn leven en ook onze kleuter is er erg enthousiast over! Wij vinden bij aankomst Nuwara Eliya met een kind al geslaagd.

Nuwara Eliya met kinderen

Rijden langs de theevelden

Sri Lanka heette van origine niet voor niets Ceylon, dat verwijst naar de welbekende Ceylon thee. Nuwara Eliya en haar omgeving is bekend vanwege haar enorme theeplantages en theeproductie. Je ziet hier bovendien nog steeds veel Engelse invloeden. Iedere dag gaan de vrouwen in deze regio thee plukken op de uitgestrekte velden. Dit werk wordt echt alleen door vrouwen gedaan.

Onze kleuter kijkt zijn ogen uit: dat zijn wel heel erg veel blaadjes. De dames trotseren de plantage met een enorme mand op hun rug en komen pas terug als de mand vol zit met verse theeblaadjes. Ze krijgen hun loon in grammen betaald dus het is zaak om in zo’n kort mogelijke tijd zoveel  mogelijk theeblaadjes te plukken. Als je erbij staat dan verbaas je je echt over hun snelheid en Lucas beseft zich al goed dat die mevrouwen best wel hard moeten werken. Dat smaakt naar meer, we willen graag zelf door de theevelden van Nuwara Eliya lopen.

Treinen door Nuwara Eliya

Horton Plains, let’s find World’s End

Het Nationaal Park Horton Plains met haar beroemde World’s End staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed. Het Nationaal Park ligt in de hooglanden van Sri Lanka en op ongeveer een uur rijden van Nuwara Eliya. Als je hier naartoe rijdt, passeer je ook het hoogste treinstation van Sri Lanka. Om hier naartoe te gaan moet je ’s ochtends vroeg op, afhankelijk van het jaargetijde waar je in reist moet je vroeg op of heel vroeg op. Wij staan om 5.30 uur klaar om te vertrekken, want ergens tussen 9.00 en 10.00 uur trekt normaal gesproken het wolkendek boven World’s End open, waardoor we kunnen genieten van het prachtige uitzicht. De weg er naartoe is avontuurlijk en leuk, ondanks de regen die we continu hebben. Onze kleuter vindt het een geweldig avontuur.

Tips Nuwara Eilya met gezin

Sla rechsaf in plaats van linksaf

Omdat we bij bord dat je hieronder ziet rechstaf zijn geslagen en dus wat langer onderweg zijn naar World’s End, zien wij de wolken wegtrekken bij aankomst. Je loopt als het ware een rondje in Horton Plains en de mensen die eerst linksaf zijn gegaan horen wij klagen onderweg, ze hebben maar weinig gezien. Natuurlijk moet je ook een beetje geluk hebben…

Wij vonden Horton Plains en World’s End vooral bijzonder vanwege de ervaring met onze kleuter. We hebben genoten van het samen hiken, kronkelweggetjes lopen en zingen in de regen. Of Horton Plains het meeste bijzondere Werelderfgoed is dat ik ooit gezien heb? Nee. Zou ik nog een keer gaan? Nee. Ben ik blij dat ik het gezien heb met onze kleuter? Ja, absoluut! 

World´s End lopen met een kind

Lopen door de theevelden van Nuwara Eliya met een kind

Het is machtig mooi om zelf door de theevelden van Nuwara Eliya met een kind te kunnen lopen. Vergis je niet, je legt best flink wat meters af dus als je kind niet gewend is aan veel lopen en klimmen dan neem zeker een draagzak mee. Onze kleuter vond het geweldig om zelf door de paden te racen en we moeten uitkijken dat we hem niet uit het oog verliezen want hij vindt het maar al te leuk om steeds weer een ander pad in te gaan! Sinds we in Sri Lanka zijn is hij ook dol op thee en vooral de dagelijkse tea time is favoriet bij onze ondernemende zoon. En dan thee drinken zoals het hier hoort: met melk erin! Genieten en sowieso leuk om te zien hoe onze kleuter zich steeds meer aanpast aan de gewoonten en gebruiken van Sri Lanka. Hoewel eten wel een dingetje blijft…

Wist jij dat er exact dezelfde theeblaadjes worden gebruikt voor het maken van groene of zwarte thee? En dat er slechts 24 uur nodig is om de thee te plukken, verwerken en te verpakken?

Theeplantage Nuwara Eliya met kinderen

Leren over thee, bezoek een theefabriek

Een theeplantage moet je zeker bezoeken en ook een theefabriek mag wat mij betreft niet ontbreken op je to do lijstje als je in Sri Lanka bent. Onze kleuter vond dit ook erg interessant toen we het hem uitlegden in Jip en Janneke taal. Veel fabrieken produceren thee vroeg in de ochtend tot 8.00 uur en in de namiddag vanaf ongeveer 16.00 uur. Dat geldt ook voor Pedro tea estate, het grootste en oudste bedrijf in Sri Lanka dat thee produceert. Als je dus de theefabriek in de namiddag bezoekt, dan zie je de fabriek volledig in bedrijf.

Bereid je dan wel voor op herrie, de machines zijn zeker niet meer de jongsten en als je bedenkt dat de hallen niet heel groot zijn dan kun je wel raden dat een kind hier enorm veel indrukken op zich afgevuurd krijgt. Daarom bezochten wij de fabriek in de ochtend toen het rustig was.

Pedro tea estate

Pedro tea factory in Nuwara Eliya

Veel thee fabrieken kun je gratis bezoeken in Nuwara Eliya met een kind. Natuurlijk wordt er dan wel een fooi verwacht, iets waar je in Sri Lanka continu mee wordt geconfronteerd overigens. Wij vonden het erg irritant als iemand ongevraagd met je meeloopt en dan na 5 minuten zijn hand ophoudt en om geld vraagt voor de drie zinnen zinloze uitleg die hij heeft gegeven. Dit gebeurt bij veel theeplantages op deze manier.

Wij bezochten daarom Pedro theeplantage en de fabriek, omdat ze hier bekend staan om de complete uitleg die zij geven. Je betaalt als volwassene 200 LKR entree, een kind is gratis. Je krijgt vervolgens zeer gedetailleerde uitleg over het hele proces van thee maken. Een stuk nuttiger vonden wij. Omdat het laagseizoen is, hebben wij een privétour en is er ook genoeg tijd en aandacht voor onze kleuter. We kunnen hem uitleggen hoe het werkt en dat vindt hij ontzettend leuk!

Pedro tea estate in Nuwara Eliya bezoeken

Bezoek aan de theeplantages in Nuwara Eliya Sri Lanka

Pedro heeft een gezicht

Verder leerden we dat Pedro haar 1.300 medewerkers waarvan 700 plukkers anders behandeld dan de meeste andere bedrijven. Zo is er een Pedro church en een Pedro school en er wordt zelfs aan teambuilding gedaan. Het geld van de rondleidingen wordt daar mede voor gebruikt. Alle thee wordt bij Pedro Tea Estate op de ouderwetse manier vervaardigd, met houtvuur. Aan het eind van het proces worden de blaadjes gesneden of vermalen en dat is het punt waarop de smaak wordt bepaald. Vermalen blaadjes hebben een sterkere smaak, grove blaadjes hebben een minder sterke smaak.

Iedere 24 uur wordt hier 2.500 kilo thee geproduceerd. De thee gaat naar de veiling en hier kopen bekende merken als Pickwick, Twinnings en Lipton de theeblaadjes. Ze mixen deze theeblaadjes vervolgens met hun eigen smaken, waarbij 60% van de thee die uiteindelijk in de winkel ligt bestaat uit de originele theeblaadjes. De rest is toegevoegde smaak, per merk verschilt dit.

Kijken naar de paardenraces

Nuwara Eliya is een levendige handelsstad en als je rondloopt in deze stad dan vallen je een aantal typisch Engelse gebouwen zeker op. Het postkantoor is er bijvoorbeeld eentje van en in een aantal vooraanstaande hotel waan je je letterlijk in Engeland. Ieder jaar van december tot en met mei worden er in Nuwara Eliya paardenraces georganiseerd. Er is in die periodes soms geen hotelkamer meer te vinden in deze stad die anders zo rustig is. De renbaan is enorm en als je langs de renbaan loopt zal je kind continu verleid worden om een ritje op een paard te maken. Wij hebben dit zelf niet gedaan, omdat we de prijs-kwaliteitverhouding niet goed vonden.

Naast de paardenraces is er ook ander typisch Engels entertainment in Nuwara Eliya zoals tennistoernooien en bloemenshows. Als je de kans hebt is het zeker leuk om naar de paardenraces te kijken. Wij keken naar een training en daar werd onze kleuter al helemaal vrolijk van.

Genieten van de afternoon tea met lokale zoetigheden

Lekker een momentje van ontspannen, waar je dan ook bent op dat moment in Nuwara Eliya. Een pot thee met melk kun je overal bestellen en in je bed & breakfast of homestay krijg je hem zelfs vaak aangeboden. Het hoort er gewoon bij. Zorg dat je op de hoofdstraat van Nuwara Eliya – met je rug naar het station en kijkend naar het postkantoor – rechtsaf slaat. In deze straat vind je gegarandeerd allerlei lekkerijen voor bij de thee. Onze tip: probeer verschillende dingen en laat je niet afschrikken door de meest kleurrijke snoepjes.

Tea time Nuwara Eliya met kinderen