Utrecht, de stad waar nijntje werd geboren
Utrecht
Mireille Steegmans
Utrecht
09/20/2020
5 min

Utrecht, de stad waar nijntje werd geboren

09/20/2020
5 min

Utrecht met kinderen is fantastisch! Het is de stad van nijntje, van Dick Bruna. De stad met haar grachten is sfeervol en gezellig, op iedere hoek is wel iets te beleven en naast shoppen in Hoog Catharijne voor de liefhebbers zijn er musea, leuke straatjes, rondvaarten zoveel meer leuke dingen te doen. Ook net buiten Utrecht vertoeven wij graag.

De Domtoren, trots van de stad Utrecht

Wie naar Utrecht gaat met de kinderen wil absoluut de historische Domtoren beklimmen. Je gaat altijd samen met een gids naar binnen bij de hoogste kerktoren van Nederland en je beklimt 465 traptrede in totaal. Onderweg leer je meer over de geschiedenis van de Domtoren en je kunt even bijkomen van de klim, omdat de toren verschillende niveaus heeft. Uiteindelijk wordt je op het hoogste punt getrakteerd op een spectaculair uitzicht over de stad Utrecht en de hele regio.

Wist je trouwens dat de Domtoren in Utrecht de zwaarste luidklokken van Nederland heeft? Na de Dom van Keulen is het geluid van de Domtoren zelfs het zwaarst in Europa. Er hangen 14 klokken in totaal ze worden alleen geluid bij speciale gelegenheden zoals begrafenissen en religieuze feestdagen. Maar twee keer per jaar is het volledige geluid van de Domtoren in Utrecht daarom te horen. Tijdens de jaarwisseling bij de opening van het Festival Oude Muziek Utrecht.

Het hoogste punt van de Domtoren is maar liefst 112,32 meter. Leuk feitje: de Domtoren had eeuwenlang torenwachter die op 25 meter hoogte woonde in de toren zelf en het carrilon bestaat maar liefst uit 50 klokken!

Praktische informatie over de Domtoren

Je kunt de Domtoren in Utrecht alleen beklimmen tijdens een rondleiding, waarbij een deskundige gids meegaat langs alle ruimtes een transen. Dit kan het hele jaar door en elk seizoen is uniek qua beklimming. De rondleiding begint altijd bij VVV Utrecht op het Domplein en duurt in totaal ongeveer een uur. De rondleiding is altijd in het Nederlands en Engels en zeker ook geschikt voor kinderen, maar houd er rekening mee dat er geen lift is in de Domtoren. Het wordt dus echt klimmen, alle 465 treden. Je kunt je tas vooraf opbergen in een gratis kluisje bij de ingang.

Rondvaarten en boottochten in Utrecht

De Utrechtse Rederij Schuttevaer is al meer dan 60 jaar een begrip in de stad. Je kunt er elke dag van de week een rondvaart boeken, variërend van 1 tot meerdere uren. Een aanrader is de stadsrondvaart van 1 uur met kinderen. Kunnen je kinderen langer stilzitten? Dan raad ik je de stadsrondvaart van anderhalf uur aan, dan heb je net iets meer tijd om de mooie grachten van Utrecht goed te zien. De rondvaarten van Schuttevaer vertrekken altijd vanaf Oudegracht 85 in Utrecht en hier is ook meteen de kaartverkoop. Vooraf online reserveren is aan te raden om verrassingen te voorkomen.

Rhijnauwen Theehuis met kinderen

Hop-on hop-off vaart met kinderen

Ook bijzonder in Utrecht is de hop on hop off vaart met je kids. Je kunt op verschillende plaatsen op en ook weer afstappen en kiest zelf je tempo en je programma. Je ticket voor de hop-on-hop-off kaart is de hele dag geldig en vanaf maart in het weekend beschikbaar. Van april tot en met oktober zijn de hop on hop off tickets dagelijks beschikbaar. De afvaartsteigers zijn Hoog Catharijne, Viebrug, Steiger Centraal museum en Steiger Spoorwegmuseum. Aanraders onderweg zijn in ieder geval de Domtoren, het Centraal museum inclusief het Nijntje museum en het natuurlijk ook het Spoorwegmuseum. Je kunt een stukje van het Spoorwegmuseum zien zonder entree te betalen, voor het complete museum heb je wel een hele dag nodig.

Voor kinderen zijn er ook speciale kindervaarten in Utrecht Je kunt naar een leuk museum varen of vanaf Utrecht naar Theehuis Rhijnauwen varen en naar de bossen van Amelisweerd gaan. Als je zelf een stukje vaart kun je bij de kapitein je vader diploma halen! Op www.schuttevaer.com staan alle tips en mogelijkheden verzameld.

Zwemmen en kajakken bij de Kromme Rijn

Net buiten Utrecht vind je prachtige natuur direct naast de Kromme Rijn, de omgeving bij Fort Rijnauwen. Je kunt hier komen vanuit Utrecht zelf met de auto, fiets of zelfs te voet. Maar er is nog een andere manier als je lekker sportief wilt zijn: met de kajak of een Canadese kano! Deze huur je bij Botenverhuur De Rijnstroom al vanaf € 6,00 per uur. Je vervolgens zelf peddelen over de Kromme Rijn en komt langs allerlei mooie stukjes natuur. Stap zeker even af bij Stayokay Utrecht Bunnik voor wat lekkers te drinken of ga wat verder voor een lekkere plons in de rivier zelf. Je kunt je kajak of kano ter hoogte van Theehuis Rhijnauwen even op de kant leggen.

Stayokay Bunnik-Utrecht bij Fort Rijnauwen

Ben je op zoek naar een eenvoudige en leuke locatie om te overnachten vlakbij Utrecht met je kinderen? Dan zit je perfect bij Stayokay Bunnik-Utrecht als je het mij vraagt. Lekker eten, een fijne omgeving en even weg van de drukte van de stad zelf in de avond. Je kunt je auto bij Stayokay gratis parkeren en bent in 25 minuten lopend bij station Bunnik (2 kilometer) waar je de trein naar Utrecht centrum pakt. Een andere optie is om de auto te parkeren bij P+R Bunnik en van daaruit de bus te nemen naar het centrum. Net wat je voorkeur heeft.

Stayokay Utrecht

Op bezoek bij nijntje

Utrecht is de geboortestad van nijntje. Ik kan met nog goed herinneren dat we bij meneer Dick Bruna himself voor de deur stonden om hem goededag te zeggen. Wat een fantastische man was hij. Nooit had hij verwacht dat nijntje wereldwijd zo’n hit zou worden. In het nijntje museum is het eigenlijk altijd wel druk dus ga hier bij voorkeur naartoe tijdens een studiedag om de drukte te ontlopen. Het museum is onderdeel van het Centraal Museum en het is nodig om vooraf een tijdslot te reserveren. Wil je een bezoekje aan het nijntje museum helemaal compleet maken? Ga dan met je kroost logeren bij nijntje!

Utrecht by night

Utrecht is de perfecte stad voor een hapje en een drankje. voor alle bijzondere locaties kunnen echt verrassen. Uit eten gaan met kinderen is net even anders, maar theehuis Rhijnauwen is gegarandeerd en succes weten uit eigen ervaring. Dit theehuis ligt net iets buiten het centrum. Je kunt daar gratis parkeren en de kinderen kunnen er binnen en buiten lekker spelen.

Kunnen je kinderen goed stilzitten en wil je in het centrum blijven? Dan is Los Argentinos, Florin Utrecht of the colour kitchen aan de Oudegracht een goed idee. In de keuken van het laatste restaurant werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Je kunt hier vers en eerlijk eten.

Rondvaarten in Utrecht met kinderen