arrow_drop_up arrow_drop_down

Vakantietips en inspiratie in je mailbox?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we een fijne dosis liefde, tips en gezelligheid naartoe sturen?
Ja, graag!
Your information is safe with us

Aquarium-Muséum Luik, kennismaken met dieren uit de hele wereld

Heel eerlijk. We wisten niet zo heel goed wat we konden verwachten van het Aquarium-Muséum.

Wat is er te zien in het Aquarium-Muséum in Luik?

Ons dagje Luik was vooral koud niet zozeer heel bijzonder, dus we besloten om op tijd naar het Aquarium-Muséum te gaan om zeker genoeg te tijd te hebben. Aan de buitenkant van het Aquarium-Muséum konden we eigenlijk niet echt zien wat we konden verwachten. Dat het geen Sealife Porto of Oceanário in Lissabon zou worden was ons wel duidelijk, maar wat dan? Het oude gebouw bestaat letterlijk uit een aquarium én een museum ontdekten wij toen we binnen kwamen. We besloten om eerst naar het museum te gaan en dat is sowieso wat we ook aanraden met kinderen. Het aquarium is interactiever en dus voor kinderen uitdagender waardoor je dus een opbouw hebt in je bezoek qua interactiviteit.

Aquarium Muséum Luik

Het gebouw van het Aquarium Muséum is imposant aan de buitenkant

Zooölogisch museum, indrukwekkend en bijzonder

Toen we een stap zetten in het zooölogisch museum stonden we direct oog in oog met twee skeletten van dolfijnen, bijzonder om te zien. We hebben we neiging om direct naar de zaal aan de rechterkant te gaan, omdat deze het meest uitnodigend is wat ons betreft. En daarom doen we dat juist niet! In het totaal heeft het Zooölogisch museum  met al haar zalen een oppervlakte van 1.000 m2 waar je de een diversiteit van dieren kunt zien en dan dus echt van de kleinste insecten tot een olifant en zelfs een walvis van 19 meter lang.  Er zijn in totaal meer dan 20.000 diersoorten te zien in dit museum, uit alle delen van de wereld. Wij vonden het een unieke kijk in de dierenwereld. We slaan linksaf naar de zaal van de ongewervelden en kijken direct al onze ogen uit.

Museum Luik

Zo ziet het skelet van een dolfijn er dus uit

Maak kennis met de dierenwereld in verschillende zalen

Het Zooölogisch museum is onderverdeeld in vier grote zalen:

  • Ongewervelden: dieren zonder wervels zoals sponsen, kwallen, koralen en weekdieren. In het bijzondere interessant voor mensen die van duiken houden;
  • Gewervelden: 101 vitrines zoals tweeslachtigen, reptielen en vogels;
  • De Belgische  fauna: een collectie met vogels waaronder de albatros, de vale gier en de koningsarend;
  • Zoogdieren: 72 complete geraamtes en daarnaast opgezette dieren.

De vierde zaal van de zoogdieren is wat ons betreft ook meteen de meest indrukwekkende zaal van het Zooölogisch museum, hoewel de andere zalen zeker een bezoek waard zijn. Dat de zoogdieren het meest aanspraken, had natuurlijk te maken met het formaat van de dieren en de herkenbaarheid hiervan.

Aquarium Muséum Luik

Zaal van de ongewervelden: een collectie van dieren zoals we die niet eerder

 

Aquarium Muséum

Zaal van de ongewervelden: je ogen uitkijken en ontdekken welke dieren je nu eigenlijk ziet

Oog in oog staan met zoogdieren

De zaal van de gewervelden en van de Belgische fauna ligt direct naast de zaal van de zoogdieren en dat is meteen de reden dat we van deze zalen het minst zien, hoewel de slangen, vele andere reptielen en vogels hier zeker interessant zijn om te zien. Op naar de zoogdieren! Onze kleuter vindt de zaal met de zoogdieren ook absoluut het mooist. Hij ziet letterlijk de skeletten van zeehonden, een olifant, een neushoorn, een dromedaris en ga zo nog maar even door. Onze kleuter staat zelfs samen met papa in de buik van een enorme walvis. Erg gaaf als kind…en voor papa! Wij vinden dit veruit het leukste stuk van het museum. Kleine kinderen kunnen in het midden van deze zaal spelen. Verwacht hier verder geen interactieve stukken, de informatie is zelfs niet altijd in het Nederland beschikbaar. Voor ons niet erg, wij bedenken onze eigen spannende verhalen wel, wij vinden het vooral leuk om te kijken. Voor wie wel alle ins en outs wil weten: neem een woordenboek mee of ga hier niet naartoe als je geen Frans spreekt!

Zoogdier Aquarium Museum Luik

Herken jij dit zoogdier?

 

skelet vin walvis

Close up van de vinnen van de enorme walvis, best indrukwekkend of niet?

Wat kun je verwachten in het aquarium?

Het Aquarium van Luik zit op een andere verdieping en je vindt hier levende dieren in tegenstelling tot wat je in het museum ziet. Vissen om precies te zijn! Het aquarium wordt onderworpen aan een facelift zo leek het en dat werd wel tijd als je het ons vraagt. De nieuwe stijl spreekt ons zeker aan. Er is veel meer interactiviteit voor kinderen die bijvoorbeeld kunnen kennismaken met de leefomgevingen van vissen en kunnen zien hoe een vis er nu eigenlijk van binnen uitziet. Het aquarium is best klein van opzet en toch kun je er meer dan 2.500 vissen zien uit oceanen, meren en rivieren van over de hele wereld. Er zijn in het totaal 51 aquariums, terwijl je dat idee eigenlijk niet hebt als je er rondloopt.

Op zoek naar Nemo

Verder zie je piranha’s, sidderroggen, blinde vissen, snoeken, alen, baarzen en nog een paar duizend andere vissen dus. Voor kinderen staan er handige trapjes waardoor ze goed in de verschillende aquariums kunnen kijken. In de zaal met haaien en koraalriffen staat een bassin met 66.000 liter zeewater en de zwartpuntrifhaai staat hier centraal. Verder zie je er ook de clown vissen die door de anemonen zwemmen en nog meer bewoners van het Great Barrier Reef. Kleinschalig van opzet en dat vond onze kleuter erg fijn.

Aquarium Muséum Luik

Het museum wordt vernieuwd en is interactief en educatief voor kids

Hoe duur is het Aquarium-Muséum?

Het grote voordeel van het Aquarium-Muséum vinden wij dat het betaalbaar is ten opzichte van een aantal eerder genoemde aquariums. Ja, het totaalplaatje is minder fancy. Het aquarium is niet heel imposant, maar de ruimte met de zoogdieren daarentegen is dat zeker wel wat ons betreft! Als we er rekening mee houden dat de bezoektijd voor gezinnen identiek is aan de aquariums die wij eerder noemden dan vinden wij een bezoek aan het Aquarium-Muséum Luik zeker de moeite waard. Volwassenen betalen voor een bezoek € 7,50. Voor kinderen gelden verschillende tarieven afhankelijk van de leeftijd.

  • 3 – 5 jaar: € 1,00
  • 6- 12 jaar: € 5,00
  • 13-18 jaar: 6,20

Er is ook een Familie Pass (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen) voor € 22,00. Het betreft de actuele prijzen in april 2016.

Aquarium Luik

Het Aquarium heeft onder andere vissen die leven in het Great Barrier Reef

Waarom je hier wel of niet naartoe moet gaan

In zijn totaliteit vinden wij het Aquarium-Muséum een aanrader. We hadden van tevoren niet echt een idee wat we konden verwachten en ja, op sommige vlakken ziet het er gedateerd uit. Maar dat doet niets af aan hoe educatief het Aquarium-Muséum is. Het geheel is kleinschalig en daardoor met kinderen overzichtelijk, onze kleuter vond het echt heel leuk en sowieso het hoogtepunt van de dag. De Luikse wafel eten stond op de tweede plaats. Toen wij hier waren, was het niet zo heel druk in het Aquarium-Muséum waardoor we dus overal goed bij konden. Als het heel druk is dan is deze plek zeker weten minder prettig, omdat het kleinschalig is. Aquarium-Muséum is educatief en zeker niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld Sealife wat er veel gelikter uitziet. Dat is juist ook wat wij de charme vinden van Aquarium-Muséum: het gemoedelijke. Veel informatie is op dit moment nog wel in het Frans en niet in Nederlands of Engels beschikbaar. Zeker een aandachtspunt, maar we hadden het idee dat daar al aan wordt gewerkt. Verder zou een kindspeurtocht of puzzel wat ons betreft een hele mooie aanvulling kunnen zijn. Misschien was dit er, maar omdat er echt alleen Frans werd gesproken zijn we zover niet gekomen.

Als je trouwens grote exotische vissen verwacht in het aquarium, dan ben je hier op  het verkeerde adres. Wel kun je heel dichtbij komen en de vissen echt goed bekijken, een groot voordeel met kleine kinderen. Omrijden voor het Aquarium-Muséum is overdreven, maar als je in Luik bent dan mag hij zeker op je lijstje erbij als je het ons vraagt!

Aquarium-Muséum

Het Muséum is kleinschalig van opzet en daardoor overzichtelijk voor kinderen

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijk om met de kinderen de wereld te ontdekken. Ver weg, maar zéker ook dicht bij huis! We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Wij vinden het belangrijk dat een vakantie een echte ervaring is, een belevenis waar nog lang over wordt gepraat. Fijne overnachtingen, bijzondere ervaringen en zoveel mogelijk weg van de massa. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.