Tips voor museum in Luik met kinderen
België
Mireille Steegmans
België
04/09/2018
6 min

Aquarium-Muséum Luik, educatief uitje in de Ardennen

04/09/2018
6 min

Heel eerlijk. We wisten niet zo heel goed wat we konden verwachten van het Aquarium-Muséum in Luik, daarom nemen we je mee naar Luik en vertellen we je meer!

Wat is er te zien in het Aquarium-Muséum in Luik?

Ons dagje Luik was vooral koud niet zozeer heel bijzonder, dus we besloten om op tijd naar het Aquarium-Muséum te gaan om zeker genoeg te tijd te hebben. Aan de buitenkant van het Aquarium-Muséum konden we eigenlijk niet echt zien wat we konden verwachten. Dat het geen Sealife Porto of Oceanário in Lissabon zou worden was ons wel duidelijk, maar wat dan? Het oude gebouw bestaat letterlijk uit een aquarium én een museum ontdekten wij toen we binnen kwamen. We besloten om eerst naar het museum te gaan en dat is sowieso wat we ook aanraden met kinderen. Het aquarium is interactiever en dus voor kinderen uitdagender waardoor je dus een opbouw hebt in je bezoek qua interactiviteit.

Kindvriendelijk museum Luik

Zoölogisch museum, indrukwekkend en bijzonder

Toen we een stap zetten in het zoölogisch museum stonden we direct oog in oog met twee skeletten van dolfijnen, bijzonder om te zien. We hebben we neiging om direct naar de zaal aan de rechterkant te gaan, omdat deze het meest uitnodigend is wat ons betreft. En daarom doen we dat juist niet! In het totaal heeft het Zoölogisch museum  met al haar zalen een oppervlakte van 1.000 m2 waar je de een diversiteit van dieren kunt zien en dan dus echt van de kleinste insecten tot een olifant en zelfs een walvis van 19 meter lang.  Er zijn in totaal meer dan 20.000 diersoorten te zien in dit museum, uit alle delen van de wereld. Wij vonden het een unieke kijk in de dierenwereld. We slaan linksaf naar de zaal van de ongewervelden en kijken direct al onze ogen uit.

Leuk museum in Luik

Maak kennis met de dierenwereld in verschillende zalen

Het Zoölogisch museum is onderverdeeld in vier grote zalen:

  • Ongewervelden: dieren zonder wervels zoals sponsen, kwallen, koralen en weekdieren. In het bijzondere interessant voor mensen die van duiken houden;
  • Gewervelden: 101 vitrines zoals tweeslachtigen, reptielen en vogels;
  • De Belgische  fauna: een collectie met vogels waaronder de albatros, de vale gier en de koningsarend;
  • Zoogdieren: 72 complete geraamtes en daarnaast opgezette dieren.

De vierde zaal van de zoogdieren is wat ons betreft ook meteen de meest indrukwekkende zaal van het Zooölogisch museum, hoewel de andere zalen zeker een bezoek waard zijn. Dat de zoogdieren het meest aanspraken, had natuurlijk te maken met het formaat van de dieren en de herkenbaarheid hiervan.

Kindvriendelijk museum Ardennen

Educatief museum in Ardennen met kleuter

Oog in oog staan met zoogdieren

De zaal van de gewervelden en van de Belgische fauna ligt direct naast de zaal van de zoogdieren en dat is meteen de reden dat we van deze zalen het minst zien, hoewel de slangen, vele andere reptielen en vogels hier zeker interessant zijn om te zien. Op naar de zoogdieren! Onze kleuter vindt de zaal met de zoogdieren ook absoluut het mooist. Hij ziet letterlijk de skeletten van zeehonden, een olifant, een neushoorn, een dromedaris en ga zo nog maar even door. Onze kleuter staat zelfs samen met papa in de buik van een enorme walvis. Erg gaaf als kind…en voor papa! Wij vinden dit veruit het leukste stuk van het museum. Kleine kinderen kunnen in het midden van deze zaal spelen. Verwacht hier verder geen interactieve stukken, de informatie is zelfs niet altijd in het Nederland beschikbaar. Voor ons niet erg, wij bedenken onze eigen spannende verhalen wel, wij vinden het vooral leuk om te kijken. Voor wie wel alle ins en outs wil weten: neem een woordenboek mee of ga hier niet naartoe als je geen Frans spreekt.

Tips uitje Luik met kinderen

Leuk museum in Luik met kinderen

Wat kun je verwachten in het aquarium?

Het Aquarium van Luik zit op een andere verdieping en je vindt hier levende dieren in tegenstelling tot wat je in het museum ziet. Vissen om precies te zijn! Het aquarium wordt onderworpen aan een facelift zo leek het en dat werd wel tijd als je het ons vraagt. De nieuwe stijl spreekt ons zeker aan. Er is veel meer interactiviteit voor kinderen die bijvoorbeeld kunnen kennismaken met de leefomgevingen van vissen en kunnen zien hoe een vis er nu eigenlijk van binnen uitziet. Het aquarium is best klein van opzet en toch kun je er meer dan 2.500 vissen zien uit oceanen, meren en rivieren van over de hele wereld. Er zijn in het totaal 51 aquariums, terwijl je dat idee eigenlijk niet hebt als je er rondloopt.

Op zoek naar Nemo

Verder zie je piranha’s, sidderroggen, blinde vissen, snoeken, alen, baarzen en nog een paar duizend andere vissen dus. Voor kinderen staan er handige trapjes waardoor ze goed in de verschillende aquariums kunnen kijken. In de zaal met haaien en koraalriffen staat een bassin met 66.000 liter zeewater en de zwartpuntrifhaai staat hier centraal. Verder zie je er ook de clown vissen die door de anemonen zwemmen en nog meer bewoners van het Great Barrier Reef. Kleinschalig van opzet en dat vond onze kleuter erg fijn.

Aquarium Luik met gezin

Vissen uit het Great Barrier Reef

Het grote voordeel van het Aquarium-Muséum vinden wij dat het betaalbaar is ten opzichte van een aantal eerder genoemde aquariums. Ja, het totaalplaatje is minder fancy. Het aquarium is niet heel imposant, maar de ruimte met de zoogdieren daarentegen is dat zeker wel wat ons betreft! Het Aquarium heeft onder andere vissen die leven in het Great Barrier Reef.

Als we er rekening mee houden dat de bezoektijd voor gezinnen identiek is aan de aquariums die wij eerder noemden dan vinden wij een bezoek aan het Aquarium-Muséum Luik zeker de moeite waard. Voor kinderen gelden verschillende tarieven afhankelijk van de leeftijd. Kinderen tot 3 jaar hebben vrije entree, voor gezinnen is er ook een Familie Pass (2 volwassenen en maximaal 3 kinderen).

Luik aquarium met kinderen

Dit moet je weten voor je bezoek aan de Ardennen met kinderen

Plan je een dagje, weekend of vakantie naar de Ardennen met je gezin? Deze tips helpen je tijdens de voorbereiding:

Luik in de Ardennen met kinderen

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met één van onze partners. Dit betekent dat de reis, het product of de inhoud van dit artikel gesponsord kan zijn of onderdeel uitmaakt van een betaalde samenwerking, waardoor we jou kunnen voorzien van gratis reisverhalen en tips op Kleine Wereldreiziger. Wij werken alleen samen met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.