Zeeland met kinderen
Zeeland
Mireille Steegmans
Zeeland
05/12/2022
8 min

Verrassend veel leuke uitjes in Zeeland

05/12/2022
8 min

Wat Zeeland voor mij bijzonder maakt? Wij hebben vooral de heerlijke rust en de mooie natuur als heerlijk ervaren. Onze kleine kleuter stond al vroeg op de trampoline bij onze accommodatie en we vonden het heerlijk om lekker te wandelen over de dijken van onder andere Wemeldinge en Veerle en om vooral even lekker niets te doen. En dat kan perfect tijdens een weekend Zeeland! Verder wilden we natuurlijk een Zeeuwse bolus eten, maar misschien nog wel beroemder in Zeeland is de Zeeuwse knop. Als je hem eenmaal hebt gespot, dan zie je hem in allerlei vormen die Zeeuwse knop uit de eeuwenoude tradities.

Op zeehonden safari met de boot

Wil je liever niet zelf peddelen of houden je kinderen niet zo van dit avontuur? Dat kan natuurlijk! Dan is een Frisia Zeehonden Safari een alternatief. Je gaat met een grotere boot de Oosterschelde op waar je op een zandbank een groep zeehonden zult zien. Je komt op ongeveer 50 meter van de zeehonden. Niet op aai afstand zoals wij (bij wijze van), maar wij spotten dan ook maar één zeehond. Het is maar net wat voor jou en de kinderen de leukste ervaring is, keuze genoeg! Voor een rondvaart mag je wel een halve dag uittrekken.

Zeehondensafari Zeeland met kinderen

Klimmen als een Zeeuwse held in Westenschouwen

Klimbos Zeeuwse Helden is een outdoor avontuur to the max! Wat baalde onze kleuter ervan dat hij hier nog niet naar binnen mag, omdat hij 'nog maar 4' is. We komen dus zeker nog een keer met ons gezin want een partijtje klimmen mag wat ons betreft niet ontbreken tijdens je break in Zeeland met kinderen. Dit ecologische klimbos heeft loopbruggen en je kunt er van boom naar boom zwieren. Er zijn verschillende parcours, waaronder ook een kids parcours van maximaal 1,5 uur. Perfect om mee te beginnen met een kleuter! Wat zo ontzettend leuk is, is dat alle kinderen tussen 8 en 12 jaar bij hun eerste keer klimmen in Klimbos Zeeuwse Helden hun persoonlijke heldenstatus krijgen.

Leren over de watersnoodramp van 1953

Wie naar Zeeland gaat met kinderen, wil ze toch wat meegeven over de watersnoodramp van 1953 en waarom er dijken bestaan in Nederland. In Zeeland zie je heel duidelijk wat er allemaal is gedaan om ervoor te zorgen dat onze kustlijn niet ergens halverwege Nederland ligt. In het Watersnoodmuseum, gevestigd in vier betonnen caissons, leer je met multimedia meer over de gevolgen en de oorzaken. Caissons? Een caisson is een betonnen, stalen constructie die in Zeeland wordt gebruikt om een komende watersnood te voorkomen. Vier caissons werden in 1953 afgezonken bij Ouwerkerk in Zeeland om bijvoorbeeld een dijkgat te dichten. In het Watersnoodmuseum kunnen kinderen een speurtocht doen die wordt afgesloten met een heus certificaat.

Op zoek naar rust in Zeeuws-Vlaanderen

Het strand sla je niet over als je naar Zeeland gaat met je kinderen. Zeker niet als je weet dat er vaak veel leuke speelmogelijkheden zijn. Wij gingen op zoek naar leuke stranden en plaatsjes in Zeeuws-Vlaanderen. Omdat de stranden hier over het algemeen breed zijn, hebben je kinderen hier zelfs bij vloed meer dan voldoende mogelijkheden om lekker op het strand te spelen. Weet je trouwens dat je op de stranden van Zeeuws-Vlaanderen haaien- en roggetanden kunt vinden? En dat er zelfs fossiele exemplaren tussen liggen?

Schelpen zoeken met kinderen

Glow-in-the-dark GlowGolf

Wij gingen al eerder glowgolfen in Parkstad Limburg en kunnen het zeker aanraden als je kind een golfclub kan vasthouden. Voor kinderen is het golfen in het donker gewoon echt wel een extraatje en vooral als de avonden wat kouder worden in Zeeland en je zoekt een binnenactiviteit dan is dit ontzettend leuk om te doen. Kinderen zien olifanten, apen en giraffen en er kan zelfs een 3D-bril op worden gezet waardoor de dieren eigenlijk een soort van tot leven komen. Mijn advies is om dit vanaf ongeveer 5 jaar te doen. Je kunt GlowGolf spelen in Middelburg.

Lopen over de stadswallen van Veere

Het stadje Veere heeft ons hart gestolen, wat een heerlijk plaatsje is dit. Struinen over de oude stadswallen, lekker slenteren door de straatjes en genieten van het uitzicht. In de omgeving kun je geweldig wandelen door de natuur. Kies een leuke wandeling uit in het VVV-kantoor dat in één van de leukste pandjes van Veere is gevestigd en ga op avontuur. Dan kom je vast en zeker het trekpontje vooraan bij de molen tegen.

Veere met kinderen

Watersporten en kajakken

Zeeland heeft ontzettend leuke havenstadjes en dorpjes. En ook voor leuke activiteiten zoals watersporten, klimmen en kanoën ben je aan het juiste adres in deze mooie provincie. Maak een mooie wandeling in de duinen, overnacht in een leuke cottage aan zee en eet een visje. Het ultieme Zeeland gevoel!

Een rondvaart naar de zeehonden is leuk. Alleen zijn wij wat avontuurlijker ingesteld en we willen liever niet met veel mensen samen op een boot zitten. Daarom kiezen wij ervoor om een kajak te huren bij Zeeland Buitenland in Ouddorp. We kijken even wanneer het eb en vloed is, want zeehonden liggen alleen maar op de zandbanken bij Zeeland als het eb is. Met onze kajak zijn we in een uur uit en thuis en een geweldige ervaring rijker! Onze kleuter vindt het geweldig en wij zitten eveneens met een big smile. Het is aan te raden om met twee ouders de kajak te besturen, want de stroming is op sommige punten best wel sterk en dan is het pittig peddelen. Zeeland Buitenland ligt trouwens direct naast Center Parcs Port Zélande.

Yerseke, je ogen uitkijken in de haven

Wij vinden het heerlijk om gewoon een halve dag naar Yerseke te rijden en om daar eens te kijken wat er allemaal gebeurt in de haven. Natuurlijk zijn er in Yerseke de beroemde Oesterij en de Oesterputten, maar als je in Zeeland met kinderen bent en je bezoekt Yerseke dan is dat niet per se de highlight voor een gezin. Klimmen in toren, kijken naar bootjes en enorme boten, het leven in de haven zien en natuurlijk kibbeling eten op de plek waar het uit het water wordt gevist. Dat spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Lees ook ons artikel 'bootjes en oesterputten kijken in Yerseke'.

Tips Zeeland met een kleuter

Yerseke met kinderen

Sloepje huren in Zeeland

Nog nooit eerder hadden wij een sloep zelf gehuurd en bestuurd. Na de eerste keer zijn we allebei verkocht! Niet alleen in Nationaal Park de Alde Feanen in Friesland kun je prachtig sloepvaren, het kan ook perfect in Zeeland. De sloep gaat maximaal 20 kilometer per uur en je hebt dus geen vaarbewijs nodig om met je eigen sloepje over de Zeeuwse wateren te varen. Het Veerse meer met haar verschillende eilandjes is echt heel erg leuk om vanaf het water te gaan zien. Huur je sloep bij Zeeland Boten Verhuur van mei tot en met oktober en ga dus zelf de wateren op. Op zondag hebben ze hier trouwens rustdag, even rekening mee houden! Je kunt een sloep voor 4 of 6 personen huren en de vaarroute start in Middelburg op het Arnekanaal. Als je door het oude kanaal bij Walcheren vaart richting de sluizen van Veere is het echt genieten zo in Zeeland met kinderen. Als je door de sluis bent, zit je op het Veerse meer en kun je gezellig picknicken op één van de eilandjes, herten spotten en genieten op het water.

De Zeelandbrug van dichtbij bekijken

De Zeelandbrug is absoluut een prachtig bouwwerk en bijzonder in haar soort. Ook een heel bijzonder bouwwerk om van dichtbij te bekijken! Combineer je tripje 'under the bridge' met een ochtendje rondkijken in Colijnsplaat. In dit leuke plaatje is ontzettend veel te beleven met kinderen. Geen extreme highlights, maar gewoon lekkere genieten van de natuur en de omgeving. Vergeet in ieder geval zeker niet om je vlieger mee te nemen naar Zeeland met kinderen, want ze zullen het geweldig vinden om hier te vliegeren. Hier heb je bijna gegarandeerd wind en dus fun, dat kun je thuis niet altijd zeggen als je niet aan het strand woont. Lees voor meer tips over Colijnsplaat ons artikel 'Wat is er te doen in omgeving Colijnsplaat met kinderen?'

Ontdek Colijnsplaat

Wat is er te doen in omgeving Colijnsplaat met kinderen? Veel! Je hoeft helemaal niet ver te rijden om allerlei bijzondere parken, attracties of plaatsen op te zoeken in Zeeland. Lekker wandelen, eventueel een fiets en gewoon lekker de omgeving van Colijnsplaat verkennen is fun.

Leuke uitjes in Zeeland met kinderen

Colijnsplaat Zeeland met kinderen

Berkenhof's Tropical Zoo

Naar de jungle in Zeeland met kinderen! Bij Berkenhof's Tropical Zoo zitten meer dan 50 tropische dieren en je kunt er met kinderen geweldige wandelingen maken die soms zeker weten ook wel spannend zullen zijn. Onze kleuter vond de dino's in de Fossielenmijn en de Dino expo erg leuk. Het buitenspeelbos is altijd een hit, ik heb nog nooit een kind ontmoet dat niet van spelen houdt. En de Berkenhof's Kids Jungle met zand, water en speeltoestellen is natuurlijk ook één groot feest. Wel voor onze kleuter tenminste! Ga varen op een vlot en klauteren in de touwen. Tip voor de ouders: neem een handdoek en schone kleding mee. Wij hielden het hier niet droog...

Genieten van Zeeuwse specialiteiten

Ga je naar Zeeland en hou je van lekker eten en snoep? Ontdek dan de Zeeuwse specialiteiten zoals Zeeuwse bolussen, boter babbelaars, kaas en natuurlijk ook oesters. Wij gingen je alvast voor en hebben enkele leuke adresjes voor je verzameld. Wat je trouwens ook overal ziet in Zeeland is de Zeeuwse knop. Wij vertellen je er meer over!

De Zeeuwse knop

De Zeeuwse knop is al heel wat eeuwen onderdeel van de klederdracht van de Zeeuwen, het is een sieraad dat symbool staat voor de rijke historie en de Zeeuwse trots. Doordat de klederdracht in het dagelijks straatbeeld is verdwenen, is ook de Zeeuwse knop steeds minder bekend. Het is eigenlijk een grote bol in het midden met kleine bolletjes daar omheen. Anno 2016 heeft iedere streek in Zeeland een eigen knop en omdat de waarde van de Zeeuwse knop nog steeds groot is, zie je hem tegenwoordig in veel verschillende vormen verschijnen. Wij zijn op zoek gegaan de Zeeuwse knop in verschillende vormen en werden onder andere verrast door lekkere cakes. Werkelijk waar, als je goed kijkt dan zie je dat de Zeeuwse knop overal is! Zo heb je heerlijke Zeeuwse Knoop bonbons die we je zeker kunnen aanraden! Wij eten ze bij Bankerbakkerij Bliek in Middelburg, maar er zijn nog veel meer adresjes waar je ze kunt vinden. Niet alleen is er eten met de Zeeuwse knop, we zien ook fietsbellen, zeepjes, armbanden, kurken, kleding en sleutelhangers. Het wordt een sport met onze kleuter om hem overal te gaan spotten, zo simpel kan het dus zijn om met kinderen te genieten van uitjes.

Zeeuwse knop kaas

Zeeuwse Knop Cake

Slapen aan zee

Wie naar Zeeland gaat, wil het liefst overnachten aan zee, toch? 's Avonds de zon zien zakken aan de horizon met mooi weer, met je voeten in het zand als je aan het ontbijten bent. Emmer en een schepje mee en spelen maar. Of een vlieger voor oudere kinderen, ultiem lol hebben wij daar altijd mee! Zo'n fijn huisje direct aan zee is echt wel tof. Wij hebben een selectie gemaakt van fijne huisjes aan of vlak bij het strand in Zeeland en andere fijne plekken in Nederland.