Leuke dingen om te doen in Zeeland met kinderen
arrow_drop_up arrow_drop_down
26 september 2016 

Onze 11 favoriete actieve uitjes in Zeeland

Afgelopen jaar zijn we drie keer in Zeeland geweest met ons gezin. Het werd tijd om onze favoriete dagjes uit in Zeeland eens op een rijtje te zetten! Dat Zeeland met kinderen fun is, hoef ik je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Dit zijn niet per se allemaal grote highlights, ook leuke plaatsjes en halve dagjes weg staan bij onze persoonlijke favo’s.

Zeehonden spotten in Zeeland met kinderen? Ga kayakken!

Een rondvaart naar de zeehonden is natuurlijk leuk, maar wij zijn wat avontuurlijker ingesteld en zitten heel eerlijk gezegd liever niet met veel mensen samen op een boot. Daarom kiezen wij ervoor om een kayak te huren bij Zeeland Buitenland in Ouddorp. We kijken even wanneer het eb en vloed is, want zeehonden liggen alleen maar op de zandbanken bij Zeeland als het eb is. Dan een leuke kayak huren en in ongeveer een uurtje zijn we uit en thuis en een geweldige ervaring rijker! Onze kleuter vindt het echt geweldig en wij zitten ook met een big smile. Het is aan te raden om met twee ouders de kayak te besturen, want de stroming is op sommige punten best wel sterk en dan is het pittig peddelen. Zeeland Buitenland ligt trouwens direct naast Center Parcs Port Zélande. Een kayak huren kost € 10,00 per uur.

Wil je liever niet zelf peddelen of houden je kinderen niet zo van dit avontuur? Dat kan natuurlijk! Dan is een Frisia Zeehonden Safari een alternatief. Je gaat met een grotere boot de Oosterschelde op waar je op een zandbank een groep zeehonden zult zien. Je komt op ongeveer 50 meter van de zeehonden. Niet op aai afstand zoals wij, maar wij spotten dan ook maar één zeehond. Het is maar net wat voor jou en de kinderen de leukste ervaring is, keuze genoeg! Voor een rondvaart mag je wel een halve dag uittrekken en kun je rekenen op prijzen tussen de € 10,00 en € 14,00 per persoon (actuele prijzen september 2016)

Zeehondjes spotten in Zeeland met kinderen

Zo dicht kun je dus de zeehonden van dichtbij aanschouwen! Lachen en peddelen was wat lastig zoals je ziet ;-)

Hof Poppendamme

We kregen deze tip van een local en wat was het een briljante tip: Hof Poppendamme in Grijpskerke en met gratis entree. Dit licht echt midden in Walcheren en kinderen kunnen hier zowel binnen als buiten spelen. Wij zagen vooral de binnenspeeltuin vanwege het koude weer en die was geweldig. Veel keuze vooral! Klimmen, leren, spelletjes en even lekker chillen in de bioscoop voor de liefhebbers. En wat wij zo fijn vonden hier, is dat de kaart ook voor ouders lekkere knabbels bevat die verder gaan dan een bitterbal: een kaasplanje bijvoorbeeld met de regionale kaas. Voor kinderen natuurlijk friet met frikandellen, maar dus ook een boterham (wit of bruin) met kaas, jam of hagelslag bijvoorbeeld. Hof Poppendamme heeft begrepen wat ouders willen, in ieder geval wat wij als ouders graag willen. Gezond eten buiten de deur is gelukkig steeds makkelijker te vinden.

Leren over de watersnoodramp van 1953

Ga je naar Zeeland met kinderen? Dan wil je ze toch ook wel wat meegeven over de watersnoodramp en waarom er dijken bestaan. Wij wel tenminste! In Zeeland zie je namelijk heel duidelijk wat er allemaal is gedaan om ervoor te zorgen dat onze kustlijn niet ergens halverwege Nederland ligt. In het Watersnoodmuseum dat is gevestigd in vier betonnen caissons leer je met multimedia meer over de gevolgen en de oorzaken. Ik weet ook pas sinds kort wat een caisson is dus even wat uitleg. Een caisson is een betonnen, stalen constructie die in Zeeland word gebruikt om een komende watersnood te voorkomen. Vier caissons werden in 1953 afgezonken bij Ouwerkerk in Zeeland om bijvoorbeeld een dijkgat te dichten. Er is in het Watersnoodmuseum een speurtocht voor kinderen en ze krijgen na afloop een certificaat. Het Watersnoodmuseum is gratis te bezoeken voor Museumkaarthouders.

Lopen over de stadswallen van Veere

Veere heeft serieus ons hart gestolen. Als je Zeeland met kinderen bezoekt dan mag Veere niet ontbreken wat ons betreft. Struinen over de oude stadswallen van Veere, lekkere slenteren door de straatjes en genieten van het uitzicht. In de omgeving kun je geweldig wandelen door de natuur. Pik even een leuke wandeling op in het VVV kantoor dat in één van de leukste pandjes van Veere is gevestigd. Mis ook zeker het trekpondje niet vooraan bij de molen als je Veere binnenkomt, want dit is natuurlijk ultiem met kinderen. Lees ook ons artikel ‘Snoepen en rennen over de stadswallen van Veere’.

Stoomtrein Goes-Borsele

De stoomtrein Goes-Borsele (SGB) is een bekend uitjes voor Zeeland met kinderen. Eerlijk gezegd is het natuurlijk een hartstikke leuke trip met de oude trein als je kinderen nog nooit in een stoomtrein hebben gezeten. Als je dat al eens eerder hebt gedaan, dan is mijn advies om een andere uitje te kiezen met je kids. Persoonlijk vind ik de prijs-kwaliteit verhouding minder en dat geldt ook voor het rijden met de tram bij het trammuseum aan de Brouwersdam als je mijn eerlijke mening vraagt.  Overigens is het voor € 2,00 wel leuk om bij het trammuseum een kijkje te nemen als je in de buurt bent. De tram ervaring zelf gaat een klein stukje door de duinen. Vervolgens draait de tram en ga je langs de weg waar je met de auto eigenlijk ook rijdt. Wij vonden dat niet echt het geld waard voor een tramticket.

Als er trouwens themadagen of kinder-doe-dagen zijn bij de stoomtrein Goes-Borsele dan wordt het een ander verhaal. Op die dagen zijn er extra kinderactiviteiten zoals Lego & Duplo in de trein en is  het rijden in de stoomtrein voor kinderen net even anders dan alleen zitten en naar buiten kijken. De Halloweenexpress is trouwens ook leuk voor oudere kids!

Berkenhof’s Tropical Zoo

Naar de jungle in Zeeland met kinderen! Bij Berkenhof’s Tropical Zoo zitten meer dan 50 tropische dieren en je kunt er met kinderen geweldige wandelingen maken die soms zeker weten ook wel spannend zullen zijn. Onze kleuter vond de dino’s in de Fossielenmijn en de Dino expo erg leuk. Het buitenspeelbos is altijd een hit, ik heb geloof ik nog nooit een kind ontmoet dat niet van spelen houdt. En de Berkenhof’s Kids Jungle met zand, water en speeltoestellen is natuurlijk ook één groot feest. Wel voor onze kleuter tenminste! Ga varen op een vlot en klauteren in de touwen. Tip voor de ouders: neem een handdoek en schone kleding mee. Wij hielden het hier niet droog…

Glow-in-the-dark, GlowGolf

Wij gingen al eerder glowgolfen in Parkstad Limburg en kunnen het zeker aanraden als je kind een golfclub kan vasthouden. Voor kinderen is het golfen in het donker gewoon echt wel een extraatje en vooral als de avonden wat kouder worden in Zeeland en je zoekt een binnenactiviteit dan is dit ontzettend leuk om te doen. Kinderen zien olifanten, apen en giraffen en er kan zelfs een 3D bril op worden gezet waardoor de dieren eigenlijk een soort van tot leven komen. Mijn advies is om dit vanaf ongeveer 5 jaar te doen. Je kunt GlowGolf spelen in Middelburg.

Glowgolf Middelburg

Sloepje huren en genieten van Zeeland met kinderen

Nog nooit eerder hadden wij een sloep zelf gehuurd en bestuurd. Na de eerste keer zijn we allebei verkocht! In Nationaal Park de Alde Faenen in Friesland kun je prachtig sloepvaren, maar dat kan ook perfect in Zeeland. De sloep gaat maximaal 20 kilometer per uur en je hebt dus geen vaartbewijs nodig om met je eigen sloepje over de Zeeuwse wateren te varen. Het Veerse meer met haar verschillende eilandjes is echt heel erg leuk om vanaf het water te gaan zien. Huur je sloep bij Zeeland Boten Verhuur van mei tot en met oktober en ga dus zelf de wateren op. Op zondag hebben ze hier trouwens rustdag, even rekening mee houden! Je kunt een sloep voor 4 of 6 personen huren en de vaarroute start in Middelburg op het Arnekanaal. Als je door het oude kanaal bij Walcheren vaart richting de sluizen van Veere is het echt genieten zo in Zeeland met kinderen. Als je door de sluis bent, zit je op het Veerse meer en kun je gezellig picknicken op één van de eilandjes, herten spotten en genieten op het water.

Om alvast een prijsindicatie te geven. Een sloep voor vier personen kost € 100,- per dagdeel (exclusief benzine). Dit betreft actuele prijzen in september 2016.

Je ogen uitkijken in de haven van Yerseke

Wij vonden het heerlijk om gewoon een halve dag naar Yerseke te rijden en om daar eens te kijken wat er allemaal gebeurt in de haven. Natuurlijk zijn er in Yerseke de beroemde Oesterij en de Oesterputten, maar als je in Zeeland met kinderen bent en je bezoekt Yerseke dan is dat niet per se de highlight voor een gezin. Klimmen in toren, kijken naar bootjes en enorme boten, het leven in de haven zien en natuurlijk kibbeling eten op de plek waar het uit het water wordt gevist. Dat spreekt tot de verbeelding van jong en oud. Lees ook ons artikel ‘bootjes en oesterputten kijken in Yerseke’.

Yerseke met kinderen

Ga je naar Zeeland met kinderen? Dan is de haven van Yerseke zeker een leuk ochtendje rondkijken met de kids

De Zeelandbrug van dichtbij zien

De Zeelandbrug is absoluut een prachtig bouwwerk en bijzonder in haar soort. Ook een heel bijzonder bouwwerk om van dichtbij te bekijken! Combineer je tripje ‘under the bridge’ met een ochtendje rondkijken in Colijnsplaat. In dit leuke plaatje is ontzettend veel te beleven met kinderen. Geen extreme highlights, maar gewoon lekkere genieten van de natuur en de omgeving. Vergeet in ieder geval zeker niet om je vlieger mee te nemen naar Zeeland met kinderen, want ze zullen het geweldig vinden om hier te vliegeren. Hier heb je bijna gegarandeerd wind en dus fun, dat kun je thuis niet altijd zeggen als je niet aan het strand woont. Lees voor meer tips over Colijnsplaat ook ons artikel ‘Wat is er te doen in omgeving Colijnsplaat met kinderen?’

Klimmen als een Zeeuwse held in Westenschouwen

Klimbos Zeeuwse Helden is een outdoor avontuur to the max! Wat baalde onze kleuter ervan dat hij hier nog niet naar binnen mag, omdat hij ‘nog maar 4’ is. We komen dus zeker nog een keer met ons gezin want een partijtje klimmen mag wat ons betreft niet ontbreken tijdens je break in Zeeland met kinderen. Dit ecologische klimbos heeft loopbruggen en je kunt er van boom naar boom zwieren. Er zijn verschillende parcours, waaronder ook een kids parcours van maximaal 1,5 uur. Perfect om mee te beginnen met een kleuter! Wat zo ontzettend leuk is, is dat alle kinderen tussen 8 en 12 jaar bij hun eerste keer klimmen in Klimbos Zeeuwse Helden hun persoonlijke heldenstatus krijgen.

Meer lezen?

Zin in Zeeland met kinderen? Klik & doe nog meer inspiratie op:

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijke om met de kinderen op reis te gaan in Nederland, Europa en ook daarbuiten. We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Toen ik startte was er nog heel weinig informatie te vinden over reizen met kinderen. Dat is nu wel anders! Ik wil met mijn team aan ouders laten zien hoe leuk het is om de wereld te ontdekken met kinderen. Comfortabel reizen en een goede prijs/kwaliteit verhouding zijn daarbij belangrijk vinden wij. Fijne accommodaties, bijzondere overnachtingen en vakantiewoningen waar juist niet de grote massa naartoe gaat. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer. Heb jij een tip? Of heb jij een fijne accommodatie voor gezinnen? Stuur een bericht naar Mireille via mireille@kleinewereldreiziger.nl.