Op zoek naar rust, tips voor heerlijk Zeeuws-Vlaanderen
Zeeland
Daphne Liebrand
Zeeland
05/19/2021
7 min

Op zoek naar rust, tips voor heerlijk Zeeuws-Vlaanderen

05/19/2021
7 min

Wij zijn al nooit zo dol geweest op massatoerisme, dat gaan we dan ook al jaren vakkundig uit de weg. Van de gebaande paden af, dat is eigenlijk wat we het liefste doen. Wij gaan voor jullie op onderzoek uit naar de leukste en rustigste plekjes met kinderen in Zeeuws-Vlaanderen.

Nu in deze coronatijd is dat geen overbodige luxe, maar als iedereen in ons eigen kleine landje blijft, is dat toch best een uitdaging als je graag naar de zee wilt. Maar onze missie is meer dan geslaagd!


Drie toffe stranden in Zeeuws-Vlaanderen

Als je met kinderen naar Zeeland gaat, dan bezoek je natuurlijk het strand. Kinderen plus strand is namelijk een ideale combinatie! Veel stranden in Zeeuws-Vlaanderen zijn breed, dat is wel zo fijn als je ruimte om je heen kunt waarderen. Zelfs als het vloed is, hebben je kinderen in Zeeuws-Vlaanderen plek genoeg om te spelen. Wist je trouwens dat je op de stranden van Zeeuws-Vlaanderen haaien- en roggetanden kunt vinden? En dat er zelfs fossiele exemplaren tussen liggen? Daarvoor en gewoon om lekker te wandelen en te spelen, kun je op de volgende stranden terecht:

#1 Nieuwvliet-Bad

Bij Kruishoofd parkeer je je auto op de grote parkeerplaats vlak bij de strandovergangen. Hier volg je de borden naar ‘Strandpaviljoen de Boekanier’ dat het hele jaar open is. Je komt dan niet alleen bij een heel breed en schoon zandstrand, maar kunt hier ook een ontzettend toffe speeltuin vinden. Als je de boardwalk neemt die rechts ligt op de top van het duin, zie je de klimtoren al boven het zand uitsteken. Onze peuter en kleuter kunnen hier heerlijk schommelen in hangmatten én op touwschommels. Ook kunnen je kids er dus de toren beklimmen, terwijl jij vanaf één van de brede banken relaxed geniet van het uitzicht over de eindeloze zee. Als de kinderen eraan toe zijn om het strand te verkennen, loop je via de boardwalk terug. Bijna aan het einde, aan de rechterkant ontwaar je een glijbaan naar het strand, hoera! Deze is overigens prima te gebruiken voor de papa’s en mama’s.

Zorg ook als je niet gaat zonnen of zwemmen voor handdoeken, schepjes en emmertjes én neem een picknick mee. Succes gegarandeerd!


#2 Natuurstrand Verdronken Zwarte Polder

Bij de radartoren bij natuurstrand Verdronken Zwarte Polder is een kleine parkeerplaats. Vanaf hier kun je wandelingen maken door dit unieke duingebied met vogels als kluut, dwergplevier en dwergstern als graag geziene gasten. De duinen in dit stukje Zeeuws-Vlaanderen zijn prachtig en de stranden zijn enorm breed. Wij banjeren met onze peuter en kleuter over het strand als het ontzettend hard waait. Zonder beschutting maakt dat een strandwandeling alleen maar avontuurlijker. Loop bij de Paalridders omhoog het duin op. Net voor de top staan hier houten ligbedden waarop je redelijk beschut een zelf meegebracht koekje kunt eten en kunt genieten van een prachtig, wijds uitzicht.

Zeeuws-Vlaanderen met kinderen

#3 Cadzand-Bad

Cadzand-Bad ademt luxe uit. Als je de badplaats binnenrijdt, zie je gelukkig geen dertien-in-een-dozijnhotels. Hier is echt aandacht besteed om de mondaine geschiedenis levend te houden en daar houden wij wel van. De stranden zijn hier weer breed, veilig en schoon. Eigenlijk kun je niet verkeerd kiezen. Hebben je jonge kinderen echter behoefte om de stoere zeerover in zichzelf los te laten, kies dan voor duinovergang 5 of 6. Tussen deze overgangen staat een heel leuk piratenschip waarop, -in en -onder je kids lekker kunnen spelen. Het fijne is, recht voor de deur is een strandpaviljoen waar je terecht kunt voor een lekker kopje koffie of een wijntje als je toe bent aan iets sterkers 😉 Dus voor het hele gezin is dit een prima plek!

Op de stranden van onder andere Nieuwvliet-Bad en Cadzand-Bad vind je de zogenaamde ‘verdwaalpalen’ met Dick Bruna karakters. Loop met je kinderen voor ze gaan spelen naar de dichtstbijzijnde paal en spreek af dat je elkaar daar weer ziet als ze je kwijtraken!

De leuke plaatsjes van Zeeuws-Vlaanderen

Natuurlijk willen jij en je kinderen af en toe iets anders dan zand tussen de tenen voelen. Wij in ieder geval wel. In dat geval gaan we op zoek naar een leuk stadje. Zeeuws-Vlaanderen ligt vlakbij de grens met België, toch blijven we lekker in Nederland, want hier is genoeg te beleven.

Zeeuws-Vlaanderen met kinderen

#Aardenburg, het oudste stadje van Zeeland

Aardenburg is al in de Romeinse tijd geboren. Het Castellum dat het toen was, kende een bloeiperiode van zo’n honderd jaar. Ook in de Middeleeuwen prijkte het stadje op de kaart, toen als belangrijke handels- en havenplaats. Uit beide periodes zijn overblijfselen gevonden die te bezichtigen zijn in het Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenburg. Uiteraard bezochten wij de enige overgebleven stadspoort met onze peuter en kleuter. Deze dateert uit het begin van de 13e eeuw en is een bezoekje zeker waard. Houden je kinderen van wandelen? Bestel dan de wandelroute ‘De omloper van Aardenburg’ online of loop een plaatselijke VVV binnen. Deze route is 7 kilometer lang en laat je kennis maken met het historische verleden van het stadje.

Aardenburg met kinderen

#Sluis, dé toeristische trekpleister van Zeeuws-Vlaanderen

Is het weer wat minder, of houden jullie van winkelen, dan breng je een bezoekje aan Sluis. Hier zitten genoeg shopjes om een tijdje zoet te zijn. Toch is dit natuurlijk lang niet alles wat je in Sluis kunt doen. Midden in het stadje staat de Belfort van Sluis. Een Middeleeuwse klokkentoren die je natuurlijk samen met je kinderen moet beklimmen om te kunnen genieten van uitzicht over het stadje en het platte Zeeuwse land! In het gebouw is een museum gevestigd over de geschiedenis van Sluis en zijn bekende inwoner: Johan Hendrik van Dale. Juist ja, die van het beroemde woordenboek! Voor kinderen is er bij de kassa een speurtocht te krijgen.

Zijn je kids vijf jaar of ouder en houden ze van rare uitvindingen? Dan is een bezoek aan museum ‘Bizarium’ een dikke aanrader. Dit is een museum vol vreemde vondsten als een haargroeihelm, zwemparaplu of een vliegfiets.

Zeeuws-Vlaanderen met kinderen

Ook in Sluis kun je natuurlijk wandelen. Bij de VVV is de wandelroute: ‘De geheimen van Sluis en Sint Anna ter Muiden’ verkrijgbaar. Deze wandeling is prima te doen met een peuter en een kleuter of oudere kinderen. Je komt bijvoorbeeld langs de hierboven genoemde Belfort toren en kunt even pauze houden op één van de vele terrasjes. Nog een laatste tip. Huur als je langs de Damse vaart wandelt een waterfiets. Onze kinderen vinden dat fantastisch en zij zijn vast niet de enigen.

In het hoogseizoen en bij mooi weer kan het erg druk zijn in Sluis. Ga vroeg in de ochtend, dan is het vaak goed te doen om door dit stadje te lopen. De musea zijn echter alleen in de middag geopend. Reserveer een ticket voor je een museum bezoekt.

#IJzendijke, picknicken bij de molen

IJzendijke is een klein, schattig stadje waar prins Maurits in 1604 de Spanjaarden naar huis stuurde. Op de Markt staat een standbeeld van een schakende prins Maurits. Ik denk dat je kinderen wel een potje tegen hem willen spelen. Vanaf dit punt kun je een wandeling starten. Hier staan al hele leuke huisjes en op het plein zelf zie je een fraaie kiosk. Tegenover de kiosk zit Museum het Bolwerk. Een museum met als thema de verdediging van de grensstreek tegen vijandelijke aanvallen en dan met name op de verdedigingswerken van de Staats Spaanse linies. Let op, het museum is alleen in de middag geopend.

Zeeuws-Vlaanderen met kinderen

Wij wandelen met ons gezin langs de Mauritskerk. De oudste protestante kerk van Nederland. Onderweg komen we nauwelijks mensen tegen. Hoog boven het stadje torent de Witte Juffer, een korenmolen uit 1841, boven de andere gebouwen uit. Onder deze molen ligt groen, strak gemaaid gras waarop je heerlijk kunt picknicken. Heb je geen picknick meegenomen? De supermarkt ligt tegenover de Witte Juffer! Als je op een zaterdag met je kinderen in IJzendijke bent, loop dan zeker naar binnen om dit bijzondere exemplaar te bekijken.

Zeeuws-Vlaanderen met kinderen

#Nieuwvliet, klein maar fijn

Nieuwvliet is een heel klein, pittoresk plaatsje. Wij slapen er in een droom van een dijkhuisje en door dit plaatsje kun je een hele leuke wandeling maken met je kinderen. Vooral de molen aan de Molenweg, waar nog steeds biologisch meel gemalen en verkocht wordt, is een ommetje waard. De molen is op woensdag- en zaterdagmiddag open. Houd je van een ouderwetse winkel van sinkel? Stap dan binnen bij Ferini op de Sint Bavodijk. Hier vind je boeken, kaarten, lampen, broodtrommels en nog veel en veel meer.

Zeeuws-Vlaanderen kan in de zomermaanden vrij druk zijn. Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen is het niet onmogelijk om de rust op te zoeken, zeker als je vroeg in de ochtend of aan het begin van de avond op pad gaat. Nog een laatste tip: huur fietsen als het niet al te hard waait en ontdek dit deel van Zeeland al trappend! Neem de binnenlandse weggetjes over de smalle, rustige dijkjes, langs mooie oude boerderijen en kleurrijke velden. Strijk onderweg neer op een terrasje en geniet van het Zeeuwse land!

Fietsen in Zeeuws-Vlaanderen met kinderen