Hobbiton met kinderen
Nieuw-Zeeland
Daphne Liebrand
Nieuw-Zeeland
03/04/2020
10 min

Stap in de mythische wereld van Hobbiton en Rotorua

03/04/2020
10 min

Wij zijn al jaren fan van The Lord of the Rings en The Hobbit. Na eerst de boeken te hebben verslonden, stonden wij te springen om de films te bekijken. De films die door een van Barry’s favoriete regisseurs: Peter Jackson leven ingeblazen zijn. En als je dan toch met je gezin naar Nieuw–Zeeland gaat, dan staat Hobbiton in Matamata natuurlijk hoog op het must-visit-lijstje. Maar… is een bezoek aan de Hobbiton Movieset eigenlijk wel leuk met jonge kinderen? Wij testen het uit en onderzoeken meteen wat er nog meer in de omgeving te beleven is!

Boek met kids de vroegste tour over Hobbiton Movieset

De zon staat stralend aan de helderblauwe hemel en de nevel danst mysterieus over het water van Lake Karapiro en de met dauw bedekte glooiende weilanden. Dit is precies het goede sfeertje voor een bezoekje aan Hobbiton met de kids. Omdat wij in Maungatautari overnachten, mogen we een half uur lang genieten van een rit door dit sprookjesachtige landschap. Ruim op tijd melden we ons voor onze vooraf geboekte tour. Je kunt helaas niet zelf over de set wandelen. Als je een tour boekt, loop je in een gezelschap met gids door het dorpje van de vrolijke halflingen uit de oude, maar nog steeds levende verhalen van Tolkien.

Met kriebels in de buik van verwachting, stapt ons hele gezin in de bus die onze groep naar de set brengt. Vanaf een scherm vertelt Peter Jackson over zijn vondst van dit oorspronkelijke boerenlandgoed dat jaren geleden werd omgetoverd tot Hobbiton. Terwijl de bus rustig verder tuft, zien we op het scherm scenes uit de films van plekken waar we precies op dat moment langs rijden. De rust van de vroege ochtend ligt nog over the Shire en we genieten van het vredige heuvellandschap. Wij hebben bewust voor de vroegste tour over de movieset gekozen, zodat er geen groepen voor ons naar boven lopen en we zijn blij met het vrije uitzicht dat we daardoor hebben.

De heuvel op, naar het huis van Bilbo

De sfeer uit de films hangt hier nog steeds in de lucht. De huisjes en tuintjes zijn onaangetast gebleven. Alle details zijn aanwezig, van gepersonaliseerde brievenbussen tot tuingereedschap en van de vogelverschrikkers tot de was die hangt te drogen. Aan de rook uit de schoorstenen te zien zijn de Hobbits wel thuis, maar zitten ze blijkbaar binnen. Wat zonde op zo’n mooie dag. Terwijl de gids uitleg geeft over de bouw van de set en waar de bepaalde scenes uit de film geschoten zijn, maken wij foto’s dat het een lieve lust is. Het is hier ook zo betoverend mooi! Het grote huis boven op de heuvel is van Bilbo. Dit is de enige woning waar daadwerkelijk kamers in zijn gemaakt. De scenes die zich in dit huis afspelen, zijn hier dus ook daadwerkelijk geschoten. Helaas mogen wij hier niet naar binnen en zien dus niet Bilbo’s werkkamer of de kaarsenkroon waaraan Gandalf -buiten het script om- zijn hoofd stoot. Daar is simpelweg geen tijd voor, als je ziet in welk het tempo er nieuwe groepen de set op wandelen en de gidsen je vooruit proberen te krijgen. Wij ervaren dat overigens niet als haastwerk. We hebben voldoende tijd om de set op ons in te laten werken en massa’s kiekjes te schieten waarvoor onze kinderen geduldig poseren!

Leuk weetje: tijdens het filmen van The Lord of the Rings was er iemand elke ochtend verantwoordelijk voor het ophangen van de was aan de diverse waslijntjes. Deze was werd iedere avond weer afgehaald. Dit zorgde voor de ‘natuurlijke’ paadjes in het gras… Als ik de film weer eens kijk, zal ik er op letten!

Drink een amberbiertje bij the Green Dragon

Bij The Green Dragon krijgen we een amberbiertje aangeboden in een stenen hobbitkroes. Hier kunnen we gelukkig wel echt naar binnen en we verbeelden ons dat we de Hobbits hier zien praten en dansen. We zouden hier wel uren kunnen blijven. Gewoon lekker in het vuur van de open haard staren, een biertje bij de bar gaan halen en de entourage op ons in laten werken. Ook de kinderen -die de films uiteraard nog niet kennen- kijken verwonderd rond en willen nog helemaal niet weg. Helaas is het tijd om terug naar de bus te gaan en dit droomplekje achter ons te laten.

Praktische informatie voor een bezoek aan Hobbiton Movieset

Zoals ik al schreef kun je Hobbiton niet zelfstandig bezoeken. Je boekt online een tour met je gezin. Hier kun je kiezen of je zelf naar de set rijdt -zoals wij hebben gedaan- of dat je opgehaald wilt worden in Matamata (zelfde prijs als zelf rijden) of Rotorua. Voor de laatste optie betaal je extra. Het voordeel van zelf naar de set rijden is, dat je de tourtijden zelf kunt kiezen, bovendien is parkeren gratis. Wij kozen bewust de eerste tour, zodat er geen mensen voor ons de heuvel op zouden lopen en wij foto’s konden maken zonder hele groepen mensen voor ons. Voor de tour die wij boekten, betaal je in 2020 voor kinderen vanaf 17 jaar €50,00. Kinderen van 9 tot 16 jaar betalen de helft van dit bedrag en tot en met 8 jaar mogen je kids gratis naar binnen! Kijk voor meer informatie en andere tours op hobbitontours.com.

Rotorua, meer dan een kuuroord

Na de prima lunch in het restaurant bij de ingang van de movieset, rijden we naar Rotorua. In dit mooie, historische plaatsje is al jaren een kuuroord. In het hele stadje stinkt het naar zwavel door de gassen die hier de grond uit komen vanwege de vulkanische activiteit onder onze voeten. In Kuirau park wandelen we langs poelen waar we het water en de modder zien borrelen en de damp over het oppervlak rolt. Het is een mysterieus gezicht en onze kleuter stelt er volop vragen over. Je kunt hier in het Maoridorp Whakarewarewa ook geisers bezoeken die water hoog de lucht in spuiten. Dat is natuurlijk hartstikke spectaculair, maar omdat onze kinderen hier al de hele tijd met dichtgeknepen neus lopen, kiezen wij ervoor de rotte eierenlucht achter ons te laten en voor een iets minder stinkende en meer kindvriendelijke activiteit te kiezen.

Zwaveldampen Rotorua met kinderen

Maak een wandeling op hoogte op de Redwoods Treewalk

We rijden door naar de Redwoods Treewalk. Omdat Nieuw-Zeeland snelgroeiende bomen zocht om de bewoners van hout te voorzien, is hier vanaf 1901 de Californische Red Pine geplant. De bomen zijn inmiddels uitgegroeid tot woudreuzen van 75 meter -ze kunnen 115 meter worden- waar plateaus aan zijn bevestigd die weer verbonden zijn met loopbruggen. De wiebelige hangbruggen geven een fantastisch uitzicht over dit prachtige bos met zijn vele varens. We krijgen een soort speurtocht mee en op ieder plateau kunnen we in de informatie die er te lezen valt, de antwoorden op onze vragen vinden. Eigenlijk zijn onze kinderen er nog te jong voor, maar ook voor ouders is het leuk om van alles over dit bijzondere stukje natuur te leren. Omdat de medewerkers van het park vinden dat onze peuter in de rugdrager te hoog boven de leuning uitsteekt, kunnen we haar in een houten kinderwagen mee naar boven nemen. Deze kun je hier gratis lenen. Het is behoorlijk zwaar, maar ons dametje vindt het prachtig! Er zijn echter wel een paar stukken die alleen via trappen bereikbaar zijn, die kun je met het wagentje dus niet nemen. Wil je geen trappen beklimmen, dan blijf je gewoon op het ‘gelijkvloerse’ pad.

Wandelen in Nieuw-Zeeland met kinderen

Praktische informatie Redwoods Treewalk

De toegang bedraagt in 2020 ongeveer €18,00 voor een volwassene en €12,00 voor een kind. Kinderen tot en met 4 jaar mogen gratis naar boven. Je kunt ook een voordelig familieticket kopen. Voor ongeveer €5,00 meer (per ticket) koop je een combo ticket. Dan mag je de wandeling binnen drie dagen tijd, twee keer maken. Dit is vooral bedoeld om de treewalk zowel overdag als ’s avonds in het donker te doen. Tussen de bomen hangen namelijk prachtige lantaarns die ontworpen zijn door een kunstenaar. Wij slapen te ver van het park om het combiticket met jonge kinderen uit te proberen, maar ik geloof zeker dat het een aanrader is! Kijk voor meer informatie op treewalk.co.nz.

Touwbruggen in Nieuw-Zeeland met kids

Knap staaltje natuurbescherming in Sanctuary Mountain Maungatautari

Sanctuary Mountain Maungatautari ligt op de berg in onze tijdelijke achtertuin. In dit unieke gebied beschermt men de oorspronkelijke flora en fauna van Nieuw-Zeeland. Een korte wereldoriëntatie les. Door de komst van de Europeanen -een kleine 200 jaar geleden- zijn heel veel inheemse dieren en planten verdwenen. De ‘nieuwe’ mensen brachten namelijk, zowel bedoeld als onbedoeld, zoogdieren mee. Behalve de vleermuis en dolfijnen komen die hier van oorsprong niet voor. Nieuw-Zeeland is een land van vele unieke soorten vogels, waaronder veel loopvogels. De oorsprong daarvan ligt in het feit dat er nauwelijks gevaar van roofdieren was. De noodzaak van kunnen vliegen bestond hier dus niet. Met de introductie van katten, possums, hermelijnen, ratten etc. zijn veel vogelsoorten verdwenen, doordat zijzelf of de eieren werden opgegeten. Ook herbivoren als konijnen, schapen en herten veroorzaken veel leed, maar dan aan de oorspronkelijke begroeiing. Het laatste probleem ontstond doordat er veel nieuwe bomen en planten hun intreden deden. Dit ter consumptie, als bouwmateriaal, of omdat men ze gewoon mooi vond en vindt. Een deel van de oorspronkelijke vegetatie werd volledig overgenomen door de ‘nieuwkomers’, omdat zij simpelweg sneller groeien of zich makkelijk verspreiden zoals coniferen.

Op veel plekken in NZ is men hard aan het werk om de landschappen weer terug te brengen in een zo oorspronkelijk mogelijke staat. Dat gebeurt ook in dit gebied. Hier is dat heel grondig aangepakt door een hek te bouwen waar Trump jaloers op zou zijn. Het 47 km lange hek houdt alle uitheemse flora en fauna buiten. Daarmee is dit het grootste stuk omheind natuurgebied ter wereld, dat ongewenste gasten buiten houdt. Dit heeft als resultaat dat het in dit gebied van maar liefst 3400 hectare erg goed gaat met alles wat daar hoort te leven en dat er zelfs vogels die in Nieuw-Zeeland niet meer voorkwamen succesvol zijn geherintroduceerd. Omdat wij onze dagen zo min mogelijk plannen, komen we hier per toeval terecht, maar het is een plek die veel meer aandacht verdient dan hij nu krijgt!

Maungatautari met gezin

Spelen in het bezoekerscentrum van Maungatautari

De regen komt met bakken uit de hemel als we het bezoekerscentrum van Sanctuary Mountain Maungatautari binnenwandelen. Het centrum ziet er wat gedateerd uit met een interieur dat te vergelijken is met de meubels uit het bejaardenhuis waar mijn oma in de jaren 90 van de vorige eeuw vertoefde. Dit wordt echter meer dan goedgemaakt doordat ze koffie met koekjes en ijs verkopen, een leuk souvenirwinkeltje hebben, er heel veel informatie te bekijken valt én er een speelhoek met puzzels is! Wij vermaken ons wel tot het wat droger wordt.

De mooiste wandeling in de regen!

Met een pasje kunnen we het reservaat binnen. Om door het hek te gaan moeten we, net als in de dierentuin, door een soort sluis, zodat er geen dieren uit of in kunnen. We hebben het gevoel dat we een Jurrasic Park film -we willen wel weer eens wat anders na alle Tolkien verhalen- binnen wandelen, maar dan zonder de grote reptielen natuurlijk. In het natuurgebied staat een 16 meter hoge uitkijktoren, het eerste doel van onze wandeling, vooral voor de kinderen. Als we bovenaan zijn, krijgen we bezoek van een nieuwsgierige kaka. Dat is een papegaaisoort die hier oorspronkelijk voorkomt. Wat een interessante ontmoeting!

We volgen de rata-track met, hoe kan het ook anders… ontzettend veel rata’s. Deze woudreuzen zorgen voor heel veel andere planten en dieren. Ze worden omklemd door slingerplanten en soms zie je wel zes verschillende varens, mossen en planten die bij ons in de woonkamer staan, op zijn stam of takken groeien. Ook leven er veel vogels in de machtige takken en tussen de wortels. Het prachtige bos is een waar vogelparadijs. Helaas spotten we weer geen kiwi, maar wel een hele bups ander gevederte waarvan ik de namen niet meer weet. Ik heb zelden zoveel gekwetter bij elkaar gehoord. Ook de planten groeien welig en we zien zelfs wat onbekende soorten varens en paddenstoelen. Dit is de allermooiste wandeling in de regen die ik ooit gemaakt heb. Het hele bos glanst en ruikt heerlijk naar natte aarde en zoete bloemetjes. In een poeltje zien we bruine rivierkreeftjes. Al die bescherming werpt daadwerkelijk zijn vruchten af. Als we na uren wandelen weer terug zijn in het bezoekerscentrum eten we een ijsje en laten het gebied dan helaas achter ons. Ben je in de buurt van Maungatautari, ga hier dan zeker wandelen met je kinderen!

Maungatautari Nieuw-Zeeland

Praktische informatie Sanctuary Mountain Maungatautari

Je kunt tours met een gids boeken door dit gebied. Deze moeten vooraf gereserveerd worden. Daarnaast kun je een dagpas kopen om zelf het natuurgebied te verkennen. Volwassen betalen in 2020 ongeveer €13,00 kinderen €6,00 en er zijn voordelige familietickets verkrijgbaar. Kinderen onder de 5 jaar mogen gratis naar binnen. Je mag tijdens de wandeling niet eten en er zeker geen eten of afval achterlaten. Wij raden aan om kinderen die niet zelf kunnen wandelen in een rugdrager te vervoeren. Het pad is niet geschikt voor buggy’s. Kijk voor meer informatie op sanctuarymountain.co.nz.

Ben je in Nieuw-Zeeland op reis met je gezin én in de buurt van Hobbiton? Ga dan vooral op zoek naar een overnachtingsplek in de buurt van de filmset. Onze kinderen hebben genoten van de tour, maar ook van de andere uitjes die we in de omgeving van Matamata hebben ondernomen. Iedereen is altijd zo lovend over de overweldigende natuur van het Zuidereiland en denkt dat daardoor het Noordereiland minder mooi is. Daar zijn wij het niet mee eens. De natuur op het Zuidereiland is zeer zeker indrukwekkend, maar ook op het Noordereiland kun je je natuurhart ophalen. Het beschermde natuurgebied van Maungatautari is daar een uitstekend voorbeeld van!

Wandelen bij Maungatautari