Een stedenstrip naar cultureel Wellington
Nieuw-Zeeland
Daphne Liebrand
Nieuw-Zeeland
01/08/2020
8 min

Een stedenstrip naar cultureel Wellington

01/08/2020
8 min

Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Bovendien is het de plaats waar je met de ferry tussen het Zuider- en het Noordereiland reist. Naast de politieke hoofdstad is het ook de culturele hoofdstad van het land! Of een bezoekje aan de stad Wellington met kinderen ook leuk is? Daar hebben wij het antwoord op!

Op weg naar Picton

Onze reis naar Wellington met het gezin start in de Tasman regio. Dit betekent dat we vroeg uit de veren moeten, want vanuit Motupipi is het ruim 3,5 uur rijden naar Picton waar de ferry naar het Noordereiland vertrekt. In Nieuw-Zeeland duren autoreizen door de vele kronkelweggetjes door de bergen of rond de meren vaak wat langer dan in Europa. Vertrek een uurtje vroeger dan nodig is, om je onderweg niet te gehaast te voelen, of bang te hoeven zijn de boot te missen!

Het eerste stuk van de route over State Highway 60 (SH60) is uiteraard bekend terrein voor ons, maar zo ontzettend mooi dat het zeker geen straf is om hier te rijden. Het ‘nieuwe’ gedeelte bestaat uit boerenland met wederom vele vers geschoren schapen, hop, maïs en fruit. Bij Richmond gaan we de SH6 op en rijden via de baai door Nelson zo weer de bergen in. Hier is veel bosbouw en dat levert de nodige kale plekken op. De weg slingert dat het een lieve lust is -dat schiet niet zo erg op met al die campers en langzaam rijdende toeristen voor ons- en we zijn blij dat we zo vroeg vertrokken zijn. Nu hebben we tenminste tijd om bij Slip Inn in Havelock te stoppen voor een kindvriendelijke, pizza-lunch.

Met de ferry door de Marlborough Sound

Na de bergen komen we in de Marlborough wijnstreek. Dit is hét wijngebied van Nieuw-Zeeland. Vele kilometers rijden we langs de druivenranken en wijnboerderijen. Ik heb inmiddels al wat verschillende wijnen uit deze streek mogen proeven en het is geen straf om ze te drinken. We zijn ruim op tijd in Picton en krijgen een rij toegewezen om te wachten tot we ingescheept worden. Op de boot gaan we direct naar het bovendek. Dit vinden wij een aanrader tijdens de afvaart en de aankomst in de havens. Met de wind in de haren bewonderen we natuurgebied The Marlborough Sound, waar we doorheen varen. Het is behoorlijk fris en we zijn blij met onze waterdichte windjacks. Als we midden op zee zijn gaan we naar the family lounge, waar de kinderen wat tekenfilms kijken die daar gedraaid worden. Als het land in zicht komt gaan we weer naar het bovendek. Wellington wordt langzaam groter. Deze stad ligt prachtig over de heuvels verspreid. De hoofdstad telt zo’n 200.000 inwoners en de drukte die dat meebrengt is wel even wennen na de rust van het Zuidereiland.

Tip: Als je met de auto een overtocht maakt tussen Picton en Wellington, is het met name in het hoogseizoen aan te raden om te reserveren. Meer informatie over de overtocht staat op onze pagina over Nieuw-Zeeland, zeker nuttig om dit ook te lezen!

Must see in Wellington met kids, het Te Papa museum

Het Te Papa is een museum met verschillende exposities over bijna alles wat met Nieuw-Zeeland te maken heeft. Wij bekijken eerst hoe de eerste Europese immigranten zo’n 200 jaar geleden hier naartoe kwamen, wat ze allemaal meebrachten en hoe dit in de loop der jaren veranderde. Daarna lopen we de verdieping op waar heel veel ze zien en leren valt over de Maori. Zij zijn ruim 700 jaar geleden, met zeilschepen vanuit Polynesische eilanden naar Nieuw-Zeeland gekomen. Hun gebruiken zoals de Haka, hun godsdienst en houtsnijwerk hebben zij naar hier meegenomen. In het museum zien we boten, een woon- en gemeenschapshuis en vele prachtige kunstvoorwerpen. We doen onze schoenen uit en gaan het rijk gedecoreerde gemeenschapshuis binnen. Helaas mogen we in dit deel van het museum bijna nergens foto’s van maken. Dat is erg jammer, want het ziet er allemaal zo mooi uit!

Te Papa, een super kindvriendelijk museum!

Voor de kinderen is er veel te doen in Te Papa. In elk deel van het museum is wel een kinderhoek ingericht. Zij kunnen bijvoorbeeld met speelgoed en verkleedkleren het leven van de eerste Maori in Nieuw-Zeeland naspelen. Terwijl onze zoon een denkbeeldig vuurtje stookt, ruimt de dochter het eten op. De traditionele taakverdeling verloopt ook bij onze kinderen zoals het al eeuwen gaat, terwijl wij zelf niet bewust bezig zijn met deze rolverdeling. In een ander deel van het museum kan gedanst worden op oeroude ritmes. Hier kun je ook zelf muziek maken met slaginstrumenten. Onze kids vinden het geweldig.

In een kleine ruimte zien we een mini-replica van een boot. Via een hologram wordt het verhaal verteld en gespeeld over hoe de eerste generatie Maori in Nieuw-Zeeland terecht kwam. De sfeer wordt compleet gemaakt door een onweersbui op een woeste zee. De kinderen kijken ademloos en vinden het jammer dat het afgelopen is, al kunnen ze het Engels niet verstaan. Tenslotte bekijken we wat het koloniseren van dit land met de natuur heeft gedaan. Nu we hier al een tijdje in Nieuw-Zeeland rondrijden vind ik het erg bosrijk, maar als je vervolgens op de kaarten ziet hoeveel er van de oorspronkelijke begroeiing en fauna is verdwenen, is het toch wel even slikken. Hopelijk vindt de natuur hier -met wat hulp- zijn weg terug. In het café van Te Papa eten we een ijsje en er is een ruimte om te spelen. Dat is voor de kinderen de perfecte afsluiting van deze leerzame, maar vooral mooie dag!

Wellington met kinderen

Praktische tips en informatie Te Papa

Trek gerust een dagdeel uit voor dit prachtige museum. Onze peuter en kleuter hebben zich hier ruim 5 uur, prima vermaakt. In het museum is een restaurant waar je gezellig koffie kunt drinken en uiteraard kunt lunchen. Het museum is (behalve met Kerst) dagelijks open van 10:00 uur tot 18:00 uur en voor iedereen gratis te bezoeken. Voor de tijdelijke expositie moet vaak wel een kaartje gekocht worden. Meer informatie vind je op www.tepapa.govt.nz.

The Weta Cave, waar film tot leven komt

Wellington is ook de filmhoofdstad van Nieuw-Zeeland. Als je hier toch bent, bezoek dan ook The Weta Cave. Dit zijn de studio’s, waar niet alleen de digitale magie van onder andere The Lord of the Rings en Narnia tot leven is gewekt, maar hier worden ook alle rekwisieten als zwaarden, Hobbit voeten, helmen enzovoort gemaakt. Je kunt hier tours van verschillende tijdsduren door de studio’s maken en zelfs workshops boeken. Een aantal tours is geschikt voor kinderen van alle leeftijden, maar de workshops zijn leeftijd-afhankelijk. Check daarvoor de site van The Weta Cave Workshop. Op de plek waar de tours geboekt kunnen worden is een gratis minimuseum en een souvenirshop. In de tuin staan de drie versteende trollen uit de verhalen van Tolkien. Onze kleuter mag er één met een zwaard neersteken en de peuter mag met Gandalfs’ veel te zware staf, de trol verslaan. In het museum komen we ook Gollem tegen en zelfs de Uruk-hai zien er levensecht gevaarlijk uit! We snuffelen hier een tijdje rond en dat maakt ons nog nieuwsgieriger naar ons tripje naar de Hobbiton movieset dat voor komende week op het programma staat.

Weta Caves met kinderen

Het Waterfront van Wellington met kinderen

In het Waterfront is van alles te doen en je kunt er heerlijk wandelen. Op het moment dat wij er zijn staan er enorm veel foodtrucks. We lopen over de kade waar de oude hijskranen nog te bewonderen zijn, over een ophaalbrug, langs een doedelzakspeler in een kilt en door een pop-up winkelstraat die bestaat uit zeecontainers. Bij een speeltuintje drinken we koffie terwijl de kinderen klimmen en klauteren, glijden en schommelen. Om van de grote glijbaan af te kunnen roetsjen moet je een vuurtoren beklimmen. Het ziet er prachtig uit met een grote albatros boven het topje van het dak. Het is genieten van de warmte en het zonnetje.

Te Papa museum met kinderen in Wellington

Een must do in Wellington: de Cable Car

Wat je zeker niet over mag slaan als je met kinderen in Wellington bent, is een ritje met de historische Cable Car. Al meer dan 100 jaar vervoeren de wagonnetjes mensen naar boven, om te genieten van een prachtig uitzicht over de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Ben je eenmaal boven, dan kun je een heerlijke wandeling maken. Er zijn routes naar uitzichtpunten, maar je kunt bijvoorbeeld ook via de uitgestrekte Botanische tuin teruglopen naar beneden. In de tuin kun je heerlijk picknicken met je zelf meegebrachte broodjes, of je gaat met de kinderen spelen in de speeltuin. Alles is geheel kindvriendelijk. Met de peuter in de rugdrager en de kleuter aan de hand is het wandelen hier prima te doen. Trek gerust een dagdeel uit voor dit tripje, zeker als het zonnig weer is. Wil je wat meer weten over de geschiedenis van de Cable Car, dan kun je het gratis museum over dit bijzondere vervoersmiddel bezoeken. Het museum is niet te missen als je boven op de heuvel uit de Cable Car stapt.

Tip: Wil je liever uiteten dan picknicken als je boven bent gekomen met de Cable Car, dan is Cable Top Eatery een goede optie. Dit restaurant met uitzicht is zeven dagen per weken open van 8:00 tot 16:00 uur. Je kunt hier zelfs ontbijten!

Praktische tips voor de Cable Car

Je kunt een retourticket nemen voor de Cable Car, dat je de hele dag kunt inzetten voor de terugweg. Zoals ik al schreef kun je ook een enkele reis nemen en naar beneden lopen (of andersom). Een ritje naar boven duurt ongeveer 5 minuten en reserveren is niet nodig, daar er om de 10 minuten een wagon vertrekt. Kinderen tot 5 jaar reizen gratis en je kunt ook voordelige familietickets kopen. Een retourtje voor volwassen kost in 2019 ongeveer €5,- en voor kinderen €2,50. Alleen inklapbare buggy’s kunnen mee in de Cable Car. Kijk voor meer informatie op www.wellingtoncablecar.co.nz.

Tip: Check ook de superleuke Kids Fun Zone van Wellington Cable Car als je samen met je kinderen de Cable Car neemt!

Uitzicht over Wellington en de baai

Onze conclusie over Wellington met kinderen

Zoals je uit ons verhaal op kunt maken is Wellington een geweldige stad om met kinderen te bezoeken. Wij hebben genoten van de stad en Te Papa staat bij onze kinderen inmiddels op nummer 1 in hun museumlijstje. Als je tussen het Noordereiland en het Zuidereiland reist, kun je -tenzij je vliegt- niet om Wellington heen. Boek hier een kamer voor een paar dagen of zoek een plekje voor je camper. Je zult er geen spijt van krijgen!