Celje Slovenie
Slovenië
Mireille Steegmans
Slovenië
06/13/2023
23 min

13x doen in Celje, verrassende stad van graven en avontuur

06/13/2023
23 min

Celje is een stad in het oosten van Slovenië, gelegen aan de oevers van de Savinja-rivier. Het is de op twee na grootste stad van Slovenië en heeft ongeveer 50.000 inwoners en een zéér rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. En dat maakt de stad extra interessant vinden wij. Onze tiener heeft altijd al veel interesse in de Romeinse geschiedenis en sinds hij op het gymnasium zit, is hij zelfs een nog grotere liefhebber van alles wat met deze helden uit de geschiedenis te maken heeft. Celje is een sfeervolle stad met een bruisend centrum waar je een mix van oude en nieuwe architectuur ziet. Je hebt er een kasteel, maar kunt ook fantastisch de natuur rondom de stad verkennen. Verder zijn er een aantal leuke musea voor kinderen in Celje dus ik neem je mee naar de plekken die wij allemaal hebben bezocht waaronder het oude centrum, Celjska koča (Celje hut), Tehnopark en het kasteel waar de geschiedenis van de Graven van Celje ligt.

Lees meteen meer over…

Celje Castle   |    Zien en doen in de stad    |   Avonturenpark   |   Overnachten   |   Praktische informatie

Celje en Celje Old Castle

Het Oude Kasteel van Celje (Celjski grad)

De ingang en de muren van het grootste middeleeuwse kasteel van het land geven je direct het gevoel dat je de geschiedenis in wandelt. Onze auto parkeren we gratis direct bij het kasteel en de kinderen van 4 en 11 jaar zijn allebei meteen onder de indruk: dit is nog eens écht een kasteel! Knight Parsifal staat al op ons te wachten als we het kasteel betreden, we bezoeken het kasteel met een heuse ridder en ik kan je nu alvast verklappen dat dit een bezoek aan het kasteel van Celje écht meer bijzonder maakt. We horen allerlei anekdotes en interessante feiten die ons anders echt ontgaan waren.

We komen er achter dat Barbara van Celje, de dochter van Herman II, Graaf van Celje, de hoogstgeplaatste gekroonde figuur in de Sloveense geschiedenis is. We horen over het noodlottige liefdesverhaal tussen Frederik II en Veronica van Desenice, dat wordt beschouwd als een van de meest gepassioneerde en tragische verhalen in de geschiedenis van dit land. We horen verhalen over de middeleeuwen waarin de stad slechts 800 inwoners had en hoe de stad verbonden was met Praag, Wenen en Boedapest. Ondertussen vertelt ridder Parsifal aan onze kinderen over de manier waarop je vroeger bescherming kon krijgen als je met je paard en wagen op pad ging met je dure waar en welke strategieën er werden gebruikt om het kasteel te verdedigen. Het is bijvoorbeeld opvallend dat Kasteel Celje geen gebruik maakt van een gracht, maar juist een ruimte tussen de muren in waarin de verdediging de soldaten die in de aanval waren kon verzamelen en doden. Onze tiener vindt dit allemaal erg interessant en als het op deze manier wordt verteld dan is een bezoek echt compleet anders dan wanneer je met een audioguide of boekje rondloopt.

Kasteel van Celje rondleiding

Het kasteel van Celje door de jaren heen

Het kasteel van Celje, dat voor het laatst in 2008 werd gerestaureerd, had in de Romeinse tijd de functie om bescherming te bieden tegen de Turkse invasie en daarvoor werd soms grof geschut ingezet! Denk aan stenen kogels die een reikwijdte hadden van zo'n 450 meter en daarmee flink wat schade konden aanrichten. Als een stenen kogel namelijk breekt en uit elkaar spat dan maakt dat aardig wat kapot...

Binnen in het kasteel zelf zien we de harnassen van zo'n 20 tot 25 kilo en ook daar weer anekdotes. De betekenis van een witte vlag is bij velen wel bekend, maar wist je ook dat een ridder in vrede komt als de gezichtsbescherming van een helm omhoog is geklapt? Verder maken we kennis met monniken en hoe belangrijk het is dat zij verhalen gaan opschrijven en documenteren. Er kan wel gesteld worden dat Celje de grootste vooruitgang en welvaart kende onder Herman II en wie zich wil verdiepen in de stamboom kan dit op de eerste verdieping van het kasteel doen, bij de ingang links naast de enorme stenen kogels.

In de weekenden zijn er vaak evenementen in het kasteel van Celje en op de laatste vrijdag en zaterdag van augustus vindt er een een groot middeleeuws evenement plaats.

Celje Castle bezoeken

Voor wie daarin geïnteresseerd is, kan er ook nog een gedeelte van het kasteel worden bezocht waarin aandacht is voor verschillende manieren van martelen van grofweg tussen de 16e en 18e eeuw. Zeker geen pretje en omdat Parsifal er levendig over vertelt en onze tiener het interessant vindt, kom het allemaal aardig tot leven. Hij slaapt er overigens geen minuut minder om en vindt het juist interessant hoe dit ging in het verleden. De stoel met spikes om te martelen was nog wel het minst erg eigenlijk. Je had ook martelwerktuigen om het lichaam binnen te dringen en vervolgens iets te laten openen in het lichaam, om het er vervolgens weer uit te trekken. Folteren was ook populair, waarmee een volwassene zo'n 30 centimeter kan worden uitgerekt... totdat het verkeerd gaat. Of wat dacht je van onthoofden? Wist je trouwens dat er voor de onthoofding van Mary Queen of Scots (Maria Stuart) maar liefst 3 pogingen nodig waren? Een wrede executie voor een samenzwering waarbij ze betrokken was. Overigens ligt Maria Stuart tegenwoordig begraven in de Londense Westminster Abbey.

Bijzonder is dat er dus eerst aandacht was voor martelen, oorlog, kommer en kwel en dat er pas veel later aandacht kwam voor het genezen van het menselijk lichaam. We besluiten ons bezoek aan de martelwerktuigen met wat food for thought: "Wat is erger? De martelwerktuigen van vroeger, of de manier waarop mensen tegenwoordig op social worden behandeld?"

 Celje Castle Slovenie met tiener

Celje kasteel martelen tentoonstelling

We sluiten ons bezoekje aan Celjski grad af op het terras van Café Veronika. Kleine kinderen kunnen hier lekker even schommelen of van de glijbaan gaan, oudere kinderen kunnen een potje schaken in groot formaat. Zorg dus dat je hiervoor wat extra tijd plant tijdens jullie bezoek aan het kasteel van Celje. Wij genieten bij Café Veronika van een heerlijke en typische "Celjska Rolca", een soort krokant gebakken koekje dat is omhuld met chocolade en nootjes. Gevuld met een heerlijke dot slagroom!

Celjska Rolca Celje

Museum tips in Celje

Celje heeft veel te bieden voor toeristen die op zoek zijn naar een culturele en historische ervaring, maar zoek je een museum in Celje om je een aantal uren te vermaken of op een regenachtige dag dan zijn er twee musea in de stad die ik je kan aanraden.

Tehnopark, Celje

Tehnopark ligt midden in de stad en we lopen hier in nog geen 10 minuten naartoe nadat we onze auto hebben geparkeerd bij het station van Celje. Je kunt hier dus ook met de trein naartoe gaan vanuit een andere plek in Slovenië. Als we binnen komen en de ruimte zien, roepen we allemaal zo'n beetje tegelijk: leuk, een soort van NEMO Amsterdam! En dat is in het kort gezegd wat je kunt verwachten bij Tehnopark. Heel veel leuke wetenschappelijke proefjes en illusies, maar dan wat ruimer van opzet en veel minder overweldigend dan bij NEMO en dat vinden wij een groot voordeel. De jongens rijden samen een rolstoel circuit en komen er al snel achter dat ieder klein drempeltje een enorm obstakel is voor iemand met een rolstoel. Er wordt heel wat gezucht en gesteund, maar we moeten van mama het parcours afmaken. Iemand die werkelijk iedere dag aan een rolstoel gekluisterd zit kan ook niet opstaan als een trottoir geen afritje heeft of als er ineens een extra barrière op welke manier dan ook op de weg ligt. Dit zorgt serieus wel voor wat respect en inzicht in mensen die dagelijks moeten rollen. Mijn doel is bereikt!

Celje Tehnopark Museum

Ondertussen vliegen papa en mama met uitgestrekte armen als een 'birdly' over New York en door de wildernis met een spectaculaire VR-belevenis die je maar op een paar plekken kunt beleven in Slovenië. Je ligt met je hele lichaam in een positie zoals een vogel en bestuurt met je vleugels (armen) het apparaat. Door onze handen te bewegen, kunnen we de wind voelen, echt een unieke belevenis dit! Vlieg hier een klein stukje mee...

In het begin serieus een beetje spannend, zo echt is de belevenis, maar als je eenmaal de smaak te pakken hebt dan wil je alleen maar doorvliegen en meer zien! Er zijn verschillende mogelijkheden als "Birdly", dus je kunt het programma kiezen dat jij wilt doen. Jammer is alleen het dat pas geschikt is voor kinderen vanaf 15 jaar met een minimale lengte van 1.40m. Als je trouwens langer dan 2 meter bent dan kun je ook niet vliegen als een birdly met dit apparaat. Voor deze experience maak je vooraf een online afspraak van 30 minuten en je kunt dan met 5 personen tegelijk in één afspraak komen. Je krijg uitgebreid uitleg en er is altijd iemand bij aanwezig om het te coördineren.

Tehnopark Celje

Onze kinderen vinden het geen probleem dat ze de Birdly Experience niet kunnen doen, er is zoveel meer te beleven in Tehnopark. Onze kleuter speelt volop met tandwielen, magneten, water en ballen. Onze tiener gaat vooral voor alles wat met snelheid en kracht te maken heeft en hij maakt ook nog een virtueel ritje in een luchtballon. In Tehnopark kun je met gemak een halve dag rondlopen of zelfs een hele dag als je écht alles wilt zien, doen en beleven. Als je tijdens een slechtweer dagje hier naartoe rijdt dan kunnen de kinderen zich gegarandeerd vermaken op de 4.000m2 oppervlakte bomvol leerzaam materiaal!

Tehnopark Celje Museum

Kindermuseum Herman's Den

Herman's Den is echt gericht op kleine kinderen en pretendeert het enige kindermuseum in Slovenië te zijn. Dat is wat overdreven, maar ik zou zeggen dat kinderen tot ongeveer 10 jaar zich hier perfect kunnen vermaken. Dit museum bestaat al sinds 1995 en is een combinatie van een expositie over het cultureel erfgoed van Slovenie en een educatief museum voor kinderen. Maar wat kun je hier dan precies verwachten?

Herman de Vos (Herman's Den) is de kindergids die jongens en meisjes begeleidt door dit museum waarin ze kennismaken met alles wat ze in het dagelijks leven ook tegenkomen of tegenkwamen, want het postkantoor dat tegelijkertijd geldwisselkantoor is dat kennen onze kinderen natuurlijk helemaal niet meer. Hier wordt dus historie gecombineerd met de huidige tijd. Onze kleuter zit aan het loket van het postkantoor, speelt spelletjes en knutselt er op los terwijl de tiener de tafel keurig dekt: staan de glazen nou links of rechts en naar welke kant wijst de lepel van het dessert? Verder leren ze groeten in verschillende talen en maken ze kennis met speelgoed dat typisch is voor Slovenië. Dit museum is ook aangepast voor kinderen met een beperking.

We maken bij Herman's Den kennis met telefoons uit alle tijden, leren de tafel correct dekken, zien wat van oudsher de kledingstukken zijn waar jongens en meisjes mee worden aangekleed en we leren over de 'etiquette' in de natuur. Allemaal ontzettend leuk opgezet en voor onze kleuter maakt het niet uit dat informatie niet beschikbaar is in het Engels, alles wat je hier kunt doen spreekt voor zich voor die kleintjes en taal is daarin geen barrière. Voor een kleine extra vergoeding kun je op bepaalde dagen en tijden ook deelnemen aan creatieve workshops waarbij creativiteit en innovatie voorop staan. Kindermuseum Herman's Den zit in hetzelfde gebouw als het Museum of Recent History Celje (Muzej novejše zgodovine Celje) en daarom is een combinatiebezoek wel een aanrader.

Celje kindermuseum Herman's Den

Museum in Celje met kinderen

Zien en doen in de stad Celje

Celje heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, een tijd waarin het een belangrijke handelspost was. Later werd de stad geregeerd door de Habsburgers en de Ottomanen voordat het een deel werd van Joegoslavië na de Tweede Wereldoorlog. Celje is nog steeds een levendige stad waar veel te zien en te doen is, er zijn het hele jaar door festivals en evenementen. Één festival wil ik in het bijzonder noemen en dat is het festival dat in december wordt gehouden: Fair Tale Celje. De stad verandert dan een aantal dagen in een kerstsprookje, compleet met sprookjeshelden, paarden en een kerstmarkt. Als je dus in de Kerstvakantie naar Slovenië gaat dan moet je echt rekening houden met Fair Tale Celje dat altijd begint met het ontsteken van de feestverlichting en eindigt op oudejaarsavond. Kinderen kunnen hier genieten in het sprookjesland van de Kerstman, feeën en dwergen. Ga je in een ander jaargetijde naar Celje? Dan kun je al het onderstaande ook zien en doen.

Celje met kind ijs eten

Romeinse historie bij het Tourist Office

Tijdens onze slentertocht door het autoloze en sfeervolle centrum van Celje eten we een fantastisch ijsje bij Polonine Sladke Skrivnosti dat vlakbij het Tourist Information Centre (TIC) ligt. Bij het TIC ligt een schat aan archeologische vondsten met heel veel historische waarde. Tijdens de renovatie van het oude stadscentrum van Celje werd deze hele collectie ontdekt en als je naar binnen loopt, dan loop je over de oudheden heen en kun je alles goed bekijken. De geschiedenis is er niet eentje alleen van Slovenië, maar eentje van Europa. Een aantal van de belangrijkste archeologische ontdekkingen behoren tot het souterrain van het eerste stadhuis van Celje, hier werden stenen ballen, raketten en een bronzen loop van een kort geweer gevonden uit de tweede helft van de 15e eeuw. Een stukje militaire geschiedenis van Celje!

Verder twee Romeinse stadsvilla's, allebei waren rijkelijk versierd met muurschilderingen, fresco's, stucwerk en mozaïeken. Wat wel bijzonder is, is dat in deze villa's de Romeinse constructie voor vloerverwarming werd teruggevonden. Dit zagen we al eerder bij het Thermenmuseum Heerlen en juist dit soort overeenkomsten en herkenning maken de Romeinse geschiedenis nog interessanter! Uit onderzoek is gebleken dat Celje, vroeger Celeia, in de 4e eeuw een bloeiende stad moet zijn geweest en eerlijk gezegd is het dat nog steeds!

Celje stad Slovenie

The Photographic Studio van Josip Pelikan

Voor iedereen die interesse heeft in fotografie is de Photographic Studio van Josip Pelikan een plek om te bezoeken in Celje. Josip Pelikan was een prominente Sloveense fotograaf die bekend stond om zijn artistieke benadering van fotografie, je komt hem dan ook op meerdere plekken in Celje tegen. Wat Pelikan zo uniek maakte is dat hij ernaar streefde om emoties en verhalen vast te leggen in zijn beelden. Hij fotografeerde werkelijk alles van landschappen tot portretten en documentairefotografie. Zijn stijl wordt gekenmerkt door zorgvuldig gekozen composities, gebruik van licht en schaduw. Bovendien had hij heel veel gevoel voor detail. Joseph nam in 1919 deze fotostudio over van Martin Lenz die in 1899 de unieke glazen studio liet bouwen. Er zijn in Europa nog drie van deze studio's te vinden en wat ze uniek maakt is dat er gefotografeerd kan worden met natuurlicht, zonder last te hebben van schaduw. Op afspraak kun je hier een portret laten maken, als je wilt zelfs in kostuums uit het begin van de 20e eeuw, dat moet je vooraf altijd regelen. De studio is beperkt geopend.

Josip Pelikan photostudio

Josip Pelikan studio

Slenteren door het oude centrum

Als we vanuit het Tourism Office naar het restaurant lopen waar we gaan lunchen - Spaghetti en Pizzeria Koper - is het genieten van de gebouwen en de sfeer van de stad zelf. Deze stad leeft! En dat komt niet alleen door de prachtige oude gebouwen die je doen denken aan Ljubljana, maar ook door de vriendelijk kijkende ouderen die door de stad slenteren en de kleine kinderen die lekker door de straten steppen. Het is rustig in het centrum als wij hier zijn op een doordeweekse dag en omdat het centrum autovrij is, oogt het hier rustig en sfeervol. Je auto kun je trouwens op nog geen 5 tot 10 minuten lopen gratis parkeren bij het station van Celje. Van toerisme is hier nog weinig sprake in ieder geval en dat vinden wij heerlijk!

Verborgen parels in Celje

Celje stad

Uitjes in de omgeving

In Celje heb je het kasteel, verschillende musea en tevens is de stad zelf meer dan de moeite waard. Maar ook in de omgeving van Celje is heel veel te doen. Één dag in deze stad is gewoon echt te kort, want dan mis je best wel wat. Ik zou aanraden om minimaal twee dagen naar Celje te gaan en bijvoorbeeld een overnachting in de buurt te boeken bij Glamping Rajska vas of Farm stay Žurej.

Wandelen naar het City Forest Tree House Celje

Mestni park, het stadspark van Celje, is een fijne plek om met kinderen even te bezoeken, je komt er gemakkelijk te voet als je vanuit het stadcentrum richting het water loopt en de Savinja rivier oversteekt. Deze rivier kronkelt overigens over een lengte van 107 kilometer door het land. Mestni park heeft een aantal speeltuinen waar kinderen kunnen rennen, klauteren en schommelen. Ze kunnen zich vermaken op glijbanen, klimtoestellen en schommels, terwijl jullie lekker even ontspannen op een bankje of picknickkleed. In het park zijn aangewezen picknickgebieden. Het stadspark heeft goed onderhouden fiets- en wandelpaden die zich uitstrekken langs groene weiden en prachtige bomen dus fietsen huren en op verkenning gaan is zeker een leuke en actieve manier om de omgeving te zien. Wij gaan met een gids op pad en maken een wandeling naar het City Forest Tree House. Als we nog door de stad wandelen, horen we dat nog 30% van de stad Romeinse kelders heeft en we ontdekken waarom Alfred Nobel een standbeeld heeft in Celje. Hij heeft namelijk een relatie gehad met Sofija Hess uit Celje en ze bezochten samen vaak de stad.

Wandelen in Celje

Onze gids Sašo brengt ons naar "Mestni gozd", oftewel het grote en goed onderhouden stadsbos van Celje waar je perfect kunt wandelen. Wel aardig wat bergopwaarts en dan uiteindelijk ook weer naar beneden natuurlijk. Dit bos ligt ten zuiden van de stad en heeft 14 kilometer aan wandelpaden. We wandelen door het bos en via een toiletgebouw uiteindelijk naar de grootste boomhut van Slovenië: City Forest Tree House Celje. Onderweg vertel Sašo ons veel over de natuur. Onze kinderen spotten bijvoorbeeld een boom vol met bulten die kanker blijkt te hebben, we leren over het herkennen van bomen en wanneer je ziet dat een boom dreigt om te vallen.

Onze wandeling eindigt bij het City Forest Tree House dat werd gebouwd in 2015 als bescheiden bomenobservatorium in de vorm van een soort spinnenweb en uitgroeide tot een educatieve ruimte voor kinderen en een plek waar in de zomer ook evenementen worden gehouden, maar ook creatieve workshops, buiten- en binnenconcerten, poëzieavonden en tentoonstellingen. Onze kinderen kijken naar de proefjes die je kunt doen in de boomhut en wij genieten van de natuur, het uitzicht en het fluiten van de vogeltjes. Wat een heerlijke plek is dit!

Deze boomhut die je bereikt door 31 treden te bewandelen is gratis te bezoeken, maar is niet altijd geopend, dus het is slim om vooraf de openingstijden te checken bij het bureau voor toerisme in de stad als je naar binnen wilt.

Celje natuur Slovenie

City Forest Tree House Celje

Avonturenpark Celjska koča, klimmen, rodelen en spelen

Zoek je een avonturenpark in Slovenië waar je alles bij de hand hebt? Ziplinen, klimpark, rodelen, lekker eten en een speeltuin binnen handbereik? Dan moet je naar het gezellige Celjska koča (the Celje hut) boven op de berg net buiten het centrum van Celje. Deze plek is gemakkelijk bereikbaar met de auto en je kunt er bovendien heerlijk lunchen! Hierbij ligt ook Hotel Celjska koča waar je kunt overnachten op een eenvoudige plek in een mooie omgeving. Als je met kinderen een lekker actief dagje wilt plannen dan kun je hier met gemak een hele dag verblijven.

Handig is om even de coördinaten van Celjska koča te noemen, want het ligt boven op een berg en bereik is misschien een uitdaging: +46° 11′ 41.23″, +15° 16′ 30.71. Heb je na alle fun bij Avonturenpark Celjska Koča nog tijd over en wil je even relaxen? Rijd dan naar Šmartinsko Lake om te genieten van de natuur en dit prachtige meer.

Rodelen in de bobkart

Samen naar beneden sjezen, zo de skipiste af en het dal in. Ook dat kan bij Celjska koča, deze razendsnelle rodelervaring die je hart sneller doet kloppen. Je moet wel serieus even afremmen in de bochten, want het gaat zeker lekker snel en onze kinderen hebben superveel plezier en mogen zelfs samen een ritje maken. Dat is zo fijn als je een oudere broer hebt. We hebben sowieso geluk, want omdat het niet druk is, betalen we maar voor één persoon als onze kleuter onder begeleiding naar beneden gaat. Dat is niet standaard zo, maar soms knijpen ze even een oogje dicht als het niet druk is. Dat geeft aan hoe gemoedelijk het hier is, terwijl ze de veiligheid wel écht in acht nemen. De rit met de bobkart of rodelslee naar boven is best wel lang en in de tussentijd klim ik de heuvel op om vanaf de brug een foto te maken van de jongens, best een pittige klim, dus ik heb een extra workout gehad. Deze rodelbaan in het noordoosten van Slovenië is echt serieus leuk, ook voor volwassenen en papa en mama maken dan ook ieder individueel een ritje. Als je de kans hebt, dan moet je die altijd pakken!

Rodelen in Slovenie

Celje rodelbaan

Klimmen

Avonturenpark Celjska Koča is de ultieme plek voor avontuurlijke klimactiviteiten in de omgeving van Celje. Je kunt hier meer dan alleen klimmen, maar het klimparcours is toch wel echt een van de populairste attracties in Celjska Koča. Met verschillende niveaus van moeilijkheid en uitdagende obstakels, is dit parcours geschikt voor zowel beginners als ervaren klimmers. Kleine kinderen mogen hier echter nog niet klimmen, er geldt dat kinderen met gestrekte armen een lat van 150 centimeter moeten kunnen aantikken, want anders kunnen ze niet bij alle onderdelen van het klimpark. Onze kleuter kan in het klimpark dus niet klimmen helaas, maar hij maakt wat extra ritjes in de Bobkart met mij en dat is geen straf natuurlijk! Kinderen onder de 15 jaar moeten hier begeleid worden door een volwassene.

In totaal zijn hier 3 klimparcoursen die leuk zijn, maar voor onze tiener die al vaak heeft geklommen niet het meest uitdagend. Maar het moet gezegd worden dat de omgeving echt prachtig is. Terwijl je klimt langs touwen, bruggen en netten heb je uitzicht op de prachtige natuur in de omgeving. Durf jij mee te gaan klimmen? Wij gaan zelf als ouders eigenlijk ook altijd wel mee, gewoon omdat we het leuk vinden om te klimmen en onze kinderen vinden het samen gezelliger.

Celje klimpark Slovenie

Ziplinen

Vliegen als een vogel over het park, hoe gaaf! Helaas zijn we een paar dagen te vroeg in Celje, maar anders hadden we de zipline met een totale lengte van 829 meter zeker weten getrotseerd. In totaal doe je bij deze zipline 2 afdalingen en vlieg je dus over de grenzen van het Natura 2000-gebied. Hoe gaaf is dat?! We moeten dus nog een keertje terug om met de wind door onze haren en met hoge snelheid door de lucht te zweven op deze mooie plek, want de minimum leeftijd is 12 jaar dus onze tiener heeft dit ook bijgeschreven op zijn bucketlist. Serieus een onvergetelijke adrenalinekick! Even wat praktische informatie: je moet minimaal 45 kilo wegen (maximaal 130 kilo). Kinderen die onder de 15 jaar zijn kunnen niet alleen ziplinen hier, maar gaan altijd onder begeleiding van een volwassene. Je moet dus zelf mee met je kind als hij of zij nog niet oud genoeg is!

Uit eten in Celje en omgeving

Celje heeft een rijke culinaire traditie die teruggaat tot de Romeinse tijd en vandaag de dag biedt de stad een mix van traditionele Sloveense gerechten en moderne culinaire trends. Een van de meest populaire gerechten in de regio is de "jota", een soep gemaakt van bonen, aardappelen en varkensvlees. Celje heeft ook een bloeiende biercultuur, met veel lokale brouwerijen die een verscheidenheid aan bieren produceren. Het meest bekende bier is "Laško", een licht en verfrissend biertje dat overal in Slovenië te vinden is.

Vanuit Celje rijd je in ongeveer 10 minuten naar de eerste bierfontein ter wereld in Žalec. Bierfontein? Ja, je leest het goed een fontein waar bier uit komt in plaats van water. Uit zes tapkranen tap je zes keer 1 dl van zes verschillende biersoorten. Hiervoor heb je een glazen bierpul met chip nodig, die je op verschillende plekken in de stad kunt kopen. De mok, ontworpen door de wereldberoemde Sloveense ontwerper Oskar Kogoj, mag je mee naar huis nemen als souvenir.

Pizzeria Koper, de grootste pizza van Celje

Voor specialiteiten uit de broodoven ga je naar Pizzeria Koper (Restavracija in pivnica Koper)! Wij eten hier een geweldige pizza van 50 centimeter doorsnede en vooraf heerlijke kaasbommetjes met een lekkere bite. Werkelijk genieten hier en terwijl de kinderen even een spelletje spelen op hun telefoon na alle opgedane indrukken in de stad, hebben wij even de tijd om de dag verder te plannen. De sfeer in deze pizzeria is top en het is helaas net iets te koud om buiten te kunnen zitten, anders waren we neergestreken op het enorme terras voor of achter in de tuin. Pasta, pizza, risotto maar ook kalfsvlees, varkensfilet en verse visspecialiteiten. Ze hebben het hier allemaal! En vergeet de zoete lekkernijen niet! Wil je trouwens kennismaken met de echte middeleeuwse smaken in een modern jasje? Daar hebben ze in Celje een oplossing voor. Ga naar deze restaurants:

  • Celsjka koča - Ulrik's Vice
  • Francl - Feast of Counts of Celje
  • Oŝtrika - Barbara Symphony
  • Lalu Bistro - Cilli Chicken
  • Lisjak Celjski - Catch of Friderik Celjski

Pizzeria Celje

The Celje Hut, lunchen boven op de berg (Celjska koča)

Zoek je een geweldige plek om te eten, genieten en gewoon even bij te komen met je kinderen? Ga naar Celjska koča boven op de berg vlakbij Celje. Je kunt hier allerlei activiteiten ondernemen, maar ook gewoon lekker op het terras gaan zitten terwijl de kinderen kunnen spelen en genieten van een goede lunch. De Celjska koča (de hut van Celje) met haar geweldige ruimte boven op de berg maakt deel uit van het platteland in het zuidelijke deel van de Celjevallei en dit is een geweldig heuvellandschap, in de winter een wintersportgebied. Je kunt binnen in het restaurant gaan zitten of heerlijk buiten op het terras als het weer goed is. Je eet hier winterse gerechten tijdens het wintersporten en als de zon tevoorschijn komt dan kun je rekenen op burger met geweldig vlees, goede soepen en voor kinderen de bekende gerechten. Met het grote verschil dat deze kindergerechten met eerlijke en goede ingrediënten gemaakt zijn en dat maakt een spaghetti Bolognese of een pizza toch echt anders. Lekkerder!

The Celje Hut ligt ongeveer 20 minuten rijden van de binnenstad van Celje, waar bijvoorbeeld ook Tehnopark en Herman's Den te vinden zijn. De weg de berg op is goed begaanbaar.

Celje hut avonturenpark

Celje Hut park met kinderen

Praktische informatie Celje

Celje met de auto - Celje heeft een goede verbinding met de rest van Slovenië en is daardoor goed bereikbaar met de auto via de snelweg A1 die door Slovenië loopt en aansluit op andere snelwegen.

Celje met het vliegtuig - De dichtstbijzijnde luchthaven is de luchthaven van Ljubljana, op ongeveer 70 kilometer afstand. Vanaf daar kunt u een trein of bus nemen naar Celje, wat ongeveer 1 tot 2 uur duurt, afhankelijk van de dienstregeling.

Beste reisperiode en klimaat - Dit is altijd afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en de wensen van je kinderen, zowel de meivakantie, zomervakantie als herfstvakantie zijn geschikt als je zeker wilt zijn dat er geen sneeuw ligt. Het klimaat kan verder wat variëren in Celje, dus het is belangrijk om voldoende kleding en een vestje of jas mee te nemen die geschikt zijn voor de weersomstandigheden waaronder een plotselinge regenbui of een dag kouder weer. Vergeet niet om ook zonbeschermende (UV) kleding, zonnebrandcrème en een petje of hoedje voor je kinderen in te pakken!

Celje rivier door de stad

Overnachten in of vlakbij Celje

Celje is geen stad waar een enorme keuze in accommodaties is. Er zijn een aantal hotels, appartementen en hostels maar ik zou aanbevelen om buiten Celje te overnachten in een gemoedelijke accommodatie in het plaatsje Štore. Een geweldig appartement in de natuur ga je vinden bij Adventure Farm in Štore en wil je wat meer avontuur dan is een stacaravan bij Glamping Rajska vas ook wel echt heel gaaf, je lijkt daar wel een soort van smurfendorpje in te wandelen! Rijd je iets verder door dan is Farm stay Žurej ook echt een leukerd met een goede prijs/kwaliteit verhouding. Na ons verblijf in Celje rijden wij door naar Tourist Farm Firbas (Domačija Firbas).

Glamping Rajska vas