arrow_drop_up arrow_drop_down
6 november 2019 

Ljubljana met kinderen, 4 tips voor een verrassende citytrip

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is een compacte stad en er hangt een gemoedelijke sfeer ondanks het enorme aantal toeristen in de zomer. Hoewel de stad niet echt grote highlights heeft, is Ljubljana met kinderen zeker een stad om gezien te hebben. Wij zijn aangenaam verrast!

Parkeren in Ljubljana

Ljubljana ligt op ongeveer een uur rijden vanaf het meer van Bled waar wij verblijven met ons gezin in de zomervakantie. We besluiten dus om de hoofdstad van Slovenië een dagje te bezoeken en rijden met de auto tot ver in het centrum. Ljubljana is wat dat betreft uniek als je de stad vergelijkt met andere hoofdsteden waar je niet zo gemakkelijk in kunt rijden met de auto. Het historische centrum is autovrij, maar aan de rand daarvan zijn verschillende parkeergarages te vinden. Het vinden van een parkeergarage blijkt alleen niet mee te vallen, er zijn veel borden maar zo heel goed blijkt het niet aangegeven. We moeten dus even zoeken. Na wat rondjes rijden, parkeren we onze auto voor een paar euro in een parkeergarage en lopen we in vijf minuten de stad in over de rivier.

Ljubljana WOW

Het is een goede optie om je auto bij het Tivoli Park te parkeren en om van daaruit de stad in te lopen. Gratis parkeren kan op grotere afstand van het historische centrum op één van de drie P+R parkeerplaatsen:

  • Dolgi most P+R
  • Stožice Sports Park P+R
  • Chengdujska P+R

Je neem dan het openbaar vervoer naar de oude stad vanuit de P+R. Op straat kun je in Ljubljana vaak maar maximaal 2 uur parkeren dus dat is voor toeristen vaak geen optie.

#1 Via Tromostovje naar de foodmarket

Vanaf de parkeerplaats lopen we het centrum in. Over de Ljubljana rivier ligt de Tromostovje, een architectonisch hoogstandje! De burg bestaat namelijk uit maar liefst drie bruggen. De middelste is een boogbrug waar je met de auto overheen mag rijden en de twee bruggen aan weerskanten zijn voor voetgangers bedoeld. De brug verbindt het nieuwe Ljubljana met het historische deel van de stad waar wij willen zijn. We slaan linksaf in de richting van de Sint-Nicolaaskathedraal.

Al snel komen we op een plein met een gezellige foodmarket waar vooral lokale Sloveense specialiteiten worden bereid. Op de stenen trappen staan kleine tafeltjes waar je gezellig kunt zitten. Dat ziet er hip en gezellig uit! Deze foodmarket vindt iedere vrijdag plaats tussen maart en oktober, dus we hebben geluk vandaag. We gaan op één van de vele terrasjes zitten en bestellen koffie en iets te drinken voor de meiden. Gezien de toplocatie verwachten we de hoofdprijs te moeten betalen maar dat valt mee als je het vergelijkt met andere hoofdsteden in Europa, de rekening bedraagt slechts € 7,00 voor vier consumpties.

Tromostovje Ljubljana

Tromostovje is de naam van de drie bruggen in het centrum van de Sloveense hoofdstad Ljubljana

#2 Ljubljanski grad, het kasteel van Ljubljana

Vervolgens lopen we in vijf minuten en via de groente- en fruitmarkt naar Ljubljana Castle funicular. Deze funicular is een glazen lift die je naar het gerenoveerde kasteel van Ljubljana brengt (Ljubljanski Grad). Een kasteel dat op een heuvel staat in het midden van de stad.

We willen graag omhoog met de lift en lopen naar beneden. Er is een kleine wachtrij bij de funicular, maar er kunnen behoorlijk wat mensen per keer mee naar boven. Na een kwartiertje wachten aan het eind van de ochtend en een ritje van een paar minuten in de glazen lift staan we boven bij het Kasteel van Ljubljana. Leuk om van hieruit over de stad uit te kunnen kijken. Achter ons zien we een binnenplaats met een restaurant en een zonnig terras.

Het kasteel heeft onlangs een grote renovatie ondergaan waarbij het flink gemoderniseerd is. Dat trekt ons wat minder en is voor ons een reden om het niet te bezoeken. We kijken even rond, genieten van het uitzicht en beginnen dan aan de behoorlijke steile afdaling naar beneden. Als het regent dan moet je je afvragen of deze weg veilig is met kinderen (en ook zonder) met alle keien. Wanneer het regent zou ik aanraden om met de auto naar het kasteel te rijden, er is boven een parkeerplaats.

Kasteel van Ljubljana bij avond

Het kasteel van Ljubljana bij avond

#3 Zoektocht naar Gostilna Dela

Wij gaan op zoek naar het restaurantje dat we hebben gevonden op Tripadvisor: Gostilna dela. Dit restaurant ligt vlakbij de funicular. Tijdens onze zoektocht zien we een prachtig versierde kerkdeur. Daar worden we nieuwsgierig van en dus moeten we even naar binnen. Het blijkt de Kathedraal van Ljubljana te zijn, niet groot maar wel rijkelijk voorzien van gouden ornamenten en versieringen. Daarna vervolgen we onze zoektocht.

Gostilna Dela blijkt een piepklein restaurantje met slechts een paar voor-, hoofd, en nagerechten. Ze hebben dagelijks een wisselend menu en voor € 5,00 tot € 8,00 heb je hier een heerlijke lunch. De ingrediënten zijn vers en het personeel is enorm vriendelijk. Het is een social enterprise voor jongeren die graag een vak willen leren, leuk! Je moet  overigens wel geluk hebben met het vinden van een plekje! Op weg naar de auto stappen we nog even af bij het warenhuis Galerija Emporium, een soort Bijenkorf. Aan de overkant hiervan ligt Hotel Union, het sjieke hotel waar veel celebrities verblijven als ze in Ljubljana zijn.

 

#4 Minicity Ljubljana

In de middag gaan  we met de kinderen naar Minicity Ljubljana, in ongeveer 10 minuten bereikbaar met de auto vanuit het historisch centrum. Dit is een overdekte speeltuin in een groot winkelcentrum verderop in de stad. Hier kunnen kinderen allerlei beroepen uitproberen. Het concept is vergelijkbaar met Kidzania dat tegenwoordig in veel grote steden, waaronder Londen, Lissabon en ook Bangkok, te vinden is . In 10 minuten rijden we naar het grote winkelcentrum en naar Minicity waar de kinderen voor € 4,95 een uur kunnen rondkijken. Er zijn diverse kamers waar allerlei beroepen uitgeoefend kunnen worden. Zo zijn er onder andere een ziekenhuis, televisiestation, supermarkt, brandweer, politie, tandarts en een bouwplaats. Er zijn continu medewerkers aanwezig die kinderen betrekken in het spel bij Minicity.

Op bezoek bij de tandarts

De kinderen worden uitgenodigd om op bezoek te gaan bij de tandarts. Ze krijgen allerlei plaatjes te zien en moeten aangeven of het gezond of ongezond is. Daarna mogen ze om de beurt in de tandartsstoel liggen en wordt uitgelegd hoe de verschillende apparaten werken. Ze krijgen na afloop een tandenborstel cadeau en vinden het fantastisch! In het begin rennen ze van de ene naar de andere ruimte, na een tijdje gaan ze echt spelen. Eigenlijk is een uur toch te kort voor Minicity Ljubljana dat zelfs voor onze oudste dochter van net 11 jaar nog steeds erg leuk is.

Praktische informatie over Minicity

Wij gingen een uur naar Minicity, maar je kunt ook een dagticket kopen. Voor kinderen vanaf 2 jaar betaal je € 12,00, voor ieder volgende kind betaal je € 10,00. Het is wel de bedoeling dat je er als ouders bij bent, het is dus geen kinderdagverblijf. Minicity is niet zomaar een park, ze hebben als doel om de psychosociale ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. Daarbij willen ze kinderen meer leren over de inhoud van bepaalde beroepen waarbij creativiteit, nieuwsgierigheid en begrip gestimuleerd worden. Kortom: een leerzaam uitje in Ljubljana met kinderen dat je eigenlijk niet wilt overslaan!

Over de schrijver
Mijn naam is Suzanne. Ik ben getrouwd en moeder van 2 dochters (2008 en 2011). Mijn man en ik hebben elkaar leren kennen tijdens ons werk in de reisbranche en zijn - nadat we elkaar slechts een aantal maanden kenden - een half jaar gaan backpacken in Zuid- en Midden-Amerika. En ondanks dat we beiden niet meer in de reiswereld werken, hebben we nog altijd een grote passie voor reizen. En het blijkt dat we deze passie inmiddels ook overgebracht hebben op onze kinderen. We maken allerlei soorten reizen met zijn vieren. Zo zijn we in Azië (Thailand, Maleisië en Bali) geweest maar hebben ook een aantal jaren in Nederland met onze eigen caravan gekampeerd. Een all-inclusive vakantie vinden we op zijn tijd heerlijk. Maar dat wisselen we dan weer af met een rondreis Portugal of Marokko met de auto. Eigenlijk zijn we van alle markten thuis! Ik regel onze reizen altijd zelf en vind het heel leuk om blogs van anderen te lezen om inspiratie op te doen. Ik hoop jullie met mijn blogs ook te kunnen inspireren! Vragen over onze reizen met kinderen? Mail me via info@kleinewereldreiziger.nl.