Ljubljana met kinderen, 4 tips voor een verrassende citytrip
Stedentrip
Susan (2019-2021)
Stedentrip
11/06/2019
6 min

Ljubljana met kinderen, 4 tips voor een verrassende citytrip

11/06/2019
6 min

Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, is een compacte stad en er hangt een gemoedelijke sfeer ondanks het enorme aantal toeristen in de zomer. Hoewel de stad niet echt grote highlights heeft, is Ljubljana met kinderen zeker een stad om gezien te hebben. Wij zijn aangenaam verrast!

Tips voor Lubljana met kinderen

Parkeren in Ljubljana

Ljubljana ligt op ongeveer een uur rijden vanaf het meer van Bled waar wij verblijven met ons gezin in de zomervakantie. We besluiten dus om de hoofdstad van Slovenië een dagje te bezoeken en rijden met de auto tot ver in het centrum. Ljubljana is wat dat betreft uniek als je de stad vergelijkt met andere hoofdsteden waar je niet zo gemakkelijk in kunt rijden met de auto. Het historische centrum is autovrij, maar aan de rand daarvan zijn verschillende parkeergarages te vinden. Het vinden van een parkeergarage blijkt alleen niet mee te vallen, er zijn veel borden maar zo heel goed blijkt het niet aangegeven. We moeten dus even zoeken. Na wat rondjes rijden, parkeren we onze auto voor een paar euro in een parkeergarage en lopen we in vijf minuten de stad in over de rivier.

Ljubljana WOW

Het is een goede optie om je auto bij het Tivoli Park te parkeren en om van daaruit de stad in te lopen. Gratis parkeren kan op grotere afstand van het historische centrum op één van de drie P+R parkeerplaatsen:

  • Dolgi most P+R
  • Stožice Sports Park P+R
  • Chengdujska P+R

Je neem dan het openbaar vervoer naar de oude stad vanuit de P+R. Op straat kun je in Ljubljana vaak maar maximaal 2 uur parkeren dus dat is voor toeristen vaak geen optie.

Draken in Lubljana

De legende wil dat de hoofdstad Ljubljana gesticht is door Jason, in de Griekse mythologie de zoon van Aeson die met de Argonauten een expeditie ondernam om de zogenoemde Gulden Vlies – een schapenvacht van goud – weer te heroveren. Ze zeilden over de Donau en de Sava rivier tot aan Ljubljana waar het schip afgebroken werd om het over land naar de Adriatische kust te veroveren. Bij de bron van Ljubljanica rivier stuitten ze op een draak die door Jason gedood werd. En aldus werd de draak het symbool van de stad. Een van de bekendste attracties zijn de vier drakenbeelden op de Dragon Bridge van de architect Jurij Zaninović. Je ziet het symbool van de draak door de hele stad, op producten en zelfs op dekselputten in de straat. Ieder jaar in februari is er in het centrum van Ljubljana een parade van zeer kleurrijke draken uit verschillende regio’s van Slovenië.

Dragon Bridge Ljubljana

Via Tromostovje naar de foodmarket

Vanaf de parkeerplaats lopen we het centrum in. Over de Ljubljana rivier ligt de Tromostovje, een architectonisch hoogstandje! De burg bestaat namelijk uit maar liefst drie bruggen. De middelste is een boogbrug waar je met de auto overheen mag rijden en de twee bruggen aan weerskanten zijn voor voetgangers bedoeld. De brug verbindt het nieuwe Ljubljana met het historische deel van de stad waar wij willen zijn. We slaan linksaf in de richting van de Sint-Nicolaaskathedraal.

Al snel komen we op een plein met een gezellige foodmarket waar vooral lokale Sloveense specialiteiten worden bereid. Op de stenen trappen staan kleine tafeltjes waar je gezellig kunt zitten. Dat ziet er hip en gezellig uit! Deze foodmarket vindt iedere vrijdag plaats tussen maart en oktober, dus we hebben geluk vandaag. We gaan op één van de vele terrasjes zitten en bestellen koffie en iets te drinken voor de meiden. Gezien de toplocatie verwachten we de hoofdprijs te moeten betalen maar dat valt mee als je het vergelijkt met andere hoofdsteden in Europa, de rekening bedraagt slechts € 7,00 voor vier consumpties.

Tromostovje Ljubljana

Ljubljanski grad, het kasteel van Ljubljana

Vervolgens lopen we in vijf minuten en via de groente- en fruitmarkt naar Ljubljana Castle funicular. Deze funicular is een glazen lift die je naar het gerenoveerde kasteel van Ljubljana brengt (Ljubljanski Grad). Een kasteel dat op een heuvel staat in het midden van de stad. We willen graag omhoog met de lift en lopen naar beneden. Er is een kleine wachtrij bij de funicular, maar er kunnen behoorlijk wat mensen per keer mee naar boven. Na een kwartiertje wachten aan het eind van de ochtend en een ritje van een paar minuten in de glazen lift staan we boven bij het Kasteel van Ljubljana. Leuk om van hieruit over de stad uit te kunnen kijken. Achter ons zien we een binnenplaats met een restaurant en een zonnig terras.

Het kasteel heeft onlangs een grote renovatie ondergaan waarbij het flink gemoderniseerd is. Dat trekt ons wat minder en is voor ons een reden om het niet te bezoeken. We kijken even rond, genieten van het uitzicht en beginnen dan aan de behoorlijke steile afdaling naar beneden. Als het regent dan moet je je afvragen of deze weg veilig is met kinderen (en ook zonder) met alle keien. Wanneer het regent zou ik aanraden om met de auto naar het kasteel te rijden, er is boven een parkeerplaats.

Kasteel van Ljubljana bij avond

Zoektocht naar Gostilna Dela

Wij gaan op zoek naar het restaurantje dat we hebben gevonden op Tripadvisor: Gostilna dela. Dit restaurant ligt vlakbij de funicular. Tijdens onze zoektocht zien we een prachtig versierde kerkdeur. Daar worden we nieuwsgierig van en dus moeten we even naar binnen. Het blijkt de Kathedraal van Ljubljana te zijn, niet groot maar wel rijkelijk voorzien van gouden ornamenten en versieringen. Daarna vervolgen we onze zoektocht.

Gostilna Dela blijkt een piepklein restaurantje met slechts een paar voor-, hoofd, en nagerechten. Ze hebben dagelijks een wisselend menu met een heerlijke lunch. De ingrediënten zijn vers en het personeel is enorm vriendelijk. Het is een social enterprise voor jongeren die graag een vak willen leren, leuk! Je moet  overigens wel geluk hebben met het vinden van een plekje! Op weg naar de auto stappen we nog even af bij het warenhuis Galerija Emporium, een soort Bijenkorf. Aan de overkant hiervan ligt Hotel Union, het sjieke hotel waar veel celebrities verblijven als ze in Ljubljana zijn.

Ijsje eten in Ljubljana met kids

Ljubljana met kinderen

Minicity Ljubljana

In de middag gaan  we met de kinderen naar Minicity Ljubljana, in ongeveer 10 minuten bereikbaar met de auto vanuit het historisch centrum. Dit is een overdekte speeltuin in een groot winkelcentrum verderop in de stad. Hier kunnen kinderen allerlei beroepen uitproberen. Het concept is vergelijkbaar met Kidzania dat tegenwoordig in veel grote steden, waaronder Londen, Lissabon en ook Bangkok, te vinden is. In 10 minuten rijden we naar het grote winkelcentrum en naar Minicity waar de kinderen voor € 4,95 een uur kunnen rondkijken. Er zijn diverse kamers waar allerlei beroepen uitgeoefend kunnen worden. Zo zijn er onder andere een ziekenhuis, televisiestation, supermarkt, brandweer, politie, tandarts en een bouwplaats. Er zijn continu medewerkers aanwezig die kinderen betrekken in het spel bij Minicity.

Ljubljana met kinderen in Minicity

Ljubljana - Minicity

Op bezoek bij de tandarts

De kinderen worden uitgenodigd om op bezoek te gaan bij de tandarts. Ze krijgen allerlei plaatjes te zien en moeten aangeven of het gezond of ongezond is. Daarna mogen ze om de beurt in de tandartsstoel liggen en wordt uitgelegd hoe de verschillende apparaten werken. Ze krijgen na afloop een tandenborstel cadeau en vinden het fantastisch! In het begin rennen ze van de ene naar de andere ruimte, na een tijdje gaan ze echt spelen. Eigenlijk is een uur toch te kort voor Minicity Ljubljana dat zelfs voor onze oudste dochter van net 11 jaar nog steeds erg leuk is.

Minicity Ljubljana met kinderen

Ljubljana Minicity

Praktische informatie over Minicity

Wij gingen een uur naar Minicity, maar je kunt ook een dagticket kopen. Het is wel de bedoeling dat je er als ouders bij bent, het is dus geen kinderdagverblijf. Minicity is niet zomaar een park, ze hebben als doel om de psychosociale ontwikkeling van kinderen te ondersteunen. Daarbij willen ze kinderen meer leren over de inhoud van bepaalde beroepen waarbij creativiteit, nieuwsgierigheid en begrip gestimuleerd worden. Kortom: een leerzaam uitje in Ljubljana met kinderen dat je eigenlijk niet wilt overslaan!