sLOVEnië met kinderen? Alles dichtbij en heel erg divers!
07 januari 2022 
10 min. leestijd

sLOVEnië met kinderen? Alles dichtbij en heel erg divers!

Slovenië met kinderen is een geweldige ontdekkingsreis van nationale parken, steden en bergen. Prachtige natuur, wandelen, fietsen en genieten van de gastronomie. In één vakantie een heel land leren kennen? In het relatief kleine Slovenië kan dat dus!

Slovenië in het kort

Maak een geweldige ontdekkingsreis langs nationale parken, bergen en mooie steden. In Slovenië is echt prachtige natuur en je kunt er heerlijk eten. Slovenië heeft bovendien een brede keuze in type accommodaties en reizen die er worden aangeboden. Van luxe vakantieboerderijen tot eenvoudig kamperen. Je kunt er ook perfect rondreizen en vooral midden in de natuur genieten van prachtige accommodaties voor gezinnen.

Je ontdekt een land met een prachtige natuur, zeer geschikt voor buitensporten zoals wandelen en fietsen. Samen met je kinderen reis je van west naar oost en van noord naar zuid. Je ontdekt meren zoals het Meer van Bled, grotten zoals die van Postojna, bergen en rivieren. En de Sloveense kust is prachtig! Of verken je de gezellige hoofdstad Ljubljana? Een rondreis vol groen, maar ook met zwemparadijzen en leuke animatie voor de liefhebbers. In de zomer ligt de temperatuur in Slovenië rond de 25°C, prima weer dus voor gezinnen om te ontspannen en om actief te zijn. In de winter ligt de temperatuur vrijwel constant rond het nulpunt en er ligt in Slovenië ook vaak sneeuw dus het land is erg geschikt voor wintersport.

Slovenië met kinderen Soča rivier

Ljubljana betekent letterlijk geliefd en is één van de groenste hoofdsteden van Europa. Ljubljana is een toegankelijke stad voor gezinnen, het is ontzettend leuk om de stad te ontdekken met de boot over de rivier de Ljubljanica. Als je Ljubljana bezoek is het handig om een 'Urbana - Ljubljana Tourist Card' aan te schaffen. Je kunt de highlights van de stad met korting bezoeken, krijg een gratis tour en je kunt onbeperkt gebruik maken van de bussen, toeristenboot en de funicular (lift) naar Ljubljana Castle. Je kunt de kaart aanschaffen bij het Ljubljana's Tourist Information Centre, in hotels en ook online. Online krijg je 10% korting! Je kaart is 24 uur geldig vanaf het moment van activeren, dus kijk even wanneer je de kaart activeert zodat je er maximaal gebruik van maakt.

Stedentrip Ljubljana met kinderen

De stad Ljubljana is op dit moment echt nog onontdekt, maar daar zal snel verandering in komen. De stad wordt vaak vergeleken met Praag vanwege de architectuur. Wat moet je zeker zien in Ljubljana met kinderen?

 • Kasteel van Ljubljanski (Ljubljanski Grad), ga met de funicular naar boven
 • Drakenbrug (Zmajski Most) bij voorkeur ook bij nacht
 • Tivoli Park om lekker te relaxen
 • Tivolikasteel (Tivolski Grad) in het Tivolipark
 • Drievoudige Brug (Tromostovje) die het Preserenplein met de oude binnenstad verbindt
 • Nationaal Museum met de geschiedenis van Slovenië
 • Centrale Markt voor lokale specialiteiten
 • Franciscanen klooster met een mooi uitzicht over het Preserenplein

Tips Ljubljana met gezin

Groen, groener, groenst. Ruim de helft van het landoppervlakte van Slovenië – ruim 20.000 km² – is bedekt met bossen dus kan er gerust gesteld worden dat de overheersende kleur in dit land groen is. Voor wie het jachtige leven op kantoor en thuis even wil laten voor wat het is, biedt Slovenië verschillende glamping resorts waar je ‘bovenkamer’ volledig tot rust komt. Bled is een klein stadje tussen de Karawanken en de Julische Alpen. Het kleine plaatsje is vooral populair vanwege het onderstaande plaatje en het is erg bekend bij toeristen. Dat komt omdat Bled bij het Triglav Nationaal Park ligt. Een Nationaal Park dat bekend is om haar vele kloven en prachtige rivieren.

Slovenie Blejski Otok

In Slovenië zijn meer dan 8500 grotten ontdekt en dat is extreem veel in een relatief klein land. De grotten van Škocjan zijn de belangrijkste grotten in de karst regio van Slovenië en ze zijn zelfs onderdeel van de belangrijkste grotten ter wereld. Omdat ze zo bijzonder en belangrijk zijn, staan deze grotten op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De grotten van Postojna worden ook wel de mooiste grotten van Slovenië genoemd.

Avontuurlijk Slovenië met kinderen

Een groot voordeel van een wintersportvakantie in Slovenië is dat je op één dag verschillende skiresorts kunt ervaren omdat ze zo dicht bij elkaar liggen. De bekendste resorts zijn:

 • Kranjska Gora
 • Rogal
 • Krvavec
 • Pohorje
 • Cerkno
 • Vogel
 • Kanin
 • Golte
 • Kope
 • Soriška planina
 •  Velika planina

Schaf een ‘Ski Pass Slovenia’ aan (voor jezelf of de hele familie, kies uit 2 tot 7 dagen). Kun of wil je niet alleen maar skiën? Pak een slee, ga sneeuwschoenschoenwandelen, ga airboarden of sneeuwraften, sneeuwbiken of loipen (langlaufen).

Wintersport in Slovenië met kinderen

Nederlanders houden van fietsen en wandelen, het veilige Slovenië is erg geschikt voor een fietsvakanties en wandelvakanties. Het land is erg groen en heeft een heel divers landschap. Bergen en heuvels met prachtige uitzichten in combinatie met de vriendelijke bevolking van Slovenië zorgen echt voor een perfecte combinatie. Je kunt in alle seizoenen wandelen en fietsen in Slovenië, maar de meest geschikte periode is van April tot en met November. Het is geweldig om een wandeltocht of een fietstour te beginnen en te eindigen in één van de leuke lokale accommodaties, vakantieboerderij of bike hotel. De bikehotels in Slovenië zijn onderverdeeld in verschillende categorieën waarbij een ‘one bike hotel’ alleen basisvoorzieningen heeft terwijl een ‘fives bikes hotel’ geavanceerde faciliteiten heeft. Bijvoorbeeld een bewaakte fietsenstalling en speciale maaltijden voor fietsers waaronder ook lokale en regionale gerechten.

Slovenië met kinderen

Meer dan de helft van Slovenië bestaat uit bossen. Even voor je beeldvorming: Slovenië is ongeveer de helft van Nederland qua landoppervlakte. We kunnen dus wel stellen dat de kleur groen overheerst in Slovenië! Dit maakt Slovenië een ideale bestemming met een tent, caravan, camper of vouwwagen. De prijzen liggen bovendien lager dan in West-Europa en daarmee is het ineens een hele interessante bestemming voor Nederlandse kampeerders. Slovenië heeft bovendien enorm veel te bieden voor actieve gezinnen: rivieren, meren of zee. Fiets- en wandelpaden. Genoeg ingrediënten voor een onvergetelijke kampeervakantie. Download de Nederlandstalige campinggids van het Sloveense verkeersbureau om je vakantie optimaal voor te bereiden.

Wist je dat? Vrij kamperen is verboden in Slovenië. Veel campings hebben speciale plaatsen voor campers. Respecteer de natuur en regels.

Kamperen in Slovenië met kinderen

Zeg olijfolie en je hebt het over Istrië – maar dan wel het deel in Slovenië – het schiereiland Istrië. Wijngaarden en olijfbomen maken hier de dienst uit en in de maanden oktober en november is het plukseizoen voor olijven. Wil je een bijzondere rondleiding ervaren dan zijn de tours van de familie Lisjak een aanrader. Je bezoekt niet alleen hun olijfoliefabriek, maakt je eigen olijfoliemix en rijdt in een oude gerestaureerde lookalike VW-busje langs een panoramische kustroute naar hun olijfgaarden. Zelf aan de slag om olijven te plukken? Dat kan onder meer bij Tonin Tourist Farm in Smarje pri Koru.