Varen meer van Bled met kinderen
Slovenië
Mireille Steegmans
Slovenië
10/11/2023
14 min

Meer van Bled, 8x tips en uitjes (in de omgeving)

10/11/2023
14 min

Het meer van Bled is een parel in het hart van Slovenië volgens velen. Het meer van Bled wordt omringd door majestueuze bergen en is gezegend met een sprookjesachtig eiland in het midden met het kerkje dat op iedere foto prijkt die je ziet als je informatie zoekt over Slovenië. Maar wat maakt Bled dan eigenlijk de moeite waard om te bezoeken? Wij bezoeken met de kinderen het meer van Bled een dagje om daar achter te komen. Helaas treffen we het niet met het weer, dit is de enige echte complete regendag tijdens onze hele rondreis van twee weken door Slovenië. Ik kan je vertellen dat het meer van Bled een totaal ander plaatje is in de stromende regen, maar daar kijken wij natuurlijk wel doorheen! Ik neem je mee naar Bled dat op perfecte afstand van onze stop in Kranjska Gora en Tržič ligt. Maar we willen graag een nacht blijven in Bled vanwege het heerlijke Rikli Balance Hotel in Bled met geweldig zwembad voor de kinderen en een heerlijke sauna voor papa en mama.

Het meer van Bled, een stukje historie

Het meer van Bled ligt in het hart van Slovenië en is werkelijk een pareltje, doordrenkt van geschiedenis en legendes. Het meer is ontstaan tijdens de laatste ijstijd, ongeveer 14.000 jaar geleden, toen een enorme gletsjer het gebied bedekte en het huidige meerbekken uitschuurde. Na het smelten van de gletsjer bleef een betoverend meer achter, omringd door de majestueuze Julische Alpen en de Karawanken. De rijke historie van het meer van Bled dateert van duizenden jaren terug. Het gebied werd oorspronkelijk bewoond door de oude Illyriërs voordat de Romeinen hier arriveerden. In de middeleeuwen werd het gebied gedomineerd door de Burcht van Bled, gebouwd in de 11e eeuw, die nog steeds trots boven het meer uitsteekt. Het kasteel heeft door de eeuwen heen dienst gedaan als verdedigingsfort, herenhuis en zelfs een gevangenis. Een van de meest iconische kenmerken van het meer van Bled is het eilandje Bled (Blejski otok), dat in het midden van het meer ligt. Het eiland wordt gedomineerd door de indrukwekkende Maria-Tenhemelopnemingkerk, gebouwd in de 9e eeuw. Een oude traditie op het eiland is het luiden van de kerkklokken en het maken van een wens terwijl je de 'wensbel' in de kerk laat luiden. Al met al is het meer van Bled niet alleen een natuurlijk wonder, maar ook een plek doordrenkt van historie, legendes en spirituele betekenis.

Bled vanuit Kranjska Gora

Infocenter Triglavska Roža Bled

We beginnen ons bezoek aan Bled bij Infocenter Triglavska Roža Bled (Ljubljanska cesta 27). Handig om hier even informatie te halen over Bled en omgeving en je kunt hier de interactieve tentoonstelling zien over de lokale flora en fauna van Bled. Wij vinden dat zelf altijd wel een verrijking als je een omgeving wilt ontdekken en er meer over wilt leren. Dit informatiecentrum is ook een prima startpunt voor een wandeling en andere outdoor activiteiten in Triglav Nationaal Park. Verder zijn er hier lokale kaarten, informatie over de boten die naar het eiland van Bled gaan, inclusief de vaartijden. Op naar het meer van Bled, want we zijn benieuwd geworden!

Toerist info Triglavska Roža Bled

Toeristeninformatie VVV Bled

Kasteel van Bled (Blejski Grad)

Veel gezinnen die naar Bled gaan willen een bezoek brengen aan het gelijknamige kasteel van Bled. Het Kasteel van Bled is niet alleen een historisch monument maar ook een plek waar je kinderen zich een echte ridder of prinses kunnen voelen. Gelegen op een klif, biedt het kasteel een panoramisch uitzicht over het hele meer en de omliggende gebieden. Het is de oudste burcht in Slovenië, daterend uit 1011. Het kasteel herbergt verschillende musea en tentoonstellingen die de geschiedenis van de regio tot leven brengen.

Even praktisch. Mijn beste tip is in ieder geval om het kasteel op een zonnige en heldere dag te bezoeken, anders heb je het uitzicht dat je hieronder ziet. Dit historische kasteel ligt hoog boven het pittoreske meer van Bled en je kunt er te voet of met de auto komen. De parkeerplaats is klein en je moet betalen om hier te parkeren. Als het druk is in de zomerperiode dan raad ik je aan om te voet naar het Kasteel van Bled te gaan en de trappen te trotseren naar boven.

Meren van Bled

Kasteel van Bled met kinderen bezoeken

Als wij in de meivakantie Bled bezoeken is het ontzettend regenachtig dus wij kiezen voor een bezoekje met de auto. De tourbussen op de parkeerplaats zijn goed vertegenwoordigd, net als heel veel mensen in het kasteel zelf. Wij besluiten een snelle ronde te lopen en gaan dan naar de drukkerij die zich bevindt aan de linkerkant van de ingang van het kasteel. Voor kinderen is het erg leuk om te zien hoe boeken vroeger gedrukt werden en de man die hier staat geeft er uitgebreid uitleg over en biedt ons een unieke inkijk in de oude kunst van het drukken en boekbinden. Deze historische drukkerij is een boeiend onderdeel van het kasteel en is interessant voor bezoekers van alle leeftijden in mijn ogen.

We zijn inmiddels drijfnat - ondanks een paraplu - en willen graag nog met de boot naar het eiland van Bled. In het kasteel van Bled is het enorm druk en onze kleuter loopt letterlijk naar alle benen te kijken. We besluiten om naar de boot te gaan, want we willen in de namiddag ook nog lekker kunnen genieten van het zwembad en de sauna in ons hotel. Het kasteel van Bled vinden wij met dit slechte weer geen aanrader, het is erg toeristisch en al deze mensen schuifelen in rijen door het kasteel.

Drukkerij Kasteel van Bled

Kasteel van Bled met kinderen

Varen met de Pletna boot

Pletna boten zijn traditionele Sloveense roeiboten die al eeuwenlang worden gebruikt op het meer van Bled. Deze boten hebben een rijke geschiedenis en zijn een integraal onderdeel van de charme en cultuur van het gebied rond het meer. De geschiedenis van de pletna boten gaat terug tot de 12e eeuw en sommige bronnen suggereren zelfs dat ze al in de 9e eeuw werden gebruikt. Ze werden oorspronkelijk ontworpen voor vervoer over het water, vooral om het iconische Bled-eiland te bereiken dat in het midden van het meer ligt. De pletna boten worden vooruit bewogen met behulp van een unieke techniek. De pletnar, de roeier van de pletna, staat rechtop en gebruikt twee roeispanen, die met beide handen worden bediend. Dit zorgt voor een stabiele en efficiënte manier van roeien.

Wij willen naar het eiland Bled om de Maria-Tenhemelopnemingkerk met haar prachtige details te bezoeken, een bedevaartsoord en een historisch juweel. Natuurlijk willen we de "wensbel" luiden op deze heilige plek! Hoewel we heel graag de romantiek van de pletna boot willen ervaren, besluiten we toch om een andere boot te pakken die ons sneller naar het eiland brengt. Waarom? Deze dag is één grote regenbui en we gaan gegarandeerd niet droog blijven in de pletna boot, kijk maar naar het design ervan dan snap je wat ik bedoel. Weg romantiek. Niet voor niets zien we nauwelijks boten varen. We kiezen dus voor een lekker plekje binnen in de elektrische boot.

Eiland van Bled kerkje

Eiland van Bled toren

Eiland van Bled met boot

Bezoek aan het het eiland van Bled

Als we met de boot arriveren bij het eiland van Bled krijgen we 45 minuten om het eiland te bezoeken, omdat dit de laatste boot gaat zijn die dag. We hebben dus weinig andere keus. We lopen eerst de heuvel een stuk omhoog en komen dan bij het plein waaraan ook een cafeetje ligt. Eerst door naar de Maria-Tenhemelopnemingkerk. Niet alleen een architectonisch juweeltje, maar ook een plek van rust en spiritualiteit met volop gotische architectuur en enkele barokke elementen die later zijn toegevoegd. De huidige kerk dateert uit de 17e eeuw, maar er stond al veel eerder een kerk op deze locatie. De fresco's en het houtsnijwerk vertellen een rijk verhaal van religieuze kunst en traditie. Wist je dit? Om bij de kerk te komen, moet je een trap van 99 treden beklimmen vanaf de aanlegplaats van de pletna boot. Volgens de lokale traditie draagt de bruidegom zijn bruid de 99 treden op als symbool van hun liefde en toewijding. Na ons bezoek aan de kerk beklimmen we ook de naastgelegen toren. Het uitzicht is op een heldere dag absoluut mooi kan ik je garanderen!

Vanwege de drukte in Bled komt er een veerdienst die ervoor moet gaan zorgen dat toeristen in de zomer naar het eiland kunnen varen.

Meer van Bled Pletna boot

Eiland van Bled met kinderen

Zwemmen bij Rikli Balance Hotel

Vanaf het moment dat we onze auto parkeren en inchecken bij het Rikli Balance Hotel, weten we dat dit een heerlijk en comfortabel verblijf gaat worden. Het weer is slecht, dus we gaan heerlijk genieten van de faciliteiten van dit hotel, ook als je geen gast bent van het hotel kun je een ticket kopen voor het grootste zwemparadijs van Bled en omgeving. Voorheen bekend als Hotel Golf, heeft dit resort een transformatie ondergaan die je absoluut moet ervaren. Ondanks een regenachtige dag in Bled, bracht het overdekte zwemparadijs direct zonneschijn voor ons, een absoluut goedmakertje van een dag vol regen langs de highlights van Bled. En laat ik het adembenemende uitzicht over het serene Bled-meer vanuit het zwembad niet vergeten, misschien nog wel meer bijzonder dan vanaf de kade.

Je bezoekt bij Rikli Balance de grootste zwembaden in de omgeving met uitzicht op het meer van Bled! Het zwembadcomplex biedt vier overdekte thermale zwembaden. Voor wat meer actie is er een binnenglijbaan die een hit is bij onze kinderen. Voor de kleintjes is er een speciaal overdekt thermaal kinderzwembad, zodat ook zij kunnen genieten van een warm bad. Als je toe bent aan wat extra ontspanning, kun je terecht in het massagebad.

Kindvriendelijk hotel met zwembad Bled

Hotel met zwemparadijs Meer van Bled

Sauna met uitzicht op het kasteel van Bled

In het saunacomplex vind je een thermisch zwembad en een Finse sauna met een prachtig uitzicht, perfect om even helemaal tot rust te komen. Daarnaast zijn er drie Turkse sauna's om in te zweten en je poriën te openen. Voor de liefhebbers van hete sauna's zijn er een hete Finse sauna en een Finse bio-sauna. En als je even wilt afkoelen, zijn er twee koude zwembaden waar je een frisse duik in kunt nemen.

Als je een unieke ervaring wilt toevoegen aan je Sloveense rondreis met het gezin, dan is dit hotel gewoon een must. Het is perfect voor een verblijf van één of twee nachten, afhankelijk van je budget. Na een dag van verkennen, is het heerlijk om te ontspannen in het zwemparadijs dat tot laat open is. En voor ouders? Een duik in de sauna, met een prachtig uitzicht op het meer en het kasteel van Bled. Dit is wel echt de kers op de taart vinden wij.

Het dinerbuffet in restaurant Veranda is een culinaire verrassing. Eerlijke, vers bereide producten en een breed scala aan keuzes, het is een feest voor kinderen hier als ik kijk naar alle keuzes. Onze kinderen zijn dol op het buffet en probeerden gerechten die ze normaal gesproken niet zouden bestellen. We hebben twee connecting rooms, wat ideaal is voor ons gezin van vier. De kinderen hebben hun eigen ruimte en kunnen gemakkelijk naar onze suite lopen, die een prachtig uitzicht op het meer heeft. Het ontbijt de volgende ochtend is net zo indrukwekkend als het diner, met een breed scala aan verse en gezonde opties. Love that!

> Lees mijn review over Rikli Balance Hotel

Rikli Balance Hotel Meer van Bled

Radovljica, middeleeuws stadje met de lekkerste chocolade

Wie in deze regio is, wil het middeleeuwse stadje Radovljica niet overslaan en in het bijzonder de winkel waar de lekkere chocolade wordt verkocht: Radolca Chocolate, Radolška Ĉokolada op z'n Sloveens! Radolška Ĉokolada is een naam die wat onze betreft synoniem is aan hoogwaardige chocoladekunst. Gelegen in het pittoreske stadje Radovljica, vlakbij Bled en onze cabin bij Glamping Mountain Fairy Tale. Ze hebben zich hier gespecialiseerd in het creëren van ambachtelijke chocolade en zowel de lokale bevolking als toeristen weten deze hotspot goed te vinden.

Maar wat maakt Radolca Chocolate zo bijzonder? Allereerst het verhaal natuurlijk, want het familiebedrijf van Radolška Ĉokolada bestaat eigenlijk nog helemaal niet zo lang. De passie die Natasja en Greg hebben voor chocolade en het streven naar perfectie en aandacht voor detail voor iedere chocoladecreatie is hier voelbaar. Die passie is natuurlijk terug te zien in de kleine kunstwerkjes die smelten op je tong!

Wij volgen een chocoladeworkshop bij Radolška Ĉokolada en dat is werkelijk fantastisch met kinderen. Klein, gemoedelijk, met veel aandacht voor de kinderen en we snoepen de hele vakantie nog van onze eigengemaakte kunstwerken. Genieten!

> Klik hier voor meer chocoladekunst in Radovljica

Radovljica Chocolate Shop

Radovljica Chocolate Workshop

Radovljica Chocolate

Kranjska Gora, adembenemende natuur

Kranjska Gora is een adembenemende bestemming in de Julische Alpen, ideaal voor gezinnen en op nog geen 40 autominuten van het meer van Bled. Het biedt een scala aan activiteiten, van wandelen in het Zelenci natuurreservaat tot educatieve uitjes zoals het escape museum Kajžnkova Hiša. Het Slovenian Alpine Museum in Mojstrana is ook een bezoek waard, vooral als je geïnteresseerd bent in bergbeklimmen en reddingsacties. Verrassend interessant kan ik je vertellen! Of je nu kiest voor avontuurlijke activiteiten zoals wandelen achter de Peričnik-waterval of liever ontspant bij het meer van Jasna, Kranjska Gora biedt echt heel veel variatie voor gezinnen en is een dagtrip vanuit Bled meer dan waard.

> Klik hier voor mijn tips over Kranjska Gora

Kranjska Gora Zelenci

Waterfall Peričnik Mojstrana

Glamping Mountain Fairy Tale, sprookjesachtig mooi

Glamping Mountain Fairy Tale in Tržič is een idyllische bestemming voor gezinnen die van natuur én comfort houden. Niet ver van het schilderachtige meer van Bled, biedt deze glampinglocatie een perfecte mix van natuur en luxe. De Wooden Cabin is de ideale accommodatie voor gezinnen, compleet met duurzaam design, twee comfortabele Franse bedden en een eigen hottub die je erbij kunt boeken. Kinderen kunnen zich vermaken in de speeltuin, terwijl jij lekker ontspant in de hottub onder de sterrenhemel. De locatie biedt ook een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en ligt dicht bij prachtige wandelroutes zoals de Dovžankloof (Sloveneens: Dovžanova Soteska). Voor dagelijkse behoeften is er een Lidl supermarkt op nog geen 400 meter afstand en direct naast de glamping ligt een groot openluchtzwembad. Het resort zelf is prachtig aangelegd en je geniet hier van de ontbijtmand in de ochtend tot de sterrenhemel in de avond.

> Lees mijn review over Glamping Mountain Fairy Tale

Glamping Mountain Fairy Tale Slovenië

Avontuurlijke wandeling Slovenie met kinderen

Vintgar Kloof & Dovžankloof

Vintgar is beroemd om haar houten paden, de Radovna-rivier en de prachtige Šum-waterval. Het is een toegankelijke wandeling, dus perfect voor gezinnen met jonge kinderen. Draag comfortabele schoenen en neem snacks mee, want er zijn geen winkels onderweg. De Dovžan Kloof is een geologisch wonder, je vindt hier informatieve borden over de rotsformaties en dat maakt het interessant om de omgeving te leren kennen. Het biedt verschillende wandelroutes - ook voor gezinnen - en is vooral een geweldige educatieve ervaring voor oudere kinderen. Natuurlijk zijn er onderweg picknickplaatsen, zoals je die bijna overal vindt in Slovenië. Beide kloven zijn open van april tot oktober en zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. Als je moet kiezen, is Vintgar wellicht meer geschikt voor jonge gezinnen, terwijl Dovžan interessanter is voor degenen die geïnteresseerd zijn in geologie.

Vintgar Kloof met kinderen

Vintgar Kloof

Overnachten bij het meer van Bled

Veel gezinnen kiezen voor kamperen in Slovenië en verblijven graag aan het meer van Bled. Camping Bled is een populaire kampeerbestemming vlakbij het prachtige meer van Bled. Deze camping is geweldig voor gezinnen die willen genieten van de schitterende natuur en buitenactiviteiten in de omgeving. Je hebt hier gegarandeerd mooie uitzichten en kunt rekenen op comfortabele kampeerplaatsen tot moderne sanitaire faciliteiten.

Andere mooie accommodaties, waaronder een paar fijne appartementen in (de buurt van) Bled zijn Penzion Berc, Ribno Alpine Hotel en Lake House Sebanc.

Wij vonden het fijn om één nachtje in Bled te verblijven bij Rikli Balance Hotel Bled en om vervolgens door te reizen naar een bestemming buiten Bled: Glamping Mountain Fairy Tale. Vanuit deze accommodatie ben je in 20 minuten in Bled, het is er echter veel rustiger en je zit er midden in de natuur. Het is natuurlijk net wat je persoonlijke voorkeur heeft.

Glamping Slovenie met hottub