Kranjska Gora Slovenie natuur
Slovenië
Mireille Steegmans
Slovenië
06/08/2023
23 min

14 tips in Kranjska Gora, een betoverend juweel in Slovenië

06/08/2023
23 min

Kranjska Gora ligt in het hart van de adembenemende Julische Alpen, slechts 20 minuten rijden van de Oostenrijkse grens. Deze plaats is bekend om haar populaire wintersportgebied en fenomenale natuur. Werkelijk waar een betoverende bestemming om naartoe te gaan en zo'n beetje de eerste plek als je de grens over rijdt dus overslaan is zonde als je het mij vraagt! Kranjska Gora trekt natuurliefhebbers en avonturiers aan dus waar wacht je nog op als je maximaal met je kinderen wilt genieten van de Sloveense natuur? Met haar indrukwekkende bergen, glinsterende meren en weelderige valleien biedt deze regio een overvloed aan mogelijkheden voor gezinnen. Vanwege de schoonheid en de vele activiteiten en uitjes die je hier kunt ondernemen is het charmante Kranjska Gora een must do voor een onvergetelijke vakantie met kinderen. Ik vertel je graag wat wij allemaal hebben gedaan in Kranjska Gora. Handig om te weten: al deze uitjes en activiteiten zijn ook allemaal perfect te ondernemen zonder kinderen!

Lees meteen meer over…

 Zelenci natuurreservaat   |    Meer van Jasna   |    Museum tips   |    Wandelen

 Uitjes in de omgeving   |    Bijzonder overnachten   |   Praktische informatie

Tips Kranjska Gora met kinderen

Zelenci natuurreservaat, wandeling met een uitzicht

Kranjska Gora hoort bij de Julische Alpen en dus krijg je er een spectaculair landschap bij met steile bergen, weelderige bossen en heldere rivieren. En of je hier nou in het voorjaar, najaar of in de zomervakantie bent, als je wat natuurschoon wilt zien dan mag je het Zelenci Nature Reserve met je kinderen niet overslaan. Mooi met sneeuw, prachtig als alles net in bloei komt, maar ook geweldig met de zon hoog aan de hemel. Al meer dan 60 jaar is er een skipiste bij Zelenci en deze piste zie je ook liggen. Bij dit natuurreservaat zie je smaragdgroene bronnen waaruit de langste rivier van Slovenië, de Sava, opborrelt. De betoverende kleur van het water is precies zoals je het ziet op foto's van de natuur van Slovenië.

Als je goed kijkt dan zie er duidelijk het borrelen van de kristalheldere bronnen, dus loop daar niet zomaar aan voorbij. Het reservaat zelf is omringd door weelderige alpenweiden en majestueuze bergtoppen, echt prachtig! We maken een wandelingetje van nog geen 10 minuten om op deze plek te komen en nemen daar de trap naar boven om het hele gebied te overzien vanuit de kleine uitkijktoren. Het wandelpad is netjes aangelegd en daar van afwijken is geen optie, want hier broeden dieren en je wilt de natuur niet verstoren. Een mooie leerschool voor kinderen om te leren wat respect voor de natuur hebben betekent. We speuren rond of we slangetjes zien, maar we zien uiteindelijk alleen kleine gekko's, eenden, wilde zwanen, een ooievaar en wat veldmuisjes die wegschieten. Zeker niet minder leuk en genoeg flora en fauna om te ontdekken dus!

De parkeerplaats voor Zelenci natuurreservaat ligt aan de doorgaande weg bij een restaurant, Gostilna Zelenci. Wij parkeren hier gratis onze auto en lopen in ongeveer 10 minuten naar de centrale plek toe. Op de terugweg lopen we een andere route en lezen we ook de educatieve informatieborden om meer te weten te komen over de natuurlijke processen in dit reservaat én over de waarde die het heeft voor de bescherming van de natuur. De kinderen genieten ondertussen van de frisse lucht en het speeltuintje dat bij de parkeerplaats ligt.

Slovenië natuur

Meer van Jasna, zwemmen, suppen en genieten

In de meivakantie is het meer van Jasna helaas nog net iets te koud. Als we in de namiddag uit de sauna bij ons appartement van Jasna Chalet Resort komen dan nemen we wel even een verfrissende duik in het meer om af te koelen, maar zwemmen is eind april dus nog een stap te ver. En dan zijn wij best wel wat gewend qua kou kan ik je vertellen. Als we in de sauna zitten, zien we dat er volop mensen rond het meer van Jasna flaneren. Zij zien ons trouwens niet zitten in de sauna en dat vinden onze kinderen echt helemaal geweldig. Ondertussen genieten wij van het uitzicht op het meer en de Julische Alpen, genoemd naar de grote keizer Julius Caesar. We gaan de sauna in via de achterkant en kijken dus uit over het meer en de majestueuze bergen. Gaat het ooit mooier worden dan dit? Niet snel!

Veel accommodaties in Slovenië hebben een sauna, omdat dit in de winter iets is wat natuurlijk zeer gewild is en Slovenië is nu eenmaal een zomer én een winterbestemming. Niet overal is een sauna een toevoeging, maar in een accommodatie als deze zeker weten wel. Jasna Chalet Resort ligt op een historische plek aan Jezero Jasna, het meer van Jasna. Als je op zoek bent naar een unieke plek om te relaxen met je kinderen in Slovenië dan is dit de perfecte plek om je vakantie te beginnen en om je te laten verwonderen door de prachtige natuur die je rondom Jasna Resort vindt. Deze accommodatie in Kranjska Gora ligt net over de grens en op ongeveer 10 minuten van de Wurzen Pass die we rijden als we vanuit Nederland naar Slovenie rijden.

Zwemmen in het Jasna meer

Kranjska Gora Slovenië met kinderen

Escape museum Kajžnkova Hiša, een educatief uitje

Het perfecte uitje voor tieners en volwassenen die de Engelse taal machtig zijn: escape museum Kajžnkova Hiša in het plaatsje Rateče. Rateče is een dorpje in de gemeente Kranjska Gora, in het uiterste noordwesten van Slovenië en in het bovenste deel van de Sava-vallei, tussen de rivieren Sava Dolinka en Ziljica. Verder stroomopwaarts in de vallei is de grensovergang van Rateče naar Italië. Rateče is het dichtstbijzijnde Sloveense dorp bij de top van de berg Peč en dit is het punt waar de grenzen van Oostenrijk, Italië en Slovenië samenkomen.

Het Kajžnk House in Rateče is een museum ingericht in een ouderwetse alpenboerderij met lage deuren (waar je je hoofd gegarandeerd aan gaat stoten). Deze alpenboerderij werd in 2006 compleet gerenoveerd. Omdat het dorpje een rijke geschiedenis heeft, werd besloten om die geschiedenis in deze alpenboerderij tot leven te laten komen door middel van een escape room. En dat is werkelijk fantastisch gelukt vinden wij, onze tiener (10 jaar) is 1,5 uur onder de pannen en vindt het geweldig! Een top uitje met kinderen die van puzzelen houden. Omdat onze kleuter (4) hier wat minder uitdaging heeft en sneller is uitgekeken, kiest hij voor de speeltuin achter het museum terwijl wij puzzelen met onze tiener. De combinatie van educatie en spel is werkelijk briljant, want spelenderwijs leren kinderen hier dus over de geschiedenis van Rateče. Recepten uit vroeger tijden, de reden waarom mannen een lange of een korte snor hadden in die tijd en details over de klederdracht van Rateče: het komt allemaal voorbij. We wandelen van de keuken naar de slaapkamer, ontdekken te veel om op te noemen en eindigen onze speurtocht uiteindelijk op de zolderkamer.

Het verhaal van de escape room is dat we een speciale pagina moeten zoeken die is verdwenen uit het boek dat Josip Lavtižar schreef. Josip Lavtižar (1851-1943) was bang dat de geschiedenis van Rateče niet zou worden doorverteld en daarom schreef hij alles in zijn dagboek over de geschiedenis en het erfgoed van Rateče. Maar zijn dagboek verdween op mysterieuze wijze en volgens de legende werd zijn dagboek jaren later gevonden op precies dezelfde plek als waar jij nu bent. Maar er ontbreken een aantal bladzijden die jij moet gaan terugvinden. Door middel van raadsels en hints, leer je meer over de lokale geschiedenis en zorg je er uiteindelijk voor dat de geschiedenis van Rateče niet wordt vergeten en dat het boek weer compleet is. Als je tenminste de puzzels kunt oplossen en de weg naar de ontbrekende pagina's vindt via traditionele recepten, de lokale kostuums en prachtige gedichten in dit traditionele huis.

Escape museum Kranjska Gora

Escape museum Slovenie

Museum over (de geschiedenis van) bergbeklimmen en reddingsacties

Een bezoekje aan het Slovenian Alpine Museum in Mojstrana combineren wij met een wandeling bij de Peričnik waterval. Als we arriveren dan trekt de helikopter bij de ingang direct de aandacht van de kinderen. Het blijkt de helikopter te zijn die in 1968 werd ingezet tijdens de eerste reddingsactie in de bergen in deze regio. Met een audiotour en een kaart om een soort van spel te kunnen doen starten we ons bezoek aan dit museum. We weten nog niet zo heel goed wat we kunnen verwachten, maar merken al snel dat het Slovenian Alpine Museum heel erg interactief en écht ook op kinderen gericht is. Fijn, want dan kunnen we hier allemaal wat opsteken! We beginnen bij de kaart van Slovenie waarop alle gebergten van het land in kaart zijn gebracht en gaan dan naar boven waar we welkom worden geheten door een opgezette bruine beer. Stoer om van dichtbij zijn klauwen te zien.

We staan hier echt bij het eerste materiaal waar reddingsacties en bergbeklimmingen mee werden gedaan en verbazen ons over de houten back-packs waar vroeger de spullen mee de berg op en af werden vervoerd. Even voelen aan de hele constructie en dan merk je al snel dat het zwaar was. Heel anders dan onze comfortabele Osprey rugzak van lichtgewicht materiaal. In de houten 'Bivouac' - een klein en donker hutje - ervaren we met het hele gezin hoe een minuut storm voelt op de berg. Kinderen onder 6 mogen hier niet alleen in, maar onze kleuter gaat ongemerkt naar binnen en vind het superstoer.

Het is ontzettend leuk om het interactieve spel te spelen en op die manier meer te ontdekken over hoe zwaar spullen nu zijn en wat je allemaal tegen kan komen op zo'n berg. We activeren allemaal individueel onze eigen mountain trail binnen dit spel en maken de opdrachten, ieder op het eigen niveau. Onze kleuter moet een 'čatež dwerg' spotten en wij moeten op zoek naar een 'zmaj' (draak) en een 'gorni mož' (man van de berg). We laden onze virtuele rugzak in om mee op expeditie te gaan en komen er achter dat 20 items in een rugzak al snel op 5 kilo bagage uitkomt. Keuzes maken dus! Al doen wij dat zelf standaard al, omdat we graag licht reizen 😉

Verder leren we waar we veilig zijn voor onweer en welke dieren er worden bedreigd. In een film over het leven op de berg maken we in 20 minuten kennis met de prachtige natuur en de stoere bergen van Slovenië. Ik zou een museumbezoek altijd met deze film beginnen en omdat wij net de Peričnik waterval hebben bezocht, zien onze kinderen meteen dingen terug die herkenbaar zijn. Meer dan de helft van Slovenië is bos, wist je dat? En de bebossing is zelfs nog aan het toenemen dus dat is geweldig nieuws! En wist je dat over 200 jaar de dennenbomen alleen nog maar op de berg te vinden zijn vanwege de klimaatverandering? Minder goed nieuws....

De goede volgorde is dus: eerst een wandeling in de ochtend naar de Peričnik watervallen daarna naar het Slovenian Alpine Museum. De waterval is trouwens geen kleintje met haar 52 meter hoogte en ligt op 10 minuutjes rijden van het museum. Als je ontdekt hoe er vroeger werd geklommen en ziet welke materialen daarbij werden gebruikt dan krijg je serieus respect voor de eerste klimmers. Alpine klimmen is in Slovenie erg populair en door de vele ontwikkelingen in de uitrusting kan de nieuwe generatie met klimmers véél hoger klimmen en zijn ze beter beschermd. Wij lopen ongeveer 1,5 uur in dit museum rond en doen alle opdrachten. Heb je meer tijd? Het Slovenian Alpine Museum in Mojstrana heeft ook een escape room waar je in een klein uur met 4 personen uit moet komen. Je hebt vooral veel handen nodig om alle missies in de escaperoom te voltooien en hij is geschikt vanaf ongeveer 10 jaar. Dezelfde man die meewerkte aan escape museum Kajžnkova Hiša hielp ook hier mee.

Slovenian Alpine Museum Mojstrana

Slovenian Alpine Museum Mojstrana Kranjska Gora

Wandelen en wiebelen op een hangbrug

Dit is een kort uitje, gewoon prima net voor het eten of als je er in de buurt bent. Met kinderen hoeft het niet altijd groots en meeslepend te zijn en zeker niet met een kleuter van vier jaar. Wij lopen vanuit ons appartement bij Lake Jasna naar de hangbrug die naast het meer ligt. Gewoon, een klein bruggetje met een eenvoudige klim naar boven, maar wel met een heel tof uitzicht. Dit is ook het begin van een wandelroute, maar we hebben de zin en tijd niet om verder te lopen. We hebben deze zelfde middag genoten bij Zelenci en de kinderen hebben daar heel wat stappen gemaakt. We zijn pas net gearriveerd in Slovenië en willen allemaal op tijd naar bed, omdat we de nacht ervoor hebben doorgereden. Daarom even een kort wandelingetje naar de hangbrug om daarna heerlijk te gaan genieten van het diner met uitzicht bij Jasna Chalet Resort.

Wil je dit plekje bezoeken? Dan is dit de exacte locatie van de hangbrug die je vanuit de doorgaande weg ook direct kunt zien liggen.

Kranjska Gora Slovenie natuur

Hangbrug Kranjska Gora

Wandelen naar én achter de Peričnik waterval in Mojstrana

Je kunt vanuit Lake Jasna eigenlijk twee kanten op rijden en wij besluiten de volgende dag om naar de Peričnik waterval te gaan waar ons over wordt verteld dat het echt de moeite waard is. De Peričnik-waterval is 52 meter hoog en ligt dicht bij de Koča pri Peričniku hut op 750 meter hoogte. De Peričnik waterval is een overblijfsel van de Vrata gletsjer die hier is gevormd in de ijstijd. Als je 'Vrata'  letterlijk vertaalt dan betekent het poort en deze vallei is dus eigenlijk de toegangspoort tot Nationaal Park Triglav. En ik kan je vertellen: het is een topuitje met kinderen hier in Kranjska Gora. Dit is met kinderen wel echt een uitje om te ondernemen op een mooie dag, met regen wordt dit een heel glibberige wandeling met uitdagingen. Wij nemen onze wandelstokken mee en zijn daar erg blij mee, ook de kinderen lopen het liefst de route met wandelstokken.

We rijden een klein half uurtje vanuit Kranjska Gora naar de Peričnik waterval en parkeren onze auto bij het startpunt van de wandeling, er zijn hier niet heel veel parkeerplaatsen dus in de zomer zal het parkeren misschien een grotere uitdaging zijn. Wij parkeren onze auto hier gratis, maar in het hoogseizoen moet je hier of op een andere parkeerplaats vlakbij waarschijnlijk wel betalen. Het is sowieso slim om de app van EasyPark Slovenië te installeren op je telefoon, want veel parkeerplaatsen in Slovenie maken gebruik van deze app en dat werkt eigenlijk heel gemakkelijk. De klantenservice van EasyPark is bovendien goed bereikbaar bij vragen.

Het pad naar de Peričnik-waterval is goed begaanbaar en wij lopen uiteindelijk dezelfde route heen en terug, omdat het pad gedeeltelijk onbegaanbaar was. Normaal gesproken kun je hier een ronde lopen en als je dan via de rechterkant als je op de brug staat naar boven gaat, heb je bijna continu uitzicht op de waterval. De enorme Peričnik waterval is onderdeel van het Triglav Nationaal Park, het enige nationale park van Slovenië. Ik raad je aan om 3 tot 4 uur uit te trekken voor een bezoek, want je kunt hier perfect wandelen en met een picknickkleed erbij ben je klaar voor een lunch met uitzicht. Wil je alleen het lopen achter de waterval van je bucketlist afvinken dan ben je hier in een klein uurtje wel klaar als je nog een paar leuke foto's maakt en moet wachten op de andere mensen die dat ook willen doen, maar dat is eigenlijk zonde. Je kunt er ook nog voor kiezen om de upper trail te wandelen, maar die schijnt echt enorm uitdagend te zijn en met kinderen geen aanrader.

Waterfall Peričnik Mojstrana

Waterval Kranjska Gora

Samen de sauna in bij Špik Alpine Wellness Centre

Hotel Špik in Gozd Martuljek is prima voor een nachtje en als je een accommodatie met sauna en zwembad zoekt waar je met je kinderen welkom bent dan is dit een perfecte plek. De wellness bij het Špik Alpine Wellness Resort is echt een topper en de kinderen genieten heerlijk mee van de sauna's, het bubbelbad, de ijsgrot en ook het ijskoude bad. Als je even wat badkleding aantrekt kun je vervolgens heerlijk het binnenzwembad in plonsen en genieten van het uitzicht op de bergen.

Wij verblijven in twee kamers in Hotel Špik die met een deur verbonden zijn in het viersterrengedeelte van dit hotel. Er zijn in dit hotel ook vijf themakamers die "Alpine themed rooms" worden genoemd en verwijzen naar de natuurlijke elementen. Ze zijn vernoemd naar de energieën die samenkomen in zelfvertrouwen, creativiteit, liefde, harmonie en geluk. Zo heb je de kamer van water, hout, vuur, aarde en metaal. Tegelijkertijd is er in ditzelfde hotel ook een driesterrenvleugel en wil je low budget overnachten dan ga je naar het naastgelegen Camp Špik met in totaal 200 plaatsen. Kortom: onder één dak heel veel mogelijkheden en één ding staat voorop: iedereen kan reserveren voor het Špik Alpine Wellness Centre en genieten van het uitzicht. Als je een saunabezoek compleet wilt maken met een goed diner dan rijd je in het weekend 10 minuutjes naar Brunarica Kosobrin of in het weekend naar Jasna Chalet Resort. Van het buffet bij Hotel Špik worden wij alle behalve blij, maar een overnachting in het viersterren hotel Špik kan ik zeker aanbevelen in combinatie met de sauna en het zwembad!

Sauna Spik Kranjska Gora

Hotel Spik Kranjska Gora

Dagje Bled, de highlight van Slovenië

En natuurlijk mag een bezoek aan het Meer van Bled niet ontbreken tijdens een vakantie in Slovenië, dit is toch wel de plek die iedereen gezien wil hebben. Mijn tip is om vanuit Kransjka Gora in een half uurtje naar Bled te rijden met de auto, vroeg in de ochtend als de wereld nog moet ontwaken. Waarom? Bled is populair en druk en op deze manier voorkom je de files. Wij rijden in de meivakantie om 8.30 uur Bled binnen zonder problemen, maar dat kan in de zomerperiode echt anders zijn. Er wordt ons verteld dat files van 10 kilometer rondom Bled in de zomervakantie geen uitzondering zijn dus houd daar rekening mee.

Bij Bled wil je natuurlijk het kasteel bezoeken. Parkeer je auto het liefst op een parkeerterrein en ga vervolgens te voet verder, een prachtige wandeling en een stuk gemakkelijker dan de auto. De parkeerplaats bij het kasteel is niet heel groot en er rijden veel touringcars. Verder is het gewoon super om rondom het meer te slenteren als je hier een dagje bent, de omgeving is prachtig en vooral in de vroege ochtend is het hier nog heerlijk rustig.

Bled vanuit Kranjska Gora

Bled met kinderen

Zomerrodelen bij Besna Pehta

Wil je rodelen in Kranjska Gora? Dat kan op de zomerrodel Besna Pehta die vlakbij Brunarica Kosobrin ligt. Op deze baan van 1,5 kilometer lengte kun je naar beneden racen met de wind in je haren. Zorg dat je voldoende afremt, want in de bochten gaat het echt wel serieus hard! Besna Pehta is een echte zomerrodelbaan en in de meivakantie is hij doordeweeks sowieso niet open en ook bij regenachtig weer is de rodelbaan gesloten kan ik je vertellen. Op de rodelbaan zelf kun je snelheden tot 40 kilometer per uur bereiken en je overbrugt een hoogteverschil van 293 meter. De gemiddelde helling is 20,50% en een ritje duur ongeveer 5 minuten. Met kinderen - en ook voor veel volwassenen - is een ritje in de rodelbaan echt een topuitje. Onze kinderen zijn er in ieder geval dol op!

Kranjska Gora zomerrodelbaan

Ontdek het verhaal van de Russische Kapel

De Russian Chapel ligt nog geen 10 minuutjes rijden van Jasna Chalet Resort en is een bezoek waard als je er toch in de buurt bent. Deze kapel is helemaal van hout en werd in 1916 gebouwd om de Russischie krijgsgevangenen van de Eerste Wereldoorlog te herdenken die hebben meegebouwd aan de Vršič-pas. Deze kapel heeft dus een belangrijke historische en culturele betekenis en is niet alleen een oorlogsmonument, maar ook een symbool van de verbondenheid tussen Slovenië en Rusland. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was het stadje Kranjska Gora strategisch heel belangrijk door de nabijheid van het Isonzofront. Om de toegang van de stad tot het front te vergemakkelijken, werd dus opdracht gegeven tot de bouw van een militaire weg over de Vršič-pas. Het interieur van de kapel is bescheiden, maar bevat een interessant altaar en rondom de Russische Kapel zijn graven en een stenen tombe te zien. Een bezoek wordt veel interessanter met de speciale app die is ontwikkeld met augmented reality (AR) en waarmee kinderen dus ter plekke langs 6 punten lopen om de achterliggende geschiedenis van dit bouwwerk te ervaren.

> Download hier de app over de Russische Kapel

Russische Kapel Kranjska Gora

Lunchen en spelen in de sneeuw bij Brunarica Kosobrin

Langs de doorgaande weg van Zelenci Nature Reserve en Podkoren naar Kranjska Gora ligt de gezellige blokhut van Brunarica Kosobrin. Onder aan de piste die hemelsbreed op een steenworp afstand ligt van Oostenrijk is het dik genieten van de gerechten die chef Miha Samotorčan je hier voorschotelt. Miha is tevens ook de mede-eigenaar van deze geweldige plek die werkelijk een 'schat' in de omgeving is als je van lekker eten houdt. Samen met zijn moeder startte hij 10 jaar geleden met een piepklein restaurantje dat gaandeweg uitgroeide tot een plek waar feesten en partijen kunnen worden gegeven en waar je bij regen binnen kunt zitten. In de basis is deze plek echt op buiten eten gericht en perfect voor een lunch in de middag bij mooi weer.

De moeder van Miha heeft oog voor details en legt de focus op de manier van serveren van gerechten, ze doet veel op de achtergrond en dat werkt samen perfect. Miha weet wat lekker koken is en met de producten die hij vanuit het hele land naar zijn restaurant haalt, weet hij de lekkerste recepten te maken. Zo serveert hij een beroemde goulash waar mensen speciaal 150 kilometer voor komen rijden en door de grote vraag naar de eerlijke gerechten die er geserveerd worden bij Brunarica Kosobrin is dit plekje de laatste jaren steeds wat verder uit de voegen gegroeid. Een plek om niet te missen voor een geweldige lunch. Neem de tijd en vraag vooral om de specialiteiten en laat je verrassen. In de meivakantie spelen onze kinderen nog heerlijk om de sneeuw die op de piste achter het restaurant ligt, wat een feest! Neem een bal mee en je kinderen gaan zich hier uren vermaken. Wij vinden het jammer dat we een afspraak hebben staan, want we hadden hier nog met gemak 2 uur langer kunnen genieten van de Sloveense lekkernijen en de zon!

Goed restaurant lunch Kranjska Gora

Lunch restaurant Kranjska Gora Kosobrin

Smullen van "Snow from the Špik"

De kamers en appartementen van het vrij nieuwe Triangel Boutique Hotel in Gozd Martuljek kennen een aardig prijskaartje, maar als je het even in de gaten houdt dan boek je hier een kamer voor zo'n € 300 per nacht met je gezin in het laagseizoen. Maar ook als je ergens anders slaapt dan kun je wel heerlijk gaan genieten van de lekkere gerechten die ze in het restaurant serveren bij het Triangel Boutique Hotel en dat doen wij in de namiddag samen met wat lekkers te drinken.

Even lekker chillen en genieten van het uitzicht op de bergen en de kinderen halen even een device tevoorschijn na heel veel indrukken, wandelen en actief zijn. Omdat onze kinderen helemaal blij worden van iets lekkers waar ijs in zit genieten we van een dessert dat luistert naar de naam "Snow from the Špik". Dat dit gerecht wordt geïnspireerd is door de lokale alpine omgeving wordt meteen duidelijk als we het prachtige dessert zien van chef-kok Jon Zupan.

> Boek een overnachting bij Triangel Boutique Hotel

Kranjska Gora Snow from the Spik mountain

Triangel Boutique Hotel

Dineren in een Alpine Bubble bij Lake Jasna

Deze stond al een tijd op ons lijstje en wat is dit ontzettend leuk om te doen: dineren in een alpine bubble bij het meer van Jasna! Ik kan me zo voorstellen dat eten in zo'n glazen bubbel in de winter helemáál bijzonder is, want dan geniet je van een uitzicht in een comfortabele temperatuur op een wel heel bijzonder plekje. Misschien even wat meer tekst en uitleg. een Alpine Bubble om in te eten is dus een unieke eetervaring, omdat je dineert in een speciale bubbel of iglo die lekker verwarmd is. Deze bubbel biedt een gezellige en intieme sfeer terwijl je geniet van je maaltijd, vaak dus in een winterse omgeving.

In de meivakantie hebben we weliswaar geen winterse taferelen, maar we kunnen wel dineren met een fantastisch uitzicht. Het terras achter ons is dan al helemaal leeg, want het is simpelweg te koud om buiten te eten als je niet in een Alpine Bubble zit. Als je in een Alpine Bubble wilt eten dan is het slim om vooraf te reserveren, want in het voor- en naseizoen zijn deze ook erg gewild. Wij zitten uiteindelijk een paar uur lang te genieten en zien de zon ondergaan. We bestellen een typische Sloveense schotel met gegrild vlees en betalen daar met twee volwassenen en een tiener €55,00 voor. De kidsburgers zijn ongeveer € 8,50 en een goed en lokaal hoofdgerecht kost rond de €15,00 en dat geldt ook voor een heerlijke hamburger met heel goed vlees. Desserts zitten zo rond de € 6,00, wij vinden al met al dat de prijs/kwaliteit verhouding dik in orde is!

Alpine bubble Slovenie Kranjska Gora

Sloveens eten Jasna Chalet Resort

Overnachten met een fabuleus uitzicht op Jezero Jasna

Jasna Chalet Resort ligt op een historische plek aan Jezero Jasna, het meer van Jasna. Als je op zoek bent naar een unieke plek om te overnachten met je kinderen in Slovenië dan is dit de perfecte plek om je vakantie te beginnen en om je te laten verwonderen door de prachtige natuur die je rondom Jasna Resort vindt.

Hier ligt ook best wel wat historie en als je incheckt dan wordt die historie verteld. King Alexander van Joegoslavië had op deze plek bij Jezero Jasna zijn verblijf in de jaren 90, hier lag zelfs een zwembad met Olympische afmetingen. Door een zware aardbeving in de Soča Vallei werd ook deze plek geraakt en Kranjska Gora overstroomde grotendeels en ook deze plek liep enorme schade op. Tijdens de renovatie en het graven voor werkzaamheden kwam het meer van Jasna tevoorschijn en tegenwoordig is het een geweldige plek om te recreëren.  In de zomer kun je hier een sup huren en er zijn volop wateractiviteiten, genieten dus met je kinderen aan Lake Jasna en als je dan ook nog vanuit je appartement of de sauna de zon onder mag zien gaan dan is het helemaal een 'WAUW' momentje.

Memorabel vinden wij het heerlijke ontbijt dat in de ochtend wordt geserveerd in ons appartement onder het mom van "Breakfast in your pyjamas" - geweldig concept! Wat meteen opvalt zijn de verse ingrediënten en de variatie. Verse zalm, lokaal vlees, verse avocado en heerlijke kaas. En voor de kinderen de lekkerste pancakes met Nutella ever!

> Lees mijn review over Jasna Chalet Resort

> Of boek direct jullie vakantie bij Jasna Chalet Resort

Ontbijt bij Jasna Chalet Resort

Kranjska Gora Laka Jasna

   Praktische informatie over Kranjska Gora

Beste reistijd Kranjska Gora - mei t/m september, houd er rekening mee dat het in de zomer kan regenen. Het land is niet voor niets zo groen!

Met de auto naar Kranjska Gora - Kranjska Gora is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Het ligt op korte afstand van de luchthaven van Ljubljana en is goed verbonden met andere grote steden in Slovenië dus ook voor een fly&drive ligt Kranjska Gora gunstig.

Overnachten in Kranjska Gora - je hebt in Kranjska Gora verschillende opties om te overnachten, verwacht hier in ieder geval geen grote vakantieparken. Een leuke plek om te verblijven is Natura Eco Camp en zij hebben ook plekjes voor kampeerders. Wat je het meest vindt, zijn appartementen of appartementen met hotelfaciliteiten zoals bij Jasna Chalet Resort.

Kranjska Gora informatie