Workshop chocolade maken Radolska Cokolada
Slovenië
Mireille Steegmans
Slovenië
10/25/2023
6 min

Chocoladekunst maken bij Radolška Ĉokolada

10/25/2023
6 min

Wanneer je je auto parkeert en de charmante stad Radovljica binnenloopt dan kom je een mini-rotonde tegen bij de ingang van het oude stadscentrum. En daar, op de begane grond van het Bogataj Huis aan het Linhart-plein in Radovljica ligt Radolca Chocolate, Radolška Ĉokolada op z'n Sloveens. Deze boetiekchocoladewinkel is veel meer dan een plaats om snoep te kopen, het is een plek waar je het hele jaar door een volledige chocolade-ervaring kunt beleven. Ik ben al verkocht! Wij volgen hier een geweldige workshop "chocolade maken" en met een opa en oom die allebei banketbakker waren, is dit iets waar ik persoonlijk helemaal blij van word. En onze kinderen gelukkig ook!

Chocolate Festival Slovenia

Meer leren over chocolade

Radolca Chocolate is een prachtige chocoladewinkel waar ambachtelijke chocolaatjes verkocht worden die ter plaatse met de hand zijn gemaakt. Maar hier is meer te beleven dan alleen dat! Voordat we beginnen met onze workshop om zelf chocolade te kunnen maken, leren we meer over chocolade in het algemeen. Chocolade maken is een boeiend proces dat begint bij de cacaoboon, daarover hebben de kinderen pas geleden al veel gezien in Klokhuis. 

We maken een aantal noten kapot om de inhoud te kunnen zien en proeven en komen er achter dat dit nog helemaal niet lekker is zo. Voordat je de chocolade daadwerkelijk kunt eten, dan moet er nogal wat gebeuren. Even een korte uitleg daarover. De bonen worden eerst geoogst uit de cacaovrucht en vervolgens gefermenteerd en gedroogd. Na het drogen worden ze geroosterd om de karakteristieke chocoladesmaak te ontwikkelen. Wat overblijft zijn cacaonibs, die worden gemalen tot een pasta (cacaomassa) en deze kan dan verder worden gescheiden in cacaoboter en cacaopoeder. Voor het maken van chocolade wordt de cacaomassa gemengd met cacaoboter en suiker. Dit mengsel wordt vervolgens geconcheerd, een proces waarbij het urenlang wordt gemalen en verwarmd om een gladde textuur te krijgen. Ten slotte wordt de chocolade afgekoeld en weer verwarmd om een stabiele kristalstructuur te krijgen. Dit zorgt voor die mooie glans en knapperige bite. Et voilà, de chocolade is klaar om te worden gevormd en verpakt! Nu we weten hoe chocolade wordt gemaakt, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. 

Het resultaat van onze workshop: 3 tasjes vol met heerlijke chocolade om mee naar huis te nemen. We snoepen hier de hele vakantie nog van!

Radolška Ĉokolada

Tijd om zelf aan de slag te gaan

Zijn jullie liefhebbers van chocolade en wil je graag leren hoe je zelf heerlijke chocolaatjes kunt maken? Dan is een workshop chocolade maken bij Radolška Ĉokolada echt iets om op je lijstje te zetten als je Slovenië met kinderen gaat bezoeken. Na het leren over de herkomst van chocolade, gaan we nu écht aan de slag. 

De chocolade doen we in een spuitzak, zo kunnen we mooie figuurtjes maken. Niet te dik, niet te dun. Precies goed dus en dat is nogal een klusje, maar onze jongens (4 en 11 jaar) doen dit vol passie. Als we de chocolade op de plaat hebben gespoten is het tijd om daar even mee te slaan, dan kan de chocolade uitvloeien en kunnen we hem gaan bekleden met lekkernijen. We kunnen kiezen uit verschillende lokale ingrediënten en decoraties om onze chocolaatjes helemaal naar eigen smaak te maken. Het is echt ontzettend leuk om deze activiteit met z'n viertjes te doen. Je kunt dit absoluut als teamwork beschouwen, want als je op één plaat werkt dan kan het wel serieus een uitgaging zijn als je kleuterbroertje wat minder snel is en jij de chocolade net graag wilt laten uitlopen en toch even geduld moet hebben. Het resultaat van onze workshop: 3 tasjes vol met heerlijke chocolade om mee naar huis te nemen. We snoepen hier de hele vakantie nog van!

> Reserveer chocoladeworkshop bij Radolška Ĉokolada

Chocolatier bij Radolska Cokolada

Als ik onze kinderen achteraf vraag hoe het was dan krijg ik alleen maar enthousiaste verhalen. Zelf chocolade maken is het leukste en lekkerste dat er is!

Radovljica Chocolate Workshop

Workshop chocolade maken

Snoepen als een echte Sjakie!

Greg was ingenieur en Natasja werkte bij het tourism board in de regio. Ze vonden het allebei tijd om het roer om te gooien en hun passie achterna te gaan: chocolade maken! En zo geschiedde, de 83-jarige vader van Natasja werd ingeschakeld om het interieur van de winkel te maken en eind oktober 2022 wordt er een nieuw pareltje in Radovljica geopend: Radolška Ĉokolada. Als je een echte chocoladeliefhebber bent, dan is een bezoek aan Radolška Ĉokolada een must en de workshop eerlijk gezegd ook. De chocolademakerij produceert een breed scala aan chocoladeproducten en het bedrijf staat bekend om zijn hoge kwaliteit ingrediënten en zorgvuldige productieproces, waarbij ze de traditionele Sloveense chocolade-recepten combineren met moderne productiemethoden. 

Niet voor niets is Radolška Ĉokolada al in de prijzen gevallen bij het Radovljica Chocolate Festival waarbij de winnende chocolade een unieke combinatie was van ingrediënten die de meester natuurlijk niet zomaar prijsgeeft! Ze gebruiken voor de chocolade enkel lokale producten zoals likeuren, anijs, sinaasappelrasp, framboos, lokale kruiden en bijenpollen. Wij proeven ontzettend veel chocolade en hebben allemaal een verschillende favoriet en daaruit blijkt wel hoe persoonlijk een smaak is.

Radolska Cokolada

Workshop chocolade maken met kinderen Slovenie

Chocoladefestival in Slovenië, ontmoet de "Chocoladekoningin"

In het Sloveense stadje Radovljica wordt jaarlijks in April het beroemde chocoladefestival gehouden. Dit is een evenement dat je absoluut niet wilt missen als je een chocoladeliefhebber bent. Een hele wereld van pralines, chocoladerepen, desserts en nog veel meer lekkernijen, allemaal verzameld op één plek: het Chocoladefestival in Radovljica. Ik kan je vertellen, het is een paradijs op aarde voor elke chocolade-enthousiasteling.

Het evenement heeft een fijne vibe en je kunt hier proeven in overvloed, totdat je er misselijk van wordt! Je koopt proefcoupons en krijgt bovendien de kans om de beste chocolade-experts van Slovenië te ontmoeten en zelfs nieuwe vaardigheden op te doen door kookdemonstraties bij te wonen. En dat is nog niet alles, want je kunt ook rekenen op straatentertainment, concerten en creatieve workshops. En je kunt natuurlijk de 'Chocoladekoningin' ontmoeten! 

Waarom is er een chocoladefestival in Radovljica? Het bekendste Sloveense chocolademerk, Gorenjka, komt uit deze regio. Dit vormde de inspiratie voor het festival, dat voornamelijk een evenement is voor Sloveense chocolatiers die zich richten op kwaliteit en innovatieve producten.

Radovljica Slovenië

Radolška Ĉokolada, een stukje historie

Radolška Ĉokolada is gevestigd aan de Gorenjska cesta 4 in het kleine Sloveense stadje Radovljica dat bekend staat om haar jaarlijkse chocoladefestival. Bizar, maar waar, is dat er in het stadje geen chocolaterie te vinden was. Daar zagen Natasja en Greg een kans! Sinds 2021 is Radolška Ĉokolada uitgegroeid tot een van de meest gerespecteerde chocolademerken in Slovenië. Radolška Ĉokolada is inmiddels niet alleen bekend om haar heerlijke chocoladeproducten, maar ook om de inzet van duurzame productie en verpakkingen. Het bedrijf haalt de bonen via een Italiaans familiebedrijf in Peru en Ecuador en gebruikt biologisch afbreekbare en composteerbare verpakkingen.

Door het samenwerken met lokale boeren kunnen ze bij Radolška Ĉokolada duurzame ingrediënten gebruiken in hun producten en geloof me: dat proef je! Al met al is Radolška Ĉokolada een fantastisch voorbeeld van hoogwaardige ambachtelijke chocoladeproductie, die de traditionele Sloveense chocoladerecepten in ere houdt en tegelijkertijd streeft naar duurzaamheid!

> Reserveer chocoladeworkshop bij Radolška Ĉokolada

Chocolade is als wijn. Het neemt de smaak aan van de omgeving en dat proef je in het eindproduct.

Famliebedrijf Radolska Cokolada

Chocoladewinkel Radolška Ĉokolada Slovenie

Wil je meer weten over alles wat er in Slovenië te doen is? Wij maakten een roadtrip door Slovenië met kinderen en hebben onze tips en highlights voor je verzameld. Wil je graag naar Bled? Lees dan mijn blog over Bled en omgeving, inclusief tips om te overnachten in de buurt van Bled.