Spring of the Krupa River
Bela Krajina
Mireille Steegmans
Bela Krajina
08/11/2023
7 min

Bela Krajina, wandelen, speuren en spelen in de natuur

08/11/2023
7 min

Wandelen in Bela Krajina kan als de beste, ook met kinderen! Net als op heel veel andere plekken in Slovenië trouwens, want bij het Cerknica-meer en in Kranjska Gora maken we een aantal toffe wandelingen in het groen. Je krijgt hier een betoverend landschap voorgeschoteld, precies zoals je ze in de folders ziet. Dat nodigt uit om de natuur te ontdekken! Wandelen in Bela Krajina is leuk! Persoonlijk vind ik het slim om je kinderen goede wandelschoenen aan te trekken als je hier op pad gaat, zeker als het geregend heeft en er zijn hoogteverschillen dan is een zool met een beetje grip gewoon prettig. Voorkomt valpartijen en is bovendien ook goed voor je enkels, want eenmaal een enkel verzwikt dan baal je.

River Krupa Spring (Semic)

St Ana Church Vidošiči Slovenie

Bela Krajina, een stukje historie

De regio Bela Krajina ligt vol met prachtige wonderen der natuur en heeft en rijke geschiedenis die teruggaat tot de prehistorie. Deze regio in het zuiden van Slovenië grenst direct aan Kroatië en ze houden hier enorm van legendes en tradities die van generatie op generatie worden overgeleverd. Er zijn archeologische vondsten die bewijzen dat in deze regio al duizenden jaren geleden mensen woonden. Het gebied was een belangrijk centrum van handel en cultuur in de Romeinse tijd en er zijn tal van overblijfselen uit die periode gevonden, waaronder een goed bewaard gebleven Romeinse villa in het dorp Adlešiči dat nog geen 20 minuten rijden is vanaf Metlika.

In de middeleeuwen was Bela Krajina een belangrijk strategisch gelegen gebied waar rivaliserende machten vochten om controle over de regio. Het was een tijd van kastelen, ridders en epische veldslagen en die legendes en verhalen worden nog steeds verteld in de regio. We maken er kennis mee tijdens onze speurtocht door Metlika. Na de middeleeuwen werd Bela Krajina een belangrijk centrum van ambachten en handel. De lokale bevolking was bekend om hun vaardigheden in houtbewerking, manden maken en keramiek. Vandaag de dag zie je ook deze tradities nog steeds levendig terug in deze regio. Lokale ambachtslieden zetten tradities en oude technieken voort en houden daarmee vaardigheden in ere. De natuur van Bela Krajina wordt gekoesterd net als de bijzondere zwarte olm die hier leeft. Er zijn een aantal plekken in de natuur en wandelingen die de moeite waard zijn met kinderen.

Wandelen Slovenie met kinderen

Spring of the Krupa River (Semic)

River Krupa Spring in Semic is een plaatje wat je gezien wilt hebben en een prima plek om in de middag te picknicken met je kinderen. Je parkeert je auto op de parkeerplaats links een stukje voor Tourist Farm Ob Izviru Krupe, een leuk plekje om te overnachten overigens. Vervolgens loop je in vijf minuten naar de River Krupa Spring, een kalksteenbron van de Krupa-rivier die hier borrelt onder de meer dan 30 meter hoge en gebarsten rotspartij. Werkelijk een adembenemend plekje waar wij zelfs twee keer zijn geweest en waar we bijna niemand tegenkomen. Het ondergrondse water van de heuvels van Bela Krajina stroomt naar deze plek waar we genieten van het kabbelende water.

We wandelen langs het gebouw af bij de spring en gaan de bossen in. We volgen de loop van de rivier en onderweg passeren we onder andere een voetbrug, een watermolen en de grot “Judovska hiša”. Je kunt hier een rondje lopen met je kinderen, ongeveer een wandeling van 1,5 uur, of je loopt tot zo lang je het leuk vindt en vervolgens weer terug. Dit is geen enorm overweldigend pad om te lopen met allerlei uitdagingen of klimtoestellen voor kinderen, maar gewoon een fijne en gemoedelijke wandeling waar de kans groot is dat je niemand tegenkomt en waar je geniet van de kleine dingen. De wiebelbrug, het prachtige uitzicht langs de rivier, de rust en de heerlijke picknickplek is wat deze plek zo fijn maken. We spotten een aantal kleine en wat grotere dieren en hebben samen een paar uur lol!

River Krupa Spring picknick

Wandelen Kransjka Gora met kinderen

Wandelen in Bela Krajina

Metlika, speurneuzen opgelet!

We gaan een speurtocht doen door het oude Metlika om kennis te maken met de gewoonten en gebruiken van dit stadje én met de mooie natuur die je hier vindt. Natuurlijk compleet met een bruggetje en klein speeltuintje. Deze wandelroute begint bij Hiša dobrot Bele krajine, het 'Huis van lokale lekkernijen' en ik raad aan om daar zeker even te kijken en wat lekkere lokale inkopen te doen. Wij doen hier een kleine wijnproeverij en proeven de beroemde en overheerlijke "Belokranjska pogača".

Een speurtocht in het hart van een stadje, wie kan dat weerstaan met kinderen? Wij niet, want een speurtocht maakt een stadje voor ieder kind leuker! Metlika is een levendige plek in een onbekend stukje Slovenië waar geschiedenis en natuur elkaar omarmen. Met een rugzak vol gereedschappen zijn we klaar om de bewogen geschiedenis te ontrafelen. Dit stadje slaapt nooit, het fluistert haar verhalen en herbergt zelfs het grootste wijnfestival van Slovenië!

Metlika museum

Wandelen in Slovenie met kleuter

Onze kleuter is dol op het balanceren op de stoepjes langs de rivier, ik houd mijn hart vast. Onze tiener is de dappere aanvoerder en begeleidt ons door smalle straatjes, langs een kabbelend riviertje en over bruggetjes om vervolgens weer terug te komen bij het startpunt. De natuur nodigt uit tot struinen en een picknickmand is geen overbodige luxe voor deze speurtocht, je kunt je met gemak een ochtend of een middag vermaken met deze tour door Metlika.

We leren tijdens de speurtocht over de legende van Metlika, tekenen een eigen familiewapen, wandelen door de wilde natuur direct bij het historische centrum van Metlika en we wassen kleding in een teil water. Lekker op de ouderwetse manier!

Wil je deze speurtocht doen? Dan is dit het adres waar je moet zijn: Hiša dobrot Bele krajine, Mestni trg 7 in Metlika. Je kunt je auto vlakbij gratis parkeren.

Metlika natuur wandelen

Speurtocht Metlika wandeling

Kerk van St. Ana

Deze plek ga je niet snel vinden als een local je er niet over vertelt, tenzij je een goede speurneus bent. In het plaatsje Vidošiči ligt het schilderachtige kerkje van St. Ana. We kunnen er helaas niet in, maar parkeren er wel even de auto en genieten van het uitzicht, wandelen langs de wijnvelden en leggen er even een picknickkleedje neer om wat te snacken. Om je een beeld te geven; in het plaatsje Vidošiči wonen ongeveer 30 mensen dus dit is echt heel erg klein. Een bezoek is een traktatie voor het oog, we genieten echt van het adembenemende uitzicht hier en maken op de terugweg kennis met een aantal lokale bewoners die hun eigen wijn produceren. Geweldig dit soort spontane dingen die je dan ineens tegenkomt, maar die nooit een garantie zijn. Deze coördinaten zijn wel handig voor een bezoekje aan de heilige St. Ana die je op veel folders van de regio terugziet, maar waar verder niet heel veel over te vinden is.

St Ana Church Vidošiči Bela Krajina

St Ana Church Vidošiči Bela Krajina Slovenie

Vind jouw ideale wandeling in Bela Krajina

Zoek je nog meer wandelingen in Bela Krajina? Bij het Tourism Office van Bela Krajina kun je natuurlijk informatie vragen, maar je kunt ook online via deze link je ideale wandeling zoeken. Stel de lengte van je wandeling in, hoe lang je wilt wandelen en hoe zwaar de wandeling mag zijn. Je kunt als je wilt zelfs nog een vertrekpunt kiezen, maar die optie zou ik in eerste instantie even open laten en je laten verrassen door wat je dan vindt! Voor kleine kinderen zijn in ieder geval de volgende wandelingen een optie:

  • Educational path Grički kal - Grdanji skedenj: start in Grič en is in totaal 4 kilometer - download GPX
  • Kučar-Kolpa Educational Trail, start bij Camp Podzemelj en is in totaal 3 kilometer met als hoogste punt 222 meter (Kučar) - download GPX
  • Learning Trail Zdenc-Vidovec, start bij Božakovo en is in totaal 2 kilometer met als hoogste punt 176 meter (Božakovo) - download GPX
  • Educational trail Divji potok, start in Črmošnjice en is in totaal 3 kilometer - download GPX

Bela Krajina natuur omgeving