Avonturenwandeling Lake Cerknica
Slovenië
Mireille Steegmans
Slovenië
07/15/2023
10 min

De unieke natuur van de Groene Karst (Green Karst)

07/15/2023
10 min

Zijn jullie echte natuurlovers? Dan mag je het Groene Karstplateau, dat zich uitstrekt van het zuidwesten van Slovenië tot het noordoosten van Italië, absoluut niet missen. Het is de ideale plek voor gezinnen die niet alleen willen rondkijken, maar ook graag wat willen leren. Slovenië is misschien klein, maar het zit boordevol verrassend diverse natuurschatten. Eén van die pareltjes is het fenomenale Groene Karstgebied. Maar wat heeft deze streek, die ook wel de Green Karst wordt genoemd, eigenlijk te bieden? En wat maakt het zo bijzonder? Duik samen met mij in de betoverende wereld van deze unieke geologische en culturele regio, waar je talloze avonturen in de natuur kunt beleven! Ik geef je de highlights in deze regio met onder andere het Cerknica-meer, de beroemde grotten van Postojna en een aantal kastelen en musea.

Lees meteen meer over… 

Bezoekerscentrum & Lake Cerknica   |   Grotten van Postojna   |   Overnachten

Lake Cerknica Slovenie

Green Karst, het landschap van de Groene Karst

De Groene Karst regio in Zuidwest-Slovenië is een wonderbaarlijke samensmelting van natuur en cultuur. Het herbergt uitgestrekte bossen, groene weiden en unieke karstlandschappen met als hoogtepunten de bekende Postojna grotten en de minder bekende, maar adembenemend mooie Škocjan grotten. Bezoekerscentra zoals Lake Cerknica en het Notranjski Museum Postojna helpen je de natuur beter te begrijpen. De regio, waarvan meer dan de helft deel uitmaakt van het Natura 2000-netwerk, staat bekend om zijn ongekende schoonheid en behuizing van zeldzame diersoorten. Ook het kasteel van Predjama, met zijn historische escape game, wordt ten zeerste aanbevolen.

Visitor center bij het meer van Cerknica

Ik raad je sterk aan om een verkenning van de regio rond het Cerknica-meer te beginnen bij het Visitor Center (Center za obiskovalce Cerkniško jezero) in de ochtend. Het bezoekerscentrum biedt gratis toegang voor kinderen tot 6 jaar en onze kinderen krijgen naast de film die we kijken een breed scala aan leerervaringen en activiteiten aangeboden. Handig om te weten is dat het bezoekerscentrum op maandag gesloten is. Wij maken hier in ongeveer een uur tijd kennis met de lokale fauna en de geluiden die verschillende dieren maken. Verder worden we geïntroduceerd in de basisprincipes van karstformaties. Zo komen we goed beslagen ten ijs voor ons verdere bezoek aan de Groene Karst regio!

De film van 12 minuten die je kunt zien bij het bezoekerscentrum is absoluut een must see. Onze kinderen zijn muisstil en kijken de film compleet zonder kletsen. Tijdens de film horen we onder andere geluiden uit de omgeving van het meer van Ceriknica en dat blijkt met kinderen ontzettend leuk te zijn. We herkennen lang niet alle dierengeluiden, maar wel koeien, vogels, een knapperend vuurtje, iemand die door de sneeuw loopt en een wolf. Althans... dat zijn de geluiden die we dus denken te horen. Lol hebben we!

> Lees meer over het bezoekerscentrum

Meer van Cerknica bezoekerscentrum

Wandelen bij het meer van Cerknica

Het meer van Cerknika (Lake Cerknica) ligt in het hart van het Notranjska-regional Park en het is werkelijk één van de meest intrigerende wonderen der natuur in Slovenië. Als grootste periodiek verschijnende meer in Europa, biedt het meer een uniek schouwspel door afhankelijk van het seizoen en de regenval te verschijnen en te verdwijnen. Met een rijke diversiteit aan flora en fauna, inclusief meer dan 270 soorten vogels, zeldzame vlinders en zoogdieren, is het een paradijs voor grote en zeker ook kleine wereldreizigers! 

Het is de moeite waard om een van de educatieve paden rond het meer te bewandelen, zoals het Drvošec pad, waar kinderen de kans krijgen om het belang van natuurbehoud te leren. Je kan er vogels spotten vanuit uitkijktorens, slakken verplaatsen na een regenbui (dat deden wij volop!), of gewoon genieten van de natuur. In de zomer, wanneer het meer vol is, zijn er mogelijkheden voor watersport zoals kanoën en vissen. In de winter, als het meer droog is, verandert het landschap in een uitgestrekt grasland, ideaal voor wandelen, fietsen of paardrijden.

> Lees meer over het meer van Cerknica

Wandelen in Slovenie met kinderen

Zwarte wegslak Cerknica

Notranjski Museum Postojna

Het Groene Karstgebied, bekend om haar grotten zoals de Postojna-grotten en het Cerknica-meer waarborgt veel activiteiten voor gezinnen van alle leeftijden. Denk aan wandelen, fietsen en grotten verkennen. Voordat we naar de beroemde Postojna-grotten gaan, bezoeken we het Notranjski Museum Postojna, een ware schatkist aan informatie over de grotten in dit gebied. Het museum leert ons dat karst zich uitstrekt van de hoofdstad Ljubljana tot aan Triëst in Italië. Onze kinderen zijn aanvankelijk niet enthousiast over het museumbezoek, ze willen vooral heel graag naar de grotten van Postojna. We leren dat stalagmieten, net als bomen, ook ringen hebben en dat de donkere kringen duiden op periodes met minder water en we speuren met onze kleuter naar allerlei diertjes en andere afdrukken in de fossielen die we zien. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van dit gebied, de functie van de grotten en het landschap in het algemeen, dan is een bezoek aan het Notranjski Museum Postojna een must voordat je naar de Postojna-grotten gaat. De informatie in het museum is in het Engels beschikbaar en een bezoekje duurt ongeveer anderhalf tot twee uur.

> Lees meer over Notranjski Museum Postojna

Notranjska museum Postojna

Museum bij Postojna grotten

Notranjska museum met kinderen

Prem Castle (Grad Prem), escape game door de geschiedenis

Kasteel Prem dat is gebouwd op een heuvel in de gelijknamige plaats Prem heeft een rijke geschiedenis. Vermoedelijk is dit kasteel rond de 11e eeuw gebouwd en in de loop der eeuwen is het kasteel verschillende keren verbouwd en gerestaureerd. Het heeft meerdere oorlogen en invasies overleefd en heeft door de eeuwen heen diverse eigenaren gehad. Ondanks deze veranderingen is de historische architectuur goed bewaard gebleven. Een van de opvallendste kenmerken van het kasteel is de kasteeltoren, die een prachtig panoramisch uitzicht biedt over de omliggende landschappen.

Wij doen de avonturen game 'Escape Castle Prem' en dat blijkt een grote hit te zijn! Het Kasteel van Prem is met kinderen niet direct de meest bijzondere plek om te bezoeken, zeker niet als je net als wij kastelen hebt gezien in Schotland en Wales. Maar met de escape game verandert dat compleet, wat is dit ontzettend leuk opgezet en een geweldige manier om het kasteel te zien! We ontdekken de kasteelgeschiedenis van Kasteel Prem, lokale legendes en cultureel erfgoed terwijl we puzzelen om de code te kunnen kraken. Onze kleuter vindt het soms wat eng, onze tiener geniet volop en puzzelt er flink op los om steeds een stap verder te komen. Met een gezin betalen we €40 voor deze game en we zijn bijna twee uur zoet. Het verhaal is dat er vreemde dingen gebeuren in het kasteel van Prem sinds de laatste renovatie. Objecten verdwijnen en je hoort er vreemde geluiden. Het is onze taak om de kwade geesten weg te krijgen. Samen met de beroemde Sloveense ghostbuster Duško Krsnik gaan we op pad....

Je kunt ter plekke de escape game boeken. Kasteel Prem is geen kasteel dat overspoeld wordt door toeristen, maar juist klein en gemoedelijk. Je kunt gratis parkeren bij het kasteel.

Escape game Kasteel van Prem

Prem Castle escape game Slovenie

Leuke kastelen in Slovenie met kinderen

Tips vakantie Slovenie Groene Karst

Overnachten vlakbij de Postojna grotten

Op nog geen half uur rijden van de Postonja grotten ligt een heerlijke tourist farm, direct aan de Reka-rivier. We arriveren na ons bezoek aan de grotten bij Turistična kmetija Ivankotovi. Het voelt meteen alsof we thuis komen bij Valentino, Denis, Jaka, Gašper en natuurlijk hond Nely waarmee onze kleuter direct vrienden is! Wat een heerlijk plekje is dit. Wij kunnen meteen aanschuiven en krijgen een lekkere fles wijn met een vers soepje van lokale producten uit eigen tuin. Dat is overigens iets wat je in Slovenie op veel plekken tegenkomt en wat wij heerlijk vinden, ik heb hier dus werkelijk geen enkele last van mijn allergieën en dat komt omdat er zo puur gekookt wordt met vaak onbespoten producten.

Onze kleuter speelt alleen maar met de hond en dat kan, omdat we vanuit het restaurant vol zicht hebben op hem. Pas nadat we heerlijk hebben gegeten, een aantal lokale dranken hebben geproefd en hebben zitten kletsen met de eigenaresse en nog een aantal andere gasten, gaan we naar onze kamers. We hebben twee tweepersoonskamers en daarom slapen we ieder bij één van de kinderen die dat ontzettend gezellig vinden! De kamers zijn net gerenoveerd en sfeervol ingericht. Als je met drie personen bent dan is een kamer met stapelbed trouwens beschikbaar. Er is een gezamenlijke keuken voor alle kamers samen en één van de kamers heeft een balkon met uitzicht op de boerderij. We genieten er van de laatste zonnestralen, écht genieten!

> Boeken bij Booking.com

  Overnachten vlakbij Postojna

Ontbijt Turistična kmetija Ivankotovi

Grotten van Postojna (Postojnska Jama)

Diep onder de grond van Slovenië bevindt zich een betoverende wereld die over een periode van miljoenen jaren is gevormd: de Postojna Grotten, of 'Postojnska jama', zoals de lokale bevolking het noemt. Deze verbazingwekkende grotten werden per toeval ontdekt in april 1818 door Luka Čeč en ik kan ze het best omschrijven als een wonder der natuur. De Postojna grotten zijn het resultaat van een langzaam proces waarbij kalksteen wordt gevormd. Regenwater en koolstofdioxide reageren chemisch met kalksteenrotsen, wat leidt tot het ontstaan van uitgestrekte grotten en tunnels over miljoenen jaren.

Dit gebied is het thuis van een complex grottenstelsel, waarvan de Postojna grotten de grootste en meest bekende zijn. Elk jaar komen duizenden toeristen naar deze grotten om betoverd te worden door deze verborgen schat. We bezoeken de Postojna Grotten aan het eind van de dag en volgen een audiotour onder begeleiding van een gids. Elke kamer heeft unieke kenmerken. De 'Spaghetti Hall' is een van de meest unieke kamers, genoemd naar de vele dunne en kronkelige stalactieten aan het plafond. Onze tiener en zelfs onze kleuter luisteren naar de audiotour en vinden het interessant!

Zorg dat je warm gekleed bent en stevige schoenen aan hebt met grip voor als de grotten nat zijn. Vooral voor kinderen is laagjeskleding echt aan te raden. De Postojna-grotten zijn eenvoudig te bereiken met de auto of openbaar vervoer en parkeren kan dichtbij. Het is verstandig om tickets vooraf online te boeken vanwege de lagere prijs en om wachtrijen te vermijden, vooral in het hoogseizoen. De grotten zijn het hele jaar open, maar de openingstijden variëren per seizoen.

> Lees meer over de grotten van Postojna

Grotten van Postojna met kleuter

Kaartjes kopen Postojna grot

Grotten van Škocjan en Predjama Castle

Als je voldoende tijd hebt dan zijn er nog twee andere plekken die leuk zijn om te bezoeken in de omgeving van de Postojna grotten, namelijk de grotten van Skocjan en Predjama Castle dat letterlijk is gebouwd in een rots. We zijn onder de indruk van dit unieke middeleeuwse bouwwerk in Slovenië. Het is bijzonder hoe Predjama Castle magnifiek is uitgehouwen in een steile klif. Zo knap!

Onze gastvrouw van Turistična kmetija Ivankotovi, de toeristenboerderij waar we verblijven vlakbij Prem Castle, vertelt ons dat de Škocjan-grotten nóg indrukwekkender zijn dan Postojna. De Reka-rivier die voor onze accommodatie stroomt, mondt letterlijk uit in dit adembenemende grottensysteem.

> Lees meer over Škocjan en Predjama Castle

Predjama Castle vlakbij Postojna

Škocjan vlakbij Postojna