Lake Cerknica Slovenie
Slovenië
Mireille Steegmans
Slovenië
07/19/2023
6 min

Het Cerknica-meer, prachtige natuur in zuidwest Slovenië

07/19/2023
6 min

Het Karstplateau dat zich uitstrekt van het zuidwesten van Slovenië tot het noordoosten van Italië en herbergt een natuurschat die je gezien wilt hebben als je een natuurmens bent. En laten wij en onze kinderen dat nou net zijn! Bovendien vinden we het dan leuk om niet te alleen te kijken, maar om ook nog wat te leren. En dat kan in de Groene Karst regio perfect. Slovenië is een klein maar wonderbaarlijk divers land met heel veel natuurlijke schatten en één daarvan is dus het fenomeen van de Groene Karst. Maar wat biedt die Green Karst regio dan precies? En wat maakt het zo speciaal? Laat ik eens in de wereld duiken van deze unieke geologische en culturele regio bomvol uitjes in de natuur! Ik neem je mee naar het Cerknica-meer (Lake Cerknica) dat op 35 autominuten van de grotten van Postojna ligt.

Lees meteen meer over…

Groene Karst   |   Bezoekerscentrum   |   Cerknica meer

Green Karst Slovenie

Het landschap van de Groene Karst

De Groene Karst regio in het zuidwesten van Slovenië is een plek waar natuur en cultuur in harmonie samenkomen. Hier vermengen dichte bossen en groene weiden zich met de typische kalkstenen oppervlakte van een karstlandschap. Dat maakt deze regio bijzonder interessant vanwege o.a. de beroemde grotten van Postojna waar je met een treintje naartoe rijdt en de minder bekende maar prachtige druipsteengrotten van Škocjan mag je eigenlijk ook niet overslaan. Om alles wat je ziet in de natuur goed te begrijpen en er ook daadwerkelijk iets van op te steken zijn bezoekjes aan bijvoorbeeld het bezoekerscentrum van Lake Cerknica (Cerkniško jezero) en het Notranjski Museum Postojna een must.

Natura 2000-netwerk

In de Groene Karst valt meer dan de helft van het gebied onder het Natura 2000-netwerk, waardoor dit het grootste beschermde gebied is in Slovenië. Deze regio maakt op ons vooral indruk vanwege de buitengewone schoonheid, zowel boven als onder het oppervlak. Het meer van Cerknica is een natuurlijk wonder boven de grond dat het leefgebied is van zeldzame vogelsoorten, je kunt hier met oudere kinderen zelfs beren in de natuur observeren! Maar ook een bezoek aan het kasteel van Predjama, waar we met een escape game worden meegenomen op een reis door de geschiedenis is een echte aanrader. En dan zijn er dus de parels van de Groene Karst die zich onder de grond of zelfs in de rotsen bevinden. Ik neem je mee langs de plekken die wij allemaal bezochten met ons gezin met kinderen van 4 en 11 jaar.

Bezoekerscentrum Lake Cerknica

Bezoekerscentrum Lake Cerknica

Om meer te weten te komen over het gebied rondom het Cerknica-meer zou ik absoluut aanraden om een bezoek aan deze omgeving in de ochtend te starten bij het Visitor Center. (Center za obiskovalce Cerkniško jezero). Kinderen tot 6 jaar mogen hier gratis naar binnen en kunnen hier echt veel zien, leren en beleven. Let wel op, ze zijn op maandag gesloten. We maken hier kennis met dieren die leven in het gebied, de geluiden die ze maken en we leren de eerste dingen over karst en hoe het zich vormt. Als je start bij het bezoekerscentrum dan leer je dus direct heel veel over het gebied.

Bezoekerscentrum Green Karst

Feiten over het gebied en het meer

Onze kinderen willen eigenlijk niet weg bij het bezoekerscentrum als de gids graag wil vertrekken naar het meer. Hieronder een aantal geleerde feiten tijdens ons bezoek aan Center za obiskovalce Cerkniško jezero:

1. Er zijn drie grote ponor-grotten en een door mensen gemaakte tunnel in de Jamski Zaliv-baai, waardoor het water dat minstens twee Olympische zwembaden zou vullen, in één minuut wegvloeit.

2. Negen soorten grotslakken leven in de ondergrondse bronnen van Lake Cerknica en deze unieke soorten komen nergens anders ter wereld voor. Gebruik in het bezoekerscentrum een stereomicroscoop om naar de schelpen van deze grotslakken te kijken die door hoog water naar de oppervlakte spoelden. Je zult allemaal kleine schelpjes zien. Interessant!

Visitor Centre Lake Cerknica

3. Karst is een geologisch fenomeen met kenmerken zols sinkholes, ondergrondse rivieren en grotten. Deze zijn het resultaat van de oplossing van bepaalde soorten gesteente, zoals kalksteen, door grondwater. Onderzoek maar eens wat het effect is van water op kalksteen in het bezoekerscentrum.

Bezoekerscentrum Lake Cerknica

Het Cerknica-meer (Lake Cerknica)

Lake Cerknica is misschien wel één van de meest intrigerende natuurlijke fenomenen die dit prachtige land te bieden heeft. Het meer in het hart van het Notranjska-regional Park, is een echt natuurwonder. Dit meer is het grootste periodiek verschijnende meer in Europa en het unieke van Lake Cerknica is dus dat het niet altijd zichtbaar is. Het kan verdwijnen en dan weer verschijnen, afhankelijk van het seizoen en de hoeveelheid regenval.

Het meer en de omliggende gebieden bieden een thuis voor een enorme diversiteit aan flora en fauna wordt ons verteld door de gids waarme we op pad gaan. Een verrekijker is een aanrader om vogels te spotten vanuit de uitkijktorens! Van meer dan 270 soorten vogels tot zeldzame vlinders en zoogdieren, Lake Cerknica biedt heel veel ontdekkingsmogelijkheden voor jonge ontdekkingsreizigers en hun ouders!

Wandelen bij meer van Cerknica

Notranjska Regional Park Slovenie

Educatieve paden rondom het meer

Het is leuk om over een van de educatieve paden rond het meer te wandelen, zodat je kinderen zich bewust worden van het belang om onze natuur te beschermen. Wij lopen een educatief pad dat ons langs verschillende objecten brengt om te klimmen en we spotten ondertussen vogels vanuit de uitkijktorens. Dit is het educatieve Drvošec pad (educational trail Drvošec). We lopen hier net na een enorme regenbui dus er liggen werkelijk tientallen slakken op het pad dat we moeten lopen. Onze gids vertelt dat er eigenlijk maar één manier is om de slakken een handje te helpen en ze te laten overleven: verplaatsen. Dus dat doen we! Onze kleuter pakt samen met ons de slakken één voor één op en zet ze terug in de struiken naast het wandelpad. Onze tiener kijkt het even aan, maar helpt uiteindelijk ook mee. Dikke lol eigenlijk en ook nog een fijn gevoel: tientallen slakken worden behoed voor plat trappen of onder het wiel van een mountainbike terecht komen.

educational trail Drvošec

Watersportactiviteiten

In de zomer, wanneer het meer vol water is, dan zijn hier ook watersportactiviteiten mogelijk. Je kunt er dan bijvoorbeeld kanoën of vissen. In de winter, wanneer het meer droog is, verandert het landschap in een uitgestrekt grasland, perfect voor wandelingen, fietsen of paardrijden. Minstens zo bijzonder en mooi! Wij zijn hier begin mei en dan is het een mix van deze landschappen, prachtig plaatje!

Dicht bij het meer zijn een aantal boerderijen waar je verse lokale producten kunt proeven. Dit kan een leuke manier zijn om kinderen te leren over de lokale landbouw en hen te laten zien waar hun eten vandaan komt, meer informatie daarover kun je vragen bij het bezoekerscentrum. Laat je minimaal één dag en liever nog twee dagen betoveren door het magische Lake Cerknica en neem de tijd om te genieten van én in de natuur.

Vogels bij Lake Cerknica