Lekker actief in de natuur van Friesland
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
05/21/2017
10 min

Lekker actief in de natuur van Friesland

05/21/2017
10 min

Friesland. Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog nooit echt geweest was. Tenminste, niet voor langer dan een dagje weg. Wat een gemis, want dat Friesland veel te bieden heeft had ik inmiddels wel begrepen. Maar hoe ontzettend leuk Friesland met kinderen is, dat wist ik nog niet. Nu wel!

Nachtvaren en kijken naar de sterrenhemel

Ben je in Nationaal Park de Alde Feanen met wat oudere kinderen die wel wakker kunnen blijven tot het donker is en nog 1,5 uur daarna? Dan is nachtvaren op de wateren van het Nationaal Park een absolute aanrader. Zo’n prachtig heldere sterrenhemel ze je niet vaak en bovendien ziet het er hier overdag toch echt wel anders uit dan ’s nachts. We varen over een gezonken schip, langs het riet en we luisteren naar de geluiden van de dieren onderweg. Kinderen zullen dit vast en zeker spannend vinden!

Begin je dag bij Nationaal Park de Alde Feanen

Begin een wandeling bij Nationaal Park de Alde Feanen met kinderen bij het bezoekerscentrum aan de Koaidyk 8a in Earnewâld om jezelf goed voor te bereiden. Wij begonnen eigenlijk iedere dag hier, om niet overspoeld te worden met alle informatie. Bij het bezoekerscentrum zijn er handige vaarroutes, wandelroutes en leuke fietsroutes verkrijgbaar en ze geven ons een goed advies over het gebied met kinderen. Bij welke uitkijktoren kun je bijvoorbeeld het beste gaan kijken? Welke routes zijn geschikt met een klein kind en welke zeker niet. Handig en nuttig en het bespaart ons een heleboel werk!

Als je bij het bezoekerscentrum bent dan raad ik zeker ook minimaal een half uurtje vertier in de doe- en beleeftuin aan, de speeltuin bij de ingang. Bovendien is de expositie bij het bezoekerscentrum een aanrader. Tot en met 4 jaar kunnen kinderen hier gratis naar binnen, kinderen vanaf 5 t/m 12 jaar betalen € 1,00 en volwassenen betalen € 2,00 entree (actuele prijzen mei 2017). De entree tot de expositie is gratis als je een excursie maakt met It Fryske Gea of als je een rugzakroute loopt!

Begin een wandeling bij Nationaal Park de Alde Feanen met kinderen bij het bezoekerscentrum aan de Koaidyk 8a in Earnewâld om jezelf goed voor te bereiden.

Expositie De Alde Faenen

Beleef de kikkerroute..en meer leuke rugzakroutes

De rugzakroutes van It Fryske Gea voor kids van 4 tot en met 12 jaar zijn geweldig als je het ons vraagt. Start je rugzakroute sowieso bij het bezoekerscentrum, want je hebt toegang tot de expositie en die is zeker de moeite waar met een kind. Vervolgens kies je de route die je aanspreekt en krijg je de kleur rugzak die daarmee correspondeert, inclusief kaarten, uitleg, schepnet en een bak om de gevangen dieren in te doen. Je hebt de keuze uit de volgende rugzakroutes:

 • Klein Kikkerpad voor kinderen van 4 – 6 jaar, duurt ongeveer 1 uur
 • Kikkerpad voor kinderen van 7 – 12 jaar, duurt ongeveer 1,5 – 2 uur
 • Fûgelpaad voor kinderen van 7 – 12 jaar, duurt ongeveer 1,5 – 2 uur
 • Survivalpad voor kinderen van 7 – 12 jaar, duurt ongeveer 1,5 – 2 uur
 • Otterpad voor kinderen van 10 – 12 jaar, duurt ongeveer 1,5 uur
 • Waterdiertjes voor kinderen van 4 – 12 jaar, duurt ongeveer 1,5 uur

Start je rugzakroute sowieso bij het bezoekerscentrum, want je hebt toegang tot de expositie en die is zeker de moeite waar met een kind.

Bezoekerscentrum NP de Alde Faenen

Kwak kwak, loop de kikkerroute met een 4-jarige

Wij kiezen met een 4-jarige op advies van de dames aan de receptie voor het Klein Kikkerpad waar we in ongeveer 5 minuten naartoe lopen. Er zitten allemaal kaarten met informatie in de rugzak plus een afwasbak en natuurlijk hebben we een schepnet. Onze 4-jarige rent met een rotvaart richting de eerste plas om er te gaan vissen. Omdat we met meerdere kinderen tegelijk zijn, is het lekker druk en de een wil nog sneller dan de ander. Tip: probeer de kikkerroute en het vissen in alle rust lekker met je kind te doen. Dan is het wat leerzamer en in onze ogen leuker dan dat er minimaal 5 kinderen als een gek aan het hengelen zijn in dezelfde plas en niet veel zien uiteindelijk. Het is gewoon echt wel leuk om even de tijd te nemen en om te kijken of de dieren op de kaart matchen met de dieren die in de bak zitten. Tijdens de route loop je door het Pettebosk, een speelbos met rietvelden, speelweide en een moerasbos. Laarzen aan dus als je hier met kinderen naartoe gaat!

Wandelen in Friesland met kinderen is heerlijk

Wil je met je kinderen gaan wandelen in Friesland? Dan is dit werkelijk waar een prachtig stukje natuur. Natuurlijk is er meer dan alleen de kikkerroute en daarover kunnen ze je bij het bezoekerscentrum van De Alde Feanen perfect over informeren. Wij waren verbaasd over de enorme diversiteit van het gebied en de vele mogelijkheden die er zijn voor gezinnen! Kies bijvoorbeeld voor een kleine route om kennis te maken met de Alde Feanen en loop 5 kilometer in je eigen tempo of als je kind al een wat meer ervaren loper is dan kun je gaan voor wandelroute Wikelslân van 13 kilometer. Neem wel echt schoenen mee die nat mogen en kunnen worden, bij voorkeur laarzen voor je kind. Dit is moerasgebied dus een groot gedeelte van het jaar is de grond drassig.

Wij waren verbaasd over de enorme diversiteit van het gebied en de vele mogelijkheden die er zijn voor gezinnen!

Kikkervisjes vangen

Inhoud Klein Kikkerpad rugzak

Kikkervisjes vangen met kinderen

Fietsen in Friesland met kids is fun!

Naast wandelen in Friesland is ook fietsen in Friesland natuurlijk geweldig! Als je een weekend hebt zoals wij, dan raden we je aan om een keuze te maken tussen deze twee activiteiten. Dan heb je de tijd om één van de dingen echt goed te doen en voorkom je dat je terug moet fietsen in een razend tempo, omdat je nog hebt afgesproken om een wandeling te maken aan het eind van de middag. Niet handig. Met de fiets is je reikwijdte behoorlijk wat groter en zie je echt wel meer van de bijzondere omgeving op zich. Dat is waarom wij met een kind de voorkeur geven aan fietsen.

We genieten echt van de prachtige uitzichten tijdens het fietsen door Nationaal Park de Alde Feanen. De fietsen – die je kunt huren bij verhuurbedrijf Hollema – zijn perfect. Je kunt ook fietsen huren bij het bezoekerscentrum, maar dan zonder versnellingen en dat is gewoon net even minder comfy. Je kunt verschillende fietsroutes kopen bij het bezoekerscentrum zoals:

 • Vogels, pontjes en natuurontwikkeling, Fietsroute Alde Feanen (21 km)
 • Fytse yn de Wâlden. De Houtwallenroute (36 km)
 • Fytse yn de Wâlden. De Zand en Veenroute (32 km)

Natuurlijk is er ook een nog uitgebreidere kaart met knooppunten en kun je online meer dan genoeg vinden. Wij kiezen voor de pontjesroute!

De Alde Faenen Nationaal Park

Fietspontjesroute de 8 van Grou

Wij besluiten dus om de omgeving van Nationaal Park de Alde Feanen te gaan verkennen met de fiets. Het is hartstikke mooi weer en met gehuurde fietsen van verhuurbedrijf Hollema – inclusief een kinderzitje achterop, trotseren we het Friese land, haar wateren en pontdjes. Koop absoluut vooraf voor € 2,50 een actuele kaart met met de hele route van de 8 van Grou van Stichting Grou Aktief. Waarom? Hierop staan alle pontjes opgesomd met daaronder de tijden waarop ze waren plus de tarieven. Geloof me, dit wil je hebben om niet voor verrassingen te komen staan, want het is knap lastig als je er achter komt dat een pontje dat je moet hebben nou net niet vaart op de studiedag van je zoon waarop je lekker naar Friesland gaat.

Het is echt slim om meer dan voldoende tijd uit te trekken voor een fietstocht. Wij zeggen een dag met wat proviand en water voor onderweg zodat je niet voor verrassingen komt te staan midden in de natuur met een kind dat honger en dorst heeft. We hebben meerdere keren net het potdje voor onze neus zien vertrekken en dan moet je al snel zo’n 20 minuten wachten totdat je verder kunt en dat kost stiekem gewoon veel tijd. Neem verder voldoende kleingeld mee, want de pinautomaten liggen niet voor het oprapen 😉

Koop absoluut vooraf voor € 2,50 een actuele kaart met met de hele route van de 8 van Grou van Stichting Grou Aktief. Waarom? Hierop staan alle pontjes opgesomd met daaronder de tijden waarop ze waren plus de tarieven. Geloof me, dit wil je hebben!

Pontjesroute fietsen in Friesland

Waar krijg je goede info en koop je een handige gids?

Ga voordat je naar NP de Alde Feanen gaat even langs bij een VVV kantoor in de buurt. Hier kun je o.a. de gids van ‘De 8 van Grou’ kopen (die in meerdere talen te koop is). In de gids staan sowieso nog vier fietsroutes met knooppunten van het fietseroutenetwerk en de pontjes staan erin aangegeven, inclusief de vaartijden en kosten voor onderweg. Erg handig om vooraf een indicatie te hebben hiervan! De gids is o.a. ook te koop bij Bruna boekwinkel Grou  (Hoofdstraat 5), Toeristenbureau Earnewald en Camping It Wiid. Al je naar Nationaal Park de Alde Feanen gaat, zijn dit wel handige verkooppunten.

De 8 van Grou met een kind fietsen

De naam ‘De 8 van Grou’ verwijst naar de twee lussen die de fietsroute maakt en die dus samen een 8 vormen. Althans, dat deden ze vroeger, want door de enorme hoeveelheid uitbreidingen en weggetjes om is de 8 wat vervaagt. Wij doen een poging om de 8 van Grou te fietsen vanuit onze glamping tent bij Camping de Stjelp. We fietsen op een pittig warme dag en hadden dus wel wat meer liters water mee kunnen nemen. Verder schieten we niet enorm op met een kind achterop dat toch ook wel vaak de benen wil strekken. Een aanhangfiets was een slimmer idee geweest met onze 4-jarige. Met een kind en genoeg rustmomenten kun je echt met gemak een dag uittrekken voor de 8 van Grou! Er zijn overigens twee verschillende routes waarbij je en tour hebt van rond de 30 kilometer plus een tour van ongeveer 55 kilometer.

Oversteken met het pondje

Op het water van Friesland met het pondje

Fietsen in de natuur van Friesland

Pontjes in de omgeving

Er zijn verschillende oversteken met de pontjes mogelijk in de omgeving van Nationaal Park de Alde Feanen. De volgende pontjes en routes zijn beschikbaar:

 • Grou – Pont Gastvrij Groud vaart over de Rjochte Grou Vaart
 • Grou – Pont de Burd vaart over het Prinses Margrietkanaal
 • Sitebourren – Pont de Snoeckbears over de Grêft Vaart
 • Hooidammen – Pont De Grietman over de Wijde Ee / Grietmansrak vaart
 • Suwâld – Zonnepont Schalkediep over het P.M. Kanaal
 • Warten – Zonnepont de Oerhaal over het Pr. Margrietkanaal
 • Earnewâld – Pont Hin en Wer over het wild vaart
 • Nye Skou – Pont Nye Skou over it Deel vaart
 • Nijbeets – Pont Jeltsje over nieuwe vaart
 • Wyns – Pont Wynser Oerset over de Dokkumer Ee vaart
 • Ternherne – Zonnepont Fietsa Versa over het PM-kanaal
 • Luinjeberd / Tjalleberd – Fietspont De Deelen over de Hooivaart

Kijk voor meer informatie over de pontjes en alle actuele vaartijden op de site van Grou Aktief. Neem van me aan dat het handig is om je voor te bereiden of te laten informeren bij het bezoekerscentrum, want het is gewoon echt even plannen met al die pontjes. Wij zagen soms door de bomen het bos niet meer en die Friese namen maken het er niet makkelijker op dan!

Huisje huren in Friesland aan het water

Sloepvaren en genieten van de omgeving

Heb je genoeg van het wandelen en fietsen in Friesland met je kinderen en wil je best even lekker in de natuur zijn, maar dan wat minder actief? Ga dan sloepvaren! Voor kinderen vonder wij de vaarroute van Freek Vonk geweldig, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden. Het sloepvaren op zich heb je snel onder de knie en met mooi weer heb je eigenlijk niet veel meer nodig dan wat eten, drinken en gezelligheid om een heerlijke ochtend, middag of dag op de Friese wateren te hebben met je gezin. Na een weekend Alde Feanen hadden wij het idee dat we een week waren weggeweest. Er is hier zo enorm veel te doen dat je hier gewoon echt met gemak een vakantie kunt doorbrengen met je gezin zonder je een seconde te vervelen! De Alde Feanen met kinderen is gewoon 100% een must do voor gezinnen die van natuur, relaxen en genieten houden.

Natuurlijk zijn er nog meer leuke en stoere kinderuitjes in Friesland, maar varen op de Friese meren van de Alde Feanen met Freek Vonk is er dus zeker weten één van.