Dit is Nationaal Park de Alde Feanen
01 oktober 2021 
7 min. leestijd

Dit is Nationaal Park de Alde Feanen

Wij hebben nog lang niet heel Friesland gezien, dus we moeten absoluut nog vaker terug. Wel zagen we het uiterste noorden van Friesland waar we gingen wadlopen bij Paesens-Moddergat, het ultiem toffe uitje dat iedereen eens moet hebben gedaan!

Ontdek De Alde Feanen

En we ontdekten nog een ander mooi stukje Friesland: Nationaal Park de Alde Feanen en omgeving. Hier kun je je met gemak een week vermaken met je gezin. En zelfs nog veel langer wanneer je niet alleen de highlights wilt doen. Wij hebben onze tips, leuke uitjes, kindvriendelijke accommodaties en andere leuke plekjes voor je verzameld. De Alde Feanen is erg geschikt voor een weekend weg in eigen land. Geen stedentrip naar Amsterdam, Den Bosch of Utrecht, maar een weekendje weg in de natuur van Friesland. Wandelen door het bos en op zoek naar kikkers, fietsen, luisteren naar de verhalen van de schipper als je met het pont naar de overkant vaart. Dit stukje Friesland verrast jou en je kinderen gegarandeerd als je een natuurliefhebber bent!

Wij hebben nog lang niet heel Friesland gezien, dus we moeten zeker vaker terug. Wel zagen we het uiterste noorden van Friesland plus een heel mooi ander stukje: Nationaal Park de Alde Feanen. In deze omgeving alleen al kun je je met gemak een week vermaken. En zelfs nog veel langer! Ik heb onze tips, leuke Friesland uitjes, accommodaties en andere fijne plekjes voor je verzameld. Er is hier enorm veel te doen en voor ieder wat wils, als je tenminste wel van buiten zijn en de natuur houdt. Wandelen, varen, fietsen. You name it! Wie wil wandelen en fietsen met kinderen kan zijn hartje ophalen in De Alde Feanen. Dit is één van de twintig Nationale Parken in Nederland en dat is volkomen terecht. 

Het gebied is prachtig en heeft een rijke historie en cultuur. Houden wij van! Even wat feiten. Het gebied bestaat in totaal uit 4.000 hectare laagveenmoeras en er komen 450 soorten planten en 100 soorten vogels voor. Vergeet je verrekijker dus niet om vogels te spotten. Je kunt perfecte uitstapjes maken naar Drachten, Heerenveen en Leeuwarden. Volop afwisseling dus in dit mooie stukje Friesland.

Iedereen heeft gehoord de Big Five in Afrika, maar wist je dat we in Nederland ook de Big Five van de Alde Feanen hebben. Minder bijzonder? Wij denken van niet. Heb jij al eens oog in oog gestaan met een zeearend, ree, roerdomp, aalscholver of ooievaar? Een zeearend heeft een enorme spanwijdte van meer dan 2 meter en het gewei van een mannetjes ree is absoluut indrukwekkend voor kinderen. Had je al eens van een roerdomp gehoord? En wist je dat en aalscholvers tot wel 30 meter diep kan duiken. Leuke leermateriaal voor kinderen en misschien wel voor jezelf!

Ooievaar in Friesland

Varen met Freek Vonk? Dan kan in Nationaal Park de Alde Feanen! Ga met een sloep de Friese wateren op en geniet! Kinderen met een beetje gevoel voor richting kunnen op lage snelheid zelf best even het roer overnemen. En verder spot je natuurlijk allerlei dieren en leuke plekjes samen met Freek in de omgeving. Heel erg leuk, want anders vaar je alles maar voorbij. Gewoon, omdat je geen idee hebt waar je dan precies moet kijken. Neem je verrekijker mee als je gaat varen in Friesland, anders mis je nog wat!

De geschiedenis van Nationaal Park de Alde Feanen gaat duizenden jaren terug. Het gebied ligt tussen twee totaal verschillende gebieden in. De twee laatste ijstijden hebben een grote invloed gehad op het gebied.

De natuur van Friesland is prachtig, geen discussie over mogelijk. Een lekkere wandeltocht vanuit het bezoekerscentrum van de Alde Feanen is absoluut een must wat ons betreft. Neem het kikkerpad voor de kleintjes of laat je informeren en ontdek dat het beste bij je past. Start je rugzakroute sowieso bij het bezoekerscentrum, want je hebt toegang tot de expositie en die is zeker de moeite waar met een kind.

De hipste plek om te eten in Friesland aan het water: de Koken in Akkrum.  Inclusief konijnen, haven en speelplek voor kids. Het is inmiddels een begrip in de omgeving en dat is niet zo gek, aan de jachthaven zit je heerlijk met mooi weer. Eén van de beste plekken om te chillen met je kids als je het ons vraagt. Je kunt hier een sloepje huren in het haventje en in de haven zelf is altijd vertier. Als je toch vroeg op bent met je kinderen is het leuk om de haven in de ochtend te zien ontwaken.

Wie voor Friesland kiest, kiest voor natuur... en water! En kamperen hoort daar voor velen bij. Ben je op zoek naar een rustig en gemoedelijk plekje waar je zo een verse appel in de oude boomgaard kunt plukken? Een plek waar regelmatig de pizzaoven aan gaat voor heerlijke avonden samen genieten. Fijne faciliteiten en op nog geen half uur rijden van de Alde Feanen? Dicht bij o.a. Grou, Sneek en Terherne? Dan is dit een wondermooi plekje: natuurcamping in de Boomgaard. Doe Jeroen en Jarike de groetjes van ons!

Wat is een leuke kindercamping in Friesland?

Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke glamping in Nederland met kinderen

GLAMPING

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

E-book Nederland met kinderen

Reisgids: Ontdek Nederland met kinderen

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.

  • 125+ uitjes, per provincie gerangschikt
  • Inclusief gratis app
  • BONUS: 50+ horeca-adressen
  • BONUS: 50+ slaapplekken