De Alde Feanen met kinderen
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
10/01/2021
4 min

Dit is Nationaal Park de Alde Feanen

10/01/2021
4 min

Wij hebben nog lang niet heel Friesland gezien, dus we moeten absoluut nog vaker terug. Wel zien we het uiterste noorden van Friesland waar we wadlopen bij Paesens-Moddergat, het ultiem toffe uitje dat iedereen eens moet hebben gedaan!

De natuur van De Alde Feanen

En we ontdekken nog een ander mooi stukje Friesland: Nationaal Park de Alde Feanen en omgeving. Hier kun je je met gemak een week vermaken met je gezin. En zelfs nog veel langer wanneer je niet alleen de hoogtepunten wilt doen. Wij hebben onze tips, leuke uitjes, kindvriendelijke accommodaties en andere leuke plekjes voor je gekocht. De Alde Feanen is erg geschikt voor een weekendje weg in eigen land. Geen stedentrip naar Amsterdam, Den Bosch of Utrecht, maar een weekendje weg in de natuur van Fryslân. Wandelen door het bos en op zoek naar kikkers, fietsen, luisteren naar de verhalen van de schipper als je met het pont naar de overkant vaart. Dit stukje Friesland verrast jou en je kinderen waarschijnlijk als je een natuurliefhebber bent!

Veelzijdig Nationaal Park in Noord-Nederland

Wij hebben nog lang niet heel Friesland gezien, dus we moeten zeker vaker terugkomen. Wel zagen we het uiterste noorden van Friesland plus een heel mooi ander stukje: Nationaal Park de Alde Feanen. In deze omgeving alleen kun je je met gemak een week vermaken. En zelfs nog veel langer! Ik heb onze tips, leuke Friesland uitjes, accommodaties en andere fijne plekjes voor je verzameld. Er is hier enorm veel te doen en voor iedereen wat wil, als je minimaal wel van buiten zijn en de natuur houdt. Wandelen, varen, fietsen. Noem maar op! Wie wil wandelen en fietsen met kinderen kan zijn hartje ophalen in De Alde Feanen. Dit is één van de twintig Nationale Parken in Nederland en dat is volkomen terecht.

De Alde Feanen, hoe, wat, waar?

Het gebied is prachtig en heeft een rijke historie en cultuur. Houden wij van! Zelfs wat feiten. Het gebied bestaat in totaal uit 4.000 hectare laagveenmoeras en er komen 450 soorten planten en 100 soorten vogels voor. Vergeet je verrekijker dus niet om vogels te spotten. Je kunt perfecte uitstapjes maken naar Drachten, Heerenveen en Leeuwarden. Volop afwisseling dus in dit mooie stukje Friesland.

De Big Five van de Alde Feanen

Iedereen heeft de Big Five in Afrika gehoord, maar wist dat wij in Nederland ook de Big Five van de Alde Feanen hebben. Minder bijzonder? Wij denken van niet. Heb jij al eens oog in oog gestaan met een zeearend, ree, roerdomp, aalscholver of ooievaar? Een zeearend heeft een enorme spanwijdte van meer dan 2 meter en het gewei van een mannetjes ree is absoluut indrukwekkend voor kinderen. Had je al eens van een roerdomp gehoord? En je weet dat een aalscholver tot wel 30 meter diep kan duiken. Leuk leermateriaal voor kinderen en misschien wel voor jezelf!

Ooievaar in Fryslân

Varen bezocht Freek op de Friese meren

Varen Freek Vonk bezocht? Dan kan in Nationaal Park de Alde Feanen! Ga met een sloep de Friese wateren op en geniet! Kinderen met een beetje gevoel voor richting kunnen op lage snelheid zelf best even het roer overnemen. En verder spot je natuurlijke allerlei dieren en leuke plekjes samen met Freek in de omgeving. Heel erg leuk, wil anders vaar je alles maar voorbij. Gewoon, omdat je geen idee hebt waar je dan precies moet kijken. Neem je verrekijker mee als je gaat varen in Friesland, anders mis je nog wat!

Ontdek een bijzonder stukje Friesland

De geschiedenis van Nationaal Park de Alde Feanen gaat duizenden jaren terug. Het gebied ligt tussen twee totaal verschillende gebieden in. De twee laatste ijstijden hebben een grote invloed gehad op het gebied.

Wandelen in Fryslân en op zoek naar kikkers

De natuur van Fryslân is prachtig, geen discussie over mogelijk. Een lekkere wandeltocht vanuit het bezoekerscentrum van de Alde Feanen is absoluut een must wat ons betreft. Neem het kikkerpad voor de kleintjes of laat je informeel en ontdek dat het beste bij je verleden. Start je rugzakroute sowieso bij het bezoekerscentrum, wil je toegang hebben tot de expositie en die is zeker de moeite waar met een soort.

Eten bij de Koken

De hipste plek om te eten in Friesland aan het water: de Koken in Akkrum. Inclusief konijnen, toevluchtsoord en speelplek voor kinderen. Het is inmiddels een begrip in de omgeving en dat is niet zo gek, aan de jachthaven zit je heerlijk met mooi weer. Eén van de beste plekken om te chillen met je kinderen als je het ons vraagt. Je kunt hier een sloepje huren in het haventje en in de haven zelf is altijd leuker. Als je toch vroeg op bent met je kinderen, is het leuk om de haven in de ochtend te zien ontwaken.

Slapen in de Boomgaard

Wie voor Friesland kiest, kiest voor natuur... en water! En kamperen hoort daar voor velen bij. Ben je op zoek naar een rustig en gemoedelijk plekje waar je zo een verse appel in de oude boomgaard kunt plukken? Een plek waar regelmatig de pizzaoven aan gaat voor heerlijke avonden samen genieten. Fijne faciliteiten en op nog geen half uur rijden van de Alde Feanen? Dicht bij oa Grou, Sneek en Terherne? Dan is dit een wondermooi plekje: natuurkamperen in de Boomgaard. Doe Jeroen en Jarike de groetjes van ons!

Wat is een leuke kindercamping in Fryslân?

Zoek je nog meer tips en uitjes in eigen land? Bekijk het overzicht met mooie plekken en leuke uitjes in Nederland met kinderen of lees ons blog met leuke musea met kinderen. Zoek je daarbij ook nog een fijne overnachting? Dit zijn onze accommodatietips in Nederland voor gezinnen.