arrow_drop_up arrow_drop_down
Waterland van Friesland met kinderen

Waterland van Friesland / Zuidwest Friesland

Highlights en leuke uitjes met kinderen in Súdwest-Fryslân

Leuke stadjes en natuur in Súdwest-Fryslân

Friesland is één van onze favoriete provincies in Nederland en dat komt door de sfeer, de mensen en de vele outdoor mogelijkheden. Friesland is voor gezinnen die net als wij van buiten actief zijn houden echt ultiem. We waren eerder al in Nationaal Park de Alde Feanen en omgeving en in Noord-Friesland waar we onder andere gingen wadlopen.

We nemen je graag mee naar  Zuidwest Friesland. Dit wordt het Waterland van Friesland genoemd. Je hebt hier schilderachtige stadjes, waar je zo'n typisch Nederland gevoel bij krijgt. En het gebied is nog helemaal niet zo bekend, zeker niet bij gezinnen.

 Súdwest-Fryslân staat ook wel bekend als de Zuidwesthoek.

Waterland van Friesland met kinderen

Waterland van Friesland (Súdwest-Fryslân)

Súdwest-Fryslân (in het Nederlands Zuidwest Friesland) is een gebied dat bestaat uit twee gemeenten:

  • Súdwest-Fryslân
  • De Fryske Marren

Leuk feitje: ze zijn qua totaaloppervlakte én landoppervlakte de grootste gemeenten van Nederland. Ontdek de highlights in dit verrassende stukje Friesland. Verder delen we onze tips voor een leuke fietsroute, kanovaren, schattige stadjes die horen bij de Elfstedenroute en natuurlijk plekken waar je met je kinderen lekker kunt eten. Je kunt hier met gemak twee weken vakantie vieren met je gezin zonder je te hoeven vervelen. Wij geven je eindeloos veel redenen om naar Waterland van Friesland te gaan met je kids. 

Sloten met een peuter

Sloten, op pad met de stadsomroeper

Sloten is het kleinste Elfstedenstadje van Friesland. Het stadje heeft een strategische ligging aan de waterweg en was vroeger erg belangrijk. De vestingstad Sloten heeft een centrum dat autoluw is waardoor je het karakter van dit fijne stadje nog steeds goed kunt zien. Wij gaan op stap met de stadsomroeper, zodat we alle mooie plekken van Sloten gaan zien plus natuurlijk de verhalen horen. Voor de kinderen is er tegelijkertijd een speurtocht, dus ook zei vermaken zich.

Fietsen in Friesland met kinderen

Fietsen in Friesland, de Kliffenroute van Gaasterland

Wij kiezen voor het fietsen van de Kliffenroute vanuit Bezoekerscentrum Mar en Klif. We willen graag met eigen ogen zien of de kliffen van Gaasterland kunnen tippen aan die van Wales, waar we stiekem verliefd op zijn geworden tijdens onze vakantie. Met een e-bike fietsen we in totaal 20 kilometer langs de overblijfselen van de voorlaatste ijstijd. Uniek! 

Tips Stavoren met kinderen

Stavoren direct aan het Ijsselmeer

Interessant feitje: Stavoren is aan drie kanten ingesloten door het Ijsselmeer. Het was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten kreeg. Een goede reden om dit stadje in Friesland met ons gezin te gaan ontdekken. Stavoren was ooit een rijke Hanzestad en heeft heel wat onheil overleefd waaronder overstromingen, zeehandelsoorlogen en armoede. Symbool daarvan is het sculptuur van Mark Dion dat te vinden is in het stadje: 'De Vis voor Stavoren'. 

Speeltuin Zuidwest Friesland, Sybrandy’s Speelpark

Sybrandy’s Speelpark

In de bossen van Gaasterland, direct naast de Hege Gerzen ligt een kleinschalig attractiepark dat luistert naar de naam Sybrandy’s Speelpark. Het attractiepark heeft meer dan 40 attracties voor kinderen van 3 tot ongeveer 13 jaar. Het is een overzichtelijk park waar kinderen tot en met 2 jaar gratis naar binnen mogen. Het park heeft binnen en buiten picknickmogelijkheden en een groot terras bij de cafetaria.

Kliffen van Gaasterland met kinderen

Onze autoroute langs de kliffen

De kans is groot dat je een mooie route met de fiets maakt als je in Gaasterland bent met je gezin. We hebben ook nog een ander alternatief: een mooie autoroute van Oudemirdum naar Stavoren. Als het hard waait aan de kust kan dit een hele goede optie zijn met kinderen. Wij reden deze route zelf midden september en hebben onderweg echt de tijd genomen. Dit is een prima route voor een dag vermaak!

Natuurcamping in Friesland met kinderen

Overnachten in een trekkershut in Friesland

Wie voor Zuidwest Friesland kiest met het gezin kiest in onze ogen voor buiten zijn en genieten van de natuur. Een natuurcamping past daar perfect bij! In het bos aan de rand van het sfeervolle dorpje Oudemirdum ligt deze kleinschalige camping in Friesland: Camping de Waps. Een gemoedelijk sfeertje, trekkershutten, zeer geschikt voor gezinnen en met een restaurant erbij.

Kano varen in Zuidwest Friesland

Op pad met een Canadese kano of kajak

Ultiem! Vanaf het water dit mooie stukje Friesland ontdekken. We maken al peddelend met de kinderen samen een mooie route over de Luts, door Balk en de Gaasterlandse bossen. Onderweg komen we langs steigertjes die perfect zijn voor een picknick. 

Eindpunt van onze tour over het water is natuurgebied De Wyldemerk dat tussen de kernen Balk, Oudemirdum, Harich en Rijs ligt.

7 stadjes, 7 schatjes

Nog erg onbekend, maar zo ontzettend leuk: een stedentrip met kinderen naar Waterland van Friesland. Het zuidwesten van de provincie Friesland waar 7 schattige stadjes met elkaar zijn verbonden door water. Deze Elfstedensteden hebben veel historie en een eigen cultuur. Ze liggen bovendien in een prachtige omgeving die je zeker weten wilt ontdekken!
Uit eten in Friesland met kinderen

Uit eten met kinderen

Lekker eten vinden wij enorm belangrijk! Van jongs af aan hebben wij onze jongens laten kennismaken met allerlei smaken en zijn we uit eten gegaan. Het resultaat is dat ze heel veel lusten en eten echt waarderen. Onze oudste van 8 jaar is soms echt teleurgesteld als hij het kindermenu ziet en wil vaak liever een kleine portie van het 'normale' menu. Zo zitten wij dus met hem in een restaurant in Dokkum en bestelt hij een stoofpotje van lam bereid met Texelse skuumkoppe. Right. Stoer! Wij willen laten zien dat er voor kinderen volop mogelijkheden zijn en dat het echt niet altijd die standaard kroket met friet hoeft te zijn in een restaurant. Hieronder een aantal suggesties in Zuidwest Friesland voor gezinnen die net als wij lekkerbekjes hebben.

Friese frietjes, Pake's patat

Pake’s Patat. Êinfaldig en Âlderwetsk lekker

Pake's Patat, een fries patatje is te krijgen bij Charmecamping de Waps. In het kleinschalige snackbarretje kun je een frietje bestellen dat is bereid volgens uniek Fries recept. Pake is trouwens Fries voor 'opa' en is perfect om te combineren met een lekkere Beppe’s Gehaktbal, Pake’s Hamburger of De Babs Kroket. Laat je verrassen en bestel er een lekker biertje bij als je daar van houdt. Ga je vast geen spijt van krijgen. 

Brassserie de Mallemok in Sloten

Brasserie de Mallemok
in Sloten

Pannenkoeken Restaurant Rijsterbosch Friesland

Pannenkoeken restaurant Rijsterbosch

Grand Cafe De Nostalgie Oudemirdum

Grand Café De Nostalgie

in Oudemirdum

tips en uitjes in Friesland met kinderen

Ontdek meer van Friesland