14x fantastisch leuke uitjes in Waterland van Friesland
15 september 2022 
21 min. leestijd

14x fantastisch leuke uitjes in Waterland van Friesland

Friesland is één van onze favoriete provincies in Nederland en dat komt door de sfeer, de mensen en de vele outdoor mogelijkheden. Friesland is voor gezinnen die net als wij van buiten actief zijn houden echt ultiem. We waren eerder al in Nationaal Park de Alde Feanen en omgeving en in Noord-Friesland waar we onder andere gingen wadlopen. We nemen je graag mee naar  Zuidwest Friesland wat ook Waterland van Friesland wordt genoemd en tippen ook een aantal leuke accommodaties in Friesland. Je hebt hier schilderachtige stadjes, waar je zo'n typisch Nederland gevoel bij krijgt. En het gebied is nog helemaal niet zo bekend, zeker niet bij gezinnen.

Leuke uitjes met kinderen in Súdwest-Fryslân

Waterland van Friesland met kinderenWaterland van Friesland is fantastisch voor fietsers

Súdwest-Fryslân -in het Nederlands Zuidwest Friesland- is een gebied dat bestaat uit twee gemeenten: Súdwest-Fryslân en De Fryske Marren. Leuk feitje: ze zijn qua totaaloppervlakte én landoppervlakte de grootste gemeenten van Nederland. Ontdek de highlights in dit verrassende stukje Friesland, het Zuidwesten van Friesland om precies te zijn. We delen graag we onze tips voor fietsen, kanovaren en schattige stadjes die horen bij de Elfstedenroute. Plus de plekken waar je met je kinderen lekker kunt eten. Je kunt in Zuidwest Friesland met gemak twee weken vakantie vieren met je gezin zonder je te hoeven vervelen. Wij geven je eindeloos veel redenen om Waterland van Friesland met je kinderen te bezoeken.

Wij fietsen de Kliffenroute vanuit Bezoekerscentrum Mar en Klif. We willen graag met eigen ogen zien of de kliffen van Gaasterland kunnen tippen aan die van Wales, waar we stiekem verliefd op zijn geworden tijdens onze vakantie. Met een e-bike fietsen we in totaal 20 kilometer langs de overblijfselen van de voorlaatste ijstijd. Uniek!

Fietsen in Friesland met kinderenOnderweg zijn er genoeg plekken om ijs te kopen

In de bossen van Gaasterland, direct naast de Hege Gerzen ligt een kleinschalig attractiepark dat luistert naar de naam Sybrandy’s Speelpark. Dit attractiepark heeft meer dan 40 attracties voor kinderen van 3 tot ongeveer 13 jaar. Het is een overzichtelijk park waar kinderen tot en met 2 jaar gratis naar binnen mogen. Het park heeft binnen en buiten picknickmogelijkheden en een groot terras bij de cafetaria.

Speeltuin Zuidwest Friesland, Sybrandy’s SpeelparkSamen in de attracties bij Sybrandy's

Sloten is het kleinste Elfstedenstadje van Friesland. Het stadje heeft een strategische ligging aan de waterweg en was vroeger erg belangrijk. De vestingstad Sloten heeft een centrum dat autoluw is waardoor je het karakter van dit fijne stadje nog steeds goed kunt zien. Wij gaan op stap met de stadsomroeper, zodat we alle mooie plekken van Sloten gaan zien plus natuurlijk de verhalen horen. Voor de kinderen is er tegelijkertijd een speurtocht, dus ook zij vermaken zich.

Sloten met een peuterOnze peuter kijkt zijn ogen uit in Sloten

Sloten met een peuterDe oude straten van sfeervol Sloten

Houtstad IJlst is de plek waar wij overnachten als we op ontdekkingstocht in Zuidwest Friesland zijn. Wat een plaatje is dit schattige stadje waar je lekker doorheen kunt slenteren. Ook hier natuurlijk weer een fontein, vlak bij de molen. En wat je zeker gaat opvallen is de schoorsteen van Nooitgedagt. Met mooi weer zeker dit fijne stadje even bezoeken om te gaan schatzoeken met Teerdze Holtrop.

Interessant feitje: Stavoren is aan drie kanten ingesloten door het Ijsselmeer. Het was de allereerste Nederlandse gemeenschap die stadsrechten kreeg. Een goede reden om dit stadje in Friesland met ons gezin te gaan ontdekken. Stavoren was ooit een rijke Hanzestad en heeft heel wat onheil overleefd waaronder overstromingen, zeehandelsoorlogen en armoede. Symbool daarvan is het sculptuur van Mark Dion dat te vinden is in het stadje: 'De Vis voor Stavoren'.

Uitje Stavoren Friesland met kinderenSamen een rondje om de fontein lopen in Stavoren

Tips Stavoren met kinderenDe bruggen in Stavoren nodigen uit tot spelen

De kans is groot dat je een mooie route met de fiets maakt als je in Gaasterland bent met je gezin. We hebben ook nog een ander alternatief: een autoroute van Oudemirdum naar Stavoren. Als het hard waait aan de kust kan dit een hele goede optie zijn met kinderen. Wij reden deze route zelf midden september en hebben onderweg echt de tijd genomen. Dit is een prima route voor een dag vermaak!

Kliffen van Gaasterland met kinderenSamen klimmen op de kliffen van Gaasterland

Zuidwest Friesland met kinderenEen lekker visje hoort bij rondtoeren in Friesland

Ultiem! Niet alleen op het land, maar ook vanaf het water Zuidwest Friesland ontdekken. We maken al peddelend met de kinderen samen een mooie route over de Luts, door Balk en de Gaasterlandse bossen. Onderweg komen we langs steigertjes die perfect zijn voor een picknick. Eindpunt van onze tour over het water is natuurgebied De Wyldemerk dat tussen de kernen Balk, Oudemirdum, Harich en Rijs ligt.

Kano varen in Zuidwest FrieslandSamen in de Canadese Kano

Zuidwest Friesland met kinderenOnze persoonlijke favoriet blijft toch de kajak

Geen twijfel over mogelijk als we op zondagavond naar huis rijden en ik vraag wat het leukste was tijdens ons weekendje Zuidwest Friesland: het Puzzelmuseum in Joure volgens onze 8-jarige. Wat heeft hij zijn hersenen hier lekker kunnen breken en wat vloog de tijd voorbij! Ons bezoek aan het Puzzelmuseum begint met een stukje historie. Auke vertelt over zijn passie voor puzzels en maakt vervolgens een sprongetje naar schilderijen met verborgen spreekwoorden en andere verrassende ‘kunstwerken’ die je laten nadenken. Hij triggert onze hersenen op allerlei manieren en weet ons te boeien met zijn verhalen. Daarna neemt hij ons mee door zijn museum en blijkt dat we ons hier wel dagenlang kunnen vermaken in Puzzelmuseum Joure!

Leuk museum in Friesland met kinderenPuzzelen in het puzzelmuseum in Joure is een feest

Wij overnachten in het stadje IJlst tijdens ons weekendje Zuidwest Friesland, bij Werf IJlst om precies te zijn. Een sfeervol stadje dat bekend staat als ‘Houtstad’ en maar 5 minuten rijden is van Sneek. Een betere uitvalsbasis dan ons Sinnehúskes in IJlst kunnen wij ons niet wensen voor ons weekendje weg in Friesland. Dat er in zo'n klein stadje zoveel te doen is, verbaast ons enorm.

Houtzaagmolen in Friesland met een peuterSamen klimmen in de molen van IJlst

Wij kunnen wel zeggen dat  Zuidwest Friesland met kinderen in alle jaargetijden leuk is. In de zomer hebben we er heerlijke gefietst langs de kliffen en gewandeld. In het najaar hebben we wat meer binnenuitjes gedaan die met mooi weer trouwens ook fantastisch zijn! We nemen je mee naar ons koe-knuffel-avontuur, een unieke molen, het zwembad en.... de jungle in. Maar we vonden ook vier hele toffe slecht weer uitjes in Waterland van Friesland.

Koeknuffelen! En lekker samen tegen een warme koe chillen

Lekker eten vinden wij enorm belangrijk! Van jongs af aan hebben wij onze jongens laten kennismaken met allerlei smaken en zijn we uit eten gegaan. Het resultaat is dat ze heel veel lusten en eten echt waarderen. Onze oudste van 8 jaar is soms echt teleurgesteld als hij het kindermenu ziet en wil vaak liever een kleine portie van het 'normale' menu. Zo zitten wij dus met hem in een restaurant in Dokkum en bestelt hij een stoofpotje van lam bereid met Texelse skuumkoppe. Right. Stoer! Wij willen laten zien dat er voor kinderen volop mogelijkheden zijn en dat het echt niet altijd die standaard kroket met friet hoeft te zijn in een restaurant. We hebben volop restaurant tips in Zuidwest Friesland voor gezinnen die net als wij van lekker eten houden! Brasserie de Mallemok in Sloten is onze absolute favoriet in de omgeving, maar ook bij pannenkoeken restaurant Rijsterbosch en Grand Café De Nostalgie in Oudemirdum eten we perfect met ons gezin.

Brassserie de Mallemok in SlotenEen verse burger met liefde bereid bij de Mallemok

Uit eten in Friesland met kinderenBij de Mallemok zit je heerlijk aan het water

Pake's Patat, een Fries patatje is te krijgen bij Charmecamping de Waps. In het kleinschalige snackbarretje kun je een frietje bestellen dat is bereid volgens uniek Fries recept. Pake is trouwens Fries voor 'opa' en is perfect om te combineren met een lekkere Beppe’s Gehaktbal, Pake’s Hamburger of De Babs Kroket. Laat je verrassen en bestel er een lekker biertje bij als je daar van houdt. Ga je vast geen spijt van krijgen.

Friese frietjes, Pake's patatPake's patatjes zijn om je vingers bij af te likken

Wie voor Zuidwest Friesland kiest met het gezin kiest in onze ogen voor buiten zijn en genieten van de natuur. Een natuurcamping past daar perfect bij! In het bos aan de rand van het sfeervolle dorpje Oudemirdum ligt deze kleinschalige camping in Friesland: Camping de Waps. Een gemoedelijk sfeertje, trekkershutten, zeer geschikt voor gezinnen en met een restaurant erbij.

In IJlst prachtig aan het water gelegen liggen een aantal typische huisjes genaamd ‘Sinnehúskes’. Een ‘Sinneskou’ (bootje) voor de deur met mooi weer, uitzicht op het water en op IJlst en lekker comfy. Wij slapen in Sinnehúske 3 in IJlst, direct als je de deur naar het terras open doet sta je op de steiger. Gaaf! Ik heb naast deze leuke plekken nog meer kindvriendelijke accommodaties in Friesland voor je verzameld.

Huisje aan het water in FrieslandOp de kade voor ons huisje in IJlst

Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke glamping in Nederland met kinderen

GLAMPING

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

E-book Nederland met kinderen

Reisgids: Ontdek Nederland met kinderen

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.

  • 125+ uitjes, per provincie gerangschikt
  • Inclusief gratis app
  • BONUS: 50+ horeca-adressen
  • BONUS: 50+ slaapplekken