7x goedkope uitjes in Zuidwest Friesland met je kinderen
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
10/29/2020
8 min

7x goedkope uitjes in Zuidwest Friesland

10/29/2020
8 min

Waterland van Friesland heeft ons aan alle kanten verrast. Voor gezinnen die houden van buiten zijn, uitjes in de natuur, leuke stadjes en een leuke activiteit is het echt de perfecte plek voor een vakantie in eigen land. Hierbij een leuke tips voor Zuidwest Friesland met kinderen, goedkope en betaalbare uitjes die gegarandeerd fun zijn. Wij hebben ze namelijk zelf allemaal getest!

Sybrandy’s Speel- en Natuurpark

Eerlijk bekennen, toen we binnenkwamen krijg ik hetzelfde gevoel als bij onze eerste keer Julianatoren, ik weet niet goed wat ik kan verwachten en zie zoveel dat ik het even op me moet laten inwerken. Is dit een kermis? Een attractiepark? Een speeltuin? Het is het allemaal! Meer dan 40 speeltoestellen, een speeltuin in XXL-variant met verschillende leuke attracties erbij. Dat is Sybrandy’s Speel- en Natuurpark, fun to the max met je kinderen samen.

Onze jongste peuter van 2 jaar geniet hier enorm van de kleine attracties en onze 8-jarige vermaakt zich perfect met de ‘heftigere’ attracties zoals hij ze noemt. We zijn hier een halve dag, maar hadden hier met gemak een hele dag vol kunnen maken als het aan de kinderen ligt. We lunchen aan het strand bij De Hege Gerzen dat direct naast Sybrandy’s ligt en een strandje met recreatieterrein heeft. Je kunt hier zwemmen in het IJsselmeer dus neem je zwemspullen maar mee als het mooi weer is! Je bent niet voor niets in Waterland van Friesland met je kinderen. Wij zijn hier in midden september en het is net wat te koud om nog te zwemmen. Maar met de voeten in het water kan wel.

Sybrandy's Speelpark

Sybrandy’s Speelpark is echt een begrip in de regio en ik snap nu waarom. We draaien rondjes, gaan van glijbanen, ziplinen over het water, gaan naar het spookhuis en maken rondjes op de beroemde en beruchte draaischijf van Sybrandy’s. Het speelpark is groot genoeg voor volop vermaak en klein genoeg voor overzicht en dat is echt ideaal. Als ouder kun je meegaan in alle attracties dus dat opent veel mogelijkheden voor onze peuter die nog net niet van de grote glijbaan durft, maar daarna 20x van de grote glijbaan gaat. Dan liefst alleen en zonder papa of mama natuurlijk…

Sybrandy's Speelpark

Slenteren door Elfsteden stadjes

Slenteren door stadjes vinden wij en de kinderen leuk. Slenteren door de 7 schatjes van stadjes in Zuidwest Friesland is dus ook een must do als we hier zijn. We slenteren een ochtend door Sloten, het kleinste Elfsteden stadje en maken een speurtocht door de stad. Maken kennis met de molen, mooie gevels en het oude stadhuis van de stad. Je loopt met gemak een ochtend door dit schilderachtige stadje wat slechts 650 inwoners heeft. Wil je echt wat anders beleven? Ga dan op pad met de stadsomroeper, hij vertelt je feiten en weetjes die je anders mist over de Uilenstad (Sloten). Over de brede waterweg en de brede kades van Sloten bijvoorbeeld die een teken waren van welvarendheid van de stad in de gouden eeuw.

Natuurlijk houden we het niet bij één stadje. We gaan ook op zoek naar het beroemde vrouwtje van Stavoren. Juist ja, in Stavoren natuurlijk! Visje eten, even met de voeten in het water, de gekleurde huisjes aan de kade bewonderen en rennen over de bruggetjes met onze peuter. Fun!

In de Elfsteden stadjes kun je op zoek naar de fontein die ieder stadje rijk is. Dit is wat de stadjes namelijk aan elkaar verbindt. Vind jij de fonteinen in de 7 stadjes van Waterland van Friesland?

Waterland van Friesland met kinderen

Peddelen over de Luts met een Canadese kano

We hebben de smaak te pakken na het kajakken op de Lithse Ham in onze eigen Noord-Brabant. Het is de ultieme manier om de natuur op een andere manier te zien en te beleven vinden wij. Als we de Canadese kano zien bij Zeilschool De Stipe in Balk begint het meteen te kriebelen. We gaan een mooi stukje in Zuidwest Friesland met de Canadese kano ontdekken!

In de Canadese kano kunnen we met het hele gezin. Onze pre-tiener heeft een zwemdiploma, onze peuter niet dus hij krijgt een reddingsvest aan. Maar goed ook, want hij vindt het zo geweldig in de kano dat hij er het liefst uit wil springen. Toch een extra zekerheid voor het geval hij het écht zou doen, hoewel hij eigenlijk geen kant op kan in theorie. Veel ouders zullen herkennen dat je kinderen soms vliegensvlug zijn en in een eyewink kun je zomaar verrast worden.

Kano huren in Friesland met kinderen

Canadese kano vs. een kajak

De eigenaar van de Stipe waarschuwt ons dat een Canadese kano echt anders is dan kajakken. Het gaat echt om teamwork en samen goed peddelen. En dat klopt! Wij geven absoluut de voorkeur aan een kajak vanwege het gemak waarmee je een kajak bestuurt. Bovendien is een kajak veel lichter dus dat komt het beter kunnen sturen in ons geval echt ten goede. We gaan met onze Canadese kano van links naar rechts op de Luts en zijn meer bezig met het ontwijken van alle sloepen dan met genieten in eerste instantie. Maar als we even rust nemen dan zien we hoe ontzettend mooi het hier is onder de bomen. Schilderachtig en lekker rustig als de sloepen er niet zijn. Wauw! Vervolgens peddel ik met onze oudste van 8 jaar verder, Gijs heeft wat problemen met ons tempo aanhouden dus die zetten we alleen in als er even een flink manoeuvre moet worden gemaakt. We gaan ineens een stuk rechter de Luts over…

Kano uitjes in Friesland met kinderen

Wij hebben wat lekkers mee voor onderweg. Zwemspullen en een handboek en we zijn helemaal klaar voor een dagje weg dat veel gezinnen met kleine kinderen tot op heden nog niet ontdekt hebben in Waterland van Friesland. De tocht die we in dit gedeelte van Waterland van Friesland maken is echt fantastisch mooi dus wij vinden het jammer dat we maar een paar uurtjes hebben. Eerst peddelen we door Balk heen, de Luts over en dan gaan we door de bossen van Gaasterland. Wat een rust, wat een prachtige natuur. Even aanleggen bij een steigertje, plonsen, wat eten. En weer verder! Vanwege de tijd kunnen wij niet verder peddelen naar natuurgebied de Wyldemerk, maar ik weet wel zeker dat we hier nog meer verrast zouden worden. De vogels onderweg die ons rustig aankijken en de jongens die met hun handen door het water gaan voor verfrissing. Heerlijk is dit, ook onze 2-jarige peuter geniet volop!

TIP Als je een kajak of kano huurt dan trek gewoon een hele dag uit. Voor € 40,00 heb je met het hele gezin een kano of kajak voor een dag. Vergeet je picknickmand niet en vul hem goed. Van al dat peddelen krijgen je kinderen zeker honger!

Kanoën in Friesland met kinderen

Bezoekerscentrum Mar en Klif

Bij Bezoekerscentrum Mar en Klif ontdek je de natuur en de geschiedenis van het Friese landschap in de omgeving. Het is slim om je bezoekje aan het bezoekerscentrum te plannen aan het begin van je verblijf, want dan zie en beleef je het landschap heel anders is onze ervaring. Je reist eigenlijk door de tijd, komt in een ijsgrot, leert meer over uilenborden, de natuur, de IJsselmeerkust, Gaasterland, het veengebied, het kleigebied en ga zo nog maar even door.

Onze kinderen vermaken zich hier zeker wel een uur tot 1,5 uur met het zand en de speelhoekjes die er zijn. Zelf hebben we daardoor de tijd om de informatie over de regio te lezen en filmpjes te kijken. Toen wij in het bezoekerscentrum waren, stonden er ook stukken uit het Natuurmuseum Fryslân dat in Leeuwarden ligt. Je betaalt geen entree voor het bezoekerscentrum, een goedkoop uitje bij uitstek dus!

Kibbeling eten aan de waterkant

Kibbeling eten is iets wat wij met de kinderen vaak doen als we op zaterdag over de markt in welke plaats dan ook lopen. Een soort van traditie is het inmiddels geworden en een sport om kibbeling te eten op leuke plekjes. En die vinden we zeker weten in Waterland van Friesland. Zo eten we kibbeling in de kleinste haven van Europa tijdens onze fietstocht over de kliffen van Gaasterland en ook in Stavoren vinden we een perfect plekje. Je kunt de viskraam in Stavoren eigenlijk niet missen als je het vrouwtje van Stavoren aankijkt en vervolgens je hoofd naar rechts draait.

Kibbeling eten met kinderen

Kabouterpad, op bezoek bij Kabouter Zoef Zoef en zijn vrienden

Kabouterpaden waar dan ook zijn eigenlijk altijd leuk voor de allerkleinsten. Ook dit kabouterpad in het Fonteinbos in natuurgebied Elfbergen in Gaasterland. Het bos ligt direct naast Camping de Waps waar we in onze trekkershut verblijven. Vanuit onze trekkershut lopen we zo het bos in met onze kaboutermuts op en een boekje met opdrachten dat te koop is bij Bezoekerscentrum Mar en Klif voor € 3,50. Je kunt er ook voor kiezen om het kabouterpad te lopen zonder dit boekje, maar dan mis je wel de leuke opdrachten en dat is in mijn ogen jammer. Wij hebben juist veel extra plezier met die opdrachten.

Onze peuter vindt het geweldig en zoekt vol passie kleine takjes, blaadjes en beukennootjes met zijn broer. Wie de opdrachten allemaal maakt is wel even zoet met het lopen van dit leuke kabouterpad bij Oudemirdum. Kabouter Hip Hop, Kabouter Lang Nek en al hun vrienden hebben heel wat in petto. De omgeving en het Fonteinbos zelf is ontzettend mooi dus trek zeker een middag uit om hier lekker rond te sprinten met je kinderen.

Kabouterpad Zuidwest Friesland met kinderen

IJsje eten bij IJsboerderij De Bûterkamp

Ijsboerderij De Bûterkamp in Oudemirdum is een begrip in de omgeving, net als Sybrandy’s Speelpark en hekkensluiter in mijn tips met goedkope uitjes in Zuidwest Friesland met kinderen. Het ambachtelijke boerenijs wat hier te koop is in heel veel smaakjes wordt bereid met melk van biologische koeien. En dat merk je! Als je met je aan het fietsen bent dan is dit een prima tussenstop en anders zou ik zeker even omrijden en lekker op het erf van de boerderij smullen met je kinderen. Je kunt dan ook even rondkijken op de boerderij en oog in oog staan met de dames die zorgen voor die lekkere melk waarmee het ijs wordt bereid.