Wadlopen in Friesland met kinderen
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
06/20/2020
4 min

Wadpieren en andere dieren, ontdek het wad

06/20/2020
4 min

Wat? Wadlopen op het Friese wad! Ultiem met kinderen als je het mij vraagt. Lekker met je voeten in de modder, rondrennen in de branding en buikschuiven voor de liefhebbers. Wadlopen in Friesland met kinderen moet op je bucketlist, trust me on this.

Wadlopen in Friesland met kinderen

Altijd al eens willen gaan wadlopen in Friesland met kinderen? Gooi je twijfels overboord, trek je oude kleding uit de kast. Scoor een paar schoenen die vies mogen worden uit je enorme collectie en prik een datum! Ga je geen spijt van krijgen. Ik moet toegeven, ik vond het zelf toch wat grensverleggend om vol in de modder te gaan staan, maar nu ik dit schrijf, kriebelt het eigenlijk alweer. Als onze jongste avonturier stabiel genoeg loopt dan wil ik zeker nog een keer wadlopen met de kids. De zilte zeelucht opsnuiven, genieten van de rust en het prachtige waddenlandschap. Vers zeewier plukken en het zout daarvan op mijn tong voelen. Samen met onze jongens ontdekken dat dit gekke groene plantje echt wel lekker is en stiekem nog wat meer plukken om te eten. Het is toch bizar dat veel Nederlanders nog nooit zijn gaan wadlopen in eigen land? Op je bucketlist ermee… als je durft!

Wadlopen met je kinderen in Paessens-Modergat

Paessens-Modergat is het bij uitstek de perfecte plek om het wad van Friesland te ontdekken. Twee vissersdorpjes zijn samengevoegd tot het tegenwoordige Paessens-Modergat direct aan de Waddenzee in Nederland. Je zit hier in het meeste noordelijke puntje van Friesland en als je je excursie boekt bij Stichting Oan ‘e dyk dan zit je gegarandeerd goed weet ik uit eigen ervaring. Iedere ochtend vertrekt de Wadpierenexcursie vanuit Achterwei 1 in Paesens, ongeacht het aantal deelnemers. Wij hebben geluk en zijn alleen op zaterdagochtend. We hebben dus alle kans om vragen te stellen en om te luisteren naar de vele verhalen van onze gids Harm Jan die één grote ‘wad-encyclopedie’ lijkt. Waarschijnlijk niet nodig om te vermelden, maar een buggy is dus geen optie tijdens deze excursie. Goede wandelbeentjes zijn een must of anders een rugdrager zoals bijvoorbeeld de Osprey Poco die wij hebben.

Wadlopen in Friesland met kinderen

Dieren ontdekken en spelen met modder

De waddenexcursie ‘Wadpieren en andere dieren’ is speciaal voor gezinnen samengesteld. Het is even onwennig bij het begin, want we hebben geen idee wat we kunnen verwachten, maar dat wordt al snel duidelijk. We lopen ongeveer 3 kilometer in 2 uur tijd en dat is prima te doen met onze 5-jarige die wel gewend is aan wandelen en nooit piept over lange afstanden of uitdagende stukken. Sterker nog; op de meest moeilijke stukken van een wandeling geniet hij het meest. Je kinderen kunnen je steeds weer verrassen! Vergis je niet in de zwaarte van het wandelen over het wad. Voor die kleine kinderbeentjes is het banjeren door de modder best pittig en in het begin echt even wennen. Trek goede schoenen aan die niet uit kunnen schieten, want voor je het weet is je kind een schoen kwijt. Onze gids vertelt uitgebreid over de dieren die op het wad leven, we zoeken er een aantal en ondertussen hebben we samen lol in de modder.

Ondanks de dikke fun moeten we wel het tempo erin houden, want na eb volgt vanzelf weer een vloed en we willen liever niet zwemmend terug naar de dijk. We leren veel over alles wat leeft op het wad en het is echt een avontuur zo samen. Dit smaakt meteen al naar meer! We vergeten dat Lucas tot aan zijn oren onder de modder zit en zelfs het billenschuiven vinden we prima. Straks wacht de tuinslang op ons en kunnen we ons schoonspoelen in een teil met water. Grensverleggend is dit op meerdere vlakken!

Wist je dat? De Waddenzee staat sinds 2009 op de UNESCO Werelderfgoedlijst!

Waddenbuffet en wadproducten bij Oan ‘e dyk

Harm Jan heeft eindeloze verhalen over dit gebied. Over het stuk modder dat de bodem van de zee is en wat we vanaf de zee nu goed kunnen zien liggen, net als het eiland Schiermonnikoog en Ameland achter de dijk aan de linkerkant. Voor onze kleuter is het nog moeilijk te begrijpen dat dit gebied twee keer per dag helemaal onderwater stroomt. Is er echt overal water dan waar wij nu lopen? Dat begrip komt vrij snel aan het eind van onze wandeling, want we zien met de minuut dat het water terrein wint en dat we dus snel richting de dijk moeten gaan lopen, voordat het water ons bereikt. We zien een strandgaper, krabbetjes en natuurlijk schelpen. Een leerzaam uitje is het zeer zeker!

Na 1,5 uur merken we dat onze kleuter toch wat vermoeide beentjes krijgt, maar hij gaat door. Moet ook wel, want hij wil niet zwemmen. Als hij de stenen van de dijk ziet dan is het idee dat hij hier dadelijk op kan klimmen genoeg voor een flinke eindsprint. We genieten allemaal volop! Tijd om na een heerlijke wandeling terug te lopen naar het beginpunt voor een wasbeurtje. Daarna genieten van een kop verse thee en één van de zelfgemaakte Middeleeuwse recepten van Harm Jan. Ik vind dat je het Waddenmenu er echt bij moet boeken, dit maakt de belevenis echt compleet en je heb even de tijd om na te genieten. De maaltijden zijn van streekproducten gemaakt en hebben het keurmerk Waddengoud. Wij smullen van de lamsragout met vijgen en dadels volgens eeuwenoud recept en onze kleine wereldreiziger smult mee!

Kledingtips, wat trek je aan als je gaat wadlopen?

Wat trek je je kinderen aan als je gaat wadlopen? Goede vraag! Ga er in ieder geval vanuit dat kleding vies wordt dus neem in ieder geval een schone set, droge schoenen en een handdoek mee. Een zak om alle vuile kleding in te doen is geen overbodige luxe. Reken erop dat alles wat je aan hebt zeker  vies wordt en werk met laagjes. En wat is verder handig?
  • Smeer zonnebrandcrème, want het kan verraderlijk zijn met de zon die op het wad schijnt.
  • Draag het liefst een korte broek, want je gaat de pijpen van je lange broek gegarandeerd niet droog houden. Bovendien is het na afloop niet handig met omkleden, want die pijpen blijven ze lekker aan je benen kleven. Trek iets luchtigs aan, een spijkerbroek is niet handig.
  • Trek oude schoenen aan die niet uit kunnen schieten. Ik raad geen teva’s of andere sandalen aan. Waterschoenen kunnen wel handig zijn, mits ze goed strak zitten. Hoe lichter je schoenen, hoe fijner je loopt. Ik zou lage schoenen aantrekken, zeker bij kinderen.
  • Neem een fles drinken mee in een rugzakje, dan heb je je handen vrij voor de kinderen.
Je moet de excursie voor wadlopen met kinderen altijd vooraf reserveren. Volwassenen betalen € 10,00 en voor kinderen kost de excursie € 5,00. Het is mogelijk om een paar wadloopschoenen te huren voor € 2,00 per paar. Er zijn genoeg exemplaren om uit te kiezen!

Wadlopen Friesland met kinderen