Slecht weer uitjes in Waterland van Friesland
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
01/15/2021
5 min

Slecht weer uitjes in Waterland van Friesland

01/15/2021
5 min

Ik kan inmiddels wel concluderen dat Zuidwest Friesland met kinderen in alle jaargetijden leuk is. In de zomer hebben we er heerlijke gefietst en gewandeld, en stadjes als Stavoren en Sloten bezocht. In het najaar hebben we juist uitjes gedaan die met regen erg geschikt zijn (en met zonneschijn ook hoor).

Knuffelen met… een koe!

Een ervaring waar iedereen nog lang over napraat. Koe knuffelen it is! Weer eens wat anders dan je eigen konijn, hond of kat. Serieus, ik had niet gedacht dat ik zo onder de indruk zou zijn van het contact maken met een koe. De hartslag van de koe heeft een positief effect op onze eigen ontspanning en gemoedstoestand. Ja, serieus! Het is echt bijzonder om tegen de koe aan te zitten en zijn hartslag en warmte te voelen.

Ik had hier zo een paar uur kunnen blijven zitten, zeker als het buiten in de weide met een zonnetje op mijn gezicht was geweest. Met onze kinderen erbij is even lekker rustig ‘koemuniceren’ met onze nieuwe vriend wat minder makkelijk moet ik toegeven. Onze peuter van 2 jaar let ontzettend goed op en heeft al snel door dat hij achter op de koe mag liggen. Ook hij geniet zichtbaar van de warmte, hij legt zijn gezicht op de rug van de koe en is lekker ontspannen en helemaal op zijn gemak.

Wij combineren het koe knuffelen met een rondleiding en een potje hooivorkwerpen bij Boerderijrecreatie in Delfstrahuizen aan het Tjeukemeer. Zij hebben nog veel meer leuke activiteiten dus je kunt je dagje uit hier met gemak doorbrengen.

Koeknuffelen in Friesland met je gezin

Waterfun to the max bij Swimfun Joure

Eerlijk is eerlijk, zwembaden hebben ze op veel plekken. Maar dat maak Swimfun Joure niet minder de moeite waard wat ons betreft. Wij zijn inmiddels toch wel een beetje uitgekeken bij ons eigen Golfbad en vinden het geweldig om een avondje te zwemmen bij Swimfun Joure. Weer eens wat andere glijbanen en vanwege de coronamaatregelen hebben we het zwembad nagenoeg voor onszelf. Wat een feest is dat!

Swimfun Joure heeft het prima voor elkaar allemaal en we maken eindeloos veel ritjes door de wildwaterbaan Wild River die ons langs watervallen en door grotten brengt. Onze peuter gaat zelfs mee, maar vindt één keer toch wel genoeg. Dat geldt niet voor de andere glijbanen! De Magic Oval vindt hij geweldig (net als wij allemaal!) en de Tube Slide is ook groot favoriet. Wat de Tube Slide zo leuk maakt, is dat je er voordat je gaat glijden een thema kiest en vervolgens 33 meter lang muziek en lichteffecten krijgt. In de glijbaan zitten lichtgevende touchpads die je zoveel mogelijk moet aanraken tijdens het glijden. Je score kun je op het scorebord zien als je uit de Tube Slide komt en daar kun je ook meteen een foto van jezelf bekijken en naar je mailadres laten sturen. Fun, wij maken er een heuse wedstrijd van!

Het peuterbad, het dompelbad, het 25 meterbad en het golfslagbad zien we eigenlijk nauwelijks, we hebben zoveel lol op de glijbanen en de tijd vliegt. Dat zegt genoeg over het feit dat we ons dus prima hebben vermaakt bij Swimfun Joure.

Houtzaagmolen De Rat, één van de zeven unieke molens

Eén van de zeven houtzaagmolens in Nederland staat in Zuidwest Friesland, in IJlst om precies te zijn. Aan de oever van de rivier de Geeuw wat de directe vaarverbinding is tussen IJlst en Sneek. Het is zaterdagmiddag en de molen draait dus we kunnen naar binnen in de molen die nog compleet in bedrijf blijkt te zijn. Je betaalt een kleine entreeprijs van € 2,00 voor een volwassene en € 1,00 voor een kind. Fascinerend om te zien hoe bij houtzaagmolen de Rat op ambachtelijke wijze het hout wordt gezaagd met een snelheid van ongeveer 1,5 meter per uur als de wind goed is.

Het is druilerig weer en wij kunnen de Geeuw nauwelijks zien vanwege de dichte mist. Je kunt dus al raden dat we het met de theorie moeten doen, de Rat draait niet op volle kracht dus zagen is niet mogelijk. Maar dat maak het proces niet minder interessant, zeker omdat de enthousiaste vrijwilligers enorm veel te vertellen hebben. Hier wordt het hout van de lariks, de iep, de beuk en de grove den gezaagd en als je nou echt eens iets bijzonders wilt hebben dan bestel je je tafelblad bij dit Nederlandse erfgoed.

Om je te kunnen voorstellen wat er allemaal komt kijken bij het zaagproces in een houtzaagmolen moet je echt zelf een bezoek brengen. Als ik je vertel dat het naaldhout minimaal een jaar in het water ligt voordat het gezaagd kan worden en ander hout zelfs nog veel langer dan snap je dat het echt een staaltje vakmanschap is wat je hier ziet. Wist jij trouwens dat het vak van molenaar een UNESCO-ambacht is? Kijk voor informatie over openingstijden mogelijkheden voor maatwerk op de site van De Rat in IJlst.

Touwbruggen en tropische vlinders in De Orchideeën Hoeve

Flamingo’s, prachtige bloemen, het echte jungle gevoel, watervallen en een heerlijke sfeer. Dat is De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest (Flevoland). Bij uitstek geschikt bij koud en slecht weer, want je loopt grotendeels binnen. Wij zijn in december in De Orchideeën Hoeve en de warmte en sfeer is er dan goed te voelen. Lichtjes en winterse versieringen maken de jungle extra mooi, wat een verrassing! We weten niet waar we moeten kijken en voor we het goed en wel door hebben staan we oog in oog met een vriendelijk aapje. Net de jungle!

Je vindt hier meer dan 25.000 m2 aan jungletuinen, dus reken maar uit dat je hier wel een dagje zoet bent met de kinderen als je op je gemak wilt genieten van de tropische vlinders en de lori’s. De kinderen hebben muntjes om de vissen, lori’s en een aantal andere dieren te kunnen voeren en dat is me toch een hit. De lori’s moeten we helaas overslaan, die zijn zo enorm enthousiast vertelt de verzorgster dat het gevaarlijk wordt om ze te voeren. Het is inderdaad één groot fluit- en krijsorkest als we er langs lopen.

Net als bij Burgers’ Zoo vinden wij ook bij De Orchideeën Hoeve de vlindertuin een plaatje. De rust die hier hangt en de fladderende vleugels vol mooie kleuren blijven mooi om naar te kijken, net als de poppen van de verschillende soorten vlinders. Voor de speurtocht die we bij de entree hebben gekocht voor € 1,00 hebben we nauwelijks tijd, er is zoveel te zien en voor onze kinderen is het Mangrovebos Speelparadijs toch echt de ultieme bestemming. 1.000 m2 speelplezier en ik beken dat ik het helemaal niet erg vind dat ik met onze peuter mee moet op de touwbruggen en glijbanen. Ik trotseer ook nog een buis waar we samen doorheen kruipen. Genieten!

TIP: Neem een extra setje schone kleding mee voor je kids en misschien zijn laarzen voor de allerkleinsten ook niet overbodig….

Er zijn nog veel meer leuke uitjes in Friesland met je gezin, wat ons betreft is het echt een provincie die verrast en veel variatie biedt. We hebben ook goedkope uitjes in Zuidwest Friesland voor je verzameld en bovendien nog heel wat redenen om naar Zuidwest Friesland te gaan met je gezin.