Leuk museum in Friesland met kinderen
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
07/08/2021
4 min

Puzzelmuseum Joure, eindeloze breinbrekers en uitdagingen

07/08/2021
4 min

Een puzzelmuseum dat is begonnen als hobby en inmiddels enorm veel kubussen, schuifpuzzels, piramiden, touwraadsels, breinbrekers en sudoku’s herbergt. Wij zijn benieuwd naar het verhaal van puzzelverzamelaar Auke Reijenga!

Maak kennis met het Puzzelmuseum

Wij zijn hier zo uitgekeken… of toch niet?

Wij houden ervan om van gebaande paden af te wijken. Dat is dan ook de reden dat we tijdens ons weekendje Zuidwest Friesland niet kiezen voor Museum Joure, maar juist voor het onbekende Puzzelmuseum Joure. Als we onze auto parkeren op een verlaten industrieterrein in Joure kijken we elkaar aan. Wat zouden we hier dan toch kunnen verwachten? Onze peuter slaapt dus we besluiten maar even op te splitsen. We zullen hier vast zo uitgekeken zijn, toch? Oh, oh wat zitten we er gigantisch naast!


Als je altijd op de gebaande paden blijft dan ontdek je nooit iets nieuws en word je zeker niet snel verrast. Ik was nooit getrouwd met mijn beste maatje in China als we met de standaard tour waren meegegaan. Ik had nooit pasta gemaakt in Italië met een Italiaanse mama als ik geen gesprek met haar had aangeknoopt in dat vage steegje. Als je verrast wilt worden dan moet je eens links gaan als iedereen rechts gaat. En dan kom je dus pareltjes tegen die je anders over het hoofd zou hebben gezien. Het Puzzelmuseum Joure is zo’n pareltje wat ons betreft.

Zoek je nog een leuke plek om te overnachten in Friesland met kinderen voor een weekendje weg of vakantie? Dan hebben wij een aantal toffe plekken voor je in petto. Een natuurhuisje of toch liever een ‘Sinnehuske’? Overnachten bij Landal in Friesland of liever logeren bij een FarmCamps boer? Kan allemaal!


Verrassend en educatief tegelijk

Ik ga met onze oudste zoon van 8 jaar alvast naar binnen terwijl Gijs en onze peuter van 2 jaar in de auto blijven zitten. Onze mond valt open van verbazing als Auke Reijenga de deur naar zijn puzzeldomein open doet voor ons. Hij verzamelt alles wat met puzzelen te maken heeft, of in ieder geval bijna alles, zo blijkt als hij vertelt dat hij zo’n 50.000 items in zijn bezit heeft. De ogen van mijn oudste zoon beginnen te stralen. Wij zijn dol op puzzelen en als je dan beseft dat je in puzzelwalhalla beland bent dan kan je dag niet meer stuk.
Als de introductie nog niet eens begonnen is heb ik Gijs al een app gestuurd dat hij snel naar binnen moet komen. Hier gaan onze hersenen tot the max worden getriggerd, dit is écht een museum dat ons op het lijf is geschreven.

Leuk museum in Friesland met kinderen

Hoe het Puzzelmuseum ooit begon

Ons bezoek aan het Puzzelmuseum begint met een stukje historie. Auke vertelt over zijn passie voor puzzels en maakt vervolgens een sprongetje naar schilderijen met verborgen spreekwoorden en andere verrassende ‘kunstwerken’ die je laten nadenken. Hij triggert onze hersenen op allerlei manieren en weet ons te boeien met zijn verhalen. Hij neemt ons mee door zijn museum. Op weg naar eindeloze raadsels, goocheltrucs en breinbrekers met getallen. Geen dag is hier hetzelfde, je kiest zelf je weg in dit museum en gaat aan de slag met wat jij leuk vindt. Geen interactieve borden met uitleg, maar ouderwetse breinbrekers zoals één van onze favorieten ‘Katamino‘. Dat is wat je kunt verwachten in het Puzzelmuseum in Joure. Dit museum is anders. Uniek. Fantastisch!

Leuk Puzzelmuseum in Nederland

Wij willen puzzelen, nu meteen!

Auke heeft eindeloos veel passie voor zijn hobby en dat straalt er vanaf. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en als je net als wij al een puzzelfan bent dan weet je eigenlijk niet zo goed waar je moet beginnen zodra je wordt losgelaten om zelf te gaan puzzelen in het puzzelmuseum. Je bent gewaarschuwd…

Het puzzelmuseum is voor ouders gegarandeerd een feest der herkenning met rubiks cubes in allerlei soorten, vormen en maten, de magische vouwpuzzels met haar ringen en de Eureka 3D puzzels. Geloof me, hier raken je kinderen en jijzelf niet uitgekeken! Wij kunnen niet wachten om te beginnen met puzzelen. Ik bijt mezelf vast in Solitaire waarbij ik alle knikkers moet verplaatsen, behalve de laatste en de mannen gaan voor het strategische puzzelspel Tantrix, het magische doosje en andere breinbrekers.


Met stip op nummer één

Wij zijn na een paar uur nog niet weg te slaan in het Puzzelmuseum, dat hadden we nooit durven vermoeden toen we voor de loods op het industrieterrein van Joure stonden. Onze 8-jarige vindt hier ontzettend veel uitdaging. Jij kunt je hier als ouder echt met gemak een aantal uren vermaken, mits je van puzzelen houdt natuurlijk. Ook erg leuk voor familie-uitjes en kinderfeestjes trouwens. Voor peuters en kleuters is hier nog niet zoveel te doen, ik zou zeggen dat iedereen van 8 – 99 jaar hier zijn of haar hartje kan ophalen. Het leukste uitje van Zuidwest Friesland volgens onze oudste zoon? Het Puzzelmuseum, met grote stip op nummer één!

Leuk museum in Friesland met kinderen