Schatzoeken en ronddwalen in Houtstad IJlst
Friesland
Mireille Steegmans
Friesland
01/21/2021
4 min

Schatzoeken en ronddwalen in Houtstad IJlst

01/21/2021
4 min

Wij overnachten in het stadje IJlst tijdens ons weekendje Zuidwest Friesland met het gezin. Een sfeervol stadje dat bekend staat als ‘Houtstad’ en maar 5 minuten rijden is van Sneek.

Verrassend IJlst, klein maar fijn

Een betere uitvalsbasis dan ons Sinnehúske in IJlst kunnen wij ons niet wensen voor ons weekendje weg in Friesland, want we willen weer een paar van de elf steden van onze familie bucketlist strepen. We vereren daarom in de sfeervolle decembermaand het beroemde Sneek en het schattige stadje IJlst met een bezoek. Eerder waren we al in Sloten, Dokkum, Leeuwarden en Stavoren. We hebben de helft van de elf steden dus inmiddels bezocht.

De schatten van IJlst

Op naar Sneek en IJlst dus tijdens ons weekendje weg, kijken of we zelf de schatten van deze stadjes kunnen vinden en natuurlijk de fonteinen die alle Elfsteden met elkaar verbinden. Omdat deze twee stadjes zo dicht bij elkaar liggen, zijn ze perfect op één dag te combineren. Als je naar dit soort kleine stadjes gaat met je kinderen dan is het slim om je van tevoren even in te lezen met dit blog. Dan krijgt een toren ineens historie en de zoveelste Nederlandse molen een verhaal. We hebben zelf ontzettend veel geleerd en vinden het fantastisch om onze kennis op deze manier te verrijken. Let’s explore IJlst!

Tips IJlst Friesland met kinderen

Houten schaatsen en de schoorsteen van Nooitgedagt

We stappen onze voordeur uit en starten hier direct met onze highlight tour door IJlst. De eerste schat hebben we al gevonden: de oude schoorsteen van de Nooitgedagt fabriek die we vanuit de haven direct zien liggen. Nog nooit van gehoord? De Koninklijke Fabrieken J. Nooitgedagt en Zonen N.V. is de oudste en zonder twijfel de bekendste schaatsenmaker van heel Nederland. Er is 100 jaar aan verhalen over deze firma en ze zijn internationaal bekend. Met recht een bedrijf waar de Friezen trots op mogen zijn.

De houten schaatsen die we zien hangen bij Stadsherberg Het Wapen van IJlst als we ons heerlijke takeaway zuurkoolstampje gaan ophalen, komen ongetwijfeld uit de fabriek van Nooitgedagt. Het bedrijf is niet alleen beroemd om haar schaatsen, maar ook om haar houten speelgoed. Hoewel de fabriek in IJlst sinds 1995 niet meer in gebruik is door Nooitgedagt zorgt de schoorsteen natuurlijk wel voor een eeuwige herinnering. Een verhaal om door te vertellen als je neerstrijkt bij Stadsherberg Het Wapen van IJlst met haar fijne ligging aan het water.

Zijn de weergoden jullie dus beter gezind en wil je maximaal gaan schatzoeken in IJlst? Dan helpt Teerdze Holtrop je daarbij met zijn belevingsroute compleet met GPS die je langs 18 historische plekken van IJlst brengt.

Uitjes in IJlst met kinderen

Op bezoek bij De Rat van IJlst

Als het weer minder is dan is een bezoek aan de molen een meer dan goede optie met kinderen. We hebben al heel wat molens gezien in ons eigen Nederland en steeds weer worden we verrast met nieuwe verhalen en historie. Dat gaat zéker op voor Houtzaagmolen de Rat in IJlst die zichzelf één van de zeven houtzaagmolens in Nederland mag noemen.

Voor een paar euro krijg je hier een rondleiding en kun je als je geluk hebt zelfs zien hoe hier planken worden gezaagd van enorme dikke knoeperds van bomen. Reken maar dat je vragen krijgt van nieuwsgierige kinderen:

  • Hoelang duurt het om zo’n boomstam te zagen?
  • Kunnen ze ook zagen als de molen niet draait?
  • En HOE komt die enorme boom vanuit het water onder die zaagbladen?

Juist! Hier valt iets te leren, niet alleen voor je kinderen. Ook voor onszelf en vast ook voor jou! We praten met een van de molenaars en met de vrijwilligers over de historie van De Rat, maar ook over de molen in het algemeen en de molenaars die we gezamenlijk blijken te kennen. Waar de naam ‘De Rat’ vandaag komt ontdekken we helaas niet. Zou de vroegere molenaar een rat zijn geweest? Of zou de molen geplaagd zijn geweest door ratten? We speculeren er nog even op door met onze 8-jarige, het biedt genoeg stof tot sterke verhalen tot en met de borrelplank in ons huisje toe!

Zoek je een leuk huisje in Friesland, een Roompot in Friesland of andere leuke tips voor uitjes zoals goedkope uitjes in Zuidwest Friesland? Dan helpen we je graag met het geven van inspiratie in onze andere blogs.

Belevingsroute door IJlst met de GPS

Helaas moeten we een aantal schatten van IJlst overslaan, we kunnen ze letterlijk niet vinden door de dichte mist en het slechte weer. De rivier de Ee die dwars door het stadje loopt, is niet te missen. De historische overtuinen met gazonnetje aan weerszijden van de rivier die je in IJlst heel goed kunt zien, zien wij helaas niet in volle glorie door het weer. En dat geldt ook voor de fontein met de onsterfelijke bloemen die we al twee keer voorbij zijn gereden zonder hem te zien door het slechte weer.

Een prima reden om nog eens terug te gaan naar deze regio in het voorjaar of de zomer. Stadjes gehuld in zon en met toeristen zien er gewoon net even anders uit, eerlijk is eerlijk. Bovendien willen we Museum en werkplaats Houtstad IJlst dat naast de molen en tegenover de fontein ligt graag bezoeken en genieten van het uitzicht vanaf de molen zelf.

Highlights en tips IJlst met gezin