8 fantastische uitjes in het mooie Friesland
24 juli 2021 
7 min. leestijd

8 fantastische uitjes in het mooie Friesland

De provincie Friesland is één van onze favorieten in Nederland. De afwisseling, de leuke dorpjes, de vele mogelijkheden en wij vinden de Friezen hele leuke mensen in tegenstelling tot wat sommige mensen van ze vinden. Een lijstje met heerlijke uitjes verspreid over de provincie, voor ieder wat wils. 

Neem je handdoek, een tas vol proviand en gezelligheid mee en bezoek een of meerdere leuke strandjes in de omgeving van waar je verblijft in Friesland. Er zijn gegarandeerd opties! Wij vonden het heerlijk in de omgeving van het haventje van Laaxum, bij de Hege Gerzen en Strand het Mirnserklif. Maar feit is dat je gewoon op heel plekken kunt neercrashen. Friesland is niet voor niets bekend om haar vele water natuurlijk. Ook is het leuk om een sloepje te huren of een kajak/kano en langs wat leuke plekjes te toeren samen met een gevulde picknickmand. Op veel plekken aan het water staan picknicktafels. 

Leuk strand in Friesland

Beleef de avonturen van Hielke en Sietse in Kameleon Terherne. Stap in de wereld van de Schippers van de Nederlandse jeugdboekenserie ‘De Kameleon’. Vergeet niet om een schone set kleding mee te nemen voor de kinderen, het kan zijn dat ze niet brandschoon blijven. Vooral het Avontureneiland is echt wel lekker kliederen voor kinderen. Zwemkleding kan ook handig zijn bij mooi weer, want het modderpad, het vlot en natuurlijk en natuurlijk het fierljeppen mogen niet ontbreken als je hier naartoe gaat natuurlijk.

Sybrandy’s Speelpark, een eenvoudig en betaalbaar speelpark waar kinderen zich gegarandeerd geweldig vermaken. Een begrip in de omgeving en uren speelplezier voor je kinderen. Met mooi weer perfect te combineren met zwemmen, want het ligt direct aan het water.

Sybrandy's speelpark Friesland

Het is misschien wat verder rijden, maar Wadlopen bij Paesens-Moddergat met je gezin is wel echt bijzonder. Zie hoe de kustlijn steeds verder optrekt en ontdek ‘Wadpieren en andere dieren’ tijdens een wandeling van ongeveer 2 uur (3 kilometer). Informeer vooraf naar de mogelijkheden en tijdstippen bij Stichting Oan 'e dyk. Wij kunnen de verse lunch die wordt aangeboden zeker aanraden! Je kunt ter plaatse wadloopschoenen huren of zelf een paar oude schoenen meenemen. Trek wel echt goed afsluitende schoenen met sokken aan, geen sandalen. Je kunt dagelijks wadlopen. 


Zeker doen: een middagje Dokkum, één van de 11 steden die een belangrijke rol speelt tijdens de Elfstedentocht en de stad waar Bonifatius werd vermoord in 754 werd vermoord. Bonifatius was een van de belangrijkste Angelsaksische missionarissen en kerkhervormers in het Frankische rijk. Slenter door de stad, over bruggetjes en langs oude panden. Ga 's avonds lekker eten bij het gezellige KB Food & Kids inclusief een soort van speeljungle in de tuin bij het restaurant. In de omgeving van Dokkum is trouwens ook ontzettend veel te doen! 

Sluit een geweldige dag in Friesland rustig af bij de Pannenkoektrein in Marrum. Wat een geweldig feest is dit voor gezinnen. Van tevoren reserveren kan slim zijn, want iedereen weet inmiddels wel dat de pannenkoeken hier heerlijk zijn. De belevenis is voor kinderen echt fantastisch, zeker niet overslaan!

Pannenkoektrein Marrum Friesland met kinderen

Met de sloep naar Dokkum varen vonden wij ontzettend leuk, maar fans van Freek Vonk kunnen ook met hem varen in Nationaal Park de Alde Faenen. Nou ja, bijna net echt live dan. Freek neemt je in zijn podcast en app mee over Friese meren waardoor je echt anders kijkt naar de omgeving en misschien zelfs wel veel meer spot! Je kunt op TOURtoDO de vaarroute van Freek Vonk helemaal downloaden met tourcode ‘PodcastFreekVonk’. Wij gebruikten hiervoor de iPad waar we van tevoren alles op hadden gedownload, zo had ik mijn camera bij de hand voor leuke foto's onderweg. Een sloep in Nationaal Park de Alde Feanen kun je  trouwens het beste huren bij Verhuurbedrijf Hollema in Earnewâld. 

Ben je op zoek naar een leuke plek om te dineren of te lunchen? Ga dan naar Haventerras De Koken. Op deze plek in de haven kun je onder het genot van allerlei lekkers genieten van water, bootjes en de mooiste zonsondergangen’. In de naastgelegen jachthaven kun je overigens een sloep huren om andere stukken van Friesland te ontdekken. Of je kun ook lekker je sloep aanleggen en heerlijk gaan zwemmen. Wel even reserveren van tevoren!

Lekker eten in Friesland met kinderen

Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke glamping in Nederland met kinderen

GLAMPING

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

E-book Nederland met kinderen

Reisgids: Ontdek Nederland met kinderen

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.

  • 125+ uitjes, per provincie gerangschikt
  • Inclusief gratis app
  • BONUS: 50+ horeca-adressen
  • BONUS: 50+ slaapplekken