arrow_drop_up arrow_drop_down
Plekjes om heerlijk te eten in Oudemirdum en omgeving
1 oktober 2020 

Plekjes om heerlijk te eten in Oudemirdum en omgeving

Ga je naar Oudemirdum en omgeving met je kroost en wil je lekker uit eten? Of liever samen lunchen of een lekker ijsje scoren? Dan heb ik een aantal hele leuke plekjes voor je verzameld waar je gegarandeerd goed eet en waar je kinderen welkom zijn. Meer dan welkom zelfs!

Pake's Patat bij camping De Waps

Wat een lekkere binnenkomer in Oudemirdum op onze eerste avond in Zuidwest Friesland. De patatjes van Pake's op onze Camping de Waps. Pake's Patat letterlijk vertaald is ‘Opa's Frietjes' en ze zijn speciaal bereid op Friese wijze. De lekkerste frietjes die we in tijden gehad hebben kan ik je vertellen, echt waar. Maar we komen er al snel achter dat ze hier in Friesland op meerdere plekken lekkere frietjes serveren.

Pake's Patat kun je vooraan naast de receptie van Camping de Waps krijgen. Even goed opletten, want dit snackbarretje met Friese patatjes is niet onbeperkt open. Ik zou je aanraden om ervoor om te rijden als je niet op de camping zelf verblijft. Daarbij vinden wij de Babs Kroket een hit, om je vingers bij af te likken terwijl je lekker zit te chillen op het terras bij de snackbar. Vlakbij is een speeltuintje dus als de kinderen klaar zijn, kunnen wij nog even lekker ons Lage Landen biertje uit België opdrinken.

Pannenkoeken Restaurant Rijsterbosch

Pannenkoeken eten met kinderen? Immer gut! Als het pannenkoeken van goede kwaliteit zijn. We hebben het mooie Pannenkoeken Restaurant Rijsterbosch al gespot als we terugfietsen naar Oudemirdum, na onze toer over de kliffen van Gaasterland. Wat een pareltje is dit pand met enorme tuin. Een prachtige mooi-weer-locatie, want je kinderen kunnen bij dit pannenkoekenhuis geweldig buiten spelen onder de bomen. Een reuze 4 op een rij spel in combinatie met een speeltuintje en een lap groen gras er omheen zorgen ervoor dat onze kinderen zich hier prima vermaken.

En dan heb ik je nog niets verteld over de pannenkoeken die ze hier serveren. Die zijn lekker! Maja, de eigenaresse van het pannenkoekenrestaurant bakt zelf alle pannenkoeken die hier worden geserveerd. Op een drukke dag zijn het er met gemak 250. Respect! Het pannenkoeken bakken doet ze volgens geheel eigen recept, waarbij de pannenkoeken nèt wat langer dan gebruikelijk in de pan liggen. Zo vertelt Michel, eveneens eigenaar van dit pannenkoekenrestaurant vlakbij Oudemirdum. Het historische gebouw van Pannenkoeken Restaurant Rijsterbosch ligt direct naast de bossen van Gaasterland en is erg populair bij de locals na een wandeling of fietstocht door de bossen. Je kunt hier zelfs een pannenkoek frikandel speciaal bestellen. Hij schijnt erg lekker te zijn, maar wij houden het toch bij de spek met geitenkaas pannenkoek als meest exotische soort… 

Lunch bij Mallemok in Sloten

Een plekje dat je absoluut niet wilt missen als je van (h)eerlijk vers eten houdt: Mallemok in Sloten. Reserveer een paar uurtjes om hier lekker te genieten met je kinderen aan de waterkant met zicht op de haven van Sloten. Deze brasserie is niet alleen binnen een echt pareltje. Het heeft ook nog eens een fantastisch terras met meer dan perfecte speeltuin ernaast. En het eten dan? Finger lickin' good! En ik ga je vertellen waarom, want als ik dit schrijf krijg ik nog steeds een glimlach van oor tot oor.

Bij Brasserie Mallemok hebben ze traditionele, internationale gerechten. Eén van de koks is een Thai en je snapt wel dat de Pad Thai daarom erg goed is. Maar er is meer, want Mallemok heeft een eigen rokerij, worstmakerij en een Amerikaanse Tube Smoker. Als je daarbij optelt dat ze op een authentieke houtskoolgrill koken dan snappen lekkerbekken dat je hier echt kwaliteitseten krijgt. De brisket burger en de hot smoked salmon burger zijn werkelijk tongstrelend en de verse frietjes zijn ook hier echt heerlijk. Do I need to say more?

Diner bij Grand Café De Nostalgie

Aan het plein van Oudemirdum zit Grand Café de Nostalgie. Zowel binnen als buiten zit je hier gezellig en hoewel de kinderen hier niet direct een speeltuintje in de buurt hebben, vermaken ze zich binnen prima met een spelletje en de tablet. Het menu is 100% kidsproof met een kipsaté, schnitzel en pizza op de kaart. Een goede prijs/kwaliteit verhouding en voor ieder wat wils. Dat is wat je hier kunt verwachten. Onze 8-jarige heeft in de andere restaurants nog geen pizza op de kaart zien staan en is dus helemaal blij. Zelf kiezen wij voor het gerecht van de dag, een sukade. En we kunnen de spareribs niet meer weerstaan. Spareribs staan bij veel restaurants in de regio op de kaart, maar de manier van bereiden maakt het verschil. Bij De Nostalgie zijn de spareribs lekker gaar, ze vallen van het bot af en zijn goed van smaak net als de frisse salade en de aardappeltjes. Bij De Nostalgie wordt trouwens het boerenijs van IJsboerderij de Bûterkamp geserveerd. Aanrader!

De Nostalgie heeft een aantal Friese bieren op de kaart staan en die proberen wij graag. We drinken een Grutte Pier Tripel van een Brouwerij uit Bartlehiem. De moutigheid in dit biertje staat voor de tijd dat Grutte Pier nog een boer uit Kimswerd was. De zoetige bitterheid staat voor de wraak op de Hollanders die zijn vrouw vermoordden. Altijd mooi als een bier een verhaal heeft en daarnaast is hij ook nog eens erg lekker vinden wij.

En dan proeven we nog het Hoppich Kald Kletske. Een India Pale Ale met een gebroken witte schuimkraag. Dit bittere biertype was bedoeld voor de Oost-Indische Compagnie, de extra hop zorgde voor een betere houdbaarheid. Leuk feitje! Totaal ander bier, maar zeker niet minder lekker al is de afdronk wel even wennen vinden wij.

Lunchen aan de waterkant bij de Hege Gerzen

Nadat we de hele ochtend hebben gespeeld bij Sybrandy's Speelpark strijken we neer bij het ernaast gelegen De Hege Gerzen, een snackbar met terras, midgetgolfbaan en speeltuintje. Gelegen aan het water van het IJsselmeer. Ze verkopen hier friet, tosti's, burgers en wat andere snacks voor de lunch. Niet per se wat we zoeken in een lunch met onze kinderen, maar eerlijk is eerlijk: we maken de kinderen er superblij mee na een ochtend spelen. Prima dus en de frietjes zijn wederom goed. Die Friezen zijn goed in het serveren van kwaliteitsfriet!

Onze jongens zijn inmiddels twee hongerige wolfjes dus het eten vliegt erin. Ik zou deze plek dus niet overslaan met je kinderen. Zeker niet, omdat je je lunch bij goed weer gewoon lekker kunt eten aan de waterkant aan een gezellige picknicktafel. Ondertussen kan er nog wat geklommen worden op de kliffen of er kan nog even gespeeld worden in de kleine speeltuin bij het terras. Meer hebben we niet nodig en gezond lunchen doen we thuis dan wel weer.

Nog meer lekkers in de omgeving…

Wij houden van eten en onze kinderen niet minder. We stoppen dus graag bij die ene ijssalon of dat leuke bakkertje. Er zijn nog een aantal leuke plekjes die ik hier graag even noem voor een pitstop als je in dit stukje van Zuidwest Friesland bent:

  • Friese Oranjekoek of een andere lekkernij bij Bakkerij Twijnstra (De Brink 16 in Oudemirdum)
  • Een vers visje bij Visspecialiteiten Overwijk Laaxum (Laaksum 7 in Warns)
  • Kibbeling bij Staverse Vishandel (Stationsweg 9 in Stavoren)
  • Boerenijs bij IJsboerderij de Bûterkamp (De Bûterkamp 1 in Oudemirdum)
Ijsje eten in Laaxum

Een visje eten in de kleinste haven van Europa staat bij veel locals zelfs wekelijks op hun lijstje

Over de schrijver
Ik ben Mireille, eigenares van Kleine Wereldreiziger en trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Met ons gezin ontdekken wij graag de wereld. Ver weg, maar zéker ook heel dicht bij huis! Wij vinden het belangrijk dat een vakantie, uitje of weekendje weg een ervaring is waar nog lang over wordt gepraat. Daar horen voor ons van die fijne adressen bij om comfortabel te overnachten in combinatie met slow travel.
Kleine Wereldreiziger PLUS

Nog vragen over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

Kleine Wereldreiziger PLUS

Meer tips over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.