Mergelrijk in Valkenburg met kinderen
Limburg
Mireille Steegmans
Limburg
05/04/2023
4 min

MergelRijk in Valkenburg haalt de artiest in je kinderen boven

05/04/2023
4 min

Heel eerlijk, we hebben geen echt idee wat we kunnen verwachten bij MergelRijk. Met het Zandsculpturen Festival in het achterhoofd vragen we ons af of we ons langer dan een half uur gaan vermaken in MergelRijk.

Leuke grot met kinderen? MergelRijk Valkenburg!

Zou het echt niet ongeveer gelijk zijn? Zandsculpturen en werken met mergel? Ja en nee. Het uiterlijk is redelijk identiek van beide kunstwerken op een afstandje. Maar mergel is natuurlijk vele malen steviger en bevat veel meer details in de uitvoering. En MergelRijk zelf is bovendien in geen enkel opzicht te vergelijken met een zandsculpturenfestival. Je kunt je uren maken in MergelRijk met kinderen en dan ben je er niet uitgekeken. MergelRijk met kinderen is gewoon echt een uitje dat je niet mag overslaan als je in Valkenburg bent. En geloof me, er is in deze mooie Zuid-Limburgse plaats genoeg te beleven voor een lang weekend weg.

MergelRijk Valkenburg met kleine kinderen

Met je gezin in MergelRijk, wat kun je verwachten?

Valkenburg in Zuid-Limburg is goed te bereiken met de trein en vanuit het station is het zelfs doorstappen, maar MergelRijk is zeker goed bereikbaar te voet. Vooral omdat je lekker door het centrum van Valkenburg slentert en er dus genoeg te zien is voor je kinderen. In ons geval wordt er geklommen op kanonnen, trappen worden op en weer gedurende en we eten onderweg een lekker stuk Limburgse vlaai. Kom je met  de auto? Dan kun je de auto direct tegenover de ingang van MergelRijk parkeren voor. Bij de kassa koop je een kaartje en krijg je een munt waarmee je door de draaideur kunt: op naar MergelRijk met je kids! Al snel komen de prachtige beelden uitgehouwen in mergel je tegemoet en we komen ook al snel een zandbak tegen waar het dolle pret is.

Voor oudere kinderen is de MergelRijk speurtocht erg leuk. Hiermee ga jeletterlijk op expeditie door MergelRijk en leer je als ouder ook zeker nog wat bij.

MergelRijk Valkenburg met gezin

Als je eerder een buggy bij je hebt dan moet je zelfs iemand vragen om de extra deur open te doen, of je tilt heb over het hek heen net als wij! Vervolgens loop je door een gangenstelsel naar de echte ingang van de Mergelgrot. Je slaat feitelijk rechtsaf, want je linksaf slaat dan kom je uiteindelijk bij de Steenkolenmijn uit. Denk trouwens niet dat je daar dan zomaar naar binnen kunt lopen, je moet gewoon opnieuw entree betalen.

MergelRijk Valkenburg met gezin

MergelRijk speurtocht voor kinderen

Je speurne ons achterna

Voor wat oudere kinderen is de MergelRijk speurtocht erg leuk om te doen. Ik schat dat het handig is als je soort zelf goed kan lezen, want de zinnen zijn het beste lang die ze moeten lezen. Met deze speurtocht ga je letterlijk op expeditie door MergelRijk en leer je als ouder ook zeker nog wat bij. Bijvoorbeeld over materialen waarmee werd gewerkt en over de fossielen die in mergel gevonden worden. En ze gaan op zoek naar de Nachtwacht. Erg interessant! Op deze manier leren kinderen spelenderwijs meer over hun land en in dit geval specifiek over Zuid-Limburg en dat is één van de redenen waarom wij reizen en uitjes maken: dit heeft een educatieve kant. Krijg uiteindelijk kinderen die de speurtocht naar een heus MergelRijk diploma waardevol!

Een tip voor het intact houden van de toepassing van je mergelworkshop: spuit er haarlak op!

MergelRijk Valkenburg

MergelRijk met kinderen, activeer je creatieve ik

In het Grotetenatelier van MergelRijk krijg je je eigen stukje mergel en kun je je creatieve brein aan het werk zetten. Je eigen mergelsculptuur maken! De ingewikkelde materialen liggen klaar. Bedenk eerst wat je gaat maken en dan aan de slag. Dat is niet het beste een klusje. Samenvoegen is goed te vormen, maar wat kracht is gewenst. Je kunt hier lekker in je eigen tempo je kunstwerk afmaken en nog een tip voor het intact houden van het bewezen van je mergelworkshop: spuit er haarlak op!

MergelRijk grottenatelier

MergelRijk met gezin

MergelRijk met kleuter

MergelRijk met kinderen in Valkenburg

Handig om te weten voor je bezoek aan MergelRijk

Wij hadden voor ons bezoek aan MergelRijk ongeveer 2,5 uur nodig, dat kwam vooral omdat er uitgebreid is gespeeld in de zandbak en omdat we het beste lang in het Grotetenatelier bezig zijn geweest. Met oudere kinderen kunnen we ons voorstellen dat je er wat sneller doorheen gaat. MergelRijk is dagelijks geopend en voor kinderen tot en met 3 jaar betalen je geen entree. Ook leuk: iedereen die minimaal 1,40 meter lang is, kan meedoen aan de grot biken bij Mergelrijk.

MergelRijk Valkenburg met kinderen

Zoek je meer tips en uitjes in eigen land? Bekijk mijn overzicht met mooie plekken en leuke uitjes in Nederland met kinderen of lees mijn blog met leuke musea met kinderen. Zoek je daarbij ook nog een fijne overnachting? Dit zijn onze accommodatietips in Nederland voor gezinnen.