arrow_drop_up arrow_drop_down

Gratis tips en inspiratie in je mailbox?

50%
Je bent er bijna!
Waar mogen we een fijne dosis liefde, tips en gezelligheid naartoe sturen?
Leuk, ik zoek inspiratie!
Your information is safe with us
30 juli 2016 

MergelRijk in Valkenburg haalt de artiest in je kinderen boven

Heel eerlijk, we hebben niet echt een idee wat we kunnen verwachten bij MergelRijk. Met het Zandsculpturen Festival in het achterhoofd vragen we ons af of we ons langer dan een half uur gaan vermaken in MergelRijk…

Leukste grot met kinderen? MergelRijk Valkenburg!

Zou het echt niet ongeveer gelijk zijn? Zandsculpturen en de werken in de mergelgrot? Ja en nee. The looks zijn redelijk identiek van beiden kunstwerken op een afstandje. Maar mergel is natuurlijk vele malen steviger en bevat daardoor veel meer details in de uitvoering. En MergelRijk zelf is bovendien in geen enkel opzicht te vergelijken met een zandsculpturen festival. Je kunt je uren vermaken in MergelRijk met kinderen en dan nog ben je er niet uitgekeken. MergelRijk met kinderen is gewoon echt een uitje dat je niet mag overslaan als je in Valkenburg bent. En geloof me, er is in deze mooie Zuid-Limburgse plaats genoeg te beleven voor een lang weekend weg.

Mergelgrotten in Valkenburg

Het kasteel uitgehouwen in mergel en met sfeerverlichting

Met je gezin naar MergelRijk, wat kun je verwachten?

Valkenburg in Zuid-Limburg is goed te bereiken met de trein en vanuit het station is het even doorstappen, maar MergelRijk is zeker goed bereikbaar te voet. Vooral omdat je lekker door het centrum van Valkenburg slentert en er dus genoeg te zien is voor je kids. In ons geval wordt er geklommen op kanonnen, trappen worden op en weer afgelopen en we eten onderweg een lekker stuk Limburgse vlaai. Kom je met de auto? Dan kun je de auto direct tegenover de ingang van MergelRijk parkeren voor € 4,00 (actuele prijs 2016). Bij de kassa koop je een kaartje en krijg je een munt waarmee je door de draaideur kunt: op naar MergelRijk met je kids! Al snel komen de prachtige beelden uitgehouwen in mergel je tegemoet en we komen ook al snel een zandbak tegen waar het dolle pret is.

Voor oudere kinderen is de MergelRijk speurtocht erg leuk. Met deze speurtocht ga je letterlijk op expeditie door MergelRijk en leer je als ouder ook zeker nog wat bij.

Als je trouwens een buggy bij je hebt dan moet je even iemand vragen om de extra deur open te doen, of je tilt heb over het hek heen net als wij! Vervolgens loop je door een gangenstelsel naar de echte ingang van de Mergelgrot. Je slaat rechtsaf eigenlijk, want als je linksaf slaat dan kom je uiteindelijk bij de Steenkolenmijn uit. Denk trouwens niet dat je daar dan zomaar naar binnen kunt lopen, je moet gewoon opnieuw entree betalen.

Je speurneus achterna

Voor wat oudere kinderen is de MergelRijk speurtocht erg leuk om te doen. Ik schat in dat het handig is als je kind zelf goed kan lezen, want de zinnen zijn best lang die ze moeten lezen. Met deze speurtocht ga je letterlijk op expeditie door MergelRijk en leer je als ouder ook zeker nog wat bij. Bijvoorbeeld over materialen waarmee werd gewerkt en over de fossielen die in mergel gevonden worden. En ze gaan op zoek naar de Nachtwacht. Erg interessant! Op deze manier leren kinderen spelenderwijs meer over hun land en in dit geval specifiek over Zuid-Limburg en dat is één van de redenen waarom wij reizen en uitjes maken: dit heeft een educatieve kant. Uiteindelijk krijgen kinderen die de speurtocht afronden een heus MergelRijk diploma!

Een tip voor het intact houden van het eindresultaat van je mergelworkshop: spuit er haarlak op!

MergelRijk Valkenburg

De Nachtwacht is niet alleen in het Rijksmuseum te vinden, maar ook in Zuid-Limburg!

MergelRijk met kinderen, activeer je creatieve ik

In het Grottenatelier van MergelRijk krijg je je eigen stukje mergel en kun je je creatieve brein aan het werk zetten. Je eigen mergelsculptuur maken! De bijbehorende materialen liggen klaar. Eerst bedenken wat je wilt gaan maken en dan aan de slag. Dat is nog best een klusje. Mergel is weliswaar goed te vormen, maar wat kracht is gewenst. Je kunt hier lekker in je eigen tempo je kunstwerk afmaken en nog een tip voor het intact houden van het eindresultaat van je mergelworkshop: spuit er haarlak op!

Overnachten in de omgeving van MergelRijk

Je kunt ervoor kiezen om in Valkenburg zelf te overnachten, dan kom je al snel in een hotel uit. Verder zijn er diverse bungalowparken in de omgeving van Valkenburg waar je perfect kunt logeren zoals bijvoorbeeld in het plaatsje Brunssum. Kijk voor vakantieparken in Zuid-Limburg op Heerlijke Huisjes. Wij vinden het zelf altijd leuk om te overnachten op een bijzondere locatie en die vonden we! Zo’n plaatsje waar de kamers eenvoudig zijn ingericht en waar een lekker sfeertje hangt. Lekker eten, natuur in de omgeving, rust en toch Valkenburg, Heerlen en Maastricht dichtbij. Wij vonden deze perfecte accommodatie op het platteland in Berg en Terblijt: Tavern de Geulhemermolen.

Materialen voor mergelsculptuur

De materialen die nodig zijn voor een eigen mergelsculptuur

Meer MergelRijk info

Wij hadden voor ons bezoek aan MergelRijk ongeveer 2,5 uur nodig, dat kwam vooral omdat er uitgebreid is gespeeld in de zandbak en omdat we best lang in het Grottenatelier bezig zijn geweest. Met oudere kinderen kunnen we ons voorstellen dat je er wat sneller doorheen gaat.

MergelRijk is dagelijks geopend van 11.00-17.00 uur, ook tijdens feestdagen. De volgende actuele prijzen gelden in juli 2016:

  • Volwassenen € 8,50
  • Kinderen 4 t/m 12 jaar € 6,50 (inclusief speurtocht boekje)
  • Kinderen 0 t/m 3 jaar € 0,00

Ook leuk! Iedereen die minimaal 1,40 meter lang is kan meedoen aan grotbiken. Kijk voor meer informatie op www.mergelrijk.nl.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijk om met de kinderen de wereld te ontdekken. Ver weg, maar zéker ook dicht bij huis! We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Wij vinden het belangrijk dat een vakantie een echte ervaring is, een belevenis waar nog lang over wordt gepraat. Fijne overnachtingen, bijzondere ervaringen en zoveel mogelijk weg van de massa. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer.

Stapsgewijs worden wereld de ‘COVID-19 maatregelen’ versoepeld. We krijgen steeds meer bewegingsvrijheid. Durven voorzichtig weer (vakantie)plannen te maken. Eropuit te gaan. Maar deze situatie kan zomaar ineens veranderen. Deze zomer laten we je graag zien hoe mooi Nederland is, wij hebben zelf besloten om in eigen land te blijven. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen.