MergelRijk in Valkenburg haalt de artiest in je kinderen boven
20 september 2021 
in Limburg
8 min. leestijd

MergelRijk in Valkenburg haalt de artiest in je kinderen boven

Heel eerlijk, we hebben niet echt een idee wat we kunnen verwachten bij MergelRijk. Met het Zandsculpturen Festival in het achterhoofd vragen we ons af of we ons langer dan een half uur gaan vermaken in MergelRijk.

Zou het echt niet ongeveer gelijk zijn? Zandsculpturen en de werken in de mergelgrot? Ja en nee. The looks zijn redelijk identiek van beiden kunstwerken op een afstandje. Maar mergel is natuurlijk vele malen steviger en bevat daardoor veel meer details in de uitvoering. En MergelRijk zelf is bovendien in geen enkel opzicht te vergelijken met een zandsculpturen festival. Je kunt je uren vermaken in MergelRijk met kinderen en dan nog ben je er niet uitgekeken. MergelRijk met kinderen is gewoon echt een uitje dat je niet mag overslaan als je in Valkenburg bent. En geloof me, er is in deze mooie Zuid-Limburgse plaats genoeg te beleven voor een lang weekend weg.

Mergelgrotten in Valkenburg

Valkenburg in Zuid-Limburg is goed te bereiken met de trein en vanuit het station is het even doorstappen, maar MergelRijk is zeker goed bereikbaar te voet. Vooral omdat je lekker door het centrum van Valkenburg slentert en er dus genoeg te zien is voor je kids. In ons geval wordt er geklommen op kanonnen, trappen worden op en weer afgelopen en we eten onderweg een lekker stuk Limburgse vlaai. Kom je met de auto? Dan kun je de auto direct tegenover de ingang van MergelRijk parkeren voor € 4,00 (actuele prijs 2016). Bij de kassa koop je een kaartje en krijg je een munt waarmee je door de draaideur kunt: op naar MergelRijk met je kids! Al snel komen de prachtige beelden uitgehouwen in mergel je tegemoet en we komen ook al snel een zandbak tegen waar het dolle pret is.

Voor oudere kinderen is de MergelRijk speurtocht erg leuk. Met deze speurtocht ga je letterlijk op expeditie door MergelRijk en leer je als ouder ook zeker nog wat bij.

Grotten van Valkenburg: mergelgrotten

Als je trouwens een buggy bij je hebt dan moet je even iemand vragen om de extra deur open te doen, of je tilt heb over het hek heen net als wij! Vervolgens loop je door een gangenstelsel naar de echte ingang van de Mergelgrot. Je slaat rechtsaf eigenlijk, want als je linksaf slaat dan kom je uiteindelijk bij de Steenkolenmijn uit. Denk trouwens niet dat je daar dan zomaar naar binnen kunt lopen, je moet gewoon opnieuw entree betalen.

MergelRijk met een peuter

Mergelrijk met kinderen

Voor wat oudere kinderen is de MergelRijk speurtocht erg leuk om te doen. Ik schat in dat het handig is als je kind zelf goed kan lezen, want de zinnen zijn best lang die ze moeten lezen. Met deze speurtocht ga je letterlijk op expeditie door MergelRijk en leer je als ouder ook zeker nog wat bij. Bijvoorbeeld over materialen waarmee werd gewerkt en over de fossielen die in mergel gevonden worden. En ze gaan op zoek naar de Nachtwacht. Erg interessant! Op deze manier leren kinderen spelenderwijs meer over hun land en in dit geval specifiek over Zuid-Limburg en dat is één van de redenen waarom wij reizen en uitjes maken: dit heeft een educatieve kant. Uiteindelijk krijgen kinderen die de speurtocht afronden een heus MergelRijk diploma!

Een tip voor het intact houden van het eindresultaat van je mergelworkshop: spuit er haarlak op!

MergelRijk Valkenburg

In het Grottenatelier van MergelRijk krijg je je eigen stukje mergel en kun je je creatieve brein aan het werk zetten. Je eigen mergelsculptuur maken! De bijbehorende materialen liggen klaar. Eerst bedenken wat je wilt gaan maken en dan aan de slag. Dat is nog best een klusje. Mergel is weliswaar goed te vormen, maar wat kracht is gewenst. Je kunt hier lekker in je eigen tempo je kunstwerk afmaken en nog een tip voor het intact houden van het eindresultaat van je mergelworkshop: spuit er haarlak op!

Grottenatelier MergelRijk

MergelRijk met gezin

Grottenatelier Mergelrijk

MergelRijk met kinderen

Wij hadden voor ons bezoek aan MergelRijk ongeveer 2,5 uur nodig, dat kwam vooral omdat er uitgebreid is gespeeld in de zandbak en omdat we best lang in het Grottenatelier bezig zijn geweest. Met oudere kinderen kunnen we ons voorstellen dat je er wat sneller doorheen gaat. MergelRijk is dagelijks geopend en voor kinderen tot en met 3 jaar betaal je geen entree. Ook leuk: iedereen die minimaal 1,40 meter lang is kan meedoen aan grot biken bij Mergelrijk.Materialen voor mergelsculptuur

Leuke Roompot met kinderen
OVERNACHTEN MET KIDS
Leuke glamping in Nederland met kinderen

GLAMPING

Tips voor een vakantie in Nederland met kinderen

ALLE PROVINCIES

E-book Nederland met kinderen

Reisgids: Ontdek Nederland met kinderen

Ga op pad met Kleine Wereldreiziger en ontdek de mooie plekjes van Nederland! Deze unieke online reisgids is véél meer dan alleen een e-book.

  • 125+ uitjes, per provincie gerangschikt
  • Inclusief gratis app
  • BONUS: 50+ horeca-adressen
  • BONUS: 50+ slaapplekken