Kerstmarkt met kinderen? Leuke steden en stadjes om te bezoeken
Kerstvakantie
Mireille Steegmans
Kerstvakantie
11/16/2019
8 min

Kerstmarkt met kinderen? Leuke steden en stadjes om te bezoeken

11/16/2019
8 min

Naar een kerstmarkt met kinderen, een do of een don’t? De meningen van ouders zijn erover verdeeld. Wat mij betreft heeft te maken met meerdere factoren, waarvan de temperatuur en het soort kerstmarkt toch wel bepalend zijn. Daarom 10 kidsproof kerstmarkten in Nederland, België en Duitsland!

Kerstmarkt in Belgische Ardennen met kinderen

Als je in de kerstperiode in België bent met je gezin dan kun je er eigenlijk niet omheen: kerstmarkten. Wij zaten zelf in een leuke villa in Durbuy en hadden zelfs uitzicht op de kerstmarkt van het leuke stadje midden in de Belgische Ardennen. De eerste middag na aankomst dus meteen naar de kerstmarkt om eens even te kijken wat het is. En daarna volgden er nog een paar die we zelf testten…

Kerstmarkt met kinderen

Kerstmarkt in Durbuy: eten, drinken en attracties

Als we vanuit ons vakantiehuisje door de bossen naar beneden zijn gelopen staan we direct op de kerstmarkt van Durbuy. Eten, drinken en attracties. Dat zijn de dingen die ons direct opvallen en daar worden we allemaal blij van. Er is een schaatsbaan, kleine kinderen kunnen in verschillende attracties en je kunt vanalles te snoepen en te eten vinden. Van lokale lekkernijen tot kerstversiering en natuurlijk ook leuke sjaals, mutsen en een warme chocomel of glühwein. Durbuy wordt het kleinste stadje ter wereld genoemd, maar als je kijkt naar de kerstmarkt, de sfeer en het aantal mensen dan is te zien hoe een kleine stad groot kan zijn hierin. De sfeer is gewoon geweldig! Beperk je niet tot alleen de kerstmartk, de heerlijke raclette en de lekkere nougat. Ga ook zeker de straatjes van Durbuy in met haar gezellig verlichte gevels, want daar hangt echt een lekkere sfeer en er is vanalles te zien. Dit is echt wel een kerstmarkt om eventjes voor om te rijden en om sfeer te komen proeven in het kleinste stadje ter wereld.

Vette attracties in Le Village de Noël in Luik

Le Village de Noël in Luik is groot en in ieder geval de grootste kerstmarkt in België die wij gezien hebben tot nu toe. Er is een groot reuzenrad, een skibaan, diverse kleine kinderattracties en vooral ook heel veel eten en drinken. Natuurlijk gingen wij hier een lekkere Luikse wafel scoren. Om je vingers bij af te likken als hij lekker vers uit het wafelijzer komt. En natuurlijk chocolademelk drinken, rondkijken, dansen met onze kleuter en ons verbazen over alles wat er te zien en te koop is. We lunchen in een soort van houten hut waar we genieten van een heerlijk vers stokbroodje met de inmiddels bij ons beroemde en favoriete raclette. Le Village de Noël mag eigenlijk geen kerstmarkt genoemd worden, maar een kerstdorp. Er hangt een sprookjesachtige en feestelijke sfeer en de kerstman ga je hier waarschijnlijk ook wel tegenkomen. Wij wel in ieder geval! Er zijn meer dan 200 chalets in het kerstdorp en jaarlijks komen er meer dan twee miljoen bezoekers naar Luik rondom de kerstdagen. Ga hier op een doordeweekse dag naartoe. Het liefst in de ochtend als het nog niet zo druk is, of anders vroeg op de middag. Als het enorm druk is, is hier geen lol aan met (kleine) kinderen natuurlijk.


Village de Noel België

Trampoline springen op de kerstmarkt in La Roche en Ardenne

Als je in de Ardennen bent met je gezin dan is een bezoek aan La Roche en Ardenne met Le Château Féodal zeker een aanrader. Rijd ook even naar Wildpark Gibier La Roche als je de tijd hebt en lunch bij Maison Bouillon et Fils dat tegenover de trap ligt die naar het Feodaal Kasteel gaat. Ga in de middag naar La Roche en Ardenne, want als het donker begint te worden dan gaan de lichtjes op de kerstmarkt aan en wordt het hier gezellig. Ik moet er even bij zeggen dat wij hier met vrienden waren, maar ook met je gezin heb je hier zeker genoeg te doen als het over eten en drinken gaat.

Onze kleuter kon hier trampoline springen, in de draaimolen gaan en zich vermaken met nog wat kleine spelletjes. Hij vond het prima! En ondertussen konden wij proeven van oesters, Ardenner ham en heerlijke koffie met likeur. Dit is een kerstmarkt om even een uurtje overheen te lopen, geen kerstmarkt om voor om te rijden als je het me eerlijk vraagt.

Village de Noel Luik met kinderen

Meer kerstmarkten in België

De grote steden hebben in België ook allemaal een kerstmarkt. Of je deze met je gezin wilt bezoeken? Als je er bent dan zou ik deze kerstmarkten met kinderen niet overslaan, maar om er nu speciaal naartoe te gaan is een ander verhaal. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie een uurtje naar de kerstmarkt gaan en dat je er in ieder geval iets te eten en te drinken pakt. Dan weten kinderen ook waar ze aan toe zijn. Op de plekken is normaliter altijd een kerstmarkt te vinden:

 • Kerstmarkt Brussel – 24-11 t/m 31-12
 • Kerstmarkt Luik –  24/11 t/m 30/12
 • Winterland Hasselt – 18/11 t/m 07-01
 • Leuvense Kerstmarkt –  07-12 t/m 20-12
 • Gentse Winterfeesten –  08-12 t/m 07-01

Kerstmarkt in Duitsland, waar moet je naartoe?

Als ik aan kerstmarkten denk dan denk ik eigenlijk automatisch aan Duitsland, bratwurst, vuurkorven, glühwein, houten speelgoed, gezelligheid en sfeer. Maar of dit nu per se zo heel erg leuk is voor kinderen? Duitsland is zeker de place to be als het gaat om kerstmarkten. Kerstmarkten met kinderen zijn wel even een andere tak van sport. Sla de massale en grote kerstmarkten over met kinderen is mijn tip en ga juist voor de wat kleinere kerstmarkten met kinderen. Er wordt vaak genoeg georganiseerd. Een lijstje met goede opties

Kerstmarkt in Tecklenburg

Wij kennen de kerstmarkt in Tecklenburg zelf niet, maar we willen deze kerstmarkt dit jaar wel heel graag bezoeken met ons gezin. Samen met opa en oma. Vooral om persoonlijke redenen, want de roots van de familie liggen bij Burg Tecklenburg.

Kerstmarkt DuitslandFoto: Christian Bierwagen

Kerstmarkt in Hamburg

Het is alweer even geleden dat we zelf in Hamburg waren, maar de kerstmarkt staat nog in ons geheugen gegrift. Net als de kou overigens…  Een weekendje Hamburg is absoluut een aanrader in combinatie met een bezoek aan de kerstmarkt met kinderen in deze stad. Het is een mega grote kerstmarkt, maar tegelijkertijd is er ook een speciaal kindergedeelte met volop attracties. Denk trouwens niet dat je de enige Nederlander hier gaat zijn….

Kerstmarkten in Nedersaksen

In Nedersaksen worden jaarlijks een aantal gezellige steden het decor voor een echte Middeleeuwse sfeer. Deze kerstmarkten met kinderen bezoeken is zeker weten een garantie voor sfeer:

 • Braunschweig
 • Celle
 • Göttingen
 • Goslar
 • Hamelen
 • Hannover
 • Hildesheim

Kerstmarkt Duitsland

Wat kun je over het algemeen verwachten op deze kerstmarkten met kinderen in Nedersaksen? Behalve warme punch en glühwein kun je bijvoorbeeld in Göttingen de gewelfde kelders van de stad bezoeken. In rattenvangerstad Hamelen is een reuzenadventskalender te zien en een elf meter hoge piramide voor kerstsfeer op de Lütjenmarkt. In de glasblazerij Hamelen kunnen kinderen zelfs hun eigen glazen kerstbal blazen en de adventsrondvaart op de rivier de Weser is ook zeker een aanrader mits het niet te koud is.

De stad Goslar is ook absoluut uniek, want op het marktplein staan meer dan 40 dennenbomen met tienduizend brandende lichtjes. Een prachtig gezicht en de moeite waard om te bezoeken samen met de voormalige ertsmijn Rammelsberg, die samen met de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze oude mijnen zijn tijdens de kerstperiode het decor voor een bijzondere ondergrondse kerstmarkt. Bij de de burcht Dankwaderode zijn meer dan 140 sierkunstenaars en marktkooplui te vinden op de kerstmarkt in Braunschweig. De slotgracht met drijvende vlotten is echt een mooi decor tijdens de feestdagen en dat geldt ook voor de 700 jaar oude stad Celle met het oudste volledig behouden Welfenkasteel van Duitsland. Een bezoekje meer dan waard.

Tip! combineer een reis naar één van deze negen kerststeden met een bezoek aan de autostad Wolfsburg. Hier vindt je op het water in het midden van het park prachtige schaatsshows van professionele kunstschaatsers

Kerstvakantie in Nederland met kinderen

Evenementen rondom Kerst in Nederland

In Nederland hebben we de laatste jaren steeds meer evenementen rondom Kerstmis. Kerstmarkten met kinderen zijn ook hier steeds populairder aan het worden gelukkig. Een aantal evenementen die je eigenlijk niet wilt missen in Nederland met kinderen:

Kerst in MergelRijk (Zuid-Limburg)

Van ongeveer half november tot en met begin januari is MergelRijk in Valkenburg volledig in kerstsferen. Je kunt tijdens de kerstperiode dus niet alleen genieten van de mergelsculpturen, verhalen, speurtocht en zelf een mergelkunstwerk maken. Je kunt ook het kerstverhaal beleven in de Mergelgrotten. Bekijk de trailer van MergelRijk in kerstsferen:

Kerststad Valkenburg

Valkenburg met Kerst is geweldig, wel erg druk dus ben daarop voorbereid. Wij kunnen ons nog goed de enorme rij voor de gemeentegrot herinneren waardoor we besloten om maar niet naar de kerstmarkt te gaan. Van 17 november tot en met 7 januari 2018 noemt Valkenburg zichzelf dé kerststad van Nederland inclusief het Winters Sprookjesbos. Wat kun je verwachten? Kerstmarkten in Fluweelengrot en de Gemeentegrot met lichtjes, kerstbomen, Sneeuwwitje, oude volksverhalen en mooie decoraties. Wij vonden zelf de Fluweelengrot prachtig om te zien, omdat je hier ook mooie wandschilderingen ziet. Als je hier trouwens een gids bij je hebt dan zijn de wandschilderingen ineens veel meer bijzonder, omdat je meer kunt zien dan je op het eerste gezicht denkt te zien. Leuk voor ouders is de route d’amuse, maar voor kinderen is de Christmas Parade natuurlijk meer geschikt. Twee keer per week is er een parade met prachtige wagens, dansers en kostuums in het centrum van Valkenburg. De parade trekt op woensdag en zaterdag door Valkenburg. Kijk voor actuele informatie bij Kerststad Valkenburg.

GLOW Eindhoven

Niet direct een kerstevenement, hoewel de sfeer, de lichtjes en de donkere dagen voor Kerst er wel voor zorgen dat je echt wel vast in kerstsferen komt. Midden november wordt het centrum van Eindhoven weer overspoeld door mensen tijdens het lichtkunstfestival GLOW. Je loopt in een vaste route door de stad en komt onderweg prachtige creaties tegen waarbij licht en muziek centraal staan. Onze kleuter kijkt ieder jaar zijn ogen weer uit! Zorg dat je met de trein naar Eindhoven komt, want het centrum is met de auto niet goed bereikbaar. Er is een City Route (4,2 km.) en een Science Route (3,2 km.) beschikbaar. Download de gratis GLOW App voor de route en de audio tour langs alle projecten. Tip! Maak gebruik van het WiFi netwerk van Eindhoven.

GLOW Eindhoven