Kerstmarkt met kinderen? Leuke steden en stadjes om te bezoeken
Kerstvakantie met kinderen
Mireille Steegmans
Kerstvakantie met kinderen
08/19/2023
13 min

Kerstmarkt met kinderen? Leuke steden en stadjes om te bezoeken

08/19/2023
13 min

Naar een kerstmarkt met kinderen, een do of een don’t? De meningen van ouders zijn erover verdeeld. Wat mij betreft heeft het vooral te maken met meerdere factoren, waarvan de temperatuur en het soort kerstmarkt toch wel bepalend zijn. Hieronder deel ik mijn persoonlijke mening en een lijst van 10 kidsproof kerstmarkten in Nederland, België en Duitsland die zowel leuk zijn voor jong als oud.

Kerstmarkt België, Belgische Ardennen

Als je in de kerstperiode in België bent met je gezin dan kun je er eigenlijk niet omheen: kerstmarkten. Wij zaten zelf in een leuke villa in Durbuy en hadden zelfs uitzicht op de kerstmarkt van het leuke stadje midden in de Belgische Ardennen. De eerste middag na aankomst dus meteen naar de kerstmarkt om eens even te kijken wat het is. En daarna volgden er nog een paar die we zelf testten…

Kerstmarkt met kinderen

Kerstmarkt België, Durbuy met kinderen

Als we vanuit ons vakantiehuisje door de bossen naar beneden zijn gelopen staan we direct op de kerstmarkt van Durbuy. Eten, drinken en attracties. Dat zijn de dingen die ons direct opvallen en daar worden we allemaal blij van. Er is een schaatsbaan, kleine kinderen kunnen in verschillende attracties en je kunt vanalles te snoepen en te eten vinden. Van lokale lekkernijen tot kerstversiering en natuurlijk ook leuke sjaals, mutsen en een warme chocomel of glühwein. Durbuy wordt het kleinste stadje ter wereld genoemd, maar als je kijkt naar de kerstmarkt, de sfeer en het aantal mensen dan is te zien hoe een kleine stad groot kan zijn hierin. De sfeer is gewoon geweldig! Beperk je niet tot alleen de kerstmartk, de heerlijke raclette en de lekkere nougat. Ga ook zeker de straatjes van Durbuy in met haar gezellig verlichte gevels, want daar hangt echt een lekkere sfeer en er is vanalles te zien. Dit is echt wel een kerstmarkt om eventjes voor om te rijden en om sfeer te komen proeven in het kleinste stadje ter wereld.

Kerstmarkt Durbuy met kinderen

De laatste jaren is het in Durbuy een stuk drukker geworden. Het is slim om daar rekening mee te houden en niet aan het eind van de middag naar de kerstmarkt te gaan als je kinderen al moe zijn.

Kerstvakantie in Durbuy

Kerstmarkt België, Le Village de Noël in Luik

Le Village de Noël in Luik is groot en in ieder geval de grootste kerstmarkt in België die wij gezien hebben tot nu toe. Er is een groot reuzenrad, een skibaan, diverse kleine kinderattracties en vooral ook heel veel eten en drinken. Natuurlijk gingen wij hier een lekkere Luikse wafel scoren. Om je vingers bij af te likken als hij lekker vers uit het wafelijzer komt. En natuurlijk chocolademelk drinken, rondkijken, dansen met onze kleuter en ons verbazen over alles wat er te zien en te koop is. We lunchen in een soort van houten hut waar we genieten van een heerlijk vers stokbroodje met de inmiddels bij ons beroemde en favoriete raclette. Le Village de Noël mag eigenlijk geen kerstmarkt genoemd worden, maar een kerstdorp. Er hangt een sprookjesachtige en feestelijke sfeer en de kerstman ga je hier waarschijnlijk ook wel tegenkomen. Wij wel in ieder geval! Er zijn meer dan 200 chalets in het kerstdorp en jaarlijks komen er meer dan twee miljoen bezoekers naar Luik rondom de kerstdagen. Ga hier op een doordeweekse dag naartoe. Het liefst in de ochtend als het nog niet zo druk is, of anders vroeg op de middag. Als het enorm druk is, is hier geen lol aan met (kleine) kinderen natuurlijk.

Tips Kerstvakantie markten met kinderen

Village de Noel België

La Roche en Ardenne, trampoline springen op de kerstmarkt

Als je in de Ardennen bent met je gezin dan is een bezoek aan La Roche en Ardenne met Le Château Féodal zeker een aanrader. Rijd ook even naar Wildpark Gibier La Roche als je de tijd hebt en lunch bij Maison Bouillon et Fils dat tegenover de trap ligt die naar het Feodaal Kasteel gaat. Ga in de middag naar La Roche en Ardenne, want als het donker begint te worden dan gaan de lichtjes op de kerstmarkt aan en wordt het hier gezellig. Ik moet er even bij zeggen dat wij hier met vrienden waren, maar ook met je gezin heb je hier zeker genoeg te doen als het over eten en drinken gaat.

Onze kleuter kon hier trampoline springen, in de draaimolen gaan en zich vermaken met nog wat kleine spelletjes. Hij vond het prima! En ondertussen konden wij proeven van oesters, Ardenner ham en heerlijke koffie met likeur. Dit is een kerstmarkt om even een uurtje overheen te lopen, geen kerstmarkt om voor om te rijden als je het me eerlijk vraagt.

Kerstmarkt Belgie met kleuter

Meer kerstmarkten in België met kinderen

Grote steden hebben in België allemaal een kerstmarkt en de kleine stadjes vaak trouwens ook. Of je deze met je gezin wilt bezoeken? Als je er bent dan zou ik deze kerstmarkten met kinderen niet overslaan, maar om er nu speciaal naartoe te gaan is een ander verhaal, dan zou ik een kerstmarkt combineren met een uitje. Spreek bijvoorbeeld af dat jullie een uurtje of twee naar de kerstmarkt gaan, dat ze één activiteit mogen kiezen om te doen en dat jullie er in ieder geval iets te eten en te drinken nemen. Dan weten je kinderen waar ze aan toe zijn en als ze weten wat ze daarna gaan doen dan gaan ze de kerstmarkt zeker waarderen. De Op de plekken is normaliter altijd een kerstmarkt te vinden:

 • Kerstmarkt Brussel 2023 van 24 november t/m 31 december 2023 - te combineren met een dagje Brussel.
 • Kerstmarkt Luik 2023 van 24 november tot 30 december 2023 - te combineren met Aquarium-Muséum Luik en een dagje Luik.
 • Winterland Hasselt 2023 van 17 november 2023 tot 7 januari 2024 - te combineren met Maasmechelen Village en Jumpsquare Maastricht.
 • Leuvense Kerstmarkt 2023 van 7 tot en met 21 december 2023 – te combineren met een dagje Brussel of het gezellig Mechelen.
 • Gentse Winterfeesten 2023 van 7 tot en met 31 december 2023 - te combineren met een dagje Gent, er zijn volop kinderattracties bij de winterfeesten.

Kerstmarkten in België met kinderen

Kerstmarkt in Duitsland met kids, waar moet je zijn?

Als ik aan kerstmarkten denk dan denk ik eigenlijk automatisch aan Duitsland, bratwurst, vuurkorven, glühwein, houten speelgoed, gezelligheid en sfeer. Maar of dit nu per se zo heel erg leuk is voor kinderen? Duitsland is zeker de place to be als het gaat om kerstmarkten. Kerstmarkten met kinderen zijn wel even een andere tak van sport. Sla de massale en grote kerstmarkten over met kinderen is mijn tip en ga juist voor de wat kleinere kerstmarkten met kinderen. Er wordt vaak genoeg georganiseerd. Een lijstje met goede opties

Kerstmarkt in Tecklenburg

Wij kennen de kerstmarkt in Tecklenburg zelf niet, maar we willen deze kerstmarkt dit jaar wel heel graag bezoeken met ons gezin. Samen met opa en oma. Vooral om persoonlijke redenen, want de roots van de familie liggen bij Burg Tecklenburg

Kerstmarkt in Hamburg

Het is alweer even geleden dat we zelf in Hamburg waren, maar de kerstmarkt staat nog in ons geheugen gegrift. Net als de kou overigens… Een weekendje Hamburg is absoluut een aanrader in combinatie met een bezoek aan de kerstmarkt met kinderen in deze stad. Het is een mega grote kerstmarkt, maar tegelijkertijd is er ook een speciaal kindergedeelte met volop attracties. Denk trouwens niet dat je de enige Nederlander hier gaat zijn….

Kerstmarkten in Nedersaksen

In Nedersaksen worden jaarlijks een aantal gezellige steden het decor voor een echte Middeleeuwse sfeer. Wat kun je over het algemeen verwachten op deze kerstmarkten met kinderen in Nedersaksen? Behalve warme punch en glühwein kun je bijvoorbeeld in Göttingen de gewelfde kelders van de stad bezoeken. In rattenvangerstad Hamelen is een reuzenadventskalender te zien en een elf meter hoge piramide voor kerstsfeer op de Lütjenmarkt. In de glasblazerij Hamelen kunnen kinderen zelfs hun eigen glazen kerstbal blazen en de adventsrondvaart op de rivier de Weser is ook zeker een aanrader mits het niet te koud is.

De stad Goslar is ook absoluut uniek, want op het marktplein staan meer dan 40 dennenbomen met tienduizend brandende lichtjes. Een prachtig gezicht en de moeite waard om te bezoeken samen met de voormalige ertsmijn Rammelsberg, die samen met de binnenstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze oude mijnen zijn tijdens de kerstperiode het decor voor een bijzondere ondergrondse kerstmarkt. Bij de de burcht Dankwaderode zijn meer dan 140 sierkunstenaars en marktkooplui te vinden op de kerstmarkt in Braunschweig. De slotgracht met drijvende vlotten is echt een mooi decor tijdens de feestdagen en dat geldt ook voor de 700 jaar oude stad Celle met het oudste volledig behouden Welfenkasteel van Duitsland. Een bezoekje meer dan waard.

Deze kerstmarkten kun je in Nedersaksen met kinderen bezoeken:

 • Braunschweig van 29 november tot 29 december 2023
 • Celle van 3 december tot 27 december 2023
 • Göttingen van 27 november tot 29 december 2023
 • Goslar van 29 november tot en met 30 december 2023
 • Hamelen van 27 november tot en met 30 december 2023
 • Hannover van 27 november tot en met 22 december 2023
 • Hildesheim van 27 november tot 28 december 2023

Kerstmarkten in Duitsland met kinderen

Tip! combineer een reis naar één van deze negen kerststeden in Nedersaksen met een bezoek aan de autostad Wolfsburg. Hier vindt je op het water in het midden van het park prachtige schaatsshows van professionele kunstschaatsers

Kerstvakantie in Nederland met kinderen

Kerst in Nederland, evenementen om te noteren

In Nederland hebben we de laatste jaren steeds meer evenementen rondom Kerstmis. Kerstmarkten zijn een van de meest populaire kerstevenementen in Nederland, ook met kinderen. Er zijn kerstmarkten in elke grote stad en in veel kleinere plaatsen. Op een kerstmarkt vind je kraampjes met kerstcadeautjes, lekkernijen en andere kerstartikelen. Je kunt er ook genieten van glühwein, snert en andere warme dranken en hapjes. Een aantal evenementen die je eigenlijk niet wilt missen in Nederland in de kerstvakantie:

Dickens Festijn in Deventer

Dit is een uniek evenement dat je meeneemt naar de tijd van Charles Dickens. De hele stad wordt omgetoverd tot een victoriaanse stad, met straatartiesten, muziek, theater en natuurlijk veel kerstsfeer.

Kerststad Valkenburg

Kerststad Valkenburg is één van de meest romantische kerstbestemmingen van Nederland. De hele stad is versierd met lichtjes en kerstbomen. Je kunt er wandelen door de grotten en schaatsen op de ijsbaan. Valkenburg in de kerstperiode is geweldig, wel erg druk dus ben daarop voorbereid. Wij kunnen ons nog goed de enorme rij voor de gemeentegrot herinneren waardoor we besloten om maar niet naar de kerstmarkt te gaan. Van midden november tot begin januari noemt Valkenburg zichzelf "De kerststad van Nederland" inclusief het Winters Sprookjesbos. Wat kun je verwachten? Kerstmarkten in Fluweelengrot en de Gemeentegrot met lichtjes, kerstbomen, Sneeuwwitje, oude volksverhalen en mooie decoraties.

Wij vonden zelf de Fluweelengrot prachtig om te zien, omdat je hier mooie wandschilderingen ziet. Als je hier trouwens een gids bij je hebt dan zijn de wandschilderingen ineens veel meer bijzonder, omdat je meer kunt zien dan je op het eerste gezicht denkt te zien. Het is slim om dit niet in de kerstvakantie, maar een weekend ervoor te plannen.

Kerststad Valkenburg grot

Professor dr. Falckenstein is een personage dat je zou kunnen tegenkomen in Valkenburg tijdens de kerstdagen. Met zijn verstrooide haar, de kenmerkende ronde bril op zijn neus en een onmiskenbare passie voor zowel wetenschap als de kerstgeest, is deze geleerde ontzettend leuk voor kinderen. Stel je voor hoe hij, gedrapeerd in een lange winterjas, door de straten van Valkenburg wandelt, een spoor van nieuwsgierigheid en wonder achterlatend. Professor dr. Falckenstein is niet alleen een meester in zijn vakgebied, maar ook een liefhebber van kersttradities. Zijn aanwezigheid is als een brug tussen de rijke geschiedenis van Valkenburg en de magische sfeer van Kerstmis. Onder de fonkelende kerstlichtjes en naast de geur van warme glühwein, inspireert professor dr. Falckenstein jong en oud om de wonderen van de wereld om hen heen te verkennen, terwijl de kerstklokken door de koude winterlucht klinken.

Kerststad Valkenburg stad

Kerst in MergelRijk in Zuid-Limburg met kinderen

Van ongeveer half november tot en met begin januari is MergelRijk in Valkenburg volledig in kerstsferen. Je kunt tijdens de kerstperiode dus niet alleen genieten van de mergelsculpturen, verhalen, speurtocht en zelf een mergelkunstwerk maken. Kerst in MergelRijk in Valkenburg is een ervaring waar de wonderen van kerst en de mystiek van ondergrondse grotten samenkomen. Wij bezochten MergelRijk met haar indrukwekkende mergelgalerijen in het voorjaar, maar tijdens de kerstperiode wordt het helemaal omgetoverd tot een sprookjesachtige wereld vol glinsterende lichtjes, betoverende kersttaferelen en kunstzinnige zandsculpturen. Dan is het natuurlijk minstens zo mooi en sfeervol!

Als je door de verlichte gangen loopt, kun je de handgesneden kunstwerken en miniaturen bewonderen die de verhalen van Kerstmis tot leven brengen. Je wordt getrakteerd op een spektakel met scènes die zowel het lokale erfgoed als de kerstverhalen uitbeelden. Kinderen kunnen ondertussen een zoektocht doen en genieten van de speciale kerstactiviteiten.

Kerst Mergelrijk Valkenburg

Lumineuze nachten in Kasteel de Haar

Bewonder het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland, dat betoverend verlicht is en een sprookjesachtige achtergrond biedt voor kerstvieringen. Tijdens de Lumineuze Nachten bij Kasteel de Haar komt het verleden tot leven op een manier die je fantasie prikkelt. Lindert, een personage zo levendig als de verlichte paden, leidt je door een verhaal vol avontuur en mysterie. Als de avond valt en de lichtstralen dansen tussen de bomen, is het alsof elke stap je dieper meeneemt in een verhaal waarin dromen en werkelijkheid samensmelten. Het kasteelpark is de grootste openluchtbioscoop van Nederland met een betoverende animatiefilm, waarbij elk detail verlicht wordt met projecties.

Winter Efteling

Tijdens de Winter Efteling, van 13 november 2023 tot en met 4 februari 2024, komt de betovering van het seizoen tot leven. Dit jaarlijkse evenement staat synoniem voor warmte en gezelligheid, waarbij bezoekers worden uitgenodigd om de winterse sfeer te proeven, zich onder te dompelen in de charme van hun favoriete attracties en samen de koude dagen te vieren met hartverwarmende momenten. Wij gaan bijna jaarlijks naar de Winter Efteling, wat een feestje! Maar het is wel nodig om je warm genoeg te kleden en lekker wat chocomel momenten in te bouwen kan ik je vertellen! Tijdens de Winter Efteling transformeren de pleintjes in gezellige plekken, compleet met knisperende kampvuren en hartverwarmende drankjes. Je kunt er rekenen op speciaal winterentertainment, op de foto gaan met Efteling-bewoners en kijken naar spectaculaire parkshows met natuurlijk Jokie en Jet. Vergeet ook niet de winterse lekkernijen te proeven; van zoete tot hartige delicatessen en lekkere hotdogs en warme wafels. Een aanrader is ook om een bezoekje te brengen aan de Efteling-theatershow CARO.

Winterefteling Kerstvakantie

IJsbeelden Festival in Zwolle

Duik in de winterse wonderen op het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle van 16 december 2023 tot en met 25 februari 2024, waar de beste ijskunstenaars ter wereld samenkomen. Ze toveren een grote vrieshal om tot een magische wereld met 275.000 kilo ijs en sneeuw, en creëren sneeuw- en ijssculpturen die tot wel 6 meter hoog reiken. Het festival, geschikt voor jong en oud, reguleert bezoekers met tijdsloten voor een veilige ervaring. Handig om te weten is dat je hier alleen met PIN kunt betalen en het festival is natuurlijk perfect te combineren met een bezoek aan het charmante centrum van Hanzestad Zwolle en het leuke Bakkerijmuseum in Hattem.

GLOW Eindhoven

Niet direct een kerstevenement, omdat het in november al plaatsvindt. Maar de sfeer, de lichtjes en de donkere dagen voor Kerst zorgen er zeker voor dat je tijdens GLOW eigenlijk al in kerstsferen komt. Het centrum van Eindhoven weer overspoeld door mensen tijdens het lichtkunstfestival GLOW. Je loopt in een vaste route door de stad en komt onderweg prachtige creaties tegen waarbij licht en muziek centraal staan. Onze kleuter kijkt ieder jaar zijn ogen weer uit! Zorg dat je met de trein naar Eindhoven komt, want het centrum is met de auto niet goed bereikbaar. Er zijn meestal verschillende routes beschikbaar, om ervoor te zorgen dat de korte beentjes ook mee kunnen. Download de gratis GLOW App voor de route en de audio tour langs alle projecten.

GLOW Eindhoven 2023

GLOW Eindhoven met kinderen