
Brussel: van Mini-Europa tot Brusselse specialiteiten
Een weekendje Brussel met een kind van 2,5 jaar. Natuurlijk passen we ons programma aan, maar er zijn ook een aantal dingen die wat minder toepasselijk zijn met kinderen en die we toch wel willen doen. Een bierproeverij par example en wat andere Brusselse specialiteiten waar de stad bekend om is!
Tips voor Brussel met kinderen
- Waarom wil je naar Brussel met je gezin?
- Bruparck met kinderen: Mini-Europa in Brussel
- Combi-tickets en handig om te weten
- Uitzicht op het Atomium
- Parkeren bij het Brupark
- Typisch Brusselse specialiteiten
- Brusselse vette hap: Mitraillette
- Brusselse specialiteiten: Bier proeven
- Brusselse specialiteiten: Brusselse wafel
Waarom wil je naar Brussel met je gezin?
Of je nu een snel bezoek aan Brussel brengt of een lang weekend blijft, het is allebei een goede optie. De stad is toegankelijk en je kunt in een dag dus prima de highlights zien zoals Manneken Pis, de grote markt en het eten van een wafel. Maar heb je meer tijd dan zou ik dat zeker aanbevelen. Brussel is namelijk een stad waar je de tijd voor moet nemen om de echte schoonheid van de stad te vinden en de fijne plekjes liggen nogal verspreid. Blijf zeker niet alleen in het stadscentrum en ontdek ook de wijken daar omheen.
Bruparck met kinderen: Mini-Europa in Brussel
Bruparck ligt net buiten Brussel en herbergt een paar erg leuke toeristische attracties voor jong en oud, waaronder Mini-Europa. Wij besluiten om op een zondag naar Mini-Europa te gaan. In het kort: het is een soort Madurodam in Nederland. Mini-Europa gaat echter, jawel: over Europa.De molens van Nederland, de toren van Pisa, de Thalys, Nuhaven in Kopenhagen en de Vesuvius aan de Golf van Napels. De bezienswaardigheden waar Italië, Spanje en alle andere Europese landen bekend o m zijn, staan in Mini-Europa in Brussel. Dit is echt leuk voor kinderen, onze Kleine Wereldreiziger van 2,5 jaar vindt het een feest. Wij ook! We maken de foto’s die iedereen maakt bij de echte toren van Pisa en draaien mee aan wielen zodat de molens in Nederland in beweging komen.
Onze dreumes drukt op alle knoppen, zodat de volksliederen van alle vertegenwoordigde landen te horen zijn. Verder zijn we niet vies van een paar minuten hardlopen om uit de handen van de politie te komen na het stelen van de Mona Lisa uit het Louvre en de Berlijnse muur die laten we ook nog vallen. Het park is lekker interactief en biedt veel afwisseling voor kinderen (en ouders!). Mini-Europa is makkelijk toegankelijk met een buggy.
Combi-tickets en handig om te weten
De gebouwen zijn erg waarheidsgetrouw. Paar leuke feiten: de Kathedraal van Santiago de Compostela kostte 13 mensenjaren om te bouwen. Alleen de Grote Markt van Brussel kostte € 372.000 om te bouwen en de toren van Pisa is van echt marmer. Aan het eind van het park ga je door ‘The Spirit of Europe’. Dit is een ruimte met veel interactieve en interessante informatie over de Europese Unie, haar lidstaten, de geschiedenis en de toekomstplannen. Voor kinderen leuk en voor jezelf educatief. Wil je meer en doen in Brussel dan alleen Mini-Europa bezoeken? Dan kun je beter een combi ticket kopen. Er zijn combinaties mogelijk met Océade, Atomium, Planétrium en de City Sightseeing Hop on Hop off bus. Financieel net even aantrekkelijker.
Uitzicht op het Atomium
Vanaf alle plaatsen in Mini-Europa heb je uitzicht op het Atomium. Het Atomium is gebouwd voor de Brusselse Wereldtentoonstelling in 1958. Het gebouw met aluminium bollen zou maar 6 maanden blijven staan. Omdat het gebouw inmiddels erg populair was, werd besloten om het te behouden. Het is nu het icoon van Brussel.

Parkeren bij het Brupark
Je kunt betaald parkeren bij het Brupark in de omliggende straten. Wij adviseren om op zondag- of feestdagen te gaan, dan is parkeren gratis. Bekijk wel altijd van tevoren of een toeristische attractie in het Brupark open is. Parkeren gaat over het algemeen makkelijk. Het valt ons op dat het zelfs in augustus pas later in de ochtend druk wordt. Wij zijn om 10.00 uur bij het Brupark en kunnen vooraan parkeren.
Typisch Brusselse specialiteiten
Brussel is lekker dichtbij, maar als je de grens over gaat en je stapt op Belgisch grondgebied dat heb je toch meteen een beetje vakantiegevoel. Wij wel in ieder geval! Brussel is voor kinderen ontzettend veelzijdig en het is mogelijk om er lekker af te wisselen. Een pretpark, slenteren door de stad en samen een wafel eten. Maar wij gingen natuurlijk ook op zoek naar een aantal lekkernijen in Brussel, de lekkernijen. En die vonden we!
Brusselse vette hap: Mitraillette
We besluiten om voor een late lunch te gaan met een mittraillette. Een wattus? We zullen even tekst en uitleg geven. Een mitraillette is een Belgisch gerecht dat je in een snackbar koopt en dat ontstaan is in Brussel. Het is zeker niet zomaar een frietje! Nee, een mitraillette is een half stukbrood met daarop vlees (worst of hamburger), friet en saus naar keuze (pittig of mild). Soms wordt er ook nog salade en kaas aan een mitraillette toegevoegd. Een mitraillette vult ontzettend, dus je bent gewaarschuwd. Mitraillette kun je niet overal krijgen, wij raden aan om naar Fritland te gaan. Fritland ligt vlakbij de Grote Markt en bestaat al sinds 1978, ze serveren naar horen zeggen de beste mitraillette van Brussel. Onze dreumes geniet van de heerlijke frites bij Fritland.

Brusselse specialiteiten: Bier proeven
Belgisch bier proef en drink je bij voorkeur bij café “Au Brasseur” één straat achter de Grote Markt dus in het hart van Brussel. Natuurlijk is bier niet typisch voor Brussel, maar het bierproeven mag niet ontbreken tijdens een weekendje Brussel vinden wij. Gelukkig zijn er een aantal bierkenners bij, dus ik laat me voorlichten en ben uiteindelijk zeer happy met mijn keuze: een ‘Waterloo’. Het is heerlijk om hier een paar uurtjes te vertoeven en om je te laten verrassen met Belgisch bier. Ook mensen die geen liefhebber zijn van bier kunnen hier overigens iets lekkers drinken. Voor onze peuter is het een heerlijk moment om met de telefoon te chillen op het terras. Even uitrusten en een appelsapje drinken natuurlijk.

Brusselse specialiteiten: Brusselse wafel
Op iedere hoek van de straat vind je zo ongeveer een zaakje waar ze wafels verkopen en ook staan er veel mobiele ijscokarren waar ook wafels te koop zijn. De typisch Brusselse wafel is vierkant, niet te verwarren met de Luikse wafel die ook wel suikerwafel heet en rond is. Deze twee wafels worden vaak door elkaar gehaald. De Brusselse en de Luikse wafel zijn allebei lekker, welke van de twee wafels je kiest is persoonlijk, maar zorg er altijd voor dat je wel een verse wafel koopt. Liefst eentje die vers wordt gemaakt. Smullen maar!