NEMO Amsterdam kettingreactie
Amsterdam
Mireille Steegmans
Amsterdam
02/09/2024
9 min

NEMO, kennismaken met technologie aan het Oosterdok

02/09/2024
9 min

NEMO Amsterdam. Zo’n beetje iedereen met kinderen om ons heen heeft het erover. We besluiten om zelf een bezoek te brengen, want de meningen zijn extreem verdeeld als ik vraag of NEMO geschikt is met een 5-jarige. Dan zelf dus de proef op de som nemen! NEMO, gebouwd op de fundamenten van de IJ-tunnel, is het ultieme technologiemuseum voor zowel kinderen als ouders. Bij binnenkomst, tijdens de drukke meivakantie en vlak voor Koningsdag, verloopt alles soepel. Onze bijna 5-jarige kleuter huppelt enthousiast over de brug naar binnen, en aan de rustige kassa’s scannen we vlot onze Museumkaart voor toegang.

Voor welke leeftijd is Nemo?

NEMO Amsterdam voor welke leeftijd?

NEMO werd gebouwd op de fundamenten van de IJ-tunnel en ligt aan het Oosterdok. Het is hét technologiemuseum voor kinderen en ook voor ouders zit het bomvol leermomenten. Maar voor welke leeftijd is NEMO nu eigenlijk? Is NEMO al leuk voor een 4-jarige? Of beter wachten tot kinderen 7 of 8 jaar zijn? Wij namen zelf de ‘NEMO-proef-op-de-som’ en geven onze mening: voor welke leeftijd is NEMO geschikt?

Nemo science center Amsterdam

Wanneer kun je NEMO het best bezoeken?

Onze kleuter van net 5 jaar kan niet wachten op de brug over te sprinten naar NEMO. Het is meivakantie en de dag voor Koningsdag. Bij binnenkomst is dat te merken aan de drukte, maar NEMO lijkt hier prima op ingericht en alles loopt eigenlijk best wel gestroomlijnd. Zelfs bij de toiletten is er nauwelijks een wachtrij. Aan de kassa’s valt de drukte mee en wij kunnen direct onze Museumkaart scannen en er komt zo een kaartje uit de automaat rollen waarmee we naar binnen kunnen. We doen onze jas en iPad in een kluisje – even zorgen dat je 50 cent bij je hebt en anders kun je contant geld wisselen bij de wisselautomaat die erbij hangt.

Erg handig en comfortabel voor gezinnen deze kluisjes in verschillende formaten. Er zijn zelfs grote kluizen waar volgens mij met gemak een kinderwagen in kan. Je muntje krijg je aan het eind van de dag weer terug. We horen van het personeel dat het vandaag niet zo druk is als gisteren tot nu toe dus dat stemt ons vrolijk.

Pas je looproute aan in het museum

We sprinten de eerste trap op en zien dat het behoorlijk druk is, ai ai. Nog maar een trap op dan, maar daar is het niet veel beter met de drukte. Veel mensen, veel kinderen. Een beetje teleurgesteld gaan we verder door naar de bovenste verdieping waar een tulpenterras is zolang de Keukenhof geopend is. Een goede keuze, want hier is het niet druk en het uitzicht over Amsterdam is perfect. Er is bovendien een gezellig restaurant op de bovenste verdieping om even bij te komen van de drukte.

Vervolgens zaken we af en bezoeken we NEMO in tegengestelde richting, we storen ons maar gewoon in de drukte. Dat bevalt prima, want met een kind van 5 jaar blijkt dat de bovenste verdiepingen wat minder interessant zijn. Het is gewoon nog net iets te moeilijk, hoewel bijvoorbeeld de top 10 alledaagse uitvindingen van de menselijke geest wel erg interessant zijn voor ouders. Wij lopen hier wat sneller doorheen om vervolgens nog meer dan genoeg tijd over te hebben voor de eerste en tweede verdieping die toch wel het meest geschikt zijn voor kinderen van ongeveer 4 tot en met 7 jaar. Ondertussen is het daar wel wat minder druk geworden en veel gezinnen blijven ook niet tot sluitingstijd zo blijkt.

Natuurlijk is het handiger om NEMO te bezoeken in een normaal weekend en niet tijdens een vakantie. Maar het is ook geen onmogelijke opgave zo blijkt.

Nemo met peuters

Boordevol leermomenten

Er zijn ontelbaar veel proefjes, teveel om allemaal op te noemen. We leren over geluiden, hoge en lage tonen, hoe je hersenen je kunnen bedriegen, navigeren, zeepbellen, foto’s maken, ruimtelijk inzicht en nog heel heel heel veel meer. NEMO is sowieso veel te groot en omvangrijk om in één dag helemaal te kunnen zien en te bevatten. Door de toch wel enorme hoeveelheid mensen waren wij niet zomaar overal snel aan de beurt. Ik heb me soms ook behoorlijk geïrriteerd aan ouders die vinden dat hun kind geen rekening hoeft te houden met andere kinderen en niet hoeft te delen. Maar goed aan die mentaliteit kunnen ze bij NEMO weinig veranderen.

Dat is wel de reden dat ik NEMO niet per se wil aanraden voor een drukke vakantiedag. Kinderen zien echt zo ontzettend veel tegelijk op een relatief kleine oppervlakte waar het geroezemoes en de drukte van kinderen die rondrennen wel wat overweldigend is. Ik merk dat NEMO voor mijn 5-jarige zoon zeker meer dan genoeg leuke elementen heeft. Aan de andere kant is het soms allemaal te veel en te overweldigend waardoor hij eigenlijk niet echt aandacht besteed aan de uitleg en alweer door sprint naar het volgende proefje. Daardoor vond ik het als ouders echt wel onrustig in combinatie met de vele mensen om ons heen. Op de bovenste verdiepingen met oudere kinderen merk je dat het veel rustiger is en dat is een verademing.

Wat voor proefjes bij Nemo?

Er zijn zelfs grote kluizen waar volgens mij met gemak een kinderwagen in kan. Je muntje krijg je aan het eind van de dag weer terug.

Laat NEMO gewoon over je heenkomen

Onze tip is om NEMO gewoon lekker over je heen te laten komen. Het is onmogelijk om alles te zien in een dag dus kijk gewoon waar ruimte is en ga voor dat proefje. Onze grootste favorieten waren toch wel het draaiende wiel, met elkaar praten op 15 meter afstand, de zeepbellen en het maken van de gekke foto’s voor de groene wand. En natuurlijk niet te vergeten het bouwen met verschillende vormen. Natuurlijk is de favorietenlijst voor iedereen weer anders en het is gewoon onmogelijk om te beschrijven hoe immens veel proeven er op je afkomen in NEMO. Heel eerlijk gezegd had het voor ons best wat minder mogen zijn, want het was toch best wel overweldigend als je alles bij elkaar optelt op de toch wel kleine oppervlakte.

Het is onmogelijk om alles te zien in een dag dus kijk gewoon waar ruimte is en ga voor dat proefje.

NEMO Amsterdam met kleuter

Je ruimtelijk inzicht voor de gek houden

In NEMO is een hele vreemde kamer waar je ruimtelijke inzicht compleet voor de gek wordt gehouden. We gebruiken ons ruimtelijk inzicht om te bepalen hoe de wereld om ons heen eruit ziet en je kunt echt niet zonder ruimtelijk inzicht als je bijvoorbeeld fietst of loopt. Maar wist je dat er in films kamers worden gebruikt zoals je die bij NEMO ziet? Mensen lijken door optisch bedrog dan veel groter of juist veel kleiner. De horizon en de hoogte van een persoon boven deze horizon bepalen hoe groot we een persoon kunnen zien. Hoe denk je nu dat ze films met reuzen maken of juist films met dwergen?

Het is leuk dat er overal uitgebreide uitleg staat waardoor kinderen en zeker ook ouders bijleren. De informatievoorziening is overigens ook in het Engels beschikbaar. Pluspunt voor de toch best veel buitenlandse bezoekers!

NEMO Amsterdam met korting

Workshops en shows in NEMO

Voor kinderen van verschillende leeftijden zijn er in NEMO naast de eindeloos vele proeven ook workshops te volgen en de kettingreactie show is een echte must. De show wordt in het Nederlands gegeven en in het Engels vertaald en de medewerkers zijn ontzettend enthousiast en je wordt gewoon echt meegenomen in dit enthousiasme. Tijdens andere workshops kunnen kinderen vanaf 6 jaar hun eigen kettingreactie bouwen of een batterij dusdanig koppelen dat er licht ontstaat. Kleinere kinderen kunnen bijvoorbeeld een ballonwagen knutselen. Deze activiteiten wisselen regelmatig en zijn in de vakantieperiodes wat uitgebreider. Kijk even goed op de schermen naar de verschillende demonstraties en de 3D film zoals Raadsel van de kosmos. De demonstraties zijn vooral in het Auditorium en het Studio Theater.

Parkeren bij NEMO in parkeergarage Oosterdok

Wij zijn met de trein naar Amsterdam gegaan. Vanaf het station loop je in ongeveer 10 minuutjes naar NEMO, dat vonden wij handiger en bovendien is parkeren in Amsterdam ook nog eens een flinke kostenpost. De dichtstbijzijnde parkeergarage die wij hebben gespot was bijna pal voor de deur van NEMO, Parking Centrum Oosterdok. Na 5 uur parkeren (en tot 24 uur) betaal je hier maximaal € 15,00 per dag en in de (school)vakanties € 20,00. Omdat je met gemak 5 uurtjes besteedt in NEMO is dat best een fair deal. Ook voor het Scheepvaartmuseum is deze parkeergarage het meest geschikt.

Eten en drinken in het restaurant

Op de bovenste verdieping van NEMO is een restaurant waar je uitgebreid kunt eten. Zeker de moeite om hier naartoe te gaan, want in het andere restaurant konden we niet veel meer dan een hotdog en wat muffins te krijgen. Wel kun je hier je eigen broodtrommel leegeten en lekker even zitten. Een bak koffie of wat anders te drinken heb je hier zeker wel.

Eten bij Nemo restaurant

NEMO met korting en zelfs gratis

Kinderen betalen vanaf 4 jaar entree bij NEMO dus tot en met 3 jaar kunnen kinderen gratis naar binnen bij NEMO dat jaarlijks ongeveer 600.000 bezoekers trekt. NEMO Amsterdam met korting bezoeken is zeker mogelijk als je even rondkijkt, maar dat wisselt steeds. In ieder geval krijg je €7,50 korting als WNF-LifeGuard of WNF-Ranger lid. Verder vind je online regelmatig kortingen, bijvoorbeeld bij ANWB. Even in de gaten houden en speuren dus als je naar NEMO gaat! Met een Museumkaart kun je gratis naar binnen.

Knutselen bij Nemo

Gratis naar NEMO Amsterdam

Met de aanschaf van de volgende kaarten heb je in ieder geval gratis entree bij NEMO Amsterdam:

  • Museumkaart
  • I Amsterdam City Card
  • BankGiro Loterij VIP-KAART
  • Stadspas Amsterdam

NEMO Amsterdam proef

Museumkaart voor NEMO Amsterdam en meer!

Wij bezochten zelf NEMO Amsterdam met de Museumkaart, dan is entree gratis en bovendien kun je de Museumkaart ook voor veel andere leuke uitjes gebruiken. Voor een volwassene kost een  Muumkaart € 59,90, voor een kind € 32,45  (actuele prijzen mei 2018). Reken zelf maar uit met hoeveel museumbezoekjes je de Museumkaart eruit hebt. Wij hebben de Museumkaart nu 2,5 maand en bezochten de volgende musea:

Voor al deze musea zouden wij als volwassene een entreeprijs van totaal bijna € 100,- betalen. We hebben onze Museumkaart er dus na 2,5 maand al flink uitgehaald! En we zijn nog lang niet uitgekeken in Nederland eerlijk gezegd.

Lekker en goedkoop uit eten bij Vapiano

Wil je na je bezoek aan NEMO Amsterdam lekker even wat eten met je kinderen zonder een fortuin kwijt te zijn? Dan is Vapiano een aanrader op nog geen 5 minuten lopen van NEMO. Zorg wel dat je hier voor 17.30 uur bent, want daarna wordt het er toch wel flink druk. Wij moesten een half uur wachten op onze twee pizza’s en dat is prima, maar de wachttijd loopt na 18.00 uur flink op. Voor kinderen bestel je al voor een aantal euro's een kinderpizza waar ik als volwassene in combinatie met een toetje zelfs ook genoeg aan heb. De keuze in kinderpizza’s  is wel beperkter bij deze Vapiano dus mijn advies is: bestel lekker een andere pizza voor jezelf. De pesto con spinaci, gorgonzola en crudo kunnen we uit eigenlijk ervaring aanraden.

Het concept van Vapiano is simpel. Je krijgt bij binnenkomst een kaart mee waarop al je bestellingen worden bijgeschreven en je betaalt aan het eind het totaalbedrag beneden aan de kassa. Je kiest van de menukaart jouw favoriet en gaat naar de bestelbalie om jouw pizza of pasta te bestellen. Vervolgens krijg je een bibberapparaatje mee dat gaat trillen en rood kleurt als je bestelling klaar is. Je haalt je eigen bord bij de balie op waar je ook bestelde en voilà: smakelijk eten!

Restaurants bij Nemo