Van Stalen Monsters tot Techlab, het Spoorwegmuseum verrast!
Utrecht
Mireille Steegmans
Utrecht
06/16/2020
8 min

Van Stalen Monsters tot Techlab, het Spoorwegmuseum verrast!

06/16/2020
8 min

Leuk voor jong en oud het Spoorwegmuseum. Ja echt? Zeker weten! Na bezoekjes met opa en de oma’s, een peuter, kleuter, pre-tiener, dreumes en myself als ouder hebben we alle leeftijdsfasen nu officieel doorlopen binnen onze doelgroep. Rail Rookies en alle andere treinfans: op naar Utrecht zou ik zeggen!

Het Spoorwegmuseum tijdens coronatijd

Laat ik maar met de deur in huis vallen: is het Spoorwegmuseum te doen tijdens coronatijd? Het antwoord kan ik niet smeuïger of mooier maken dan het is: ja. Ik heb me laten vertellen dat er op dit moment maximaal 800 mensen naar binnen mogen. Wij zelf waren op een vrijdag in het Spoorwegmuseum om eens te proeven hoe dat dan is tijdens coronatijd. Dit was ons eerste uitje sinds de landelijke quarantaine, wij zitten in de doelgroep die uiterst voorzichtig is en zijn best wat huiverig nog soms. Moeten we het aanbevelen of echt niet zo’n uitje? Hoewel de 800 mensen niet gehaald werden op die dag, kon ik wel absoluut zien dat alles netjes onder controle is hier en dat ik me geen seconde onveilig heb gevoeld. Credits voor het Spoorwegmuseum!

Spoorwegmuseum met een peuter

De bewegwijzering is duidelijk, het protocol voor het restaurant dik in orde, overal staan ontsmettingsmiddelen om je handen schoon te maken. Om eerlijk te zijn mogen deze van ons voor altijd blijven, want dat is in zijn algemeenheid toch een stukje frisser vinden wij unaniem. De ingang is aangepast en er zijn overal duidelijke looprichtingen. Als iedere ziel zich daaraan zou houden dan komt het met drukke dagen dik in orde. Oproep aan de enkeling die roet in het eten gooit en regels aan zijn laars lapt ‘omdat het wel even kan zo tegen de richting in’: denk aan je medemens. Je mag elkaar erop aanspreken en helpen en degenen die er geen erg in hebben zullen uiterst dankbaar reageren is mijn ervaring. Natuurlijk is het voor iedereen wennen om op 1,5 meter afstand te blijven, maar waar een wil is… is altijd een weg!

Spoorwegmuseum met bijna tiener

Vooraf reserveren op de site van het Spoorwegmuseum

Je reserveert trouwens je tijd van binnenkomst voor het Spoorwegmuseum vooraf op de website. Werkt hartstikke handig en geldt ook voor Museumkaarthouders of andere kaarthouders. Kun je dus rustig naar binnen lopen en zit je niet tussen hordes mensen en krioelende kinderen. Of wat dacht je van één lange slinger als je door de Koninklijke trein meteen vooraan loopt? Gedoseerd binnenkomen zorgt voor spreiding in het museum en dat is echt heel prettig op dit moment voor een veilig gevoel als je het mij vraagt.

Voor iedereen die de coronamaatregelen onzin vindt: blijf weg op openbare plekken. Heb respect voor regelgeving en veiligheid van je medemens. Ik snap dat niet iedereen corona van dichtbij meemaakt en dat het soms lastig is om te begrijpen. Ik kan je vertellen dat het serieus is met veel mensen met corona om ons heen. Met goede afloop en met… nou ja, vul dat zelf maar in…

Stalen Monsters… spannend!

Het Spoorwegmuseum heeft meerdere leuke attracties, waaronder de Vuurproef, de Jumbo Express en de Stalen Monsters. En natuurlijk kun je de stalen monsters zelf bekijken op het rangeerterrein (niet altijd open) en in de grote centrale hal. Voor onze kleine dreumes van nog net geen twee jaar is het allemaal een feest. De Vuurproef slaan we over voor hem, alle andere attracties zijn voor alle leeftijden goed te doen. Het aanraken van een trein alleen al is sowieso een feestje voor de jongste, niet voor niets was één van zijn eerste woordjes: ‘trein’.

We kunnen dus wel stellen dat het Spoorwegmuseum leuk is voor kinderen die zelf kunnen lopen en goed zelfstandig kunnen zitten. Eerder zou ik niet gaan, want dan moet je kindje de Jumbo Express overslaan en dat is voor veel kinderen echt een highlight in het museum samen met de ernaast gelegen speeltuin.

Spoorwegmuseum met 9-jarige

>> Vanwege de coronamaatregelen zijn de wachtrijen bij de attracties gemarkeerd met gele vlakken; ieder gezin wacht op een geel vlak en schuift door als het voorste gezin naar binnen gaat. De Jumbo Express heeft een eindstation en een vertrekstation, zodat mensen gespreid worden. Niet altijd even handig met een klein kindje dat dus voor ieder rondje met de trein weer best een stuk moet lopen, maar een prima tijdelijke oplossing.

Spoorwegmuseum Utrecht met een peuter

Leren over rolweerstand en meer in het Techlab

Verscholen in een uithoekje van het museum, maar daarom zeker niet minder de moeite waard ligt het Techlab. Het is een lokaal met allemaal verschillende proefjes waarbij kinderen worden uitgedaagd om zelf in actie te komen. Onze 8-jarige, die alles zelfstandig kan doen, vindt het hier fantastisch en brengt er met gemak 2 uurtjes door!

  • Rolweerstand, hoe werkt dat eigenlijk?
  • Hoe krijg je een trein aan het rijden door de stroomkring te sluiten?
  • Energie opwekken met fietsen, wist je dat dit kan?

Dat soort dingen! Kinderen kunnen hier zelf aan de slag, maar er liggen uitgebreide beschrijvingen die ze ook op weg helpen. Dit stukje van het Spoorwegmuseum is uitdagend en tegelijkertijd educatief. Na afloop is er zelfs de mogelijkheid om een heus examen te maken, kunnen kinderen al hun trein-kennis testen (en jij ook!).

>> Tijdens de coronamaatregelen mogen er maximaal 5 gezinnen naar binnen in het Techlab. Op die manier is het mogelijk om 1,5 meter afstand te houden en kan iedereen toch in zijn of haar eigen tempo aan de slag met alles rondom treinen. Bij de in- en tevens uitgang staan flesjes ontsmettingsmiddel en papier om je handen schoon te maken.

Bouw je eigen trein

In het Techlab kan er digitaal gebouwd worden aan je eigen trein en vervolgens mag je met je eigen trein op de foto. Superleuk! Je kiest de carrosserie, rails, wielen en alles wat nog meer nodig is. Leuk is dat kinderen zo spelenderwijs veel leren over bouwen en keuzes die je dan moet maken. Ik kreeg aardig wat vragen voorgeschoteld waar ik niet altijd een antwoord op had. Educatie ten top dus en zeker voor kleine kinderen leuk om te doen. Niet alle proeven zullen in het Techlab interessant zijn voor een 4-jarige kan ik me zo voorstellen, maar dit zeker wel!

Techlab Spoorwegmuseum


De eerste stoomlocomotief van Nederland

‘De Ahrend’ en ‘De Snelheid’ waren de eerste locomotieven in Nederland, waarvan ik me heb laten vertellen dat de Snelheid net wat eerder werd afgeleverd. Eén keer per maand wordt De Ahrend op stoom gebracht en laat dat nou net het weekend na ons bezoekje aan het Spoorwegmuseum zijn. De machinist van De Ahrend vertelt me dat ze de dag voordat hij gaat rijden altijd groot onderhoud doen. De Ahrend is trouwens niet de originele locomotief, deze werd helaas in 1857 gesloopt. Het is een replica die normaal gesproken pronkt in één van de attracties van het Spoorwegmuseum, één van mijn favoriete attracties om precies te zijn. De echte Ahrend, die werd gebouwd in Engeland, rijdt op 20 september 1839 de eerste officiële treinrit van Nederland: tussen Amsterdam en Haarlem. De attractie gaat dan ook over dit heuglijke feit en je wordt meegenomen tijdens deze feestelijke bijeenkomst in de prachtig vormgegeven attractie.

De Ahrend wordt van april tot en met oktober op stoom gebracht in het museum en rijdt dan ritjes op het breedspoor dat het museum rijk is. Wist jij dat de eerste stoomlocomotieven op een breder spoor reden dan tegenwoordig? In die tijd werd gedacht dat dit veiliger zou zijn.

De Ahrend Spoorwegmuseum

Zelf de show stelen

De shows in het Spoorwegmuseum zijn meer dan de moeite waard. Wij vonden het een twijfelgeval in eerste instantie, zeker met een dreumes erbij. Gaat hij stilzitten, wordt het niet één groot fiasco? Maar het ging meer dan goed en hij vond het erg leuk. Onze oudste ook, want hij werd uitgekozen om een kleine rol mee te spelen in de ‘one woman’ show van Annabel waarin ze alleen reist met de Oriënt Express, tegen de wil van haar man in die het eigenlijk ongepast vindt. Annabel kiest twee kinderen uit het publiek die haar begeleiden tijdens haar reis. Fantastisch vond onze 8-jarige dit. Geen podiumvrees, maar een podiumbeest.

Zelf vind ik de shows van Maurice erg leuk, hij is voor mij toch wel het icoon van het Spoorwegmuseum met zijn verschillende rollen. De Oriënt-Express staat in de shows die wij hebben gezien steeds centraal. Wist jij dat deze vanuit Parijs via vele Europese steden naar de Poort van Azië reed? Constantinopel, het huidige Istanbul.

Leukste museum van Utrecht

Klimmen en klauteren op het rangeerterrein

Last maar zeker nog least tijdens ons dagje Spoorwegmuseum is het slenteren over het rangeerterrein. Hier waren wij nog nooit eerder, maar wat is dit een feest! Voor de oudste, omdat hier veel te ontdekken is. Voor de jongste, omdat klimmen over het spoor ontzettend gaaf is en die roestige handjes neem je dan als ouder gewoon op de koop toe natuurlijk. En voor mij, omdat het zo ontzettend fotogeniek is met mooi weer om op het rangeerterrein rond te lopen. Neem een camera mee en je kunt je kids echt perfect op de gevoelige plaat vastleggen hier. Het oude stationnetje van Groningen, een heuse ‘Mavis’ (voor Thomas-fans) in het geel voor leen nog zoveel meer te zien voor liefhebbers. Thomas de trein is hier minimaal 100x populairder geworden dan hij al was.

Conclusie: het Spoorwegmuseum verrast, keer op keer weer. En dat geldt voor alle leeftijden!

Spoorwegmuseum Utrecht