Sinterklaas activiteiten 2023
Nederland
Mireille Steegmans
Nederland
11/13/2023
9 min

Sinterklaas uitjes en activiteiten

11/13/2023
9 min

Zoek je leuke uitjes en activiteiten met Sinterklaas voor 2023? Terwijl de bladeren vallen en de avonden langer worden, begint in Nederland de voorpret voor een van de meest geliefde feesten: het Sinterklaasfeest. Ik heb een lijst voor je gemaakt met tips en om op je verlanglijstje te zetten. Welk kind verheugt zicht niet op de komst van Sinterklaas en zijn Pieten? Wist je dat er in 2023 heel veel georganiseerd wordt rondom Sinterklaas? Ik neem je mee lang leuke Sinterklaas uitjes in Nederland, van die uitstapjes om samen met je gezin van te genieten. Van de spectaculaire aankomst in Gorinchem tot een bezoek aan de mooiste kastelen van Nederland. Ga genieten van de Sinterklaas sfeer samen met je gezin! Kijk voor actuele informatie en programma's altijd op de websites van de steden, stadjes, musea en kastelen.

Sinterklaas intochten 2024

De grote intocht van Sinterklaas is op 16 november in een stad die nog niet bekend is gemaakt, maar zoals ieder jaar zijn er dit jaar ook weer tal van populaire Sinterklaas intochten in andere plaatsen en dorpjes in Nederland. Deze intochten zijn een feestelijke en belangrijke traditie in de Nederlandse cultuur, onze kinderen zijn er dol op en we vinden het leuk om ook eens ergens anders naartoe te gaan voor een intocht. Elke intocht heeft zijn eigen charme en unieke activiteiten, waardoor ze stuk voor stuk de moeite waard zijn om te bezoeken. Veel intochten van Sinterklaas vinden plaats op 18 november zoals in Rotterdam, Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen, Breda, Gouda, Groningen, Harderwijk, Leeuwarden, Lelystad, Middelburg en Maastricht. De grotere steden kun je eigenlijk wel stellen.

Maar er zijn ook een aantal intochten die op 19 december gepland zijn, zoals in Amsterdam, Tilburg, Den Bosch, Haarlem, Hilversum en Oosterhout. In dorpen en kleinere steden komt de Sint zelfs vaak pas een week later aan, zoals in ons eigen Oss, maar ook in Enschede, Laren, Baarn, Nieuwerkerk aan den IJssel, Geldrop en tal van andere plaatsen.

Deventer is een leuke uitzondering op de intochten van Sinterklaas. Volgens de traditie komt Sinterklaas elk jaar in Deventer aan op de zaterdag voor 5 december. Valt 5 december op een zaterdag, dan is de intocht op de dag zelf. In 2023 komt Sinterklaas in Deventer dus aan op zaterdag 2 december.

Sinterklaas uitjes 2023

Sinterklaas in het museum

Naast de intochten van Sinterklaas, kun je ook in heel veel musea leuke uitjes organiseren rondom Sinterklaas. Een greep uit de activiteiten in de verschillende musea in Nederland, kijk voor actuele informatie en programma's altijd op de websites van het museum:

  • Kasteel Radboud (Medemblik): Sinterklaas logeert hier dit jaar en bezoekers kunnen hem in het weekend ontmoeten.
  • Museumpark Archeon (Alphen aan den Rijn): Verandert in 'De Stad van Sinterklaas' op 19, 25, 26 november en 2 & 3 december 2023.
  • Mariniersmuseum (Rotterdam): Ontvangt de echte Stoomboot van Sinterklaas op 23, 24, 25 of 26 november 2023.
  • Limburgs Museum (Venlo): Biedt de speurtocht 'De kluis van SuperSint' tot en met 5 december 2023.
  • Luchtvaartmuseum Aviodrome (Lelystad): 'SintAIRklaas' vindt plaats van 18 november tot 3 december 2023 (met uitzonderingen).
  • Museum Jan Cunen (Oss): Sinterklaas verblijft van 18 november tot 5 december in het museum. Kinderen kunnen de Sinterklaaskamer bezoeken en meedoen aan opdrachten. Sinterklaas zelf is aanwezig op 26 november, 2 en 3 december 2023
  • Zaans Museum (Zaanstad): Hier is 'De Speculaas- en Chocoladefabriek van Sint' van 19 november tot en met 5 december 2023.
  • Westfries Museum (Hoorn): Sinterklaas logeert hier van 12 november tot 5 december. Bezoekers kunnen de logeervertrekken van Sinterklaas bezichtigen en deelnemen aan activiteiten.
  • Muiderslot (Muiden): Sinterklaas verblijft hier van 19 november tot 4 december. Er zijn diverse activiteiten rondom Sinterklaas in Muiderslot, zoals een bezoek aan de pakjeskamer en Sinterklaasliedjes zingen.
  • Museum BroekerVeiling (Broek op Langedijk): Verandert tot 3 december in het Pakhuis van Sinterklaas, waar kinderen een pietendiploma kunnen halen.

Sinterklaas activiteiten, uitjes en evenementen 2024

Van de historische straten van onze steden tot de knusse hoeken van lokale musea, overal in Nederland vinden er speciale Sinterklaasvieringen plaats. Sfeervolle intochten, waar de goedheiligman en zijn Pieten feestelijk worden verwelkomd en spannende speurtochten in musea. Een aantal kastelen in Nederland worden ook omgetoverd tot Kasteel van Sinterklaas zoals je in het overzicht hierboven kunt zien. Maar er zijn een aantal kastelen en musea in het bijzonder die ik wil tippen voor een bezoek tijdens de Sinterklaasperiode.

Vier Sinterklaas bij Landal

Landal GreenParks viert Sinterklaas van 18 november tot 6 december 2023 met speciale sintfestiviteiten in hun parken. Gasten kunnen genieten van een sfeervolle Sinterklaaservaring, inclusief de mogelijkheid om schoentjes te zetten en deel te nemen aan diverse activiteiten. Deze aanbieding geldt op geselecteerde parken en is afhankelijk van beschikbaarheid, met een minimale huurprijs die vereist is. Dit biedt een unieke kans voor gezinnen om Sinterklaas te vieren in een natuurlijke en ontspannen omgeving, met alle comfort en faciliteiten die Landal te bieden heeft.

> Boek hier een arrangement bij Landal met korting


Sinterklaas arrangement bij Fletcher

Het Fletcher Sinterklaas Arrangement biedt een uniek weekend vol plezier en vertier voor de hele familie. Dit arrangement, inclusief een live Sinterklaasshow van Sint & Friends, is beschikbaar in verschillende weekenden. Gasten kunnen genieten van een overnachting, een uitgebreid ontbijt, en een speciaal sinterklaasdinerbuffet. Kinderen mogen hun schoentje zetten en er zijn diverse leuke activiteiten. De shows vinden plaats in Fletcher Hotel-Restaurant Wings-Rotterdam (18 en 25 november) en Fletcher Hotel-Restaurant Nieuwegein-Utrecht en Fletcher Kloosterhotel Willibrordhaeghe (beide op 2 december). Ook zijn er losse tickets voor de Sinterklaasshow beschikbaar.

> Boek hier het arrangement bij Fletcher

Sinterklaas bij Duinrell

Tijdens de weekenden voorafgaand aan en in het weekend van Sinterklaas organiseert Vakantiepark Duinrell allerlei leuke Sinterklaasactiviteiten. Bezoekers kunnen genieten van het knutselen van hun eigen schoentje, het ontdekken van het Huis van Sinterklaas, en meezingen met het SiSa Sinterklaasconcert. Daarnaast zijn er een Pieten Parade en een meet & greet met Sinterklaas. Kinderen kunnen hun creativiteit uiten bij het knutselen en swingen op de leukste Sinterklaashits bij de Pieten disco. Voor alle leeftijden is er ook een Silent Pieten Disco. Deze activiteiten bieden een feestelijke en gezellige ervaring voor het hele gezin, gegarandeerd een leuk uitje dus!

Meer informatie over Sinterklaas bij Duinrell

Stad van Sinterklaas bij Archeon

De Stad van Sinterklaas in Museumpark Archeon is een unieke ervaring voor de hele familie, waarbij het park wordt omgetoverd tot een middeleeuwse Sinterklaasstad. Kinderen kunnen hier hun pietendiploma behalen door deel te nemen aan verschillende activiteiten zoals pakjes schieten met pijl en boog en knutselen. Er zijn ook dagelijkse poppenkastvoorstellingen van 'Sint en zijn Ridder'. De tentoonstelling "Het Verhaal van Nicolaas" biedt een diepgaande blik op de geschiedenis van Sint Nicolaas.

Meer informatie over de Stad van Sinterklaas

Kasteel de Haar: Het gestolen pepernotenrecept

Er is opschudding in de keuken van Kasteel de Haar! Keukenhulp Jean-Luc heeft, na een klein akkefietje met chef-kok Pierre Amory, stiekem het eeuwenoude pepernotenrecept van de familie Van Zuylen van Nijevelt verstopt. Deze pepernoten waren altijd het hoogtepunt van pakjesavond en een speciaal familierecept dat niet verloren mag gaan! We roepen alle hulppieten op om de handen uit de mouwen te steken en mee te helpen dit kostbare recept terug te vinden. Volg de aanwijzingen in het kasteel en ontrafel het mysterie. Kan jij het geheime pepernotenrecept vinden? Variant voor alle leeftijden: goed nieuws voor de jongere hulppieten! Er is een speciale variant van de speurtocht beschikbaar, aangepast voor kinderen onder de 8 jaar waardoor dit uitje ook voor de allerkleinsten leuk is.

> Meer informatie over Sinterklaas bij Kasteel de Haar

Kasteel de Haar Sinterklaas 2023

Kasteel van Sinterklaas in Helmond

Het Kasteel van Sinterklaas in Helmond biedt een magische ervaring voor jong en oud. Het avontuur begint al bij de prachtige poorten van het kasteel, waar bezoekers zich kunnen vergapen aan de mooi ingerichte kamers en de activiteiten die zich daar afspelen. Tijdens een bezoek aan het kasteel kunnen bezoekers Sinterklaas en zijn Pieten ontmoeten en genieten van de betoverende omgeving. Dit bezoek aan Het Kasteel van Sinterklaas belooft een onvergetelijke ervaring te zijn, waarbij iedereen, van kinderen tot volwassenen, met een grote glimlach het kasteel verlaat.

> Meer informatie over het Kasteel van Sinterklaas

Het Kasteel van Sinterklaas in Helmond

SinterklaasKasteel Heeze

Het SinterklaasKasteel Heeze biedt een unieke kans om Sinterklaas en zijn Pieten te bezoeken in een sfeervolle omgeving. Kinderen kunnen het kasteel verkennen, waar ze verschillende activiteiten kunnen ondernemen. Zo is er een postkamer waar verlanglijstjes en tekeningen binnenkomen, een pakjeskamer waar de Pieten pakjes inpakken en zelfs een stal waar het paard van Sinterklaas staat, nou ja.... hier staat het hulppaard "NieZoSnel". Briljant bedacht natuurlijk! De kinderen kunnen hun Pietendiploma halen, Sinterklaas ontmoeten en zijn handje geven en genieten van de kunsten en trucjes van de Pieten in de danszaal. Dit alles maakt een bezoek aan het SinterklaasKasteel Heeze tot een heerlijke middag uit. De postkamer is de plek waar Sinterklaas alle tekeningen, verhalen en verlanglijstjes ontvangt. In de slaapkamer van Sinterklaas, gelegen boven de grote poort van het kasteel, kunnen bezoekers een glimp opvangen van de persoonlijke ruimte van Sinterklaas. De pakjeskamer is het domein van de Pakjespieten, waar kinderen de voorbereidingen voor het grote feest kunnen zien. Ook de stallen zijn een bezoek waard; hier worden de paarden van Sinterklaas verzorgd door de Paardenpieten.

We kunnen op ons gemak op de foto mater Sinterklaas en welke Piet we ook maar willen en de sfeer is lekker gemoedelijk. We hebben een tijdslot van 75 minuten en daarbinnen kunnen de kinderen overal naartoe lopen. In mijn ogen een heel fijn concept. Iedere bezoeker kan aan het eind op de foto met SInterklaas en heel veel Pieten. Dat is zo'n foto die in ons fotoalbum nog compleet ontbrak!

> Meer informatie over SinterklaasKasteel Heeze

SinterklaasKasteel Heeze

Huis van Sint Nicolaas in Nijmegen

In 2023 is 'Het Huis van Sinterklaas' in Nijmegen weer geopend voor bezoekers. Na de intocht op 18 november logeert Sinterklaas met zijn Pieten in Nijmegen. Het Huis van Sinterklaas, gelegen in de Sint Nicolaaskapel in het Valkhofpark, is toegankelijk op 25, 26, 29 november en 2, 3 december tussen 13.00 en 17.00 uur. Het bezoek aan Sinterklaas en zijn Pieten is gratis en er is geen reservering nodig. Deze unieke gelegenheid biedt bezoekers de kans om Sinterklaas en zijn Pieten te ontmoeten in een historische en sfeervolle setting. Combineer dit uitje met een leuk dagje Nijmegen met het gezin.

> Meer informatie over het Huis van Sint Nicolaas

Sinterklaas logeert op Kasteel Muiderslot

In het weekend van 18 en 19 november, 25 en 26 november en 2 en 3 december 2023, verandert het Muiderslot in het 'Kasteel van Sinterklaas'. Als Sinterklaas in Nederland is, logeert hij altijd op het Muiderslot en nodigt hij alle kinderen uit om langs te komen. Tijdens deze weekenden is het kasteel gevuld met diverse activiteiten: circuspieten, muziek, pepernoten bakken en zelfs het paard van Sinterklaas is aanwezig om geaaid te worden. Op doordeweekse dagen van 18 november tot en met 3 december is het kasteel ook open voor bezoekers, hoewel Sinterklaas en zijn gevolg dan niet aanwezig zijn. Voor deze speciale weekenden geldt een toeslag van 3 euro op de reguliere entreeprijzen, en kaartjes dienen vooraf gereserveerd te worden.

> Meer informatie over Sinterklaas bij Muiderslot

Sinterklaas Muiderslot 2023

Kasteel van Sinterklaas in Geldrop

Het Sinterklaaskasteel Geldrop opent zijn deuren op 25 en 26 november 2023 voor een feestelijke Sinterklaasviering. Kinderen, samen met hun ouders, grootouders en vrienden, zijn uitgenodigd om het prachtig versierde kasteel te bezoeken. Tijdens de rondleiding door het kasteel leren bezoekers wat er nodig is om een Hulppiet te zijn. Er is ook een ontmoeting met Sinterklaas zelf, waarbij kinderen het Geldropse Hulppietendiploma kunnen ontvangen. Dit evenement biedt een unieke ervaring voor jong en oud om deel te nemen aan de Sinterklaasviering in een historische en sfeervolle omgeving.

> Meer informatie over SinterklaasKasteel Geldrop

SintAIRklaas 2023 in Luchtvaartmuseum Aviodrome

In het Luchtvaartmuseum Aviodrome vindt van 18 november tot 3 december 2023 het evenement 'SintAIRklaas 2023' plaats. Dit jaar krijgt Sinterklaas hulp van vliegmaatschappij SintAirways om alle cadeautjes te bezorgen. Kinderen kunnen in de weekenden van 18 & 19 november, 25 & 26 november en 2 & 3 december naar het Aviodrome komen om te helpen. Ze kunnen meehelpen in de exacte replica van het Schipholgebouw uit 1928, waar Pietloten druk bezig zijn met de voorbereidingen. Kinderen kunnen pakjes sorteren in het cadeautjesmagazijn, helpen bij de douane, pepernotenolie tanken, oefenen met cadeaus in schoorstenen gooien en hun Pietlotenbrevet behalen. Zo wordt het vliegtuig klaargemaakt voor Pakjesavond.

Leuk museum met kinderen, Aviodrome