Nijmegen met kinderen is big fun
Gelderland
Mireille Steegmans
Gelderland
02/19/2021
6 min

Nijmegen met kinderen is big fun

02/19/2021
6 min

Nijmegen staat in de top 10 van grootste steden van Nederland en heeft voor gezinnen genoeg te bieden voor een heel weekend weg. We wonen 10 minunten van Nijmegen af en toch komen we niet heel vaak in deze gave stad. Zonde eigenlijk, want in deze studentenstad is echt veel te beleven als gezin! Let’s explore Nijmegen met kinderen!

Leuke plekjes ontdekken in Nijmegen met je kinderen

Met meer dan 165.000 inwoners neemt Nijmegen in de provincie Gelderland de tiende plaats in op de lijst met grootste steden van Nederland. De stad bestaat al meer dan 2.000 jaar en kan naar alle waarschijnlijkheid dan ook de oudste stad van Nederland genoemd worden. In de tijd van Karel de Grote heette de stad ‘Numaga’. Toen veranderde het via ‘Nieumeghen’ in ‘Nymegen’. De stad en regio Nijmegen Arnhem is tegenwoordig een druk bezochte omgeving. Er is ontzettend veel te doen voor gezinnen, ook in Nijmegen zelf hoef je jezelf geen seconde te vervelen.  Natuurlijk ga je in Nijmegen naar de markt, de Waalkade en misschien doe je nog een uitstapje naar de Honigcomplex. Wij hebben een overzicht gemaakt van de wat meer verborgen plekken in Nijmegen met kinderen. Wij ontdekken Nijmegen op stap met een local: Nancy!

De Museumwinkel

Als we binnenkomen in de Museumwinkel krijgen we een warm welkom van een opgezette leeuw en een tijger. De collectie van de Museumwinkel – een erkend preparateur – wisselt continu. De dieren en andere artikelen die je hier vindt, zijn allemaal op een natuurlijke manier doodgegaan. Een bezoek is niet alleen voor je kinderen, maar ook voor jezelf een grote verrassing. Met gemak kun je hier een uur doorbrengen als je interesse hebt in wat er allemaal leeft op de wereld. De schelpen en veren zijn prachtig, maar ook de zeedieren, vlinders, botten, kaken, herten, pauwen en nog 1001 andere artikelen zijn het bekijken waard. Dit lijkt bijna een museum. Wij namen een aantal mineralen mee naar huis en natuurlijk wat leuke veren en schelpen.

Dagje Nijmegen met kinderen

De Museumwinkel in Nijmegen

Kattencafé Baltazar

Kattencafe Baltazar aan de gezellige Van Welderenstraat op ongeveer 10 minuten wandelen van het station is een aanwinst voor de stad. Je raadt al waarom het kattencafé heet. Juist, er wonen 7 katten die je lekker mag aaien, knuffelen en fotograferen tijdens je bezoek aan het kattencafé. Ultiem voor kinderen natuurlijk. De sfeer in dit café is lekker chill en het eten en drinken dat ze hier verkopen is niet alleen vers en zelfgemaakt. Het is ook een traktatie voor wie van lekkernijen houdt!

Spellenspeciaalzaak Moenen & Mariken

Ken je dat? Je bent op zoek naar een spel, maar je hebt de neiging om te blijven hangen in de spellen die je zelf kent. Wie is het, vier op een rij, Kolonisten van Catan, Muizenval en ga zo nog maar even door. Zoek je wat anders? Ga dan naar de spellenspeciaalzaak Moenen & Mariken in de Van Welderenstraat (schuin tegenover het kattencafé). Vraag vooral ook advies, leg uit wat je leuk vindt en waar je naar op zoek bent voor een advies op maat. Wat helemaal perfect is, is dat kinderen hier een aantal spellen kunnen uittesten in een soort van testhoekje. Neem je tijd, want als je een beetje wilt testen dan ben je natuurlijk niet in vijf minuten klaar.

Spellenspeciaalzaak Moenen & Mariken Nijmegen

De oudste winkelstraat van Nederland

De oudste winkelstraat van heel Nederland ligt in Nijmegen. Al zijn je kinderen misschien geen echte shopfans, de Hezelstraat in Nijmegen moet je met je kinderen toch wel gezien hebben. Pik er de leuke speelgoedwinkels uit of wat de kinderen aanspreekt. Veel panden in de Hezelstraat staan op de lijst van Rijksmonumenten. Let eens op de luiken die je voor de oude panden zien en de trappen die naar beneden gaan. Zeker weten dat kinderen het interessant vinden als je vertelt dat er onder een aantal panden hier nog flinke (schuil)kelders zitten.

Oudste Winkelstraat van Nederland in Nijmegen

Speeltuin Park in Nijmegen

Mooi weer? Ga het Kronenburgerpark in

Frank Boeijen zong er jaren geleden al over: het Kronenburgerpark. Het lijkt een soort Engels landschap met hoogteverschillen dit prachtige park midden in de stad. Als het lekker weer is, dan neem je een picknickkleed mee om hier heerlijk neer te strijken. Een bal om mee te spelen, brood voor de bokjes en een fijne speeltuin tot je beschikking. Heerlijk om hier lekker te chillen als je Nijmegen even op jezelf wilt laten inwerken. Loop zeker een rondje door het park en geniet van de uitzichten van de Kronenburgertoren, de vijver en de oude stadsmuur. Het meest zuidelijke deel van de stadsmuur in het park is de Sint-Jacobstoren.

Mis de graffiti in Nijmegen niet

In Nijmegen vind je steeds meer graffiti, maar denk niet dat het makkelijk te vinden is! Ga er dus naar op zoek als je slentert door de straten en kijk of je ook aan tafel kunt zitten met je vrienden van Spongebob. In een zijstraat van het verlengde van de Hezelstraat vind je een leuke graffiti. Ben je bij Cafetaria Vuurens waar je de lekkerste frietjes van Nijmegen kunt eten. Frietjes die worden geserveerd in een krant, hoe leuk is dat? Als je Cafetaria Vuurens achter je laat en een kleine 150 meter er vanaf loopt dan ontdek je een andere prachtige graffiti. Inmiddels hebben wij er zelf vier ontdekt in de stad. Kun jij er nog meer vinden?

Grafitti in Nijmegen

Nijmegen voor gezinnen

Ben je in Nijmegen met je gezin, dan zijn deze plekken een bezoekje waard (als je tijd genoeg hebt, anders moet je keuzes maken):

  • Cafetaria Vuuren – Verse en eigengemaakte frietjes, geserveerd in een krant
  • Pand 122 – Artikelen voor woondecoratie, ook grappige figuren voor kinderkamers
  • Bairo Alto – Ga lekker lunchen in deze koffiebar of nog leuker: bestel een picknickmand en ga samen picknicken in het groene stadsparkje dat tegenover Bairo Alto ligt.
  • De verloren Toren: ga op zoek naar de restanten van deze Middeleeuwse toren op Plein 44. Tip: kijk ook eens onder de grond, bijvoorbeeld in de fietskelder 😉
  • Ga betaalbaar en lekker eten bij De Dromaai, naar VUE bioscoop Carolus en aan het vernieuwde Plein ’44. Voor € 19,- krijg je een hoofdgerecht, stokbrood vooraf, een drankje en een voucher voor de film. Leuke deal, toch?
  • Het ‘Vogelhofje’ dat al 35 jaar een begrip is in Nijmegen. Meer zeggen we niet, ga op zoek of vraag het even. De locals weten het zeker te vinden.

Gezellig cafe in Nijmegen

Winkels in Hezelstraat in Nijmegen

Hezelstraat Nijmegen

Pepernotenfabriek van Delft in Nijmegen

Een enorme drukte tijdens de Sinterklaastijd en ook leuk voor de rest van het jaar: de pepernotenfabriek in ‘de koopgoot van Nijmegen’ oftwel in de Marikenstraat. Wist je dat 70% van de pepernoten in de wereld door Van Delft wordt gemaakt? Wij niet voordat we een bezoekje brachten. Je kunt hier de meest exotische smaken pepernoten vinden, je kunt het bijna zo gek niet bedenken of het is er wel. Onze favoriet? We keep it simple: pure chocolade.

Pand 122 Nijmegen

Praktisch: watertappunten in de binnenstad

Als je op een warme zomerdag naar Nijmegen gaat dan in het slim om minimaal een drinkflesje mee te nemen. Op verschillende punten in de stad staan namelijk hele handige watertappunten. Ideaal als je met kinderen in Nijmegen bent, want niemand hoeft dus dorst te hebben. In ieder geval staat er een watertappunt op de markt (zie foto) en sowieso aan de rand van het Kronenburgerpark, als je richting de Hezelstraat loopt.

En is het lekker weer? Neem dan een klein handdoekje en slippers of teva’s mee naar Nijmegen. In de schuin aflopende oude winkelstraat loopt er in het midden een kleine stroom water door de goot en dat is voor kinderen natuurlijk ultiem op een lekkere ’s zomerse dag. Deze goten worden goed schoongehouden, maar voor de zekerheid bevelen wij aan om wat aan de voeten te doen.