Praag met kerst, de leukste binnenactiviteiten
Stedentrip Praag met kids tijdens kerst
Praag
Mireille Steegmans
Praag
11/03/2022
6 min

Praag met kerst, de leukste binnenactiviteiten

11/03/2022
6 min

Praag heeft al lang geleden ons hart gestolen. Met kinderen is de hoofdstad van Tsjechië gewoon echt ontzettend leuk, een vooral Praag met de Kerst is erg sfeervol!

Praag tijdens Kerst? Leuke winteractiviteiten!

Wij vierden ooit oud en nieuw in Praag en dat was werkelijk een happening. Combineer een stedentrip met kinderen naar Praag tijdens de kerstperiode met een onvergetelijk oud en nieuw op Wenceslas Square en vergeet zeker niet om die overheerlijke Trdelniks op het oude Stadsplein te eten. De kerstvakantie en sowieso de winterperiode is bij uitstek geschikt om naar Praag de gaan met kinderen vanwege de heerlijke sfeer. De Karelsbrug met sneeuw zien vroeg in de ochtend is één van de mooiste plaatjes die ik me herinner. Ja, je moet vroeg opstaan, maar dat is het zeker waard. Door de hele stad staan leuke markten waar je kunt genieten van chocomel en lekkernijen. Of je koopt gewoon een hippe muts met de kinderen, blijven jullie oren ook warm. Het kan namelijk echt wel heel erg koud zijn met kerst in Praag en daar moet je echt op voorbereid zijn. Zeker als je van plan bent om met een baby of peuter te gaan. Een kleuter loopt over het algemeen zelf al flink wat afstanden en blijft zo wel op temperatuur. We hebben een aantal leuke binnenactiviteiten in Praag op een rijtje gezet

Trdelniks Praag

Speelgoedmuseum (Muzeum hraček)

Als je met de kleintjes reist en je bent toch in de Burcht van Praag dan is dit museum wel leuk en interessant voor een uurtje. Dit is de op één na grootste expositie van speelgoed in de wereld, van oud-Grieks tot het hedendaags, verzameld uit de hele wereld. De collectie is verspreid over twee verdiepingen en omvat o.a. een grote Barbie-expositie. Al kan dit museum met sommige kinderen misschien ook wat frustrerend zijn, want kijken mag je in dit museum meestal niet met je handjes…

Trdelniks eten op Staroměstské náměstí

Wat je in de winter in Praag zeker niet mag missen zijn ‘trdelniks’. Wat? Een trdelnik is een soort zoet brood of koek die vers worden bereid. Het deeg wordt om een staaf gerold en langzaam garen de koeken met onder andere suiker er omheen. Origineel komt de trdelnik uit Hongarije, maar in Tsjechië zijn ze ook erg populair. En terecht, want ze zijn heerlijk! Op Oude Stadsplein in Praag vind je gegarandeerd verse trdelniks en anders zeker ook elders in de stad. In de zomerperiode moet je wat meer moeite doen om deze heerlijke koeken te vinden, maar ze zijn er zeker wel. Ik kan me het moment nog goed herinneren waarop ik in de sneeuw en helemaal verkleumd uit de Joodse Wijk richting het Oude Stadsplein kwam lopen en al van veraf de heerlijke lucht van de trdelniks kon ruiken. Wat een feest om hier het liefst elke dag in Praag van te mogen genieten. Kinderen zijn hier ook dol op!

Trdelniks lekkernij Praag winter

Treinrestaurant Praag

Welk kind vindt de trein niet leuk? Ga naar Vytopna Railway Restaurant. Geweldig als je met kinderen in Praag bent, want door het restaurant is een mega treinrails gebouwd. Je drankje wordt daardoor met de trein naar je tafel gebracht! Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het erg leuk om dit te zien en mee te maken.

Výtopna Railway Restaurant Praag.

Treinrestaurant Praag

Marionetten spotten in Praag

Marionetten horen bij de Tsjechische cultuur. Je vindt in Praag heel veel schattige winkeltjes met prachtige marionetten, zoals Spejbl en Hurvínek, de Tsjechische versie van onze Jan Klaassen en Katrijn. De leukste marionetten-souveniers kun je vinden bij Marionettes Rici of Loutky Marionettes. Zij zitten op verschillende locaties onder de Praagse Burcht. Allebei de winkeltje zijn gespecialiseerd in handgemaakte poppen. Wil je een unieke Pinokkio of Harry Potter? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Marionetten Praag

Museum voor Alchemisten en Tovenaars (Speculum Alchemiae)

Het museum voor de Alchemisten en Tovenaars is voor kleine kinderen nog wat te eng. Voor fans van Harry Potter is dit museum wel heel erg interessant, vooral als ze ook meegaan met de rondleiding van ongeveer 30 minuten. Je leert meer over de geheimen van de alchemisten van het oude Praag en er worden een paar geheimen verklapt. Je voelt letterlijk de magische energie op deze plek met donkere en vochtige kelders. Zeker weten dat de fantasie van kinderen wordt aangewakkerd in dit bijzondere museum. Ze zullen op zoek willen gaan naar toverdrankjes en spreuken gaan uitspreken om te kunnen toveren. Fun!

Avondje uit naar de opera of het ballet

De meeste mensen zullen alleen bij deze titel al afhaken met kinderen. Als je in Praag bent dan is een bezoek aan de opera of een balletvoorstelling toch eigenlijk wel een culturele must. Natuurlijk alleen leuk met tieners en kinderen die hier echt in geïnteresseerd zijn, want anders kun je dit van je lijstje schrappen. De theaters op zich zijn al prachtig en een verademing om naar te kijken.

Als je met kleine kinderen in Praag bent dan kun je ook kiezen voor een familievoorstelling van ‘The Magic Flute’ van Mozart in het Nationaal Marionettentheater. Ongeveer één keer in de week geven ze hier zelfs voorstellingen om 18:00 uur (voor etenstijd) en dat is met kleine kinderen een stuk handiger dan ’s avonds! Ook al is het koud, natuurlijk mogen een bezoekje aan de Praagse Burcht, een ritje met tram 22 en een aantal andere bekende bezienswaardigheden in Praag niet ontbreken tijdens jullie citytrip met de kinderen.

Nieuwjaar vieren in Praag

Met een zus en zwager die al op plaatsen als het Gardameer, Helsinki, Dubai, Istanbul en Kopenhagen hebben gewoond, ligt het wat meer voor de hand om oud en nieuw ook eens in het buitenland te vieren. Dus dat deden we ook in Praag! Praag in de kerstperiode is sowieso al heel erg bijzonder. De sfeer van deze prachtige stad, het sprookjesachtige kasteel dat je vanaf de Karelsbrug kunt zien, de koetsen met paarden die door het centrum van Praag rijden en natuurlijk ook de vele sfeervolle kerstmarkten. We zijn hierna nog meerdere keren in Praag geweest, eerlijk gezegd zijn we de tel kwijt. Beetje decadent om te zeggen. Als je de hele dag heb rondgelopen in het geweldige Praag om te genieten van het Gouden Straatje, het Oude Stadsplein met haar Astronomische Klok (hoef je écht niet voor om te lopen hoor), de Praagse Burcht en het Strahov Klooster dan moet je op oudejaarsavond echt eindigen op het Wenceslas Plein. Zorg dat je hier ruim voor twaalf uur bent, want het is hier propvol. Je kijkt je ogen uit, want zowel toeristen als local zijn hier samen om het nieuwe jaar in te luiden met champagne, eten en natuurlijk voorwerk.

Opera Praag

Het dak eraf

Om middernacht gaat het dak eraf, wat een enorme hoeveelheid vuurwerk is er te zien. Iedereen vliegt elkaar letterlijk om de nek om gelukkig nieuwjaar te wensen en de sfeer is echt super. Gelukkig maar, want het was echt enorm koud dus er is wel wat voor nodig om op te warmen. Nadat dit is afgelopen kun je nog even opwarmen in één van de leuke bars of cafés die Praag kent. Met kinderen kun je daar best nog even wat drinken voordat het feest losbarst.

Zoek je meer informatie over Praag? Lees dan alle blogs over Praag met kinderen. Daarnaast hebben we ook volop tips voor gezinnen als je een stedentrip Praag wilt combineren met een complete vakantie in Tsjechië met je gezin. Verder hebben we ook volop blogs over andere leuke activiteiten voor de kerstvakantie.