Praag met kinderen, verrassend en modern

Tips voor Praag met kinderen, zoveel highlights in deze sfeervolle stad

Ontdek de highlights van Praag met kinderen

We weten niet meer precies hoevaak we in Praag zijn geweest inmiddels. Deze prachtige stad met historische plekken en gebouwen is en blijft toch steeds weer verrassen en is met kinderen zeker een mooie stad om te bezoeken.

Praag is een sprookjesachtige stad met leuke attracties en musea. Perfect voor een stedentrip, zowel in de zomer als de winterperiode. Maar je moet wel een aantal dingen van tevoren weten. Bijvoorbeeld hoe extreem druk het in Praag is met oud- en nieuwjaar. En ook hoe enorm warm het in Praag kan zijn in de zomerperiode. Als je dan met je kinderen en een hordes toeristen in de stad staat dan moet je je afvragen of dat is wat je wilt. In onze ogen is Praag met kinderen een perfecte keuze voor een weekendje weg of korte stedentrip in het voor- of najaar. Koop een Prague City Card en ga op pad met je gezin. Deze city card lijkt misschien duur, maar als weet dat je gratis toegang hebt tot een aantal highlights van Praag dan is het wat ons betreft de prijs wel waard. Denk aan de Praagse burcht, de  St. Vitus-kathedraal, het Koninklijk paleis, het Gouden Straatje en de Sint-Jorisbasiliek. Maar ook de oude Joodse begraafplaats, het Nationaal Museum, de dierentuin van Praag (gekozen tot 4e beste dierentuin in de wereld), Fort Vyšehrad, de Petřín uitkijktoren en ga zo nog maar even door. Bovendien zit er bij de Prague City Card een gratis sightseeingtour plus een gratis rivierrondvaart, verder korting op meer dan 40 andere attracties en diverse restaurants. Interessant dus zo'n Prague City Card? Ja!

Citytrip Praag? Ontdek deze historische plekken

 • Staroměstské náměstí (Oude stadsplein)
 • Raadhuis Oude Stad en de astronomische klok
 • De Praagse Burcht
 • Karelsbrug Karlův most / Karelsbrug
 • Petrinheuvel en Petřín
 • Speelgoedmuseum Praag
 • Dierentuin van Praag 
 • Nationaal Museum Praag
 • Treinrestaurant Praag 
 • Lego Exhibitions, Hamleys

Praktische informatie over Praag

 • Prague card
 • Openbaar vervoer
 • Leuke excursies en uitjes
 • De mooiste uitzichten van Praag
Stedentrip Praag met je gezin

Wat is er in Praag te doen voor kinderen?

Praag is een sprookjesachtige stad met leuke attracties en musea voor kinderen. Perfect voor een stedentrip, zowel in de zomer als de winterperiode. En, Praag met kinderen is nog steeds betaalbaar. Al is het niet meer zo goedkoop als het ooit was. Ik (Mireille) kan me nog goed herinneren hoe het  Het treinrestaurant, Spejbl & Hurvinek, de Kabelbaan naar Petrin en Krizikova Fontana zijn maar enkele highlights van Praag. Wij nemen je mee! De foto die je hier ziet is overigens gemaakt vanuit Petrin, je hebt vanaf de kleine Eiffeltoren van Praag een prachtig uitzicht over de stad! Er zijn trouwens nog een paar plekken te vinden in de stad met mooie uitzichten, allemaal geschikt met kinderen:

 • De Praagse Burcht (Pražský hrad)
 • Old Town Bridge Tower (Staroměstská mostecká věž)
 • Letná Park (Letenská pláň)
 • Vyšehrad
Tips Praag met kinderen

Sprookjesachtige gebouwen in Praag

Als je naar Praag gaat dan zie je gegarandeerd alle Europese bouwstijlen, maar vooral de Jugenstil is populair in Praag. Deze stijl maakt de stad juist zo sprookjesachtig, afgezien van de Joodse wijk Josefov in Praag. Toen we door deze wijk liepen, voelden we de ingetogen en soms zelfs treurige sfeer van deze wijk. Wat je sowieso wilt zien in deze wijk is ‘Obecní dům’, de belangrijkste concertzaal van Praag die van binnen en van buiten toch wel indrukwekkend is. Misschien niet per se heel leuk voor een kind, maar als ouder wil je wat historische gebouwen zien. Toch?

Astronomische klok op het oude stadsplein in Praag

# Staroměstské náměstí (oude stadsplein) en de astronomische klok

Het levendige oude stadsplein in Praag is vol van de opwinding van de straatverkopers, paard- en buggyritten. Met drukke cafés en enorm veel toeristen wordt het beschouwd als het hart van Praag. Het plein is omringd door een pastel mix van barokke gebouwen, maar de 15e eeuwse astronomische klok in de toren van het Raadhuis van de Oude Stad is de grootste trekpleister voor toeristen en vooral kinderen. Ieder uur net voor de uurwisseling stroomt het plein voor de klok vol om de geautomatiseerde processie van de twaalf apostelen te zien. Heel eerlijk: loop er niet voor om, maar ben je in de buurt dan is het leuk om even te gaan kijken.

Een andere Sint Nicolaaskerk ligt ook op het plein en zelfs kleine kinderen zullen versteld staan van zijn hoge koepel, kleurrijke fresco’s, kristallen kandelaars en decoraties van bladgoud. Wat kinderen ook zeker aan zal spreken is de gotische Týnkerk (Týnský Chrám), mogelijk de meest herkenbare kerk in Praag dankzij z’n vele torentjes. Deze kathedraal zou zo uit een film als Lord of the Rings of Harry Potter kunnen komen!

De astronomische klok op het oude stadsplein in Praag trekt ieder uur hordes toeristen. Geen idee waarom, naar binnen gaan is vele malen interessanter!

Petrin toren Praag

# Petrinheuvel en de kabelbaan naar Petřín

Vanuit Mala Strana ga je met de kabelbaan omhoog naar de Petrin Heuvel. Vanuit de kabelbaan heb je een mooi uitzicht over Praag wat op zich al de moeite waard is. Op de Petrin Heuvel is het zowel in de zomermaanden als de wintermaanden prachtig. doe wel dikke kleding aan in de wintermaanden, want het kan koud zijn op de heuvel. Op de Petrin Heuvel staat de zogenaamde Praagse Eiffeltoren. Deze toren kun je te voet beklimmen, hij is 60 meter hoog en je gaat met een draaitrap naar boven. Als het helder weer is, heb je een geweldig uitzicht, veel verder dan de stad Praag alleen. Dit is één van onze favoriete uitkijkpunten over de stad overigens.

De Petrinheuvel was ooit een wijngaard ten tijde van Koning Karel en biedt mooie uitzichten over Praag en verschillende attracties voor zowel volwassenen als kinderen, kortom: leuk voor het hele gezin! De toren is herkenbaar aan de TV toren die eruit ziet als de miniatuur Eiffeltoren uit Parijs. Ook al is de Petrintoren een stuk kleiner dan de Eiffeltoren, het gerucht gaat dat de top van Petrin precies op dezelfde hoogte staat als de originele toren in Parijs.

Kabelbaan naar Petrin heuvel

Hoe kom je makkelijk bij Petřín?

Natuurlijk kun je de heuvel helemaal op lopen, maar ik zou er met kids liever voor kiezen om vanaf Újezd straat in Mala Strana de kabeltram naar de top van Petřín te nemen (tot de 2e stop). Vooral in de zomer kan het gewoon echt wel pittig heet zijn en dan is de klim met kinderen gewoon niet heel erg leuk wat mij betreft. Tickets voor het openbaar vervoer in Praag kunnen hiervoor worden gebruikt. 

Eenmaal boven op de heuvel aangekomen kun je in 5 minuten de treden van de Petrintoren opklimmen naar het observatiedek. Nadij de toren bevindt zich het spiegeldoolhof (bludiště) en kun je een wandeling maken door de prachtige rozentuin. Hierna kun je de kabeltram natuurlijk weer terug naar beneden nemen, maar het is mooier en interessanter om één van de (vlakke of bergafwaartse) paadjes te nemen naar de Praagse Burcht of het Strahov Klooster.

De Joodse Wijk (Josefov) in Praag met kinderen

#De Joodse Wijk (Josefov)

Heel educatief voor wat oudere kinderen is de Joodse wijk Josefov, de voormalige Joodse getto. Tot op de dag van vandaag zie je hier de overblijfselen van die tijd. Toen de eerste Joden zich in de wijk begonnen te vestigen, lieten de gewelddadige aanvallen niet lang op zich wachten. De groep Joden die zich in Josefov hadden gevestigd werden in het gebied samengepakt en de wijk werd een getto. Door de eeuwen heen bleef Josefov een plek voor antisemitische opstanden en gruwelijke aanvallen op de Joodse bevolking. Hoewel de meeste Joden zijn vertrokken, is deze wijk nog steeds het centrum van het Joodse leven in Tsjechië. 

Joodse Wijk in Praag

Wirwar van leuke straatjes en scheve gebouwen

Door de jaren heen is de wijk Josefov, met zijn kenmerkende wirwar van straatjes en scheve gebouwen op loopafstand van het Oude Stadsplein, gereconstrueerd. Ondanks de grote verbouwing van Josefov zijn er nog steeds delen van de wijk die terug doen denken aan de tijd van de getto. Een aantal mysterieuze synagoges en typische steegjes herinneren aan hoe het was, net als de Oude Joodse Begraafplaats. Slechts een hectare groot. Toch scheppen zo’n 12.000 erg dicht op elkaar gelegen,  schots en scheef staande grafstenen met Hebreeuwse inscripties een duistere, geheimzinnige sfeer…

Ook dit stuk van Praag is een absolute toevoeging aan je vakantie en heel erg geschikt voor het hele gezin als je het ons vraagt.

Krizikova Fontana

De fonteinenshow Krizikova Fontana is vanaf 2018 permanent gesloten!


Zonde, want Krizikova Fontana was een heerlijk uitje tijdens de zomeravonden in Praag met kinderen, plus ook voor volwassenen de moeite waard. Zowel in de zomer als in de winter werd deze fonteinshow opgevoerd. Het programma starte tweemaal op een avond en duurde ongeveer een uur. 

Het was vaak erg druk bij de fonteinenshow, maar als je op tijd was dan waren er altijd nog wel kaartjes te koop. Helaas is Krizikova Fontana niet meer....

Praag met gezin

# Speelgoedmuseum Praag

Het speelgoedmuseum in Praag (Museum Hracek) heeft uniek speelgoed van hout tot tinnen dieren, van auto's tot boten en van boerderijen tot kastelen. Er is speelgoed vanuit de hele wereld en speelgoed is soms wel 150 jaar oud. Je kinderen zullen hun ogen uitkijken, want het speelgoed lijkt niet meer op het speelgoed van tegenwoordig. Het speelgoedmuseum in Praag heeft de op één na grootste speelgoedcollectie ter wereld en zit in de voormalige rekenkamers van het Praagse Kasteel.

Museum Hracek/Prague Toy Museum | Jirská 4, Prague 1 | Gratis entree voor kinderen onder de 15 jaar | Tijdens het hoogseizoen is het Speelgoedmuseum dagelijks open van 09.30 tot 17.00 uur.

Dierentuin in Praag, Praha Zoo

# Dierentuin in Praag, Praha Zoo

De dierentuin in Praag behoort tot de top 10 van dierentuinen in Europa en je kinderen kunnen er zich met gemak een hele dag vermaken. Er zijn tijgers, olifanten en leeuwen te zien, maar ook minder bekende dierensoorten die ook zeker de moeite waard zijn: de Komodo varaan, ijsberen, kamelen en rode panda's. Bovendien zijn de Indonesian Jungle en Monkey Island erg populair in de dierentuin De dierentuin in Praag ligt aan de rand van de stad en is het hele jaar door geopend. Volwassenen betalen CZK 200 en kinderen CZK 150 (actuele prijzen maart 2016)

De dierentuin is goed bereikbaar met openbaar vervoer, auto, fiets of zelfs met de stoomboot (van maart tot oktober). Je vertrekt met de boot vanaf de stijger bij metrostation Karlovo Namesti. De boot vertrekt 3-6 keer per dag en duurt een enkele reis duurt ongeveer 75 minuten. Kaartjes voor de boot kosten CZK 90 (kinderen) tot CZK 160 (volwassenen) enkele reis en koop je bij het kantoortje dat aan de steiger ligt.

Treinrestaurant Praag Vytopna Railway Restaurant

# Vytopna Railway Restaurant, de twee treinrestaurants in Praag

Welk kind vindt de trein niet leuk? Ga naar Vytopna Railway Restaurant dat wegens groot succes tegenwoordig twee restaurants in Praag heeft: Palladium. Geweldig dit restaurant als je met kinderen in Praag bent, want door het hele restaurant is een mega treinrails gebouwd. Je drankje wordt daardoor met de trein naar je tafel gebracht! Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen. Je kunt dus kiezen uit de volgende plekken:

 • Výtopna Railway Restaurant - Wenceslas Square, Wenceslas Square 56, Prague 1
 • Výtopna Railway Restaurant - Palladium, Náměstí Republiky 1, Prague 1 (nieuw)

Reserveer wel van tevoren via www.vytopna.cz want het is hier vaak erg druk!

Karelsbrug Praag

# Karelsbrug Karlův most, de Karelsbrug in Praag

De Karelsbrug heeft een lange historie en is werkelijk waar prachtig en indrukwekkend. Kinderen rennen van beeld naar beeld welke aan beide kanten van de Karelsbrug staan. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op het Praagse Kasteel en op de brug zelf is vanalles te beleven. Muzikanten, poppentheater, karikatuurtekenaars. Kinderen zullen het geweldig vinden om hier te vertoeven. Kids zijn meestal vroeg wakker. Mooi! Want de Karelsbrug is het mooist in de vroege ochtend.

Deze brug met zijn 30 heilige standbeelden staat regelmatig vol met straatverkopers en muzikanten, en verbindt de twee delen van Praag aan weerszijden van de rivier de Moldau (Vltava). Aan de oostkant van de rivier ligt de historische oude binnenstad van Praag, die wordt gekenmerkt door de Old Town Bridge Tower aan de voet van de brug. Kinderen zullen zeker het uitzicht kunnen waarderen en kunnen vanaf de brug ook de Burcht van Praag zien. Verder is er op de brug zelf ook zoveel vertier dat kinderen zich zeker zullen vermaken. Aan de westkant van de rivier is Mala Strana met in het centrum de prachtige St. Nicolaaskerk en op de heuvel de Praagse Burcht.

Praagse Burcht met kinderen

# Ronddwalen bij de Praagse Burcht

Begin je tour in dit complex van prachtige gebouwen, binnenplaatsen en monumenten op het plein voor de Burcht. Dagelijks vindt hier bij de hoofdingang om 12 uur ’s middags de wisseling van de wacht plaats, een leuk fotomoment met de kinderen! Loop vervolgens door de hoofdingang en poorten naar de Gotische Sint Vitus Kathedraal (Katedrála svatého Víta). Na 297 trappen in de toren van de kathedraal beklommen te hebben kun je de grootste klok van Oost-Europa bekijken en wordt je klim ook nog eens beloond met een prachtig uitzicht over Praag.

Tour door Praag met tram 22

# Tour door Praag met tram 22

Ben je in Praag, sla dan een tour met tram 22 niet over! Deze tramlijn volgt de mooiste route van Praag en passeert alle highlights van de stad. Je kinderen krijgen op deze manier ook een indruk van de stad en weten wat ze kunnen verwachten. De tram gaat onder andere langs het Nationaal Theater en de Staroměstská en Malostranská metrostations, tot het Belvedere, de Praagse Burcht en Pohořelec, met fantastische uitzichten tijdens de hele route.

Spejbl & Hurvinek

Spejbl & Hurvinek

Spejbl & Hurvinek zijn een Tjechisch komisch duo. Het Spejbl & Hurvinek theater is een poppentheater in Praag in de wijk Bubeneč waar dagelijks shows worden opgevoerd. Je wordt in het centrum van Praag letterlijk overspoeld met aanbiedingen en informatie hierover. Voor kinderen is dit theater erg leuk, maar houdt er wel rekening mee dat de voorstelling niet in het Nederlands wordt gegeven. Vooral de kerstshow is een absolute aanrader dus ga je met kerst naar Praag? Zorg dan dat je deze show niet mist!

Mireille Steegmans

Praag is leuk in de zomer én in de winterperiode. Een voorkeur heb ik niet om eerlijk te zijn. De sfeer van de stad is gewoon echt heerlijk. In de winter is er minder toerisme wat ons persoonlijk wel erg aanspreekt.

- Mireille Steegmans (Eigenaresse Kleine Wereldreiziger)

Gebouwen in Praag

Sinterklaas komt ook in Tsjechië

Ook in Tsjechië wordt Sinterklaas (Mikulas) gevierd op 5 december dus als je in deze periode naar Praag gaat dan is dat een belevenis op zich. Het Tsjechische Sinterklaasfeert is wel anders dan in Nederland. De Sint wordt begeleid door een engel en de duivel en op 5 december loopt dit trio door de straten van Praag. Ze delen mandarijnen, pinda's en snoep uit en er worden allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd met Sinterklaas.

Prague:kids

Waarom is Praag ‘goud’? Gebruikten middeleeuwse bouwers eieren? Welke geheimen en tekens zijn er verstopt op Praagse huizen, gevels en straten? Met Prague:kids maak je een wandeling door de stad met je gezin en ontdek je de verhalen van dertien interessante plaatsen die je anders misschien gewoon voorbij zou lopen. Helaas is dit gidsje alleen in het Engels te download, maar leuk is hij zeker! Download de gids van Prague City Tourism hier.

Kindvriendelijke accommodaties in Praag

Kindvriendelijke hotels en appartementen in Praag

arrow_drop_up arrow_drop_down