arrow_drop_up arrow_drop_down
1 augustus 2019 

Valkenburg met kinderen, Mergelgrotten en meer!

Valkenburg met kinderen? We zijn al vaker in Valkenburg geweest alleen nog niet als gezin. Het was mega lastminute beslissing om naar Valkenburg te gaan met ons gezin toen ik leuke foto’s zag van vrienden die met de kinderen naar de Miljoenenlijn waren geweest en…ik was meteen verkocht!

Valkenburg met kinderen is een feest

We besloten om met de trein naar Valkenburg aan de Geul te gaan, lekker makkelijk en bovendien heeft de NS een leuke aanbieding. Er is echt enorm veel te zien in Valkenburg met kinderen en sowieso eigenlijk in dit hele gebied, je kunt met gemak zelfs twee weken doorbrengen in Zuid-Limburg. Het oudste station van Nederland is in Valkenburg te vinden, een prachtig gebouw waar je direct tegenaan loopt als je de trein uitkomt. Maar Valkenburg is niet alleen bekend om dit oudste station, maar vooral vanwege het enorme ondergrondse gangenstelsel van een paar honderd kilometer. Je mag de verschillende mergelgrotten dan ook zeker niet missen als je met je gezin naar Valkenburg gaat.

Vanuit station Valkenburg loop je in ongeveer 10 minuten het centrum in. Valkenburg is toegankelijk en dat maakt Valkenburg met kinderen een prettige plek om naartoe te gaan.

Station Valkenburg van mergel

Station Valkenburg helemaal uitgehouwen in mergel

Vanuit station Valkenburg loop je in ongeveer 10 minuten het centrum in. Valkenburg is toegankelijk en dat maakt Valkenburg met kinderen een prettige plek om naartoe te gaan. Er is genoeg te zien: mooie gebouwen, een Franse watermolen en uitzicht op de rivier de Geul. Ja, dáár komt de naam dus vandaan! We beginnen onze actieve dag op een terras aan het Theo Dorrenplein waar ook de Winkel van VVV Zuid-Limburg in Valkenburg ligt. Een heerlijk stuk Limburgse kersenvlaai mag niet ontbreken. Onze kleine wereldreiziger verkent ondertussen het plein, de brug, de eendjes en de rest van de omgeving. Het is tijd om dit pittoreske stadje te gaan verkennen. Het is korte mouwen weer en dat maakt een bezoek aan een stad als Valkenburg met kinderen wel prettig.

Valkenburg met kinderen

Kanon voor de stadspoort van Valkenburg, heerlijk om te klimmen

Onze wandelroute door Valkenburg

Wij maken een wandeling van 5 kilometer in totaal door Valkenburg waarbij we op de volgende punten stoppen:

  1. Start bij Station Valkenburg
  2. VVV Zuid-Limburg op het Theo Dorrenplein midden in Valkenburg
  3. MergelRijk
  4. Steenkolenmijn – bestel hier je tickets
  5. Fluweelengrot
  6. Rodelbaan Valkenburg
  7. Sprookjesbos Valkenburg
  8. Terug naar station Valkenburg

Onderweg zien we natuurlijk nog vanalles en maken we regelmatig een stop. Al met al is deze route prima voor een hele dag in Valkenburg met kinderen, inclusief een aantal leuke highlights die je zeker wilt zien.

Download onze route in Google Maps

Mergelrijk, maak je eigen kunstwerk

Mergelrijk ligt direct naast de Kolenmijn en dat is handig om te weten, op de bewegwijzeringsborden staat Mergelrijk namelijk niet aangegeven. Daardoor kwamen wij uiteindelijk wel in een prachtig park uit! Je loopt recht door het toeristisch centrum van Valkenburg naar Mergelrijk, dat is de Berkelstraat die aan de andere kant overgaat in de Muntstraat. Hier zien ontzettend veel leuke restaurantjes te vinden en je hebt hier ook al uitzicht op de Kasteelruïne. Vervolgens loop je onder de stadspoort door die helemaal van mergel is gemaakt. Daar ga je direct rechts een trap op. Wij hebben geen alternatief gevonden voor deze trap dan heel ver omlopen of rijden, dus je moet even sjouwen met de kinderwagen. Grove schatting: 60 treden. Vergeet niet voordat je naar boven loopt om voor de stadspoort een leuke foto te maken op het grote kanon.

Grottenatalier in Mergelrijk Valkenburg

Zelf creatief bezig zijn in Mergelrijk, wij waren hier niet meer weg te slaan!

In het begin is het even wennen als we het sprookjesachtige Mergelrijk binnenkomen. Een grot in die onder de grond ligt, daar moet onze peuter echt even over nadenken. Maar als we de eerste zandsculpturen en kunstwerken van mergel hebben gezien is hij helemaal om. Mergelrijk kun je bezoeken zonder gids en is voor alle leeftijden leuk. Je loopt in Mergelrijk letterlijk – en ook makkelijk met de kinderwagen – langs de Nachtwacht, een boer die het land bewerkt, dieren, kastelen en nog veel meer. Oudere kinderen kunnen een speurtocht doen in Mergelrijk en films kijken en er kan gespeeld worden met zand en…met mergel!

Leuke feiten met meer dan 40 verhalen over mergel en daardoor is Mergelrijk een echte beleving voor kinderen en ook voor ouders. Maak je eigen kunstwerk in het Grottenatelier van een blokje mergel dat je gratis krijgt en neem dit mee naar huis. Tip: spuit je mergelkunstwerkje thuis in met haarlak, dan brokkelt het namelijk niet meer af. Ook papa’s en mama’s mogen ervaren hoe het is om mergel te bewerken.

Adres Mergelrijk: Daalhemerweg 31, Valkenburg | www.mergelrijk.nl

Download onze route in Google Maps

Leuke feiten met meer dan 40 verhalen over mergel en daardoor is Mergelrijk een echte beleving voor kinderen en ook voor ouders.

Mergelrijk Valkenburg

Kunstwerken in Mergelrijk, Valkenburg met kinderen is verrassend leuk!

Steenkolenmijn, terug de tijd in

Vanuit Mergelrijk loop je zo de Steenkolenmijn van Valkenburg met kinderen in en vise versa: een ondergrondse verbinding. Natuurlijk wel even een entreekaartje kopen. Ik was als kind al eens in de Steenkolenmijn en kon er me maar weinig van herinneren. In de Steenkolenmijn zie je hoe de mijnbouw vroeger ging door middel van films. Nog gaver: je krijgt een rondleiding van een ex-mijnwerker door de ondergrondse Steenkolenmijn. Je ziet hoe de machines die gebruikt werden precies werken. Het is de laatste Steenkolenmijn in Nederland, dus bijzonder is hij zeker. Bestel hier tickets voor de Steenkolenmijn en voorkom wachten aan de kassa.

Er zijn ook veel elementen uit de Kolenmijn te zien zoals bijvoorbeeld de telefoon waarmee naar boven werd gebeld. Het is ontzettend leuk om de rondleiding van een ex-mijnwerker te krijgen, dat zal helaas niet eindeloos zo zijn… Voor hele kleine kinderen is de steenkolenmijn wat minder interessant, kies dan liever voor Mergelrijk.

Adres Steenkolenmijn: Daalhemerweg 31 | www.steenkolenmijn.nl

Download onze route in Google Maps

Kasteelruïne Fluweelengrot, ontdek wat je niet direct ziet

Onder begeleiding van een hele enthousiaste gids kregen wij in 50 minuten een rondleiding voor de Fluweelengrot. Een rondleiding door de Fluweelengrot is vooral voor de ouders en oudere kinderen een aanrader. Je moet er rekening mee houden dat het continue 12 graden is in deze grot en neem dus een extra vest of jas mee. Wij hebben onze kleine wereldreiziger uiteindelijk gemummificeerd in de jas van Gijs (zie foto).

Fluweelengrot Kasteelruine Valkenburg

Ingang en muurtekeningen in de Fluweelengrot

In de Fluweelengrot kun je nog goed zien hoe vroeger de mergelstenen werden uitgehakt, je ziet de contouren van de stenen ook heel duidelijk. Met de hand werd er per persoon per dag gemiddeld één mergelsteen uitgehakt. Een werkdag was dan 10 uur. Verder kun je mooie kunstwerken zien aan de muur van de Fluweelengrot, hier kwamen soms verrassende plaatjes onder tevoorschijn als het licht nèt van een andere kant kwam. Dat weet een gids dan allemaal weer te vertellen! Wij verklappen hier niets over: ga het zelf zien en beleven, want we kregen ook de kans om te ervaren hoe het is als er geen licht is in de grotten. Je hebt geen enkel gevoel voor richting meer op dat moment.

Kasteelruine Valkenburg

Kasteelruïne van Valkenburg op de heuvel

Aan het einde van de rondleiding in de Fluweelengrot loop je door de vluchtgangen en via een trap van ongeveer 70 treden naar de Kasteelruïne die je vervolgens zelf kunt bezoeken. Je kunt ook de lift pakken naar boven. Hier kun je helaas niet makkelijk rondrijden met een kinderwagen dus onze tour stopt daar al wat sneller dan gehoopt. Voor wat oudere kinderen spreekt deze hoogteburcht absoluut tot de verbeelding. Er zijn speurtochten te krijgen voor kinderen vanaf 4 jaar waardoor je meer kunt ontdekken over de ruïne en je hebt prachtig uitzicht over Valkenburg van bovenaf. Het is met mooi weer heerlijk om even op het terras te gaan zitten dat bij de burcht ligt.

Adres Kasteelruine Fluweelengrot: Daalhemerweg 27, Valkenburg | www.kasteelruinevalkenburg.nl

Download onze route in Google Maps

Sprookjesbos, één grote ontdekkingstocht

Het is even de bergbeklimmen met de kinderwagen en dan ben je ook écht in een Sprookjesbos bovenop de heuvel in Valkenburg. Het Sprookjesbos staat er al sinds 1950 en het concept is helder: spelen en sprookjes. In het restaurant moesten we eerst de verkleedkist in voor ridder Lucas. Erg leuk hoe de fantasie hiermee wordt aangewakkerd. Wat opvalt in Luilekkerland – het restaurant – is dat je bijvoorbeeld fruit of Liga kunt kopen. Verder kun je er kanjermenu’s en reuzenmenu’s bestellen. We lopen door om in het Sprookjesbos de bekende sprookjes van onder andere de Wolf en de 7 geitjes, Hans en Grietje en Klein Duimpje te zien.

Verder zijn er een veel speeltoestellen, een kleine kinderboerderij met 7 echte geitjes en een draaimolen. Een aantal keren per dag kunnen kinderen ook mee zoeken naar de Doeps draak die in de grotten onder het Sprookjesbos zit. Natuurlijk hebben wij dit ook gedaan, al is dat best wel een beetje spannend als je 3 jaar bent…

Sprookjesbos Valkenburg

Als ridder de grotten in bij het Sprookjesbos in Valkenburg

 

Als het lekker weer is kun je met gemak een dag in het Sprookjesbos doorbrengen. Het park is recent gerenoveerd en dat was ook hard nodig, want het was vergane glorie. Er is flink geïnvesteerd in het Sprookjesbos en dat is te zien! Er zijn veel nieuwe speeltoestellen in de bossen waarop heerlijk gespeeld kan worden.  Eerlijk is eerlijk: er zijn absoluut nog verbeterpunten. Het is niet overal even schoon en vooral in een overdekt speelkasteel mag je dat wel verwachten. Onder andere de zotte zweefmolen en het schommelschip draaien op gezette tijden en dat is jammer, maar ook begrijpelijk. Eigenlijk maakt het ons niets uit. Wij hebben genoeg plezier met alles wat wél draait, beweegt en vernieuwd is en dat is meer dan genoeg! De prijs-kwaliteit verhouding is wat ons betreft prima in het Sprookjesbos.

Sprookjesbos Valkenburg

Spelen en sprookjes beleven in het Sprookjesbos

De grootste lol hebben we toch wel in de lachspiegel bij het sprookjes van de kleren van de Keizer. Lucas heeft zichzelf nog nooit in een lachspiegel gezien. Oow wat had ik dit tafereel graag op video willen vastleggen, het moment was echter té leuk om halverwege alsnog te gaan filmen. Het Sprookjesbos is geschikt voor groot en klein, de speurtocht naar draak Doeps is ontzettend leuk, het personeel is vriendelijk en de sprookjes hebben duidelijk een opknapbeurt gehad. Valkenburg met kinderen? Dan mag het Sprookjesbos eigenlijk niet ontbreken, zeker niet met kleine kinderen.

Adres Sprookjesbos: Sibbergrubbe 2a, Valkenburg | www.sprookjesbos.nl

Download onze route in Google Maps

Lekker even rondslenteren, op zoek naar een speeltuin

Om even te ontspannen lopen we rond de lunchtijd het Geulpark in met een zak verse broodjes. Wij vinden het heerlijk om gewoon even in de natuur te zitten en te genieten van de rust. Onze kleine man ook en we gokken erop dat we voor hem ook nog wel een speeltuintje tegen gaan komen. En ja hoor, aan de rand van het Geulpark waar de huizen beginnen is een speeltuintje! Buiten wat leuke bruggetjes, eendjes en de heerlijke omgeving kan hij dus even lekker uitrazen voordat we de Mergelgrotten in gaan.

Miljoenenlijn, rijden in een echte stoomtrein

De Miljoenenlijn. Dit was eigenlijk dé aanleiding waarom we naar Valkenburg wilden gaan, maar door miscommunicatie is het helaas niet gelukt om een ritje in de oude stoomtrein zelf te beleven. We gaan deze zomer dus gewoon nog een keertje terug, er is genoeg te doen in en om Valkenburg met kinderen. Dit is het langste rijdende museum van Nederland: een stoom- of dieseltrein waarmee je door het Limburgse heuvellandschap rijdt. Op de eindbestemming van de trein vind je het oude stationsgebouw van Simpelveld wat tegenwoordig een museum met terras en winkeltje is. Vanuit station Simpelveld kun je alle kanten op. Je kunt zelfs de grens over gaan naar Duitsland. Wij gaan dit zelf nog een keertje meemaken, maar weten van onze vrienden dat een ritje in de Miljoenenlijn een geweldige belevenis is voor kinderen.

Je kunt trouwens onderweg ook uitstappen in Eys. Eenmaal uitgestapt bij dit stationnetje ligt – iets hoger – de Eyserhalte. Dit is een delikattessen winkel met streekproducten en exclusieve groente/fruit en lekkernijen. Iets lager dan het stationnetje ligt de Eyserhof. Een shorttrack-golfbaan met terras waar je heerlijk kunt toeven.

Actuele informatie: www.zlsm.nl

Miljoenenlijn Valkenburg met kinderen

De stoomtrein op de Miljoenenlijn is een stap in de geschiedenis met kinderen

Fietsen of wandelen in de omgeving

Ga lekker wandelen of huur een fiets en ga het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg lekker verkennen op een zonnige dag. Er zijn meer dan 800 wandelroute in Zuid-Limburg dus er is altijd een route die bij je gezin past. Wil je onderweg echt genieten? Ga dan naar Paul’s ijsboerderij. Ooit begon dit als een kleine boerderijwinkel met een aantal lokale producten, maar tegenwoordig kun je hier genieten van een heerlijke High Tea en natuurlijk…ijs!

Valkenier trein Valkenburg

Trein van attractiepark de Valkenier

Meer leuke attracties in Valkenburg met kinderen

Zoals ik al zei kun je met gemak een hele vakantie in en rondom Valkenburg met kinderen doorbrengen.Wil je nog meer goede tips over Zuid-Limburg? Op www.vvvzuidlimburg.nl staat heel veel gerichte informatie over Zuid-Limburg. De volgende attracties zijn ook zeker de moeite waard in de omgeving van Valkenburg aan de Geul:

Kasteel Hoensbroek | www.kasteelhoensbroek.nl

Eén van de grootste kastelen van Nederland met een gigantisch kasteelmuseum waar ook heel veel te doen is voor kinderen. Je kunt dagelijks meedoen met de KaSpeelTocht van Ridder Hoens waarbij je op zoek gaat naar schatkisten in het kasteel.

Schutterspark | www.schutterspark.nl

In Brunssum – vlakbij Kasteel Hoensbroek – ligt het Schutterspark. Dit is prachtig natuurgebied waar je met kleine kinderen o.a. naar het BloteVoetenPark, Kinderboerderij Schutterspark of de Minihaven Schutterspark kunt gaan. Hier kunnen kinderen zelf een bootje kunnen besturen. Er is ook een grote speeltuin in het Schutterspark en voor de ouders is er Brasserie Schuttershuske.

Cave Experience in de Gemeentegrot | www.cave-experience.nl

In de oudste mergelgrot van Nederland krijg je een rondleiding met de trein of te voet en kom je veel meer te weten over de Gemeentegrot. De rondleiding eindigt met een lichtshow op muren tot wel 10 meter hoog. Spectaculair! Bestel hier tickets voor de Cave Experience.

A GoGo Valkenburg | www.agogovalkenburg.nl

Ga met de bekende kabelbaan naar boven op één van de heuvels van Valkenburg en suis naar beneden door de rodelbaan. Er zijn verschillende indoor- en outdooractiviteiten op de heuvel.

Kasteelpark Born | www.kasteelparkborn.nl

Een dierenpark in de tuinen van het voormalige kasteel van Born waar je onder andere langs herten, roofdieren, stekelvarkens, landschildpadden en apen kunt wandelen.

Gaia Zoo Kerkrade | www.gaiazoo.nl

Deze dierentuin is al meerdere keren gekozen tot ‘Mooiste Dierentuin van de Benelux’. Je reist in Gaia Zoo door de wereld van de dieren en maakt kennis met een grote diversiteit aan dieren!

Valkenier pretpark | www.pretpark-de-valkenier.nl

Vlakbij het centrum van Valkenburg ligt het goedkoopste pretpark van Europa wat echt leuk is voor de hele familie. In Valkenburg rijdt permanent een Valkenier pretpark trein rond. Kinderen kunnen een droomprinses en een droomheld ontmoeten tijdens de meet & greets van de theatershows en meedoen aan het verkeerscircuit op het water.

Meer lezen over onze ervaringen in Zuid-Limburg?

Zin in een weekendje, (mid)week of vakantie naar Zuid-Limburg met je gezin? Zeker doen, wij hebben het idee dat we we nog lang niet zijn uitgekeken in dit stukje Nederland. Er is hier nog veel meer te doen met kinderen in Zuid-Limburg!

Over de schrijver
Ik ben Mireille, oprichter en eigenaar van Kleine Wereldreiziger. En trotse moeder van onze lieve boys (2012 & 2018). Wij vinden het heerlijk om met de kinderen de wereld te ontdekken. Ver weg, maar zéker ook dicht bij huis! We geven onze passie voor reizen als snel door aan onze oudste zoon en zo begint ook Kleine Wereldreiziger. Wij vinden het belangrijk dat een vakantie een echte ervaring is, een belevenis waar nog lang over wordt gepraat. Fijne overnachtingen, bijzondere ervaringen en zoveel mogelijk weg van de massa. Dat is wat je kunt verwachten op Kleine Wereldreiziger. Voor gezinnen die net even wat anders willen, houden van comfort en op zoek zijn naar die gezellige sfeer.

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.