Leuke uitjes Zuid-Limburg met kinderen
Limburg
Mireille Steegmans
Limburg
02/06/2020
7 min

GaiaZOO, op safari naar één van de geheimen van het zuiden

02/06/2020
7 min

We hadden al behoorlijk veel enthousiaste verhalen gehoord over GaiaZOO in Zuid-Limburg, zelf waren we er deze zomer pas voor het eerst. Toen ik zondagavond aan het eind van onze zomervakantie aan mijn kleuter vroeg wat het mooist was van de vakantie zei hij…juist ja…!

GaiaZOO is een feestje dichtbij de dieren

GaiaZOO heeft indruk gemaakt op onze kleuter. Waarom? De heerlijke combinatie van lekker spelen, dichtbij de dieren kunnen zijn, entertainment en ook nog een stukje leren. In GaiaZOO zie je net even andere dieren dan in de meeste dierentuinen. Natuurlijk zie je in GaiaZOO giraffen, leeuwen, gorilla’s, rode panda’s, neushoorns en zebra’s. En je ziet er echter ook de minder bekende dieren en dat is iets wat mij en mijn kleuter heel erg aansprak! Geiten en ezels zijn wellicht wat minder bijzonder in de ogen van een volwassene, maar voor kinderen zijn ze geweldig! Net als bij een kinderboerderij is er een stukje in de GaiaZOO waar kinderen de geiten kunnen aaien en eten geven en zo dichter bij de dieren kunnen komen. Blijkbaar hoeven er voor onze kleuter echt niet alleen maar the big 5 en meer van dat type te zien te zijn.

Sowieso geldt bij GaiaZOO dat je echt heel erg dicht bij de dieren kunt komen. Als we zo aan het rondstruinen zijn door Taiga, Rainforest, Savanna en Limburg maken we kennis met de anaconda, bongo, capibara, gifkikker, grootoorvos, laplanduil, peccari, saki, wasberen, de zwarte ooievaar en ga zo nog maar even door. Kortom: geen alledaagse dieren die je overal ziet. En dat maakt GaiaZOO nou juist zo anders dan andere dierentuinen. Je kunt daardoor trouwens hele leuke close-ups maken van de dieren. Leuke bijkomstigheid voor wie van fotograferen houdt net als ik.

Bij GaiaZOO is educatie volgens mij echt één van de speerpunten. Dat zie je in de GaiaZOO App en ook aan de informatievoorziening in het hele park.

Stokstaartje

Leeuw GaiaZOO Kerkrade

Lekker spelen en ook nog wat leren

Bij GaiaZOO is educatie volgens mij echt één van de speerpunten. Dat zie je in de GaiaZOO App en ook aan de informatievoorziening in het hele park. Op verschillende plekken vinden we een soort van luikjes met daarop vragen. Het antwoord ga je vinden als je het luikje optilt. Simpel en doeltreffend, onze kleuter is er dol op en speurt erop los. Weet jij bijvoorbeeld dat er verschillende soorten zebra’s bestaan? En weet je hoe je verschillende zebrasoorten uit elkaar kunt halen? Wij nu wel 😉

Of heb jij ooit wel eens het volledige skelet van een giraf gezien? Een leeuw in de ogen gekeken? En had jij ooit van een muskusos of een leeuwaap gehoord? Eerlijk zeggen. Muskusossen zijn de meest noordelijk levende hoefdieren en ze wegen 300 tot 400 kilo. Het zijn de zwaarste planteneters die leven van de toendra. Op het moment dat we langs deze dieren lopen, vond mijn kleuter het niet bijster interessant: hij wil naar de speeltuin. De spanningsboog is wat kort aan het eind van de middag. Maar achteraf vindt hij het machtig interessant om meer te weten over de muskusos en de andere dieren waar hij langs is gelopen. Ik denk omdat het geen alledaagse dieren zijn en het dus meer tot de verbeelding spreekt. Hij bedenkt zijn eigen verhalen erbij waar de dieren in het echt allemaal leven.

GaiaZOO educatief

GaiaZOO is ingericht op gezinnen

De wereld van GaiaZOO is opgedeeld in vier gebieden en is lekker overzichtelijk ingedeeld. Dat GaiaZOO is ingericht op gezinnen vinden we terug in de vele speeltuintjes die je er vindt. Natuurspeeltuinen allemaal en dat zorgt echt voor een bepaalde sfeer in het park. Ik hang lekker even aan een picknicktafel terwijl mijn kleuter speelt. Een prima mix zo tijdens ons moeder-zoon weekendje in Zuid-Limburg. GaiaZOO straalt volledige rust uit vind ik. Geen schreeuwende Ola vlaggetjes, reclameborden van sponsoren en plastic vuilnisbakken in de vorm van welk dier dan ook. Rust, eenvoud, natuurlijke materialen en reclame op een rustige manier. Als je weet dat een mens dagelijks meer dan 3.500 reclameprikkels op zich krijgt afgevuurd dan kun je je waarschijnlijk wel voorstellen hoe lekker ontspannen een dierentuin zoals GaiaZOO is voor kinderen én voor volwassenen!

Bovendien is de oppervlakte behapbaar voor kleine kleuterbeentjes en dat is dan weer fijn voor ouders kan ik je vertellen. Wat er minder leuk is aan GaiaZOO? Heel eerlijk: mijn kleuter en ik hebben samen niets kunnen bedenken. Of ja, toch wel: mijn kleuter heeft niet alle speeltuinen kunnen uitproberen én hij weet nog steeds niet niet alles over de dieren van GaiaZOO.

Check het liefst ruim voordat je naar GaiaZOO gaat even hun website voor de dagprijzen. Je kunt online de meest voordelige tickets kopen met kortingen die kunnen oplopen tot €6,00 per persoon.

Skeletten giraffe GaiaZOO educatief

Neushoorn GaiaZOO

Even wat toelichting! GaiaZOO ligt in Parkstad Limburg en dit stukje Zuid-Limburg is uitgeroepen tot de beste reisbestemming ter wereld in 2016. Snappen wij heel goed! Op een paar vierkante kilometer heb je ontzettend veel vertier en plezier voor gezinnen. Wij waren drie dagen in Parkstad Limburg en hadden ogen en oren tekort, gezinnen kunnen zich hier serieus met gemak 10 dagen vermaken! GaiaZOO, Discovery Center Continium, Kasteel Hoensbroek en het Blote Voetenpark zijn maar een paar highlights in dit prachtige gebied.

Om te laten zien hoe bijzonder de aarde is, heeft GaiaZOO een samenwerking met het National Geographic Theater op het museumplein in Kerkrade. Waarom? Een bezoek aan GaiaZOO is een wereldreis in één dag en National Geographic Theater laat in mooie 3D films de leefomgeving zien van de stokstaartjes die je in GaiaZOO live ziet. Een ontzettend leuke combi vonden wij dit. Voor de eerste keer zag onze kleuter een 3D film, al een feest op zich. Na de 3D film over de stokstaartjes zagen we deze grappige dieren live in de dierentuin. Mijn kleuter begon meteen te vertellen wat hij allemaal had geleerd tijdens de film. En wat nou zo leuk is? Een combiticket 3D film + Bezoek GaiaZOO = vanaf € 16,95 (vanaf 10 jaar betaal je € 19,95). Erg schappelijke prijs als je bedenkt wat een 3D film in de bioscoop kost. Wel even kijken wanneer de film precies draait.

Wat er minder leuk is aan GaiaZOO? Heel eerlijk: mijn kleuter en ik hebben samen niets kunnen bedenken. Of ja, toch wel: mijn kleuter heeft niet alle speeltuinen kunnen uitproberen én hij weet nog steeds niet niet alles over de dieren van GaiaZOO.

GaiaZOO APP

First of all: als je GaiaZOO gaat bezoeken dan is het handig om de GaiaZOO App te downloaden!  De app is alleen helemaal volledig te gebruiken als je in GaiaZOO zelf bent. Je kunt de GaiaQuiz maken en zien waar je bent en hoe je het handigst kunt lopen op de interactieve kaart. En dat is niet alles. De meest handige functie vinden wij de alerts waardoor je precies weet wanneer je waar naartoe moet voor een dier(voeder)presentatie.

In het hele park kun je gratis gebruik maken van WIFI, erg fijn voor de databundel! Het leuke aan de GaiaZOO App is dat het een educatief element heeft en daar zijn wij altijd dol op. Zo wordt door een dierentuin lopen niet alleen een paar minuten kijken, wat informatie lezen en weer doorlopen.

Gaia Zoo app

Praktische informatie en prijzen

Check het liefst ruim voordat je naar GaiaZOO gaat even hun website voor de dagprijzen. Je kunt online de meest voordelige tickets kopen met kortingen die best wel kunnen oplopen als je op tijd reserveert dus dat loont de moeite als je met het hele gezin of zelfs met de hele familie naar deze dierentuin gaat. Afhankelijk van de dag waarop je gaat krijg je een ander tarief. Sowieso geldt: hoe verder van tevoren je een ticket koopt, hoe goedkoper je ticket zal zijn!

Je kunt bij GaiaZOO parkeren (betaald). Parkeermunten koop je bij de entree bij de muntautomaat of aan de kassa. GaiaZOO is bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt dan het beste naar station Heerlen gaan en van daaruit naar Kerkrade gaan met de bus. Er is een bushalte direct voor GaiaZOO, ideaal! GaiaZOO is elke dag geopend vanaf 10.00 uur. Afhankelijk van de maand waarin je GaiaZOO bezoekt is het park eerder of later gesloten. Kijk voor actuele informatie altijd op de site van GaiaZOO zelf.

Is GaiaZoo leuk met kleine kinderen

Zoek je nog meer tips en uitjes in Limburg? Bekijk mijn overzicht met leuke uitjes in Zuid-Limburg met kinderen of lees mijn blog met leuke musea in Nederland voor gezinnen waarin ook een aantal musea in Limburg staan. Zoek je daarbij ook nog een fijne overnachting? Dit zijn onze accommodatietips in Nederland voor gezinnen.