arrow_drop_up arrow_drop_down
Tips Zuid-Limburg met kinderen

ZUID-LIMBURG

start hier
Tips uitjes Noord-Limburg met kinderen

NOORD-LIMBURG

start hier

Heel Limburg in een vogelvlucht

De provincie Limburg kent veel diversiteit en daarom is het ook zo'n leuke plek in Nederland om met kinderen te bezoeken. In het noorden van Limburg ligt het land van Peel en Maas met vennen, duinen en de Maasduinen. Je kunt hier prachtig wandelen en geen mens tegenkomen. Het midden van Limburg is perfect voor liefhebbers van water en watersporten. Heerlijk op een warme zomerdag. Ga je verder naar het zuiden rondom Maastricht en Valkenburg dan kom je in het groene Heuvellandschap met als hoogtepunt de Vaalserberg. Dit wordt Mergelland genoemd, verwijzend naar de Mergelgrotten rondom Valkenburg die je zeker wilt zien.

Leuke accommodatie Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiehuis

Natuurhuisje in Sevenum

Limburg, Nederland

Leuke accommodatie Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiepark

Landal de Vers

Limburg, Nederland

Leuke accommodatie Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiepark

Résidence Valkenburg

Limburg, Nederland

Leuke accommodatie Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiehuis

Buitenhof De Leistert

Limburg, Nederland

Genieten in Zuid-Limburg

Wat is leuk in Zuid-Limburg met kinderen? Zoveel! Voor een avontuurlijke en veelzijdige vakantie of een weekendje weg kun je je hartje ophalen in Zuid-Limburg. Hier is echt ontzettend veel te doen voor gezinnen. Genieten van leuke steden, de Mergelgrotten in Valkenburg, de heuvels en Parkstad Limburg. Zuid-Limburg heeft ontzettend veel te bieden voor gezinnen en bovendien hele leuke en kindvriendelijke accommodaties. Kortom: een perfecte keuze voor een vakantie in eigen land. Ontdek de Zuid-Limburgse kastelen waaronder Kasteel Hoensbroek. Loop op je blote voeten door het bos, ga fietsen langs rivieren en door prachtig landschap, pik een terrasje in Maastricht of Roermond. En wat dacht je van de andere kleine plaatsjes in het zuiden? Geniet in jullie vakantiehuisje, op een kindvriendelijke vakantiepark of op de camping. Heb je de kans, dan ga in ieder geval naar de Vaalserberg, dit is met 3.227 meter hoogte de hoogste plek van heel Nederland! En natuurlijk wil je Valkenburg niet overslaan, tenzij je toerisme wilt ontlopen en de echte onontdekte pareltjes wilt zien. Eet een lekker stuk Limburgse vlaai in de Valkenburgse grotten, vinden je kinderen gegarandeerd bijzonder! Wij zijn er inmiddels een aantal keren geweest en kunnen geen genoeg krijgen van de Limburgers. Daarbij opgeteld het prachtige landschap, de geschiedenis en fijne gastronomie. Want lekker eten kun je er zeker! Ja, ook met kinderen kan dat prima en er zijn genoeg restaurants ingericht op kleine kinderen door middel van speeltuinen en speelhoeken. Gewoon even rondvragen en natuurlijk hebben wij een aantal goede tips in Valkenburg en Parkstad Limburg voor je.

In de heuvels van Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is geweldig! Niet alleen voor een vakantie met kinderen, maar ook voor een weekendje weg of een leuk dagje uit met je gezin. Hoewel dat laatste voor sommigen wat ver rijden is, zoals Friesland dat voor ons is. Je hebt in Zuid-Limburg echt heel erg veel keuze met oudere en jongeren kinderen. En als volwassene vermaak je je er zeker weten ook prima.  Geniet van lekker eten en de Limburgse gastvrijheid (en de vlaai natuurlijk!). En sla zeker het leuke Valkenburg aan de Geul en de stad Maastricht niet over. 

Wandelen in Zuid-Limburg met kinderen

Wandelen in Zuid-Limburg met kinderen

Het heuvelland van Zuid-Limburg is perfect voor een mooie wandeling voor gezinnen die van een actieve dag houden. Natuurlijk zijn er verschillende routes beschikbaar dus voor ieder wat wils. Een leuke plek om je wandeling te beginnen is bij Boscafé 't Hijgend Hert waar ze al leuke kroegjesroutes hebben vanaf 6 kilometer, zodat je onderweg op het terras kunt zitten om wat te drinken. Met kinderen net zo prettig vinden wij. Bij dit leuke Boscafé kun je de dag met de kinderen beginnen met een Boswandelingontbijt.

Gaia Zoo Kerkrade

Parkstad Limburg; één weekend is te kort!

Parkstad Limburg heeft ons echt verbaasd. Hier is zo enorm veel te doen, zien en beleven voor kinderen en zeker voor ouders en dus voor gezinnen. Zeker een goed idee om opa en oma een keer mee naartoe te nemen, want bijvoorbeeld in Continium Discovery Center zullen zij zelfs hun ogen uitkijken. Dat is misschien meteen een nadeel: er is zoveel te beleven dat het moeilijk kiezen. Wij hebben tijdsindicaties gegeven voor de bezoektijden zoals wij het aanbevelen. Neem wel even de entreeprijzen in acht.

Continium Discovery Center

Continium Discovery Center is een dag vol ontdekkingen

Bij Continium Discovery Center kunnen kinderen echt enorm veel ontdekken. Met een slimme 4-jarige was dit museum nog net even te hoog gegrepen, omdat er gewoon zo enorm veel te zien en te doen is. Wij schatten in dat het vanaf 5 of 6 jaar een geweldig uitje is dat bovendien ook nog gedaan kan worden met de Museumjaarkaart. Continium Discovery Center staat garant voor een dagvullend programma. De Science Show, het Time Warp Theater, Explore Zone, verschillende labs, Experiment Zone en ga zo nog maar even door. Hier is echt veel te zien en te beleven voor kinderen. Wat oudere kinderen zullen de proefjes en de logica er achter beter begrijpen. 

Mergelrijk in Valkenburg

Mergelrijk haalt de artiest in je boven

Wie naar Valkenburg gaat wil toch zeker weten naar Mergelrijk met de kids. De Mergelgrotten zijn ook nog volop in gebruik en met oudere kinderen is het bijvoorbeeld erg leuk om te gaan grotbiken. Dat is met een peuter of kleuter nog niet te doen. Daarvoor is Mergelrijk een prima alternatief. Kijken naar mooie mergelwerken en als klap op de vuurpijl ook nog zelf je eigen mergel kunstwerk maken.

Valkenburg met kinderen

Valkenburg met kinderen = genieten, grotten en gezelligheid

Zuid-Limburg heeft naast Parkstad Limburg en het heerlijke Maastricht het veelzijdige (en toeristische) Valkenburg. Er is hier genoeg te doen voor een lang weekend. De mergelgrotten en de beroemde steenkolenmijn natuurlijk. Maar ook de Miljoenenlijn, een oude stoomtrein die alleen in de weekenden nog rijdt plus wat dacht je van een stevige wandeltocht of fietsen door de heuvels in de omgeving van Valkenburg? Mergelrijk vonden wij een absoluut hoogtepunt en dat geldt ook voor Kasteelruïne Fluweelengrot. De uitleg die je daar krijgt, is voor kleinere kinderen wat minder interessant, maar voor hen zijn er genoeg andere dingen te zien. Wij splitsen op waardoor we om de beurt luisteren naar de verhalen van de gids. Weet jij bijvoorbeeld hoe de enorme stenen uit de grotten werden gehaald? Of hoe het is om echt in het pikdonker te verdwalen in een grot?

Mireille Steegmans

Zuid-Limburg heeft gewoon zo ontzettend veel te bieden, daar hebben veel gezinnen geen idee van. Ga twee weken naar Zuid-Limburg en je bent nog niet uitgekeken. Vooral met kleine kinderen vinden wij dit een heel goed alternatief als het mooi weer is in plaats van een lange autorit naar Italië, Frankrijk of Spanje.

- Mireille Steegmans (Founder Kleine Wereldreiziger)

Gaia Zoo, jongste dierentuin van Nederland

Wauw, deze dierentuin is een oase van rust en echt een plaatje. Wat is leuk in Zuid-Limburg met kinderen? GaiaZOO! Niet voor niets werd deze dierentuin in Zuid-Limburg al vaker gekozen tot de mooiste dierentuin van de Benelux. Wij vonden het opvallend dat je bij deze zoo  de dieren van dichtbij ziet en ze van verschillende kanten kan bekijken. Verder zijn er grote en kleinere speeltuinen, dus lekker veel afwisseling voor je kinderen.

  • Aanbevolen bezoektijd: de hele dag.
Kasteel Hoensbroek review

Meet the knights van Kasteel Hoensbroek

Als je ergens goed kunt kennismaken met de tijd van de ridders en eeuwenoude kastelen kunt bewonderen dan is het wel in Zuid-Limburg. En dan bedoel ik niet een overnachting in het peperdure en voor veel gezinnen onbetaalbare Château St. Gerlach. Wij bezochten kasteel Hoensbroek en waren erg enthousiast over de veelzijdigheid van dit kasteel waar we ons met gemak een halve dag vermaakt hebben. En wil je nog een tof kasteel bezoeken? Denk dan eens aan het onbekendere Kasteelpark Born

Blote Voetenpark in Brunssum

Blote Voetenpark, dresscode = blote kakkies

Een wandeling die ik absoluut aan kan raden met je kinderen -mits je avontuurlijk bent ingesteld- is een wandeling door het Blote Voetenpark in Brunssum. Wij hebben hier echt een verrassend modderige middag gehad en een heerlijke route door het bos gelopen. Op onze blote voeten! Echt fun en een must als je hier in de buurt bent. Voor de betaalbare entreeprijs hoef je het niet te laten. Voor ons is dit dé highlight van Parkstad Limburg met een kleuter en daar werkte het weer goed bij mee. 

  • Aanbevolen bezoektijd: 3-4 uur.
Mondo Verde met kinderen

De wereldse tuinen van Mondo Verde

Mondo Verde ligt in Landgraaf en ligt daarmee in Parkstad Limburg en vlak bij een aantal andere highlights van Zuid-Limburg. Mondo Verde is een familiebedrijf dat niet alleen wereldtuinen heeft. Je wilt zeker weten de twee witte leeuwenwelpen zien, het zijn echt schatjes en het is leuk om er even bij stil te blijven staan en om te kijken hoe ze lekker aan het spelen zijn. En verder zijn de verschillende speeltuinen en het Dinobos een feest voor onze kleuter in Mondo Verde. Zelf genieten wij vooral van de mooie tuinen.

  • Aanbevolen bezoektijd: de hele dag.
Darteldome Zuid-Limburg

Big fun rondom Parkstad Limburg Stadion

Naast de grotere attracties in Parkstad Limburg zijn er een aantal kleinere 'things to do' rondom Kerkrade, Heerlen en Landgraaf. Deze attracties liggen allemaal bij het Roda JC Stadion en je kunt voor de deur gratis parkeren:

- Darteldome, indoor speelplezier

- Glowgolf of disco bowlen

- Uit eten met kids bij Happy Italy

Entertainmetn Darteldome in Kerkrade

Spelen in de Darteldome in Kerkrade

De Darteldome zit in Kerkrade, Sittard en Zaandam en het is zoals het in de volksmond wordt genoemd: een krijspaleis. Ik vind het als ouder best druk altijd in zo'n enorme hal, maar laten we even uitgaan van mijn kleuter. Hij vindt het hier geweldig! Glijbanen, klimtorens, trampolines, een loopbrug en nog veel meer klim- en klauterplezier. En dan ook nog regelmatig entertainment met bekende kinderdansjes. Het enthousiasme straalt van het entertainmentteam af, dat is duidelijk!

  • Neem een hangslot mee voor de lockers bij de Darteldome, dan kun je je spullen veilig opbergen. Je kunt  ter plekke een  hangslotje kopen wat je mag houden.
Disco bowlen in Kerkrade

Disco bowlen bij Bowlo

Leuk voor een uurtje fun met je gezin, mits je kind(eren) al oud genoeg zijn. Disco bowlen zal bij velen wel bekend zijn en daarvoor moet je in Parkstad Limburg dus bij Bowlo zijn. Bowlo is een samenstelling van 'bowlen' en 'lounge' en dat laatste woordje zie je erg goed verwerkt in het concept! De ruimte die je bij je bowlingbaan hebt is ruim en de loungehoek is ontzettend sfeervol. De bar is hip, het haardvuurtje brandt en de ruimte is overzichtelijk. Je kunt al een uurtje bowlen vanaf € 21,50 per uur.

Glowgolf in Kerkrade

Glowgolf in Kerkrade

Het Glowgolf concept zie je steeds vaker. In Kerkrade speel je een potje Hollands midgetgolf van in totaal 18 holes in black lights. Onze kleuter is nog net wat te jong om het spelletje helemaal goed te kunnen spelen. Wél is hij aangenaam verrast hoe het er binnen uitziet. Er is trouwens niets mis met een scorekaart en een potlood, maar als je de digitale scorekaart download in de 'GlowGolf Score-App' dan heb je altijd de actuele tussenstand bij de hand en kun je de uitslag ook nog eens via social media delen.

Uit eten met kids bij Happy Italy

En wat is dan leuk in Zuid-Limburg met kinderen om te eten? We noemden al eerder Brasserie Mijn Streek in Heerlen. Wij vonden dit een bijzondere plek met heerlijk eten. Maar wil je gewoon simpel, goedkoop en snel eten na een lange dag vol actie met de kids? Dan ga je lekker naar Happy Italy. Zorg wel dat je vooral in de weekenden en op koopavonden uiterlijk om 17.30 uur bij Happy Italy bent. Daarna wordt de rij snel langer. Dan kun je beter maar alvast binnen zitten en een extra aperitief pakken!

Genieten in Noord-Limburg

Een vakantie of weekendje weg in Noord-Limburg met je kinderen is genieten ten top. Goede horeca met heerlijke gerechten, gemoedelijke accommodaties en een prachtige natuur die echt fantastisch is om te wandelen of te fietsen. Noord-Limburg is totaal anders dan Zuid-Limburg, maar absoluut niet minder leuk! Gezellige plaatsjes zoals Horst aan de Maas, Arcen en Venray.

Maar heb je al eens gehoord van de verhalen van Gennep, het witgekalkte Thorn en de heerlijke regionale producten die je er kunt vinden. Natuurlijk is het toeristische Arcen de moeite meer dan waard met haar mooie kasteeltuinen, maar er is nog veel meer te vinden in Noord-Limburg met kinderen!

Mireille
Noord-Limburg wordt eigenlijk altijd ondergesneeuwd door Zuid-Limburg en dat is zonde. Wie de gemoedelijkheid zoekt en minder behoefte heeft aan massatoerisme zit in Noord-Limburg perfect. Er is nog zoveel te ontdekken wat nu onbekend is.
- Mireille Steegmans (founder Kleine Wereldreiziger)
Tips Noord-Limburg met kinderen

Verras jezelf. Ontdek Noord-Limburg

Dit is de slogan van Noord-Limburg en weet je: hij klopt als een bus! Noord-Limburg vinden wij bij uitstek geschikt voor een actieve vakantie met je kinderen en er zijn bovendien hele leuke campings. Lekker in de natuur zijn dus! Je kunt er fijn fietsen en door met de pondjes over de Maas te gaan zullen je kinderen direct enthousiast zijn. Ultiem vakantiegevoel in eigen land als je het ons vraagt.

Tips en uitjes Noord-Limburg met kinderen

Een echte geschiedenisles

Als Nederland vanaf mei 1940 wordt bezet door de Duitsers, volgen er vijf zware jaren voor ons land. In het Oorlogsmuseum in Overloon staan 8 personen centraal die de oorlog hebben meegemaakt. Je kruipt in het museum in de huid van deze personen en ervaart wat de Tweede Wereldoorlog voor hen betekende. Daarnaast is er een enorme hal met militair materiaal en natuurlijk de vrij recent aangelegde fietsbrug dwars door het museum heen. Dit is een prima slecht weer uitje dat zeker indruk maakt.

Tiny House Zuid-Limburg met kinderen

Forest Lodge

Droompark Maasduinen

Limburg, Nederland

Glamping Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiehuis

FarmCamps BoeBaDoe

Limburg, Nederland

Vakantiehuis Zuid-Limburg met kinderen

Vakantiehuis

Résidence Klein Vink

Limburg, Nederland

Luxe appartement Zuid-Limburg met kinderen

Appartement

Resort Maastricht

Limburg, Nederland