Wandelen op Schiermonnikoog met kinderen
Groningen
Angreni Hilaul
Groningen
03/10/2021
3 min

Dagje wandelen op Schiermonnikoog met een tiener

03/10/2021
3 min

Met onze tiener van 10 jaar oud gaan we vanuit Groningen een dagje naar het Waddeneiland Schiermonnikoog, door de mensen in de omgeving Schier genoemd.

Wandelen over het eiland

‘s Morgens nemen we de veerboot naar Schiermonnikoog en aan het eind van de middag nemen we de boot terug. Rond etenstijd zijn we dan weer op het vaste land. We maken een afwisselende wandeling over het eiland. We hebben deze samen met Fleur uitgezocht voor meer commitment. Er zijn verschillende keuzes als het gaat om wandelingen, wij kiezen voor een wandeling door het bos, inclusief speelbos, over het strand en door het dorp.

Het Waddeneiland Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is één van de 5 bewoonde Nederlanders Waddeneilanden en hoort bij de provincie Friesland. Er wonen in iets meer dan 900 mensen. Je mag dit eiland, behalve met een ontheffing niet met de auto bezoeken. Geen zorgen, want er rijden bussen, je kan er fietsen huren en natuurlijk de benenwagen gebruiken. Het eiland is heel divers en erg leuk om één of meerdere dagen met kinderen te bezoeken. Naast lange stranden, is er een groot natuurgebied met een groot bos en ook het dorpje is leuk om doorheen te wandelen en te eten. Wanneer je wilt overnachten dan kan dit op één van de campings, in een bed & breakfast of hotel. Wil je in een vakantiepark verblijven? Dan is Vakantiepark Vitamaris een goede optie.

Afwisselende wandelroute op Schiermonnikoog

Wij houden als gezin van wandelen en nu Fleur ouder is, gaat dit ook steeds makkelijker. Wij kiezen altijd samen een wandeling uit die voor iedereen leuk is. We houden ook van afwisseling. Van de vele korte een lange wandelingen die je over Schiermonnikoog kunt maken, kiezen wij voor een wandeling van ongeveer 13 kilometer.

Starten bij het VVV

Onze wandelroute begint bij het VVV in het dorp waar we met de bus vanuit de haven aankomen. We lopen het oude dorpje uit en gaan het bos in. Dit begint voor kinderen meteen goed met een groot speelbos waar je ook kan picknicken. In dit speelbos van Oerrr staan verschillende toffe natuurlijke speeltoestellen, een boomhut, voetbaldoelen en er is een kabelbaan. Fleur begint meteen met klimmen en klauteren en we moeten na een tijdje echt zeggen dat we verder moeten gaan, anders kunnen we de hele wandeling niet maken voordat we terug bij de boot moeten zijn.

Bospaden en spannende kruip en sluip paadjes

Wij lopen verder over bospaden en spannende kruip en sluip paadjes door het bos vol paddenstoelen naar de duinen. Hier gaan we het strand op waar we onze zelf meegebrachte lunch eten. We zijn inmiddels in de buurt van strandpaviljoen De Marlijn. Goed moment voor een sanitaire stop, een lekkere cappuccino en warme choco met slagroom.

Wanneer we uitgerust zijn, lopen we verder naar één van de twee vuurtorens die op Schiermonnikoog staan. Er is een witte ‘De Zuidertoren’ en een rode ‘De Noordertoren’. De witte toren is niet meer in gebruik, de rode waar wij naartoe lopen is nog in werking en bemand. Wij lopen er een rondje omheen voordat we over een slingerpad door de duinen naar het dorp terug lopen. We snijden de route aan het einde een klein stukje af, omdat we allemaal wel genoeg gezien en gelopen hebben. In het dorp lopen we nog een rondje slaags de oude huisjes, een enkel winkeltje en gaan we in een restaurantje wachten op de bus met appeltaart en thee. Wil je deze route lopen? Klik hier en download de route.

Kreukelkaart Speelnatuur Schiermonnikoog

Wil je alleen naar het speelbos met kinderen? Dan kun je het speelbos het beste bereiken via het Cornelis Visserpad. Het speelbos ligt ter hoogte van het Kronkelpad en het Hazeweitje. Er is voor de kinderen een hele leuke kreukelkaart ontworpen waarop de route van Speelnatuur staat afgebeeld. Van de kreukelkaart kun je een prop maken als een zakdoek en in je broekzak stoppen of als blinddoek omdoen. Hij is eindeloos te gebruiken. Tijdens je tocht kun je de activiteiten erop zien die je kunt doen tijdens je spannende tocht. Op de achterkant staat een leuke afbeelding die je kunt inkleuren met vetkrijtjes. De kreukelkaart in een loeppotje is voor € 7,50 te koop bij het Bezoekerscentrum, het VVV-kantoor en bij ‘De Berkenplas’, een drink- en eethuis.