arrow_drop_up arrow_drop_down
Dagje wandelen op Schiermonnikoog met een tiener
27 juni 2020 

Dagje wandelen op Schiermonnikoog met een tiener

Met onze tiener van 10 jaar oud gaan we vanuit Groningen een dagje naar het Waddeneiland Schiermonnikoog, door de mensen in de omgeving Schier genoemd. ‘s Morgens nemen we de veerboot naar het eiland en aan het eind van de middag nemen we de boot terug. Rond etenstijd zijn we dan weer op het vaste land. 

We maken een afwisselende wandeling over het eiland. We hebben deze samen met Fleur uitgezocht voor meer commitment. Er zijn verschillende keuzes als het gaat om wandelingen, wij kiezen voor een wandeling door het bos, inclusief speelbos, over het strand en door het dorp.

Het Waddeneiland Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is één van de 5 bewoonde Nederlanders Waddeneilanden en hoort bij de provincie Friesland. Er wonen in iets meer dan 900 mensen. Je mag dit eiland, behalve met een ontheffing niet met de auto bezoeken. Geen zorgen, want er rijden bussen, je kan er fietsen huren en natuurlijk de benenwagen gebruiken. Het eiland is heel divers en erg leuk om één of meerdere dagen met kinderen te bezoeken. Naast lange stranden, is er een groot natuurgebied met een groot bos en ook het dorpje is leuk om doorheen te wandelen en te eten. Wanneer je wilt overnachten dan kan dit op één van de campings, in een bed & breakfast of hotel. Wil je in een vakantiepark verblijven? Dan is Vakantiepark Vitamaris een goede optie.

Afwisselende wandelroute voor tieners op Schiermonnikoog

Wij houden als gezin van wandelen en nu Fleur ouder is, gaat dit ook steeds makkelijker. Wij kiezen altijd samen een wandeling uit die voor iedereen leuk is. We houden ook van afwisseling. Van de vele korte een lange wandelingen die je over Schiermonnikoog kunt maken, kiezen wij voor een wandeling van ongeveer 13 kilometer.

Onze wandelroute begint bij de VVV in het dorp waar we met de bus vanuit de haven aankomen. We lopen het oude dorpje uit en gaan het bos in. Dit begint voor kinderen meteen goed met een groot speelbos waar je ook kan picknicken. In dit speelbos van Oerrr staan verschillende toffe natuurlijke speeltoestellen, een boomhut, voetbaldoelen en er is een kabelbaan. Fleur begint meteen met klimmen en klauteren en we moeten na een tijdje echt zeggen dat we verder moeten gaan, anders kunnen we de hele wandeling niet maken voordat we terug bij de boot moeten zijn.

Wij lopen verder over bospaden en spannende kruip en sluip paadjes door het bos vol paddenstoelen naar de duinen. Hier gaan we het strand op waar we onze zelf meegebrachte lunch eten. We zijn inmiddels in de buurt van strandpaviljoen De Marlijn. Goed moment voor een sanitaire stop, een lekkere cappuccino en warme choco met slagroom.

Wanneer we uitgerust zijn, lopen we verder naar één van de twee vuurtorens die op Schiermonnikoog staan. Er is een witte ‘De Zuidertoren' en een rode ‘De Noordertoren'. De witte toren is niet meer in gebruik, de rode waar wij naartoe lopen is nog in werking en bemand. Wij lopen er een rondje omheen voordat we over een slingerpad door de duinen naar het dorp terug lopen. We snijden de route aan het einde een klein stukje af, omdat we allemaal wel genoeg gezien en gelopen hebben. In het dorp lopen we nog een rondje slaags de oude huisjes, een enkel winkeltje en gaan we in een restaurantje wachten op de bus met appeltaart en thee. Wil je deze route lopen? Klik hier en download de route.

Kreukelkaart Speelnatuur Schiermonnikoog

Wil je alleen naar het speelbos met kinderen? Dan kun je het speelbos het beste bereiken via het Cornelis Visserpad. Het speelbos ligt ter hoogte van het Kronkelpad en het Hazeweitje. Er is voor de kinderen een hele leuke kreukelkaart ontworpen waarop de route van Speelnatuur staat afgebeeld. Van de kreukelkaart kun je een prop maken als een zakdoek en in je broekzak stoppen of als blinddoek omdoen. Hij is eindeloos te gebruiken. Tijdens je tocht kun je de activiteiten erop zien die je kunt doen tijdens je spannende tocht. Op de achterkant staat een leuke afbeelding die je kunt inkleuren met vetkrijtjes. De kreukelkaart in een loeppotje is voor € 7,50 te koop bij het Bezoekerscentrum, het VVV kantoor en bij ‘De Berkenplas', een drink- en eethuis.

Hoe kom je op Schiermonnikoog met kinderen

Om op het Waddeneiland Schiermonnikoog te komen nemen we een veerboot die vertrekt vanuit Lauwersoog. Voor € 6,00 per dag kun je op de parkeerplaats je auto beveiligd parkeren. Wij kiezen ervoor om een kwartiertje te wandelen naar de boot om op die manier gratis in de buurt te parkeren. Op de heenweg zijn Fleur en ik eerst voor de opstapplaats afgezet om energie te sparen voor de wandeling op het eiland. Er is een veerdienst van 45 minuten en een sneldienst van 20 minuten, daarnaast is er nog een watertaxi die je in 15 minuten naar of vanaf het eiland kan varen.

De veerdienst gaat door de weeks 5 keer per dag heen en weer. In het weekend is dit 4 keer. Kinderen tussen 0 en 3 jaar mogen gratis mee, vanaf 4 tot en met 11 jaar betaal je afhankelijk van het seizoen € 8,00 à € 9,00 per kind. Volwassenen betalen tussen de € 14,00 en de € 17,00. Via Wagenborg Passagiersdiensten maak je een online reservering en vind je uitgebreide informatie.

Wanneer je in de provincies Groningen of Friesland bent is het echt leuk om met kinderen een dagje naar Schiermonnikoog te gaan en te genieten van de afwisselende natuur die het eiland te bieden heeft.

Onze overtocht duurt zo'n 45 minuten en dat is eigenlijk zo voorbij. Zeker wanneer je naar buiten kijkt om zeehondjes en vogels te spotten of als je buiten op het dek gaat zitten. Er is een restaurant aan boord waar je warme en koude drankjes kan kopen of wat te eten zoals broodjes, een gehaktbal of kop soep. Wij nemen op de terugweg een warme kop erwtensoep met roggebrood, dat smaakt ons allemaal wel na een hele dag buiten. In het winkeltje kun je souvenirs kopen. Fleur wil als herinnering aan deze vakantie graag een knuffel zeehondje meenemen.

Bij aankomst op het eiland kun je ervoor kiezen om vanaf de haven naar het dorp te lopen of je neemt de bus. Het is nog best een stuk lopen en omdat wij op het eiland zelf al een wandeling van 13 kilometer gaan maken, besluiten we net als veel andere bezoekers de bus te nemen. Op de terugweg staan wij ook op tijd klaar om de bus naar de haven te nemen. Er zijn genoeg bussen, zorg er alleen wel voor tijdens vakanties en weekenden dat je op tijd bij de bushalte staat anders moet je alsnog naar de haven lopen.

Over de schrijver
Ik ben Angreni en ik verzamel het liefst zoveel mogelijk stempels en visa in mijn in mijn paspoort. Mijn vriend en ik hebben het reisvirus doorgegeven aan onze dochter (2009) die we vanaf haar geboorte al overal mee naartoe nemen. En zelfs daarvoor al! We kwamen er namelijk achter dat ik zwanger was één dag voor we aan de Transsyberië Express begonnen. We hebben al heel wat gezien van Europa, maar we hebben ook roadtrips gemaakt door o.a. Maleisië, Amerika, Vietnam, Cuba, Indonesië, Myanmar, Thailand, Cambodja, Zuid-Afrika en Zweeds Lapland. Meestal plannen we onze reizen zelf, sommige uitjes doen we bewust georganiseerd. Iemand zei ooit eens tegen mij dat ik de omgekeerde vorm van 'homesickness' heb en dat vond ik eigenlijk wel toepasselijk!
Kleine Wereldreiziger PLUS

Nog vragen over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

Kleine Wereldreiziger PLUS

Meer tips over deze bestemming?

Ontdek dan nu Kleine Wereldreiziger PLUS met veel extra's! 


✅ Je persoonlijke vakantievragen stellen

✅ Korting bij partners, extra downloads en moodboards

✅ Toegang tot onze besloten omgeving, los van social media

We hebben nog steeds te maken met  de ‘COVID-19 maatregelen’ die bijna van dag tot dag veranderen. Onze bewegingsvrijheid is beperkt en toch zijn er nog zoveel mogelijkheden om te genieten met je kinderen. We hebben zelf het besluit gemaakt om voorlopig niet naar het buitenland te gaan en willen je graag laten zien hoe mooi ons eigen land is. Natuurlijk hebben wij  nog genoeg ongeschreven verhalen klaarliggen en we respecteren dat iedereen een andere keuze maakt als het over reizen gaat. We blijven je dus inspireren over internationale bestemmingen, al zijn ze niet altijd bereikbaar op dit moment. Dromen mag en is heerlijk! Voor actuele berichtgeving raadpleeg je altijd de lokale overheden en communicatiekanalen. Stay safe en heb respect voor elkaars gezondheid.